icon

Prečo sa ľudia menia, keď zbohatnú?

liduska87
27. nov 2023

Prosím vás o radu som sklamaná zo všetkých nechápem ako sa niekto môže zmeniť keď ma viac peňazí. Už sa švami ani nerozpráva pritom pred tým boli každodenné telefonáty. Je pravda momentálne som vo veľmi zlej finančnej situácii mam 50e do výplaty ktorú mam približne 15 as rodina nikto mi nepomôže. Moja najlepšia kamarátka ma veľa peňazí a ani ta mi nepomôže len sa vychvaluje co všetko si kúpila že za jednu vec sa 100e je mi smutno keď viem ze ja nemám ani z coho variť. Niekedy mi to pripadá ako keby sa mi vysmievať že ja si to nemôžem dovoliť. Dokonca raz mňa prinútila pozerať laifko kde predávajú luxusne veci vraj mam pozerať celé že mi niečo kúpi keď došlo na lámanie chleba tak to zahovorila podľa mňa jen šlo o to aby som videla co všetko si môže dovoliť Každý deň len počujem co všetko si neobjednávala. A toto mňa trosku zamrazilo hovorili sme že niekedy keď budem na to mat tak kúpim synovi elektrické autíčko a ona mi povedala ze ma nove doma nevyužité jej deti sa nechceli hrať na tom. Takže autíčko je 4 roky u nej nepoužívané a že by mi ho dala zadarmo ale že sa ešte musí opýtať priateľa ci jej dovolí ale keby bolo na nej že mi ho daruje o dva týždne povedala ze jej priateľ povedal ze ako ona chce. Ona mi povedala ze jedine ze rozumní cenu ponúkla som jej 20e od vtedy o tom radšej ani nehovorila a vraj jej nemám ukazovať malého aby si to nerozmýšľala. Bolo mi to ľúto prečo to tak je ja som jej pomáhala nemala čo v detstve jest deň čo deň so. Jej dávala jedlo. Co si o tom myslíte

liduska87
autor
28. nov 2023

@uhnakova ved aj ja si to myslím mužovi to hovorim

uhnakova
28. nov 2023

@liduska87 skús ho presvedčiť, ze to neurobíte len pre seba, ale odsťahujete sa kvôli deťom. Nech majú nejakú budúcnosť. V mestách sú na výber rôzne stredné školy, deti si budu mocť vyberať a nebudete musieť platiť internát.

lussyl5
28. nov 2023

@uhnakova Úvery mohli brať keď ona ešte pracovala a muž zarábal viac.Tak im to mohlo vyjsť.Ale nemysleli zrejme na to že s príchodom detí príjem klesne.

uhnakova
28. nov 2023

Ešte by mohlo pomôcť refinancovanie hypotéky a úveru, žiadať predľženie doby splácania, tým by sa mohli znížiť mesačné splátky.

madeline1
28. nov 2023

@liduska87 preco sa s nou kamaratis?

liduska87
autor
28. nov 2023

@uhnakova na to som sa pýtala jedine založiť dom a všetko dat do jedného ale zasa dom nemá takú hodnotu mi nemáme hypotéku ale uver na dom

liduska87
autor
28. nov 2023

@eva112014 to verím som rada za ro že mám zdravé detí

liduska87
autor
28. nov 2023

@lussyl5 ano tak to bolo ale povedal sme si na rovinu vtedy nebolo tak draho ako teraz

sono2
28. nov 2023

@mamutka tak áno. Moja svokra pestuje od nepamäti a ti poviem, že toľko cesnaku a cibule, a čo je s tým roboty, kúpim aj v obchode.
Zemiaky s tým je morova robota. To pokiaľ ma človek sám robiť tak s pánom.
A tie paradajky, to je naraz veľa potom opäť nič. Čiže na nejaké, že ušetrím to ja teda nevidím.
OK sliepky ma svokra aktuálne tiež. Áno. Len to smrdí teda ako ďas. A opäť robota. Pri dvoch malých deťoch, dom, lenivý muž ee!
Vieš, čo myslím. Ináč, keď sa starajú dvaja, príde čata pomáhať k zemiakom, čosi sa uleje. Nemám absolútne nič proti. Ale sama v jej situácii? Fakt ne

sono2
28. nov 2023

@liduska87 mate 500e úver a dom nemá takú hodnotu??? To je čo za hlupina? Veď to mate mega úver na takých dobrých 100 tisíc. A kamarátku nechaj tak. Proste neni ti povinná nič dávať. Postav sa na vlastné nohy.
Ja som na to neni fakt odkázaná ale chodila som upratovať s malou od jej roka, staršia bola v škôlke. A chodím stále aj popri robote soboty. Sú to peniaze pre mňa, na moje potreby. Ty môžeš chodiť pri tvojej situácii trikrát do týždňa!
A nefňukaj, proste ste si naložili, nemáte to šancu platiť. Proste musíte častom radikálne vyriešiť situáciu. A nauč sa pravopis, to je katastrofa

liduska87
autor
28. nov 2023

@sono2
Áno uver 50 000e na 30 rokov od prvej stavebnej preplatime raz toľko brali sme to veľmi mladý vtedy sme chceli bývať čím skorej sami tak muz zobral hneď prvé čo sa mu dalo a muz mal už pred tým uver 8 000 ešte aj to z toho vyplatil to zobral svojej rodine a nič stoho nemal teraz keď potrebuje on pomôcť tak sa radšej ani neozivaju

liduska87
autor
28. nov 2023

@eva112014 pred 8 rokmi

evelynmozagalega
28. nov 2023

@liduska87 prepac, ale preco by ti mal niekto pomahat s dietatom alebo dávať niečo zadarmo? Ty si sa rozhodla ho mat, dokonca dve. K tomu máte úver na dom. Treba si vopred premyslieť či na to budem mať alebo nie a predvídať. Mať vytvorený plán B a neísť do rizika.Teraz už je neskoro. Nemôžeš obviňovať kamošku, že ti niečo nechce dať zadarmo. To nie je jej povinnosť. Ani tvoja mama nemá povinnosť sa ti starať o deti. Hlavne pokial este pracuje. Ona ma svoj zivot. Namiesto sťažovania sa a hnevu musíš situáciu riešiť. Manžel si musí nájsť ešte jednu prácu alebo lepšie platenú a ty musis ist do prace tiez. Jedine tak sa z toho vyhrabes. A nabuduce si lepsie rozmysliet svoje zivotne rozhodnutia a ake to bude mat dosledky,

anjelicek26
28. nov 2023

Baby ti fakt dobre pisu, moznosti nemas vela. Uver mate nizky, ale splatky vysoke. platite dokopi 500+350e mesacne a dlzite 50000+8000 na 30 rokov? 58000/850 splatka na 30 rokov? Ako?? Prosim chod za financnym poradcom a ukaz mu to...

uhnakova
28. nov 2023

@liduska87 ja myslím, že nevieš celú pravdu. Pravdepodobne ťa muž klame, alebo klameš sama seba. Hypotéka 150 000 € na 30 rokov má mesačnú splátku 554 €. Teda povodne na 30 rokov, postupne výhodným refinancovaním len na 27 rokov. Preto neexistuje mať úver 50 000 € a splácať 30 rokov po 500 €. Vieš koľko by si za tú dobu zaplatila. Spočítam ti to 500 x 12 x 30 = 180 000. Slovom 180 tisíc eur za požičanie 50 tisíc. To je úžera a nie pôžička, prvá stavebná nedáva takéto úvery.

anjelicek26
28. nov 2023

@uhnakova 500e splatka domu a 350e splatka uveru na prerabku domu... ak je to fakt len 58000 dlh musia byt tie uroky absurdne... podla mna fakt o niecom nevie...

liduska87
autor
28. nov 2023

Áno je

liduska87
autor
28. nov 2023

@anjelicek26 finančný poradca sa platí ze ?

liduska87
autor
28. nov 2023

@uhnakova 50 000e prvá stavebná 13 000e raifasen
13000 zinc

veronikaszabova
28. nov 2023

@liduska87 mate nabrane (napoziciavane) skoro 80tis €? Aka je hodnota domu??

liduska87
autor
28. nov 2023

@veronikaszabova prec 4 rokmi sme dávali ohodnotovat 35 000

veronikaszabova
28. nov 2023

@liduska87 😳😳😳😳😳😳 a kde ste dali vsetky €??

editjal
28. nov 2023

bez urazky ale ked mam malo penazi tak dalsie deti si nerobim ani keby co bolo. Radsej idem do prace a na dalsie dieta ani nemyslim kedze na to nie su peniaze...

liduska87
autor
28. nov 2023

@veronikaszabova ale od toho je nová strecha aj dvor porobeny a zavedený plyn neviem o koľko by sa to ohodnotenie navysilo

veronikaszabova
28. nov 2023

@liduska87 tak zavolaj odhadcu a pories refinanc. A bez do prace. Ina rada tu nema zmysel.

tiezjedna
28. nov 2023

@liduska87 prosím ťa a vy ste ten dom kupovali za koľko €?

uhnakova
28. nov 2023

@liduska87 určite bude mať doma teraz vysšiu cenu, o 5-10 tisíc. Nejakú časť dlhu ste už aj splatili, takže možno by bola možná hypotéka s oveľa nižšími úrokmi než majú spotrebné úvery. Finančný poradca je pre klienta zadarmo, berie si percentá z obchodu od banky. Ideálne keby ti niekto dôveryhodný z okolia poradil po osobnej skúsenosti.

bobo2433
28. nov 2023

@liduska87 aj ja mám dve deti . Muž robí od rána do večera cez týždeň . Cez víkend je s deťmi a ja idem do roboty .kto chce ..

uhnakova
28. nov 2023

Hlavne neberte žiadne ďalšie úvery navyše, lebo skončíte v bankrote.

maximiliana
28. nov 2023

Z toho, co som citala jej ostatne temy, tak bezohladna kamaratka a chybajuce elektricke auticko su jej nejmensie problemy ... s muzom sa rozisla, potom su spolu, ale hundral za sex, k tomu huli marisku, ona nema vzdelanie, maju nabratu kopu uverov a peniaze rozhadzali za ktovie co, snazi sa dostat na PN, aby nemusela do roboty... financna gramotnost nula, len vyuzit system a okolie