icon

Prečo majú ľudia predsudky voči duševne chorým?

kim2028
11. okt 2024

Neviem, prečo sa díva negatívne na duševne chorých ľudí? Veď aj oni sú ľudia a mali vo svojom živote smolu. Za istých okolností môžu byť na tom lepšie, ako ktokoľvek zdravý. Predpoklad je, že chcú sa liečiť. Predsudky sú zlé a nikomu nepomôžu. Napr. aj človek so schizofréniou môže zvládať toho dosť a dobre, hoci diagnóza je to najťažšia. Vidím to aj na sebe, že zvládam vecí v pohode a dokážem na sebe pracovať a zlepšovať sa. Navyše povaha je úplne v pohode. Zvládam to všetko, hoci nemám založenú rodinu. Prečo nemôže byť človek len tak sám, aby nemal niekto hlúpe poznámky? Trebárs niekomu vyhovuje to a nie je nič zle na tom byť istý čas sám. Tiež, prečo by som nemohol byť niekde dobrovoľníkom, keď napĺňa ma písanie šachových článkov? Okrem toho rád prepisujem mame stavebné normy so všetkými zmenami, aby sa dokázala v tom rýchlo orientovať. Super, sú aj nejaké tie koníčky.

petronelag
12. okt 2024

@kim2028 Aj to je zvláštne, že schizofrenik si myslí, že má v hlave to isté, ako ostatní ľudia, lebo nemá, má tam odlišné myslenie. Moja mama, keď už bola vydatá mala problém s jedným takýmto mužom, páčila sa mu, ale ona už bola vydatá a mala 2 deti, tak na neho nereagovala. A potom hovorila mama toho muža, že on doma hovorí, že ona mu ukradla myšlienky, že musí myslieť stále na ňu. My sme sa ho ako rodina všetci obávali, lebo on by bol schopný niečo urobiť. Potom mal aj nejaké problémy s ľudmi v práci a išiel na liečenie.

kim2028
autor
12. okt 2024

@petronelag Zase čo ja viem? To myslenie môže byť iné možno prvých 5-6 týždňov počas pozitívnych príznakov ataky, ale potom, keď to odoznie. Tak inak je potom úplne normálne. Vážne človek má to potom tak, ako zdraví ľudia. Neviem no aspoň u mňa je to takto, že ja nemám s tým problém. Mám dokonca aj istú inteligenciu a všetko. Raz som robil v nemocnici v rámci kognitívneho tréningu test počas ataky s pozitívnymi príznakmi z dejepisu. Bál som sa, že ako dopadne to, keď nám to dali, lebo dejepis som nemal vyše 7 rokov, ale bolo to v pohode. Každý bol prekvapený, mal som 11 správnych z 12, čo bol aj najvyšší počet. Bolo vidno, že aj sestričku, čo robila to s nami som zaskočil...

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 môže sa ťa opýtať prosím koľko máš rokou

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 35.... Onedlho v decembri 36...

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 čo bol spúšťač tvojho ochorenia ak to nieje moc osobná otázka ,ak je pochopím keď na ňu neodpovieš ďakujem

mamina7070
12. okt 2024

nedivaju sa negativne skor z nich maju obavy, strach a jednym z dovodov je aj to ze lebo ludia s touto diagnozou si myslia ze oni su ok v poriadku a to len ostatni maju neopodstatneny strach z nich coho dokazom je aj tato diskusia
pricom pravda je niekde inde

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 Tak raz rehabilitácia, mal som úraz. Druhýkrát sme znížili po dohode s doktorom lieky a prišli sme na to, že ja nedokážem len na injekcii fungovať. Teraz nemám roky zase injekciu už a je to dobre... Beriem len jednu tabletku ráno a vyhovuje mi to...

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 môžem sa ťa opýtať o aký úraz išlo ďakujem

grof_monte_christo
12. okt 2024

@kim2028 Na základe čoho vznikol tento pocit, že ľudia sú voči psychicky chorým ľuďom negatívne naladení? Len preto, že s nimi nechcu ist do partnerských vzťahov? Alebo ich zamestnávať?

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 úraz kolena.

@grof_monte_christo Nie je to len o tom. Je to pomerne známa vec, že niektorí ľudia sa dívajú na takýchto cez prsty, ako by boli oni nadľudia. Ale nevadí. Nemusím to až tak v bežnom živote riešiť...

grof_monte_christo
12. okt 2024

@kim2028 To važne? Já nic také nepozorujem. Tomu nášmu susedovi práveže okolie dosť pomáhalo, keď mu zomrela mama. V rámci možností samozrejme. Doopatrovala ho vzdialenejšia rodina. Väčšine ľuďom je psychicky chorých ľudí práveže ľúto.

kim2028
autor
12. okt 2024

@grof_monte_christo Neviem, mne sa to nestáva, ale nejakým kamarátom zo stacionára áno. Že nemajú ani s kým ísť vonku poriadne a je to smutné... Osobne nemám problém s tým. Možno škoda, že niet práce pre nás. Chápem, že za počítačom niekde v administratíve chce pracovať viacero ľudí. Navyše čím menšie mesto, tak tých šancí je menej...

grof_monte_christo
12. okt 2024

@kim2028 Tak problém s osamelostou majú aj zdraví ľudia. To je žiaľ dnešná doba.

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 a čím si sa živil pred úrazom?

alenka58
12. okt 2024

pokiaľ je dobre liečba nastavená tak je to celkom ok, ale moja kolegyňa trpiaca schizofréniou jedného dňa prišla ku mne do kancelárie že ide vyskočiť z okna /4.psch, mala som problém ju vytlačiť z kancelárie a zavolať pomoc, to nie sú predsudky to je realita, že sa Ty máš ok je super

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 Študoval som len... Končil som posledný ročník VŠ na inžinierskom štúdiu ekonomickej fakulte TUKE...

@grof_monte_christo JJ to áno... Je to smutné, ale mne sa nestáva to na šťastie. Chodím na stacionár, hrávam šachy v klube, či chodím hrať futbal do haly...

belasy_motylik
12. okt 2024

@kim2028 vieš prečo? Lebo pri niektorých psych. diagnózach, ako napríklad často aj pri schizofrénii, ľudia nevnímajú seba, svoju diagnózu a svoje stavy a prejavy reálne. A to býva občas pre okolie dosť veľký problém, oveľa väčší ako pre nich samých. Obdobie stabilizácie je veľmi relatívne, psychiatrické ochorenie nie je chrípka, je to celoživotná diagnóza, stačí nejaká väčšia záťaž v živote, obdobie stresu, napätia, stresu, zmien ... . Mám viacero priateľov s diagnózou schizofrénie, stabilizovaní, ale "normálne". a plne funkčne nedokáže fungovať ani jeden, i keď ani jeden z nich to absolútne nevníma a neuvedomuje si to, alebo popiera. Ťažko povedať.

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 VŠ je veľmi náročná kvantum marerialov, skúšok, semestrálnych prác ako si zvládal túto etapu

petronelag
12. okt 2024

@kim2028 Lenže z takýchto činnosti a prác sa nedá vyžiť, keby si mal prácu a termíny, pripomienky šefa (ktorý by to myslel v dobrom), rôzne ohovárania a podrazy od spolupracovníkov, tak neviem čo by bolo.
To je ten rozdiel, že bežní ľudia sa aj keď nie ľahko, dokážu nad problémy v práci povzniesť a nič im nie je. Podobne v rodinnom živote.
Často prídu ťažko zvládnuteľné situácie, aj ponáhľanie, ale dajú to.
Mne sa páčil prístup Adely Vinczeovej, ktorá tiež raz hovorila o tomto, že ju tiež sa niekto snažil aj uraziť, zosmiešniť a ona cez to preniesla a nerobila z toho hádky a pod. A že z nej zato neubudlo.

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 Celkom dobre, ale musel som prejsť inde, lebo predtým som študoval na stavebnej fakulte TUKE. Tam som mal obavy ešte študovať 3 roky po tom úraze. Tak som išiel tam, kde bolo to ľahšie. Škola ekonomického zamerania je podstatne ľahšia a v pohode, tak som študoval ďalších 5 rokov, ale nedokončil. Lebo mi chýbala 1 skúška, čo som "experimentoval" s liekmi a nebol som na tom už veľmi dobre. Už som videl, že nezamestnám sa asi, tak nemal som motiváciu... Mal som aj ľahšiu brigádu 4 roky popri štúdiu na ekonomickej VŠ, ale roznášanie letákov by som nejakou prácou nenazýval.

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 máš za sebou 8 rokou VŠ nenapadlo ťa myšlienka vrátiť sa a individuálne dokončiť posledný ročník dali by sa cez centrá vybaviť ešte úľavy pri štúdiu,aby na teba nebol taký tlak vyvijaný
Napriek tvojej diagnóze nieje to nemožné prídeš mi ako rozumný človek disciplinovane užívaš lieky to je základ

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 To neviem, ubehlo veľmi veľa rokov, či sa dá po skoro 8 🙂 Len problém je aj ten, že mám problém s písaním a na tej poslednej skúške treba robiť veľa grafov. Keby som nemal tremor rúk, tak by som určite študoval... Hoci by som musel študovať tie 2 roky, ale mám bakalára aspoň. Lepšie ako nič....

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 Tiež radšej teraz som zvažoval jeden rekvalifikačný kurz. Išlo o testovanie softvéru, ale boli prečerpané príspevky na kurzy. Aspoň tak mi hovorili. Neviem tak či toto alebo skúsiť rekvalifikáciu v klasickom programovaní...

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 si šikovný Bc je super a verím tomu ,že aj rekvalifikačný kurz z pohode zvládneš

kim2028
autor
12. okt 2024

@alexis617 Ďakujem. Skúsim najprv sa učiť asi sám robiť weby za ten čas a uvidím, že ako pôjde mi to. Na základe toho sa rozhodnem, či bude aj nadstavba alebo nie... Na youtube je veľa videí, ako robiť weby krok za krokom...

alexis617
12. okt 2024

@kim2028 držím ti palce nech sa ti v živote darí

kim2028
autor
12. okt 2024

@petronelag Neviem no, tieto administratívne práce sú pre invalida asi ako stvorené. Jeden príjem mám a mal by som aj druhý, hoci ja nemusím pracovať kvôli peniazom, Pracoval by som možno aj za menej peňazí. Bol by som spokojný, ale verím, že raz sa niečo podarí. Len nemusí byť to hneď. Keby aj nie, tak príjem mám... Chápem, že mne dá šancu málo ľudí a ešte v dnešnej dobe...

petronelag
12. okt 2024

Keby sa podarilo tak zdokonaľovať sa v IT by bolo dobre, lebo také činnosti ako robia v stacionári to sú väčšinou pre značne postihnutých, ale lepšie je ísť aj tam, ako doma zbytočne premýšľať.
Ale najviac verím tomu, že aj pri tejto dg. by najviac pomohla viera, lebo dávnejšie to vysvetľovali tak, že tie hlasy a nutkanie je od zlých síl a keby sa začal modliť a pravidelne chodil do kostola, tak by získal iný pohľad na život a oni by nemali naňho taký dosah. Farár by to vedel lepšie vysvetliť.

kim2028
autor
12. okt 2024

@petronelag To máš pravdu, ale zase aj na stacionári je už celkom dobrý program, ako keď som chodil na začiatku. Mne vyhovuje to veľmi. Zacvičím si tam ráno cca. 25 minút na rehabilitačnom oddelení pod vedením rehabilitačnej sestry, ktorá dáva super cviky a mnoho z tých cvikov som si preniesol aj domov. Potom máme väčšinou skupinovú psychoterapiu. Poobede prečítame nejaký zaujímavý článok a rozoberáme ho prípadne hráme len ping pong alebo bedminton... Kedysi bolo to v začiatkoch podstatne horšie, lebo tzv. aktivity keramika, ručné práce, či technická dielňa bavili ma menej. Toto sa dá určite, čo je tam teraz... Som zvedavý, že akým smerom sa bude to vyvíjať tam v ďalšom období.

To IT by som chcel určite tiež skúsiť, lebo môže byť to zaujímavé. Tak uvidím...

barka2003
12. okt 2024

@kim2028 a ty máš plný ID ? Že nechodíš do roboty 🙂