icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

viestta
4. dec 2023

@drahomirrra ale chapeme, velmi dobre chapeme. Lenze kazda minca ma dve strany a svet nie je ciernobiely. Co clovek to iny postoj k zivot a ine preferencie. Moja mama bez mihnutia oka je schopna predat byt a ist do dobrej DSS, ked uz nebude vladat. Lenze teraz svoj byt v pohode utiahne aj sama, uplne v pohode si moze uzivat co len chce, takze ani nie je motivovana ist do mensieho. Niekto jednoducho nechce, nevie, nemoze. Co je na tom zle ak sa tak rozhodol?
Ale tak trosku tusim, ze tuto debatu podnietil Ficov 300eurovy povolebny baksis, ktory sa bude tento mesiac vyplacat. Tak trosku zavisti v tom je, tak trochu logickych uvah tiez, pretoze kto vie uvazovat, vie ze toto nie je asi najsamlepsie riesenie. Lenze tie tri kilecka dostanu aj invalidi, vdovy a siroty, kazdy poberatel dochodku, nielen ti starobni dochodcovia, ktori maju dochodky nad 1200€ a nielen ti, ktori poslednych 30 rokov odrbavali system na odvodoch a teraz poberaju minimalny dochodok.
Vlani (ci predvlani to bolo) dostavali rodiny s detmi peniaze, vyvolalo to rovnake filozoficke uvahy o tom preco, ci si zasluzili, preco vsetci... Nie su take uvahy nic nove, nic prekvapive a kazdy sa na to moze pozriet svojou optikou. Tazko povedat, koho optika je ta najspravnejsia

zuzana76
4. dec 2023

@nin12345 mojim prastarym rodicom majetok skonfiskovali, obchod, mlyn, dokonca im skonfiskovali aj cast domu a tam ubytovali presidlenych slovakov z madarska, teraz tu cast domu dedili dedicia tej rodiny a nie my, vnuci povodnych majitelov.

nin12345
4. dec 2023

@zuzana76 no to je smutne ale neviem preco to pises mne.

lienka.7
4. dec 2023

@drahomirrra presne tak, my len môžeme snívať, ze pôjdeme do dôchodku v 55tke, ako poniektore pred nami. A v plnom zdraví podotykam.
Ja som tu mojim "sidliskovym" babkam vymenovala aké máme naklady ako rodina a aký prijem a ze si to s nimi veeeelmi rada vymením, keď sa ony majú tak straaasne zle. Myslíš, ze chceli? Inak dôchodok od 600€ vyššie každá jedna, cize fakt neviem kde sú tí chudáci dôchodcovia.
A vieš, a čoby tlačili svojich rodičov, aby popredali tie velke domy/byty, vsak raz ich chcú predsa zdediť, čo myslíš? Ale platit teda za ne ani za boha keď ich teda chcú.. .. to, ze to ma robiť za nich stat, to je podla nich uplne OK. Mimochodom, keby tu google dámy boli také scitane ako sa prezentujú, tak si nájdu vyjadrenia renomovaných ekonómov, ktorí tvrdia, že SK nema na takú nákladnú dôchodkovú politiku, ako sa tu teraz predvádza a neboli by sme ani prvý ani posledný stat, co sa preto dostal do krachu. Nie je z čoho, ale stále sa bude helikopterovo pchať všetkým dôchodcom, aj tým, ktorí to ale ze absolútne nepotrebujú. To, ze SP ma prijem 900 mil.a vyplatiť ma 2,7miliardy, to si asi myslia, ze tie peniaze sa natlačia len tak v pivnici 👌
Uz nech je po všetkých voľbách 🙏🙏🙏

katuskamala1
4. dec 2023

Chod im prikladom, v ich veku,ked konecne splatis hypoteku , dom ktory si stavala a prezila v nom zivot predaj, a chod na starobu do najomneho bytu, kde ti budu susedia zrat nervy, a najomnca ked sa rozhodne ze ta vysmari na ulicu tak s tym nespravis nic... Ze chces detom daco odovzdat,zabudni hej.

Sorry ale KURUJE TI?teda bez toho sorry.

zuzana76
4. dec 2023

@nin12345 lebo som citala zaciatok temy, ako kedysi ludia vsetko dostavali zadarmo. Tiez som starsi rocnik a mam nieco odzite, tak len tak na okraj, aby si dnes mladi nemysleli, ze vsetko bolo zadarmo. Lebo aj stari to obcas tak povedia (to je spomienkovy optimizmus) , ako im bolo za socializmu dobre, ked mlieko stalo 2 koruny a pod. len uz nepovedia B, ze plat bol tiez len okolo 800 korun a oni sa pozabudnu a porovnavaju to v starych cenach.

drahomirrra
4. dec 2023

@viestta Božechráň, ja dôchodcom doprajem, z celého srdca im doprajem. Ale toto je šialenstvo a toto šialenstvo ide stáť miliardu. 13. plat vyplácajú ultra bohaté firmy s ultra ziskami, štát je v zásade tiež firma. Rovnako by ma sralo, keby miliarda ide na rodiny a deti, nie pre vekovú otázku, ale preto, že na to štát nemá. Proste toto je fail.

Nič nie je zlé na tom, že sa človek rozhodne zostať sám aj v 10 izbovom baraku. Jeho voľba. Potom nemá nárok plakať, že nevládze, že neuplatí, len zato, že "starý strom nepresadíš." Rozhodol sa, musí niesť následky, a nie, deti pomáhajte, všetci pomáhajte, duch svätý pomáhaj, lebo ja som sa rozhodol a môj dôchodok je malý. Občas mám pocit, že vy dôchodcov vnímate ako nesvojprávnych jedincov, ktorých treba ofukovať. Ale veď to sú skúsení, životom ošľahaní ľudia.

Ja keď neuplatím svoj dom a hypotéku, príde exekútor a vydrbe ma na ulicu a bude mu úplne jedno, či som vybudovala a čo som vybudovala a že je tam kus môjho srdca.

lapersefona
4. dec 2023

@jumama alebo stat by mal motivovat zeny aby mohli a chceli mat viac deti aby sa zvýšila pôrodnosť teda musi im voac finančné pomáhat. Lebo ked to dalej tak pôjde tak coraz viac mladych ludi nebude vobec cjciet mat deti lebo si ich iz mebudem moct mat dovoliť. Ako sa kedysi vravilo 1 dieta mat je luxus

mogaa
4. dec 2023

Väčšina dôchodcov ale vlastní nehnuteľnosť, ktorú celý život splácali a sú tam zvyknutí, keďže tam žili celý život.....či majú dať nehnuteľnosť deťom a ísť do Domova dôchodcov? tak hlúpy príspevok som dávno nečítala.....

nin12345
4. dec 2023

@zuzana76 ano ja som sa aj dalej v teme ospravedlnila ze som sa vyjadrila tak vseobecne a asi to teda nebola pravda. Mozno zaviselo aj od povolania tych ludi no moji nerobili v zavode

mamina7070
4. dec 2023

zavidte dochodcom jednorazovu davku pred vianocami 🤮

ale to ze zeny poberaju tehotenske a ine davky roky poberali pandemicku ocr na deti co uz pomaly do skoly chodili
najvyssie podpory materske atd atd ? to je ok ?

dochodok je zasluhova davka tak ako o com nech si dochodci uziju

drahomirrra
4. dec 2023

@mamina7070 Máš predstavu, čo je miliarda eur? Aspoň takú orientačnú?

viestta
4. dec 2023

@lienka.7 ale aj googlova dama vie, ze sucasny dochodkovy system je neudrzatelny. Prave dnes to pisala v inej debate, o to sa neboj, nie je vymleta. Aj vie, ze peniaze sa netlacia v pivnici uradu vlady vie, ze tie peniaze sa zas a znova pozicaju, tak ako sa pozicali pred tym. Vie, ze zas a znova sa "rekonstruuje" druhy dochodkovy pilier aby bolo z coho vyplacat dochodky. V tomto maju tito co su teraz vo vlade niekolkonasobne skusenosti. Vie, ze ju aj vsetkych buducich dochodcov tie ich rekonstrukcie druheho piliera uz obrali a zas oberu o peniaze

drahomirrra
4. dec 2023

@lienka.7 Áno, ja rozumiem tomu, že každá generácia si príde, že to oni sa mali najhoršie, proste že oni robili najviac a sú najutrápenejší, tak nejak to patrí k ľudskej podstate, a k slovenskej náture obzvlášť, kto najviac trpí, ten vyhral.
Je pravdou, že dnešní starodôchodcovia šli fakt zavčasu, akože moja milovaná babi šla v 56. Veď prežila 30 rokov pokojného dôchodku v relatívnom zdraví, to my skutočne môžeme iba snívať. Áno, bol komunizmus, nemohli nič, nemohli cestovať...uznávam. Ale život mali pokojnejší, o 14 vo fabrike padla, pol dňa pred nimi....my teraz? škoda reči. Náš dôchodok? Ešte väčšia škoda reči. Nohami vpred, nie že 30 rokov pokoja doma.

fairyy
4. dec 2023

@viestta ani som do konca necitala vsetko, viackrat ma tu zvozili, kontruktivne a slusne naozaj iba ty na zaciatku... nemyslela som tie veci tak ako boli chapane ludmi tuna a naspat sa navazat a vkladat do ust vety ako, ze nerespektujeme ludi a nech si teda lahnu do truhly a podobne... neviem nikto s opacnym nazorom tu nic take nepovedal... nazor na to, ze ak raz niekto nema na nehnutelnost tak by ju nemal vlastnit a mal by ist do takej na aku ma neznamena, ze niekto z nas chce aby ti ludia umreli akoze to co ma byt... a je jedno ci sa bavime o dochdococh mladych ludoch alebo o kom len chceme... zatial neexistuje socialny balik ktory by ludom udrzal nehnutelnosti, na ktore nemaju vlastne financie...a dufam, ze mi aj toto nedate za vinu ja za to fakt nemozem ze take nie je... aktualne ak si chce niekto udrzat v rodine take nehnutelnosti ma starym rodicom pomoct to platit nie cakat na dedicstvo a ten stary rodic naj tam zivori hlavne, ze deti budu mat... ale ak na to nema ani rodina tak naozaj chceme aby sa nasli verejne financie na to? ked ano ok.. ja uz budem suhlasit s hocicim asi co poviete ...lebo toto je az nechutne co polovica ludi tu povkladali do ust ludom s inym nazorom cest vynimkam, ako niektore tvoje prispevky, ktore som brala ako opacny nazor az sa to ale naozaj zvrtlo....nikdy som nikomu nic zle nepriala a nespravila...za to tu v tejto diskusii ste zo mna spravili zviera lebo ja sa staram o svojich starych rodicov oni nemusia nic maju vsetko a nie su sami doma... za to ti co cakaju na to kym babky a dedkovia umru ale podrzia im byty a domy na dedenie ti su najsamfasa lebo babku po telefone aj podporia v stazovani sa na dochodok len hlavne aby nepredali a nemali sa lepsie...a nie nemyslim si ze prave ty si tento pripad...prave naopak vnimam ta ako osobu co pomoze

u2jana
4. dec 2023

@mandzula ani mojich rodicov, ani svokrovcov uz “nepresadime”… prepasli ten vek, kedy by si este zvykli niekde inde, lebo bolo pohodlnejsie neriesit to. Presne ako hovoris, je to prioritach - niekto ma prioritu zahradu, niekto rodinu.

autor
4. dec 2023

@drahomirrra 30 rokov na dochodku je naozaj dlho, ale vtedy sa nepredpokladalo s takym vedeckym pokrokom, ocakavana dlzka zivota bola kratsia, ludia isli do dochodku okolo 50tky, s tym, ze sa doziju mozno 60-70 rokov, no dozivaju sa 80-90....

mandzula
4. dec 2023

@u2jana mojich by som nepresadila ani teraz, ale ani nikdy predtym, ani by som nemala srdce nabadat ich, aby to urobili, a hlavne na to nemam pravo. Neviem, preco porovnavas prioritu zahrada a rodina, vysvetlis mi to?

mamina7070
4. dec 2023

@drahomirrra ano mam predstavu co je to miliarda vystudovala som matiku na UK 😉

erikavesela
4. dec 2023

@lalenka33 a preco by sa muselo dedit?...to je snad len postkomunistickych krajinach temto trend...ti ludua zarabali/budovali pre seba a nie pre generacie po nich

drahomirrra
4. dec 2023

@mamina7070 Výborne, tak potom vieš, čo to znamená pre našu krajinu a aký to bude mať dopad. A áno, aj s pandemickými rodičákmi a inými blbosťami.

drahomirrra
4. dec 2023

Je mi to jasné autorka. Píšem to preto, lebo tuto baby sú názoru, že nedoprajeme, zlé sme a neviem aké. A že táto generácia starodôchodcov to mala najťažšie. No nie, nemala, naša generácia (30) už dôchodok nespozná, naša generácia nerobí do 14:00, naša generácia nemá možnosť, oddychovať od 56. My to bohužiaľ máme spočítané, my ideme nohami vpred, ako som už písala.

drahomirrra
4. dec 2023

@fairyy Veď to sa ťa vo fóre nemôže tak dotýkať, že tu baby všetko pretočia 😀 Asi si tu krátko, musíš sa obrniť hrošou kožou. 😀 Máš pravdu vo všetkom, neboj.

aandrea9
4. dec 2023

Väčšina dôchodcov vlastní majetky 🤔 a čo? Majú bývať pod mostom? Ak máš na mysli rodinný dom, tak sa na ňom nadreli a investovali. Dnes druha téma o dôchodcoch. Ľudia uvedomte sa, každého to obdobie čaká tak netreba súdiť a odsudzovať. Treba zažiť.

lalenka33
4. dec 2023

@erikavesela a ja píšem, že sa dediť musí? Ja píšem, že tí starí ľudia, ktorí tie svoje majetky počas svojho života nadobudli a starali sa o nich chcú, aby to raz zdedili ich deti alebo vnúčatá. Je to hádam ich majetok a môžu si s ním robiť čo chcú a nebudú ho predávať len preto, aby boli cudzí ludia na MK spokojní.

majamat
4. dec 2023

@nepic no keby to preratam, moc velky rozdiel to rozhodne nebude. vsetko ma svoje za a proti, nehovoriac o tom, ze kby sme poratali vydavky na rozlohu, tak su o polovicu mensie. panelaky maju dst blbe strechy a zatial co v dome vydrzi dlho, v panelaku sa prerabala niekolkorat. doma si navyse vies aj zorganizovat, kto ti to urobi, za to v takom panelaku to niekto urobi, nejaka firma, ci ot neodflakne ani nevies. v dome si vies aj najst niekoho, kto to to urobi lacnejsie.
tam de byva sestra sme kedysi byvali, vodu dodavaju teplu, platis nehorazne peniaze za kubik, vdome platis o dost menej a ohrejes si. kurenie tiez nevies ovplyvnit. preto platis aj za to nehorazne peniaze.

erikavesela
4. dec 2023

@jumama dochodcov nie je na sk viac ako pracujucich, pomer je niekde okolo 1:2,3...a existuje este jeden sposob...nivelizacia dochodkov

nepic
4. dec 2023

@majamat
No mi máme aj kúrenie vlastné,čiže platíme iba za to koľko minieme a keď sa ide niečo robiť,tak ako spoločenstvo sa stretneme a dohodneme sa,kde sa to dá urobiť,komu a za koľko. V tom nevidím tiež žiadny problém.
Ale jasne,pokiaľ nevidíš v tom rozdiel,či určitú vec zaplatíš sama, alebo sa na ňu zloží X ľudí,tak potom hej,potom ti rozumiem.

kristinapetronela
4. dec 2023

@martinmmartin tak toto je pravdivé 👍👍

rorino
4. dec 2023

Pretože tí dôchodcovia si z veľkej väčšiny nadobudli svoj majetok a museli si to fakt vydrieť,majú vzťah k zemi a pôde,a teraz keď by si to mohli užívať,majú sa všetkého vzdať,lebo ty si nenazrata?