Prečo sa alfa muži vyhýbajú alfa ženám?
Bola som cez vikend na stretavke z gympla. A uplne ma tam vytocil byvaly spoluziak. Je uspesny po vsetkych strankach. My viaceri sme taki, ze sme sa dost dobre uchytili na trhu prace, mame za sebou skoly atd. Mem 34 rokov. A ked sme co to popili, prisla tema na partnerstva. Som sa postazovala, ze to s muzmi nemam moc ok. A hned zacal s tym, ze proste uspesni musi nepotrebuju mat doma tak isto uspesnu zenu. Ze jendoducho ich muzstvo potrebuje mat doma hlavne pokojnu manzelku, ktora sa pekne postara o chod domacnosti a nie dalsiu karieristku, s ktorou sa obchadzaju vo dverach a neustale narazat na dominanciu. A asi sa ma to dotklo aj kvoli tomu, ze ma mozno aj pravdu. Mam za sebou 2 nevydarene vztahy a obaja chlapi boli skor beta jedinci. Ja som musela vsetko vymyslat, zariadzovat vo vztahu. Je pravda, ze som prirodzene autoritativny typ a mam najradsej, ked je po mojom. Tento spoluziak mi este povedal, ze tazko so zenou, ktora sa nechce prisposobit v nicom a spavi si vsetko sama. Ze bud viac v sebe prebudim tu princeznovsku stranku alebo budem mat vedla seba len slabochov. Nakoniec sme sa dohadali, ale zacala som nad tym tak premyslat, že ci to fakt nebude pravda. On vedie pokojny zivot. Doma ma peknu manzelku, taka jemna kvetinka mi pride a vyzeraju spokojne. Co si o tom myslite? Tie, co ste dominatnejsie, mate doma tiez takych chlapov alebo ste v jednej casti dominnatne, ale pri chlapovi nechavate stafetu na nom?
Neveril by som vsetkemu, co ludia porozpravaju. Alfa nealfa (ci neoblomna tvrdohlavost?), ako to maju naozaj, to casto vedia len a len oni. Vo vseobecnosti - aj chlap potrebuje byt potrebovany (a obcas oceneny). Ked je zena totalne samostatna a chlapa nikdy na nic nepotrebuje (len na sex to nepostacuje)... A silny karierizmus podla mna tiez nie je velmi sympaticky, na oboch stranach.
@autorka ...nechces to vidiet, ale ano, oni dvaja maju partnersky vztah, nie sutaz - nik ti tu myslim nespominal sede mysky, to je tvoja predstava mozno toho, ak je jeden alfa, tak ten druhy musi byt, asi ako si nazvala svojich partnerov, taky tutko a aj tak si nebola spokojna, lebo sice bolo vsetko po tvojom, ale aj na tebe.
Oni doma jednoducho ziju partnersky a o tom aka je ona v praci podla mna nevies, neviem si predstavit ako skor jeho spoluziacka, aj ked ich poznas mozes vediet o tom ake to ona v praci ma.
Okrem ineho, ze ako v kazdom kolektive od skoly, je jeden predseda triedy - riaditel voleny a dalsi su ti, za ktorymi idu ludia, na ktorych daju a ona ak je taka vilovsky ziariva moze byt presne ten druhy typ.
Mne skor pride zvlastne, ze si tym fascinovana a i ked ta jeho slova zaujali, tak nie natolko, aby si vahala nad tym, co ty by si mala zmenit na sebe - na svojom pristupe, bez toho, aby si chcela precarovat ludi okolo seba.
Plus velmi malo rozlisujes a to som ti uz tiez pisala, ze oni doma nesutazia - neprenasaju si pracovne prostredie domov, teda to, ci je doma riaditelka alebo upratovacka, nehovori nic o tom aka to moze byt kamoska, aka zabava s nou moze byt ked ide von a detto to nic nehovori o tom aka je to manzelka alebo matka. To su jednoducho ine typy prostredi, ktore vyzaduju ine typy spravania. Podla mna (a ber to ako moj tip, nie urazku) mas aj malo real kamaratov, pretoze to tvoje velim, bude po mojom musi byt tazko znesitelne aj v tej pracovnej oblasti a chapem ze my mame velenia balkanskeho typu na Slovensku v oblube, take to klanam sa vam vase blahorodie, kavicku si date? aj cukricek?....ale toto je uz aj out z mody a to podla mna aj v pracovnych vztahoch, kde je tiez zasadne partnerstvo a to ako vies aj pocuvat nazory inych, dokonca aj ked ide o 150 podriadenych, pretoze niekedy mozu mat jednoducho lepsi napad a je velmi dobre, ak to clovek vie aj s graciou aj umne prijat a aj to sam pre seba predychat a neurazit sa a nezneistiet a jednoducho nemusiet mat vzdy pravdu. Pretoze takto si odsudena na samotu, v akejkolvek oblasti a to este, co to bude, ked z teba nebude ta velitelka tych 150tich.
Rob s tym nieco, pre seba a velmi fandim tomu, ze si sa zatial aspon pri tom zastavila a mala take to AHA....to je dobry zaciatok zmeny!
Ja s tým spolužiakom suhlasim
Kazda" svorka" ma len jednu alfu. A to chcu byt obaja.
@zuzinka888 no to teda nemá... Každá svorka má alfa samca a alfa samicu, to sú 2 "alfovia" tvoriaci par...🙂
@subartic každý si ma vybrať kompatibilného partnera. to, ako sa v zlých chvíľach k tebe postaví partner a ako ti pomôže ich zvládnuť - tam nieje ukazovateľ to, či je alfa samec alebo nie, ale ako ma v sebe on sám usporiadané svoje vnutro. Ver mi môj muž je alfa samec, obaja veľa pracujeme, ale keď nastal u mňa zlom emočný, stál pri mne najviac, ako mohol, viac, než som čakala, takže toto sú naozaj iba teoretické žvasty. Môj exmanžel nebol žiaden alfa samec, rodinné založený chlap, normálny obyčajný muž. Keď mi bolo najhoršie, otočil sa mi chrbtom.
@subartic fajn.... diskusia je však o alfa samcovi... a to s veľkosťou ponúknutého ramena pri potoku sĺz ženy nemá nič spoločné. Je to o charaktere, výške EQ a empatii daného jedinca. Nie o dokazovaní si "veľkosti lebo... (doplň si čo chceš)
Ja tieto kategórie neuznávam, každý má iné kvality, spôsob žitia, prežívania, prejavu... za mňa vyhráva harmónia a obojstranná spokojnosť vo vzťahu 👍
@jamimo dokelu ja asi úplne zle chápem ten pojem alfa samec.
Baby môžete tu niektorá presne zadefinovať ten rozdiel medzi alfa, beta samcom a neviem ešte akým ? Lego ja som uviedla že môj muž je alfa samec ale v zmysle, že je to karierista, fešák, ale on je úžasný človek 😃 nieje to debil. Bože ja som tiež dobrá
@beronsche no však okej, však taký muž by o teba asi tiež nemal záujem 😀😀😀 ono je to väčšinou obojstranné.
Myslím, že každý nájde takého aký mu vyhovuje. 🙂
@banderaska29 no veď krásne si potvrdila tento fakt . Alfa samec stál pri tebe to je tvoj muž , beta samec nevie čo robiť čaká čo urobíš ty , on je úplne bezradný a teda sa ti obráti chrbtom , uteká od nich . Schopnosť riešiť problémy , čeliť im , spracovávať výzvy , napredovať ako osobne tak pracovne je doménou alfasamcov. Ak je ešte alfasamec pekný je to len benefit , ale vôbec to nie je podmienkou .
@lenkakravcova o domácich prácach? Nemám ten pocit.
@jamimo ja sa s tebou nestotožňujem . lebo skopírujem to čo som napísala banderaske 29.
Alfa samec stál pri tebe to je tvoj muž , beta samec nevie čo robiť čaká čo urobíš ty , on je úplne bezradný a teda sa ti obráti chrbtom , uteká od nich . Schopnosť riešiť problémy , čeliť im , spracovávať výzvy , napredovať ako osobne tak pracovne je doménou alfasamcov. Ak je ešte alfasamec pekný je to len benefit , ale vôbec to nie je podmienkou
Betátori a omegátori môžu byť akokoľvek empatický , nepomôže ti to . Vyplakať sa môžeš aj koňovi na chrbte , ale je zásadný rozdiel ak problém uchopí alfasamec a ak beta- omega samec -ti ho viacmenej neuchopia ale hodia ti ho ako horúci zemiak .
Aby bola v partnerstve rovnovaha a aby dlhodobo fungovalo, mal by byt 1 z partnerov dominantny a druhy submisivnejsi. Ked sa obzriem okolo seba, prave take pary dlhodobo funguju. Ja som nato prisla uz davnejsie, ze by som mala mat skor submisivnejsie partnera, ale cely zivot ma pritahuju rovnako dominantny ako som asi aj ja... a tak som aj dopadla 😀 od tehotenstva sama, babatko aktualne vychovavam uz bez partnera. Tak rada by som bola keby mi prisiel do zivota raz niekto menej dominantny, ale nemam na nich stastie. Vacsinou tam nefunguje z mojej strany totiz chemia 🙄
Dvaja alfa by sa pozabijali. Mam kamosku, co sa stale stazuje na submisivneho muza, ale pravda je taka, ze keby bol on ako ona, tak uz nie su spolu. Vacsinou sa stretavam s tym, ze maju takych nevyraznych partnerov.
Ono zalezi aj to aku mas energiu. Lebo skutocne dvaja kohuti doma nemozete byt. Ja mam vyssiu pracovnu poziciu ako muz, viac zodpovednosti, vediem ludi ale uprimne, ked pridem domov nechcem rozhodovať o nicom, malo rozpravam, lebo som taka vyrozprávana z prace, ze sa mi nechce. Pricom v praci mi uz nie jeden chlap povedal, ze vas by som doma nechcel. Pricom ja doma uplne vypnem. Mne sa nechce ist ani do obchodu aby som rozhodla co treba nakupit. Cize u nas doma to vedie muz, on rozhodne co a ako, kedy. Ale je pravda, ze moj muz ma vela ženskej energie, je upistany, krici, ma svoje dni, rad rozhoduje o “nicom”, boli ho hlava 😉, stale nieco hovori. Sem tam sa stretnu nase ega, kedy si dupnem a pride orkán ale to je hlavme kvoli tomu, ze chcem doma klud a nekričať a proste mat doma kľudnu atmosféru, pricom on pride z prace a uz piští po detoch, lebo nieco nespravili ako si to on predstavoval. A proste do toho zasiahnem, ze ticho tu bude a vznikne hádka, z nicoho o nicom. Niekedy sa az cudujem ako jeho sebavedomie siaha az niekde na Mars ale to bude asi výchovou. Este sa mi nepodarilo jo naucit, ze niekedy treba ostat tíško a netreba stale hovorit nieco. Jeho chlapske je to, ze on vazne spravi okolo domu a doma vsetko na svete, je zručný, opravy, urobi. Cize tvoj spoluziak mal pravdu, ze silných zien a muzi boja, lebo tie zeny vyžarujú skor mužskú energiu. Inak nie raz som premyslala ako by to bolo zit so silným muzom, s nadhľadom na veci, s cisto mužskou energiou. Obavám sa ale ze u nas doma by bolo velke ticho 🤣🤣🤣.
Tak to presne je.. ale podla mna je to aj preto ze muzi radi zachranuju a radi si pripadaju mocni a miluju ked ich zena obdivuje.. alfa zena nepotrebuje zachranovat.. ja som tiez dominantna a cely zivot som mala skor slabochov.. az teraz posledneho sa mi podarilo najst dominantneho a uspesneho, ktory predtym mal iba jednoduchsie zeny.. ja ale zase nie som karierne uspesna, obycajna kancelarska praca a preto som mu dokazala dat dostatocny obdiv za to co vsetko dokazal.. aspon preto si myslim ze sa mi podarilo najst si “alfa” muza
@subartic áno súhlasím... ale podľa autorkinho vyjadrenia (aj tak si myslím že výmysel, len aby MK žil...) je alfa samec ten, ktorý má doma tú obyčajnú sivú myšku žienku domácu a on je v nadradenej pozícii. A vadí jej, ak spolužiak podporuje ženu v koníčkoch, atď.... Asi tak. 🤷♀️
Ja len toľko, dominancia nemá nič spoločné s kariérou.. niekto môže byť dominantný v partnerskom vzťahu ale nemusi byť zrovna karierista a naopak.. ale pardon ak zase poucujem 😏 len to jednoducho nejde dokopy..

Veľká firma,ona na druhej najvyššej pozícii,on riaditel pobočky.manželstvo šťastné,sú spolu vyše 40 rokov,majú aj deti...
Takže neviem,prečo by nemohli mať obaja kariéru a pri tom fungujúci vzťah...