Prečo starší odmietajú priznať chybu mladším?
Ahojte, už dlhšie aj po pôrode prečítaní diskusii tu na koníku sa zamýšľam prečo stále staršia generácia bojuje proti mladšej, nebavíme sa samozrejme o extrémoch ale v takých normálnych veciach mám stále pocit že chcú starší ľudia byť najmúdrejší, súdim aj podľa seba keď sa mi narodila dcéra som si prišla strašné neschopná lebo ma stále svokra a babka poučovali čo robím zle a podobne, doteraz neprijali moju výchovu a majú ma za divnu, často rozmýšľam prečo starší (česť výnimkám) neuznajú že niečo moderné môže byť lepšie alebo že má pravdu aj niekto druhý? Myslím že by sa predišlo veľa hádkam
1) Lebo priznat si chybu je velmi tazke (nielen pre starsiu generaciu), je to akoby priznat si neuspech. 2) Lebo sa hanbi pred mladsou generaciou, ze by mala byt mudrejsia a chyby nerobit. 3) Lebo to nepovazuje za chybu - generacny konflikt, velmi odlisne nazory na mnoho veci. Do isteho (nasho) veku su nam rodicia vzorom, a od isteho odstrasujucim prikladom 😁.
Autorka: to nie je o veku, ale o povahe cloveka, takze rovnako by sa dalo pisat o mladej generacii, lebo tam nebude nizsie percento takych, co si nepriznaju chybu. Jednoducho taketo zovseobecnovanie je strasne povrchne.
@dskjhfdlkdjhl ano. KAZDY si myslime, ze mame pravdu. A aj sme ju mali, ale okolnosti/objektivne priciny sposobili, ze sa to nepodarilo.
Ahoj, z mojho pozorovania je to mozno aj preto, ze tito ludia (nie vsetci su ale taki), sa nevedia alebo tazsie prisposobuju novym nazorom, tazsie si pamataju, tazsie sa im ucia nove veci alebo sa im nechce ucit nove veci-kkesa sebavedomie.
Niekedy to ide ruka v ruke s tym, ze sa citia menejcenni a nasledne neuzitocni a tak volia tvrdu silu a presviedcanie s nastojcivym vlastnym presvedcenim, ze to vedia najlepsie.
Vek ale nehra rolu. Casto v praci...ked sa spytas, ze preco to robite takto, ked tento sposob je po vsetkych strankach lepsi, alebo spravny (na rozdiel od uz zauzivaneho nespravneho)...Odpoved: lebo ved vzdy sme to takto robili 🤷♀️
Je to do istej miery aj otazka edukacie, nemaju tie poznatky ako my a nevidia zmysel toho co robime. A nam sa to nie vzdy podari vhodnym sposobom vysvetlit, tak aby aj pochopili. A tiez je to aj otazka flexibility, ktora vo vyssom veku klesa a clovek tazsie meni svoje nazory, ktore vyznaval cely zivot. A je to aj tou dobou, v ktorej oni zili. Doktorka povedala, ze 6 tyzdnovemu babatku treba dat jest pecienku a kazdy to bez debaty urobil, aj ked je to uplne proti zdravemu rozumu - lebo to bola autorita, lebo nemali vobec pristup k dalsim informaciam, lebo cely rezim si vyzadoval bezpodmienecnu poslusnost. Teraz sa im otvaraju oci, ze sa to da aj inak, ze ako vlastne zili vtedy a asi to nie je prijemne sa s tym vyrovnavat.
Autorka, jedince co vedia všetko, všade boli, všetko robía jediným správnym spôsobom, vždy majú pravdu a presadzujú ten jediný správny názor sa žiaľ nájdu v každej generácií. 🤔 Kiežby ich postupne ubúdalo. No mám pocit že medzi dnešnými mladými je ich "vďaka" sociálnym sieťam a dopaminovej závislosti na pozitívnej spätnej väzbe viac než kedykoľvek predtým.
Ja si myslim, ze casto trvaju na svojich nazoroch, lebo sami spravili tie chyby (ci uz nemali ine informacie, opakovali vzorce z rodiny), podvedome to vedia, ale nechcu si to priznat. Je to obranny mechanizmus potom povedat ,,ved my sme to tak robili a co, ubudlo z teba?!". V ich ponimani nie, dozili sme sa napriek okolnostiam dospelosti, takze misia splnena 🤷
Netreba to nejako extra riesit,oni su ina generacia, boli mladi v uplne inom svete ako sme teraz my, ich zdroje informacii boli zvacsa "vsak aj sesternica tak robila,tak aj ja tak budem robit". Niekedy si nechtiac vypocujem napr na zastavke diskusie babiciek ako to ich dcery,nevesty absolutne nerobia dobre. A musim povedat,ze ich mentalny svet je uplne iny od nasho,nie horsi skratka iny. My si nevieme predstavit ake to muselo byt vychovavat deti v tazkom socializme a oni si nevedia predstavit ako je to vychovavat deti v ultrakapitalizme kde sa kazdy tyzden objavi nejaky novy trend,hrozba,zalezitost co treba urgentne riesit.
No prečo, pre svoje ego, pretože automaticky vnímajú to, že keď sú starší, tak môžu do všetkého kecať, tvária sa, že všetko vedia, všetkému rozumejú, ale jediné čo vedia je kritizovať bez toho aby to riešili rozumne a správne. Nie jednoducho a dezolátsky. Napr. vzburcovať vojsko aby stálo na hraniciach a neprešli migranti. Alebo poslať stráž do vlakov proti cigánom a "riešiť problém". Jediné čo vedia, je v jednom kuse sa sťažovať, urážať, vyvyšovať sa a urážať, a keď im niekto oponuje argumentačne, tak sa idú brániť vyšším vekom ala "som múdrejší" 😀 a zmiznú a už sa nevrátia.
@gribka1 moja starka bude mat 94 v lete, je stale pri zdravom rozume, a vies co, ked sme ju boli pozriet s detmi, tak nado mnou zalomila rukami, rozplakala sa, ze ci nam toto bolo treba? 4 deti...🙃. Ale ze mala je zlata, cely otec. A na druhy den mi volala mamina, ze mi starka odkazuje, ze sa ospravedlnuje za to, co nam povedala, ze stari ludia uz taraju hocico, aby sme sa nehnevali. Len jej bolo luto, ze mam tolko starosti...Uzasna zena to je.
Druha starka, mamina mama, zomrela v roku 2010, mala cez 85 rokov a ona napriklad mamu nikdy nepostiskala, nemojkala. To bola taka vychova. No a mamina sa z toho poucila a my sme zazili so sestrou toho mojkania az-az. Teda az kym sme neboli v puberte 😅. Takze ludia su rozni, v kazdej generacii.
je to hlavne o povahe, sú osoby ktoré sú najmúdrejšie v každom veku a vo všetkom
Tak ako chces, aby teba prijali príjmi ich ty. Kedysi to tak bolo, starší má pravdu aj keď ju nemá. Jednoducho sú takí ako boli vychovaní, samozrejme sú aj výnimky. Sú tu teraz a o chvíľu tu nebudú. Nič nie je ideálne...netráp sa tým čo nemôžeš zmeniť. ...Jedným uchom dnu a druhým von sa hovorí.
Vobec nie je pravda ze starsi su mudrejsi a vedia vsetko lepsie. Napisem priklad z rodiny. Mama nam ako detom varila krupicnu kasu. Prevarit mlieko rozrobit v studenom krupicu zmiesat nechat prevriet a vsetci to pozname a teraz. Sestra isla vqrit kasu z dm, kde na krabici jasne stalo ohrejte 150ml vody na max 50 *C vysipte 40g kase rozmiesajte nechajte postat. Podavajte. Sestra zohriala vodu v mikrovlnke dala 40g kase a mama sa s nou pol hodiny hadala ako zle to robi. A casto krat je velmi vela takych prikladov kde proste oni boli zvyknuty nieco robit a inak sa to neda nema. Kamaratka ma mamu ktora odmieta deti davat do detskych sedaciek lebo oni nemuseli a nikomu sa nic nestalo. Doslo to az do stadia ze bola schopna za rohom ked odisli ich odopnut a oni surovo zavolali na nu policajtov aby si raz a navzdy zapamatala ze deti maju sediet v sedacke a ako vodic je za to zodpovedna. A vedela by som pokracovat.
Lebo nie vzdy pride mudrost s vekom, niekedy pride vek sam ;)
@denithestrange1993 netreba ísť kŕčovito za každým novým trendom. Robí to iba neurózy. Naozaj sa to neoplatí..
@lesmith trend som myslela trebarz aj v praci,nove postupy,nove programy,vzdy sa clovek nieco musi ucit. Pokial viem kedysi nebol svet taky dynamicky a teda aj menej stresujuci.

@zuzinka888 no ja keď tu čítam nejaké témy alebo otázky tých mladých matiek,tak normálne sa mi mozog zastavuje....