Prečo ľuďom vadí, keď rodičia doprajú?
Prečo ľuďom tak veľmi vadí, keď rodičia doprajú svojim deťom zdravé jedlo, značkové veci, šport, vzdelanie, veľa hračiek, možnosť byť doma s rodičmi dlhšie než je zvykom, dovolenky a podobne. Keď deti nebijú a nekričia po nich. V každej takej téme sa okamžite strhne vlna kritiky na rodičov. Prečo to tak je? Závidia ľudia, že niekto dopraje svojmu dieťaťu viac než oni dokážu dopriať svojim deťom? Alebo je im ľúto, že im v detstve nebolo dopriate? Čím to je? Prečo okamžite taká krutá kritika voči všetkým finančne úspešnejším, všímavejším alebo citovo angažovanejším rodičom ?
Na koňovi to niektoré dámy už povýšili na disciplínu, zrovna včera som sa s tým stretla😉 Závisť, neprajnosť, vnútorná frustrácia zo seba samých?? Neviem, čo ich k tomu vedie...
Pretože títo rodicia, su nevyspeli jedinci, ktori, si potrebujú dokazovať a taktiez všetkým naokolo, ze su niečo viac... Plnia si svoje detské neplnenie sny, skrz svoje deti, ktore zahlcuju všetkým naokolo... Proste si doprajú, pretoze majú pocit, ze svoju existenciu musia podložiť niečím hmotným. A ci to robia svojim deťom, mne napr je jedno. Učia ich, ze ich dokážu uspokojiť len veci a peniaze... Ja svoje dieťa učím, ze ho dokáže uspokojiť len obyčajné bytie...a ze za to, ze vsetci sa hrá u za zážitkami a neviem ci, my sa nemusíme. Pre mna je môj pokoj v srdci nepredatelny.. A najdôležitejší... V skutocnosti, tých ľudí ľutujem.
prave naopak, ti ludia, ktori od rodicov dostanu hmotne veci, maju uplne iny start do zivota, iny odrazovy mostik, nezaoberaju sa myslienkami, ako citame vyssie...ziju si omnoho spokojnejsie , vyrovnanejsie, netrapia sa...maju ine ciele...castokrat maju vystudovane vyberove vysoke skoly, po skole hned kvalitne zamestnanie...prip. rodinne firmy...ziju a funguju...privedu na svet deti, 20 r. ubehne ako voda, a oni zabezpecia svoje deti...toto nie je ideal, ale realny svet istej skupiny ludi...aj taka existuje, ale vidim, ze niektore tuna damy taky svet nikdy nevideli, prip. don nikdy nevnikli do takej miery, aby ho spravne pochopili...
Naučte ich hlavne nešikanovať iné deti, ktoré nemajú zazobaných rodičov a nemôžu mať značkové veci a topiť sa v hračkách. Často sú to totiž deti, ktoré si potom jednak ani nevážia veci a jednak sa cítia byť niečo viac. Množstvo všetkého, prebytok býva skôr na škodu, ale to je už na vašom zvážení. Mne je osobne jedno, čo dieťaťu rodičia kupujú, pokiaľ sa bude normálne, slušne a úctivo správať v spoločnosti. A že s tým majú dnešné deti problém si nemusíme hovoriť.
@luxus10 my sme presne ti, ktori mozu detom kupit auta aj byty. Mame jedno dieta dostudovane v zahranici na ozaj dobrej Uni, druhe chce ist tiez, zatial uspesne reprezentuje Slovensko na zahranicnych sutaziach v informatike a matike.
A napriek tomu, ze mozu mat, tak nedostanu. Za par malo rokov si vlastnou hlavou zarobia na byvanie sami.
Nemusiet sa o nic snazit v zivote nie je dobre. Lebo potom nemas ani len ziadny ciel. Dom, auto, pracu mas od rodicov…dostanes vsetko na tacke. Bez vlastneho pricinenia. Toto neuznavame a preto tvrdim, ze je to nevychovne.
Nase deti zili a ziju vysoko nadstandardne. No vzdy sa tesili napr z taborov na obycajnej chate kdesi v lese, podstatne bolo, ze su tam s podobne zameranymi kamaratmi. A rovnako si vedia uzit aj luxus. Proste do koca aj do voza.
Kazdy kupi a da svojim detom to, co vyhodnoti ako potrebne. Pre niekoho je kupit dietatu byt nonsens, ale to nie je zavist, jednoducho ina predstava o vychove. Kazdy si na nieco potrpi a nieco mu pride zbytocne, dokonca nevhodne. Preco hned zavist? Skor si myslim, ze je to niekedy o nedostatocnej tolerancii k nazorom druhych. To mi pride, ako vacsi problem.
Ani vsetko necitam, myslim si, ze ak by kazdy mohol, tak by kazdy dal, darmo sa tu budeme hrat na nieco vychovne.
Ta predstava v mojej hlave: ja rodic mam penazi dost, dom, chalupu, idem na 3 dovolenky rocne, kupim si nove auta, aj dve.... a dietko dospele doma sedi, ledva splaca hypo, jazdi na starej sunke.... ja mu aspom foto z dovci poslem? Dobra blbost, to dobry rodic nespravi.
Takze odpoved, ano, zvacsa sa k tomu tak, ako pises, vyjadruju ti, co zial nemaju, ale, keby mali, ver, ze by to urobi presne tak isto.
@guudy ale, tiez ste im ten luxus dopriali, sama to pises. Vies, pre niekoho je luxus, poslat dieta aj do toho tabora.
@guudy Ja len tak, že aký rozdiel je v tom, keď daruješ dieťaťu napr 50 000 eur teraz aby si mohlo zabezpečiť vlastné bývanie (20% z ceny) a následne platiť hypotéku ako keď dostane po rodičoch o 30rokov dedičstvo 200 000 ? 😀 však keď zdedí po rodičoch to dieťa peniaze v 50tke napr tak sú mu už v podstate tie peniaze nanič, zatiaľ čo keby nejaké penízky získal ešte počas mladého života, môže si zabezpečiť lepšie bývanie, lepšie vzdelanie, viac detí, lepšie zdravotné štandardy etc etc etc.
Synovi som po promóciach dala auto + nemalý obnos peňazí, na 5 rokov mu požičala svoju investičnú nehnuteľnosť len za energie aby došetril a zobral si hypotéku . Predtým to isté dcére. Pomohla som im ako som mohla a vedela-
@mk1111111111 ved pisem, ze ziju nadstandardne….bavime sa tu o ludoch, ktori mozu dat detom byty/auta….ci ich daju alebo nie. Taki ludia asi nebudu mat problem zaplatit tabor ;)
Ti, pre ktorych je nadstandard tabor nebudu davat detom byty alebo na akontaciu na hypoteku ;)
@laurita285
Pozri, nase deti nie su uplne standardne…starsie popri Uni subezne pracovalo pre spolocnost zo Sillicon Valley. Tomu zodpovedal aj plat. Takze ti dnes viem povedat, ze hypoteku potrebovat nebude vobec ;)
Takze neriesime ziadne akontacie ani dedicstvo. Nie je dovod.
Peniaze sme investovali do ich vzdelania. Napr 2 roky na SS s maturitou, zahranicne Uni. Maju ten najlepsi start do zivota.
PS: starsie ma 21 a este stale si zvykame na to, ze ked sme na navsteve, tak obcas (tam kde neberu kreditky) za nas zaplati ;)
@guudy Čiže počas strednej a vysokej školy si našetrili cca 300 000 na byt v bratiske hej? wow!
@guudy inak mňa by hanba fackovala neskutočne keby som mala peniaze a deťom by som ich nedala. fakt je zaujímavé ako to rôzne vnímajú ľudia ( a to že decku doprajem školu a krúžky a dokonca tábor, wow 😂 považujem za najnormálnejšiu vec na svete) však tie deti sa nechceli nakotiť, chceli sme ich my- rodičia.
Vieš, čo je vtipné? My máme na to, aby sme našim deťom dopriali, ale nerobíme to tak. My sme sa tak rozhodli a vieme, prečo. Prečo sa iní rozhodli inak, neriešim - môžem si pomyslieť svoje, ale tam to končí… A vieš, čo som sa potom o nás dozvedela? Bolo nám povedané, že naše deti sú rozmaznané, lebo keď niečo chcú, tak sa rozrevú (teraz už nie tak často, vtedy boli menšie). Takže naše deti sú podľa okolia rozmaznané, lebo prejavia svoje city, ak nedostanú to, čo chcú. Ale deti tých, čo to riešili, dostanú všetko, bez mihnutia okom. Takže oni nerevú za to, že nič nedostali = nie sú roznaznané. Ale ani si nevážia úplne to, čo majú. Pokazia niečo - nevadí, mama, oco kúpi nové.
No, ale obraz o tom, kto je rozmaznaný a kto nie, ostal…
Netvrdím, že všetky deti, čo dostanú, čo im na očiach vidno, si to nevážia, ale ľudia sú rôzni a súdia…
A potom sú tu hodnoty - niekto ide po materiálnom, niekto radšej odloží napr. na štúdium. Niekomu nezáleží na vizáži, iný si potrpí na značkách… Ja by som tiež svojim deťom dopriala krásne značkové šaty, ale keď viem, že lozia po preliezkách, váľajú sa po zemi, tak im radšek oblečiem obyčajné legíny z HM a voľné tričko. Lebo mi je ľúto, že to pekné zničia.
@laurita285 este raz. Starsie zije v zahranici vramci Europy a pracuje skoro 3 roky vo firme, ktora sidli v Sillicon Valley. Zjavne nemas ani sajnu, ako sa zaraba v Sillicon Valley ;) Chapem, ze je to pre teba nepredstavitelne, ale s tym nic nespravim🤷🏼♀️
Ja to zhrniem za seba takto, najradsej by som bola, ak by mali vsetci taky dostatok, aby takato diskusia nemusela byt. Zili by sme si tu stastne a v pokoji, lebo zivot nam uteka velmi rychlo, tak nech ho prezijeme na urovni a nenahaname sa za kazdym eurom
@laurita285 to je ale zavist 🙂
Ako som pisala, studium na SS v zahranici, zahranicne Uni. Tabory som pisala len preto, lebo sa tu do mna obuli, ze aj tabor je pre niekoho nadstandard. ;)
@guudy Ja ti fakt nemám čo závidieť, ani tvojim deťom :D
Tak jedna Fiatka na 18tku nikomu charakter nepokazi,ak je pevny. Pomoc od rodicov pre dieta, ktore si to vazi je pozehnanim. Ak si to nevazi, je to skor prekliatie. Spiritualne povedane 😀
@lianka123 tak to ma mrzí, že si si to takto zle zariadila a svoje deti si za 8r nenaučila žiadnym hodnotám. Aspoň že si si to uvedomila. Budem držať palce, nech sa ti podarí to napraviť 🩷. Vieš ale zas, že tebe sa nepodarilo naučiť vďake vaše deti, neznamená že aj iné rodiny to tak majú, aj keď svojim deťom doprajú vedia ich naučiť aj hodnotám. Nemôžeš každého hádzať do rovnakého vreca.
@derdia Takže máš pocit, že sú niečo viac, lebo doprajú deťom. A preto ich nemáš problém skritizovať ? A nebude to skôr tak, že ty máš pocit menejcennosti a preto ich takto vnímaš? Prečo myslíš, že keď doprajú svojim deťom, tak nemajú pokoj na duši. Akože zas určite môžu existovať aj ľudia ako opisuješ, že si zakladajú svoju hodnotu na majetku, ale zas ako to vieš určiť z nejakého jedného príspevku, že sa jedná práve o takých ľudí ?

@dzejny656 ale kto ti také veci hovorí? Mne v živote, okrem najbližšej rodiny, nikto nič nekomentoval.