Prečo mi svokra týka a ja jej mám vykať?
Veď to neni proti pravidlám tykania a vykania?
@lvulik normálna svokra berie nevestu ako svoje ďalšie dieťa. Chápem, že ženám, ktoré majú svokry bosorky, sa to páčiť nebude. Ja mám svokru dobrú, tyká mi a ja jej vykám. Príde mi to prirodzené a ako úcta k človeku, ktorý je starší o 25 rokov. Nemyslím, že tu tak úplne platí pravidlo vykania dvoch dospelých. To je môj názor. Iný človek, môže mať samozrejme názor odlišný.
@katarinka89 ale tak to je mensia sanca..stale tam jr ta sanca ale vyrazne mensia :D
@martinka13 tak ked ju berie ako svoje ďalšie dieťa, malo by jej aj to dieťa rovnako tykat ako jej tyka jej skutočné dieťa, nie? 🙂 Ved deti majú úctu k svojim rodičom aj keď im tykaju. Ci svokra je niečo viac ako vlastný rodič?
@martinka13 ty tvrdis, ze vykanie svokre je ucta k nej. A kde je ucta k manželke jej syna a matke jej vnucata, ze jej automaticky tyka bez opytania? Proste nevychádza to žiadnym smerom 🙂
Len vekom si podľa mna starší človek úctu nezaslúži, často sa tí starší správajú horšie ako mladí. Ale ok vec pohľadu. Ja autorke témy plne rozumiem.
@elizabet173 to bola reakcia na ostatné komentujuce, ktoré mi argumentovali, ze je ok, ked svokre ja vykam a ona mne tyka, lebo vsak z úcty k nej. Ak si prečítaš moje komentáre, rovnako si myslím, ze to nema spoločné nič.
My manželia nie sme, no jeho mamina mi od samého začiatku automaticky tyká a príde mi to úplne normálne.Mne by skôr vadilo, keby mi vykala 🤔
@lvulik vďaka za pochopenie 🤗
@elizabet173 proste je to úplne normálne, keď svokra neveste týka. Nikdy v živote som sa nestretla s tým, aby svokra neveste vydala. Nikdy..... Asi máš strašne zlu svokru, keď Ťa táto téma tak veľmi irituje
@martinka13 ja zas poznam vela rodin, kde si svoka s nevestou vyka...normálna slušnosť..tykanie ma byt obojstranne a nie ze jedna dospelá zena bude z akéhokoľvek dovodu tykat inej dospelej zene...mne ked niekto zacne tykat, tak mu samozrejme tykam aj ja...beriem to ako ponuku na tykanie...detto keby mi zacala svokra tykat, tam jej poviem ze si to nezelam...bud obojstranne, alebo by sme ostali pri vykani
@vroni presne...moja mama tiez nikdy nikomu netykala, a ked uz tak obojstranne...a k slusnosti vychovala aj nas deti...tiez nezacnem tykat synovym kamaratom a priatelkam, len preto, že su mladší...tyakm len dvom, co spolu vyrastali a poznam ich od narodenia...aj ked chodil na strednu, tak som jeho spoluziakom vykala
A čo je na tom?
Pre mňa je nepochopiteľné, ako niekto nedokáže starším ľuďom tykať, akoby to boli nejakí nadludia. Obzvlášť je to čudné v rodinách, presne ako píše akvi, že kompletne si všetci tykaju a jedine nevesta vyká. No čudné, nemá to nič spoločné s úctou, ale so slovenskými moresmi. Nedokázat si predstaviť tykať svokre, preboha veď to je rodina, aj keď nepokrvna. A potom z toho vznikajú situácie, že ako oslovujete svokru a človek číta, že teta, babka... Tak keď vykam, oslovujeme hádam pani a priezvisko.
@vroni prečo sluzkovska?? Podľa mňa by bolo trápne, aby sme spolu obedovali pri jednom stole a môjmu chlapovi tyká a mne vyká. Je medzi nami aj značný vekový rozdiel,tak mi to príde úplne normálne, ja to beriem tak, že má berie ako dcéru. Keby mi vykala, bolo by to celé také neosobné. Ale každý môže mať na to iný názor. Keď budeš mať v budúcnosti zaťa alebo nevestu budeš vykať, ja môjmu zaťovi tykať 🍀
@7miriam77, u nás si v rodine nevykame a nemáme neosobné vzťahy. Neosobny vzťah mam k predavačke v Bille. Vykam ja jej a ona mne a určite jej nezačnem tykať len preto, ze je o generáciu mladšia. Moje svokry (obidve) boli skvelé ženy, hodne každej úcty, ktorú im človek bol schopný preukázať. Obe sa ku mne správali ako svojej dcére a ja som ich brala ako ďalšie milujúce matky. Práve preto sme si nikdy nevykali, pretože sme si boli blízke. Vzťah v ktorom jeden tyka a jeden vyka je v dospelom veku vzťah sluhu a pána. Keď niekomu vyhovuje, je to jeho vec. Len nech z toho nerobí normalitu. Nie každý mat chuť byť sluhom. Alebo pánom. 🤷♀️
@7miriam77 ja len reagujem na tvoje, ze ta bere ako dceru, tak ti tyka...nie nebere ta ako dceru, inak by jej bolo blbe ti tykat, ked jej ty vykas...
Ja si teraz so svokrou tykam, ale s prvou svokrou nie...tiez bola podstatne starsia ako ja...ja som mala 24, ona 73 ked sme sa spoznali...samozrejne ze mi vykala, lebo nechcela aby sme si potykali...velmj dobre sme spolu vychadzali, a vykali sme si az do jej smrti...
@vroni preboha, to takto vôbec neberiem 🤔🤣🙃, že kvôli tykaniu či vykaniu je niekto pánom alebo sluhom. To by ma v živote nenapadla taká hovadina. Ja beriem za normálne,že 70 ročná žena mne,ako mladej tyká, je to ok. Ja mám voči starším úctu a bolo by mi trápne jej tykať. Prečo by som sa mala cítiť ako sluha?? 🤔🤔 Veď jej neumyvam nohy a nebozkavam ruky. Inak aj medzi ľudmi čo si týkajú ...môže byť nadradenosť ...to nemá nič spoločné s tykanim či vykanim
@7miriam77, je uplne normalne bežné, ze si s ľuďmi, od ktorých máme odstup (spoločenský ci sociálny) vykame. To je podstatou vykania. Dávame najavo svoj odstup. Vzťah sluha-pan sa jednoducho tak volá. Jeden vo vzťahu je "pan", ktorý určuje ten a druhy sa prispôsobuje bez ohľadu na to, ci je to odôvodnené ci nie. Nijako to nesúvisí s umývaním nôh. 🙄 A vrámci rodiny by som si veľmi tvrdo vyprosila, aby mi imaginarny zať ci nevesta vykali a ja im mala tykať (nakoľko mi už v mojom veku žiadna ani teoretická svokra "nehrozí" )
@rachel36a jasné, že nie. Keby to malo opačnej strane len troška vadiť, tak tykat isto nebudem. Pre mňa to nie je nejak moc dôležité, skôr z mojej rodiny zaužívané a našťastie som stretla muža u ktorého to majú rovnako, tak nič takéto riešiť nemusíme a ani som netušila, až doteraz, že niekto to má inak 🤔🤔. A to myslím naozaj vážne
@7miriam77 a to je ten rozdiel...autorke to vadi ze jej niekto tyka a ona ma vykat...to ze to bolo kopu rokov zauzivane neznamena, ze je to ziadane a slusne...vela neviest a zatov sa nechce ozvat, aby nebolo zle v rodine...a pritom im to vadi...nie sme v stredoveku aby niekto z akehokolvek titulu ineho cloveka znevazoval...
Ty si to tiež hned napisala ze budes zatovy tykat, bez toho, aby si vedela ci sa mu to bude pacit, alebo nie..slusne by bolo pockat, aby ti sam povedal ze mu mas tykat a nie to robit automaticky...ja teda dufam, ze moje nevesty budu normalne q budeme si tykat vzajomnr...ak nebudu chciet, tak im samozrejme spzo slusnosti budem nadalej vykat...

Ja tiež svokre vykám a ona mne tyká. Ináč si to ani neviem predstaviť a ani by som to ináč nechcela.