Prečo ma sestra emocionálne vydiera?
Ahojte, chcela by som vedieť názor niekoho iného,, na danú situáciu,,, lebo už sa to stalo nie raz,,, a už ma to vytáča...
V skratke,... mam slobodnú, bezdetnu,, sestru v zrelom veku 😄.. Bývame v jednej dedine,, v podstate na jednom pozemku,, ona na jednom konci záhrady,, ja s deťmi na druhom,,, nemame tuna inú rodinu,, len jedna druhú,.. Často mi aj pomáha s deťmi,,, ale niekedy mi to príde,, že nemá nikoho,, tak sa upína na moju dcéru,.. Ale už mi to príde ako vydieranie,... K veci : dcéra chodí do ZUŠ do mesta,, konci o 20 a musí ísť domov autobusom o 2030,,nie je to neskoro, ale už je tma.. Tak moja sestra,,, sa ponúkla že nemá problém prísť kazdy utorok večer pre ňu,, aby sa netahala po autobusoch,.. A ja ze ôk,, keď s tým nemá problém,... V pohode... A dnes ako prišla dcéra domov, vravela,, že už s nou nebude chodiť,, že radšej pôjde busom,, Ze teta (moja sestra) jej vravela,, že ona nemá pre ňu problém prísť,,, ale ze sa ani neopyta (moja dcéra), čo robila cez víkend a ci jej náhodou netrebalo prísť s niečím pomôcť,... (podotýkam,, žena v aktívnom veku,, nie starenka),..a,to ma vytáča,
nič proti pekným rodinným vztahom a áno deti viesť k empatii -.. ale pustili ste sa do autorky a neviete aký je tá teta človek, možno sa s nou sama necíti úplne najlepsie pre jej povahu ona sama.. o to viac tenegerka.. a suhlasila s odvozom len aby nezranila jej city ze ona chcela pomoct. A mat potreby vztahov ak je tazká povaha a teda nemá vela priatelov tak má ako rodina automaticky zafungovat lebo ved to je sestra a nahradit to ze ona mozo svojím chovaím vsetkých od seba odhána.. ? (neviem sú to len domnienky samozrejme... druhá strana mince ktorú nik nemusí vidiet).. Ja mám chladný vztah s mamou vzdy som mala ,, vela mi aj ublízila v mojom zivote a je mi jasné ze mi dala zivot a vychovala ma v rámci svojej povahy najlepsie ako vedela a som jej za to vdacná a práve preto som jej odpustila a aj ked s nou trávim málo casu oproti iným ludom (primerane tomu kolko mi uz nie je nepríjemné) snazím sa neprenásat moje predsudky a spomienky na moje deti a iných aby oni s nou si mohli spravit taký vztah aký ona im dovolí, ale viac spravit nemozem nemozem napríklad nutit (jedna vec je respektovat a byt slusný a vážiť si keď niekto pre teba niekto niečo urobí, ale ako mozes vnútit úprimný záujem) vnucata aby ju mali za babku roka.. (a napriek tomu ju majú celkom radi takze urciete je spokojná slr chápala by som aj ak by to tak nebolo)
@svetlonos presne tak podobna skusenost.. sú luia ktoré ti dajú strázit svoje dieta a este ti to dokázu tak predat ze ti vlastne robia sluzbu :D.. a aj naopak niekto ti ponúkne pomoc v niecom co vlastne nepotrebujes a vlastne ani nechces a este s teba spravia nevdacného ked ty o to nstojís (napríklad rodinná návsteva s igelitkou sladkostí ktorú sa snazís slusne odmietnut - tie sladkosti nie ludí)
@rozculena tak ja myslim, ze v prvom rade sestra si to mala vybavit so sestrou a nie robit vycitky dietatu... ;)
Ak dcera chce, moze chodit busom, inak by som povedala,ze nemusi tieto reci pocuvat. Sestru mam aj ja, a nemam problem s nou hodit rec, tak to mozes spravit aj ty. Ze sa ponukla, je to super, ak potrebuje pomoc s niecim, nech sa normalne ozve TEBE, a nie davat dietatu prednasky, ak sa bude dat pomozete jej, ale zase odtial potial. Ak ma problem neter vozit, nie je probelm aby isla autobusom, nemusi mat za to zly pocit.
@oskvarka až taká zlá zrejme nebude keď autorka píše, že jej pomáha s deťmi.
Potom sem ženy píšu, že preto majú dve, tri, štyri deti, lebo súrodenec je NAJVIAC😂😂😂 Bohužiaľ takto to veľmi častokrát dopadne. Za dobrotu na zobrotu.
@1ryba nikde som nečítala že by sestra autorku poziadala o pomoc a ona jej odmietla.. čitala som ze teta neter ani nepopýtala o pomoc ale nepriamo naznacovala výcitkou ze jej ju ona sama neponúkla.. za mna to nie je ok chovanie aj napriek tomu ze je pekné od nej ze ponúkne pomoc.. mne moja svokra tiez ponúkla pomoc ze bude k nám chodiť keď sú moje deti doma len s manželom cez obed (z dôvodu že má neopodstatnený stres ze moj manzel nevie dat detom obed) a mojim detom nosit obed (hotové jedlo z plastového obalu z Bili) teda ona to aj rovno zacala robit a davala to detom namiesto u nás uvareného jedla ktoré bolo nachystané v chladničke (je to slanšie tak samozrejme detom to nevadilo) a ked som to slusne odmietla tak sa velmi urazila aká som nevdačná že ona príde k detom pomoct a aj jedlo donesie (býva 6 km a nejde ani na autobus lebo sa jej nechce ide taxíkom takže ju to stojí v celku dosť peňazí - ale je to jej ochota... tuto teta z príspevku by tiež mohla dievčinu odprevádzat od autobusu ak sa cíti osamelá a chcela by s tenegerkou nadviazať nejaký vzťah..).... pozerám sa na to samozrejme aj z druhej strany moja svokra žije sama jej to robí aj radosť stráviť čas s vnúčatami a nechcem jej v tom samozrejme brániť. Ja nevravím že vďačnosť nie je na mieste ale zažiila som už vela roznych situácií aby mi bolo jasné že každá minca má dve strany ;).
@matullienka ja nevravím že je zlá.. nedelím ľudí na zlých a dobrých.
a v takýchto prípadoch ked sám nemáš svoju rodinu (deti manžela) tak naozaj je tá pomoc aj preto že jednoducho chceš mať s tou svojou rodinou vzťah, chceŠ s netermami tráviť Čas lebo nemáš vlastné deti.. .. ja tiež nepotrebujem oplácať mojej rodine nijak ak majú nejaký vzťah s mojimi detmi, a sposobi akým si to s nimi budujú (darčeky, zážitky, pozornosť, čokolvek) to je snáď prirodzená vec.. ak mi niekto niečo dá a ja 5 krát neprejavym vďačnosť už mi nabudúce nič nedá to funguje automaticky to nie je obchodný vztah.. bud mi nieČo dáva zmysel alebo nie... .. ale možno som na toto špeciálne citlivá lebo v našej rodine je vela takýchto vztahov ktoré by si chceli členovia takýmto sposobom vynucovat, a tvária sa že predsa na to majú právo.
Potom sa treba začať o sestru viacej zaujímať, keď bude stará a bude vidina dedenia majetkov.
@1ryba prečo odmietnut pomoc ktorá sa mi hodí.. prečo nie prijat a úprimne poďakovať? Veď tak sa budujú vzťahy, klude tam môžebyt aj vela osobného záujmu a prospechu pre tetu ak napríklad sa ponúkne ze zoberie deti na hodunku dve na výlet, prechádzku.. (len príklad domnienka, sama som brala na prázdnini manzelove sesternice, vtedy ked to jeho strýko potreboval lebo sme s nimi chceli strávit nejaký cas máme radi deti a uz som bola tehotná tak sme si to trocjhu chceli uzit byt na chvílku rodicmi..). apropo autorka tiež sestre pomože keď to ona potrebuje. Ale nevidím doovod na prijmanie toho čo vlastne nechceš. Autorka to podla mna vyriešila dobre dcére môže citlivo vysvetlit ze teta to nemyslela zle a dcera bude chodit autobusom lebo sa tak cíti lepsie.. hotovo...
@oskvarka tak prijať pomoc je podľa teba v poriadku ale keď o pomoc požiada aj druhá strana tak už je zle. Máš zaujímavú optiku
@mala4 čiže preto, že ty máš tiež dom a záhradu a ešte deti , tak ona má tebe pomáhať lebo ona je sama, ale ty jej pomôcť nemôžeš lebo máš deti.... Je taký problém napríklad spoločne upratat celú záhradu? Alebo naozaj poslať dcéru v sobotu aby šla na hodinku pomôcť tete utriet prach napriklad?
@cacianka ja si myslím ze ak niekto namiesto toho aby ti na orvinu nieco povedal tak to nepovie tebe ale tvojmu dietatu a ani to nie priamo ale naznacovaním medzi riadkami nejakou výcitkou tak ako asi vydieranie nie je uplne správne slovo ale daleko to nie je (citové vydieranie) .. ale naozaj do toho nevidím je to len moj dohad
@matullienka prepáč nie nieje problém ak druhá strana požiada o pomoc nikde som nič také nenapísala.. požiadať niekoho o pomoc je úplne v poriadku
Schválne som si znova prečítala úvodný príspevok, lebo viaceré tu píšete, že sestra vyčíta autorke cez dcéru, že sa autorka o ňu nezaujíma. Ale tak to nie je. Autorka píše, že jej sestra to vyčíta priamo jej dcére. Nie autorke. Osobne si myslím, že nežiada od nej pomoc, nikde nič také nevidím spomenuté. Ale že sa jej dievča ani neopýta, ako sa má, čo robí... Proste nezáujem. Ja si stále myslím, že ide o to, že mladá sadne do auta a nekomunikuje. A teta, ktorá jej robí láskavosť, si pripadá, ako krava.
@oskvarka vidíš a autorka v tom vidí už vidieranie. A pri tom teta sa možno sama ponúkla, že pre mladú príde lebo si je vedomá, že cez víkend by ju chcela poprosiť či by jej nepomohlo s nejakými prácami. No podľa autorky je to zneužívanie
@stanulienkat
@oskvarkaja to beriem podľa seba,,, ked chcem pomôžem ale ne vykrikujem to potom,, alebo nechcem nič na oplátku
@h2 kludne to tak moze byt ale to treba tenegerovi na rovinu povedat pocuj hanka ked uz mame spolu cestu nechaj chvilku mobil pokecajme.... lebo taketo naznaky to je uz potom trapne ti s tym clovekom aj vraviet ked si tu pozornost takto vynuty vycitkami... aj ked je pravda ze vieme len to co povedala slecna mame ako to bolo naozaj nie .. ale osobne ak to bolo tak ako to autorka napisala tak mne to pride trapne aj napriek tomu ze tu vela zien to povazuje za obrovsku pomoc za ktoru by boli naozaj vdacne a ja uprimne verim ze je to tak ale zaroven si viem prestavit ze nie kazdemu sa to tak moze javit.. a musi o to naozaj stat.. to je vsetko

@mala4 keď ti to tak strašne vadí prečo to nepovieš sestre do očí, že si neprajes aby tvoje deti ukolovala a rozkazovala im čo majú robiť? Veď si si to s ňou vyjasni a nemusíš z nej robiť na internete ufrflanu, nervoznu starú dievku.