Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@viestta táto výpomoc zarazila aj mňa. My sme pred 20 rokmi brali hypo s týmto úrokom čo spomínaš . A teraz sa idú zrútiť z 4%...a to som ani na dieťa nedostávala toľko čo teraz rodina. Teraz sa splácajú bazény a vírivky ,lebo to musí k nehnuteľnosti patriť ,štandardy dnešnej doby a ja čo som konečne splatila môžem pomáhať druhým. A pozriem z okna dvaja mladí doma v novom byte. On na rodicaku ona na nezamestnaneckom lepší príjem ako ostatní okolo ale majú hypo tak poďme využijeme aj túto možnosť. Preto mi je tých 300e smiešnych keď tu tečú inde iné eura.
@kamatopo áno áno 300 eur jednorazovo to je take hrozné zle,ale 150 každý mesiac už zle nieje,keď sa m to týka. To je už v poriadku.
Stat je najviac zadlzeny ako kedy bol, ale len pribudaju rozne dalsie dávky a prispevky.. chore a nezodpovedne!
@lenkasarka Nie je to v poriadku, žiadne neadresné dávky nie sú v poriadku.
@kamatopo Hypo si teda brala v 2003, za obrovský úrok, ako píšeš, ale refinanc si predpkladám využila prvá v rade, či?
@drahomirrra obávam sa,že tu fungujú iba neadresne dávky. Neviem si spomenúť na žiadnu adresnú.
@oblecenie99 Presne, ako ty, aj ja som išla do práce, keď mal môj syn rok a pol. Mám len jedno dieťa, čiže ak rátam aj tých pár týždňov pred pôrodom, čo som už bola na materskej (syn sa narodil predčasne), tak som na materskej/rodičáku bola asi rok a 7 mesiacov plus mínus. Teraz som na PN-ke a už som mala telefonát z práce, kedy prídem a či sa stíhajú termíny, takže som sľúbila, že sa stihnú, aj keby som mala byť nad čas. A to som na PN po veľmi dlhom čase. Naposledy, keď som bola chorá, riešila som to paragrafom a dovolenkou. Proste makám, nevyužívam systém ani zďaleka toľko, ako iní. Hypotéku mám splatenú, čo mi tu niektoré nevedia odpustiť, ale zase, aj ja som ju platila, keď som bola v ich veku (hoci ten vek som sa napriek opätovnej otázke nedozvedela a usudzujem len z kontextu), takže každý sa jedného dňa dočká. No a teraz, keď už som si svoje splatila, budem zase splácať iným, no super. 🙄
Ešte si písala o odpade, tak k tomu len toľko, že ani nie pred mesiacom sa na stránke našej obce objavil oznam o možnosti vyvážania komunálneho odpadu raz mesačne (teraz vyvážajú raz za 2 týždne), potešila som sa, že aspoň za niečo budeme platiť menej, lebo keďže poctivo separujem všetko, čo sa dá, tak za dva týždne proste tú nádobu nenaplním ani do polovice. Ale kdeže! Je to len pre domácnosti do 2 členov a keďže sme traja, tak nikoho nezaujíma, že odpadu máme minimum, platiť budeme plnú sumu. 🤷🏻♀️
@h2 koľko platíte ročne na člena?
@lenkasarka Neplatíme na člena, ale na nádobu, máme tú najmenšiu 110 litrovú. Nespomínam si presne, lebo sa to menilo, ale pozriem to a napíšem ti.
@h2 jaj takto v dome. My platíme na osobu. Tiež som veľmi zvedavá o koľko to pôjde hore tento rok
@h2 my mame necelych 50 eur na osobu. Zatiaľ.
@h2 v pohode netráp sa tým. Chcela som len tak orientačne či je to veľký rozdiel
@drahomirrra nie nevyužila. Danú nehnuteľnosť sme boli nútený predať. Ďalšiu hypo som brala až teraz tri a pol roka dozadu a to len na zateplenie. Čiže na tri roky. Druhý dom sme prerábali svojmopocne a z toho čo sme zarobili... A vlastne ho dorabame stále. Pracovala som aj počas rodičovskej tak sme sa otáčali. Neriešili sme dáku hypo pokiaľ to už naozaj nebolo nutné.
@lenkasarka Tak pardón, trošku som to tu schaosila, ale teda platí aktuálna informácia, ktorú som písala pôvodne, čiže 85,80€.
@lenkasarka Tak to máte celkom dosť! 😦
@h2 JA som vek netajila, mám 32 rokov.
@drahomirrra Ďakujem za odpoveď, teba som nemala na mysli. 😉
gro dôchodcov určite by nešlo na dovolenky, sme iná mentalita ako nemci, napríklad. A teraz čo? predajú byty, domy a kde budú bývať? respektíve, kvôli tomu, že majú nízky dôchodok, majú predať to, čo si nadobudli v mladosti tým, že pracovali? zvláštne
@huginko su dochodcovia, co chodia aj na dovolenky alebo do kupelov. A vidis, uz aj toto sa im zavidi, lebo (vraj) maju tie kupele zadarmo. Zadarmo kupele nemaju ani A-ckove indikacie, a tie su presne vymenovane a ide o zavazne diagnozy. Zavidiet a vyhadzovat na oci onkologickemu pacientovi, hoc aj v seniorskom veku, kupele, toto je uz hyenizmus.. Na B-ckove indikacie si klienti platia okrem procedur, ktore su hradene zo ZP takmer vsetko, stravu aj ubytovanie. A este pripomeniem tym, ktori zavidia dochodcom vsetko, maju aj 100€ statny prispevok na rekreaciu v zariadeniach SOREA. Ked zavidiet a vycitat im blahobit, tak aby mali kompletne informacie.
@viestta ty sa tu stále musíš hrať na mudru a rýpať? Ukaz mi, kde je napísané, že niekto zavidi dôchodcom kúpele! Si tu laskavo nedomyslaj a nefabuluj a nerob sa tu dôležitá, ako ty všetko vieš. Musíš byť strašne zakomplexovany človek, to ti pripomínam zase ja.
Ešte že ti ten Google aspoň dakedy funguje, lebo inak by si tu mohla davat akurát tak recept na tresku.
to je na koni nejaká všeobecná formulka to "závidíte" ?
To si skutočne niekto myslí, že závidíme dôchdcom? veď ja si 300 eur zarobím. Čo by som im závidela preboha?
@drahomirrra 25 stran o tom ako im kazdy tych 300 € z plneho srdca dopraje
@viestta Jasné, že doprajeme! Keď bude na to štát mať a nerozšrobúvať 2 pilier, ktorý sú naše peniaze, tak je to jednoduché.
@drahomirrra madam Google zabudla, ze téma bola o niečom úplne inom. K tomu však mudrovat zjavne nevedela, "vyrobila" si teda vlastnu tému, kde je už za hviezdu ona👍 Ale nič nové u nej, kto ju tu pozná, vie uz svoje 😉
@drahomirrra no len tento štát nemá ani na kocivovne,pôrodné a ďalšie blbe príspevky. 350 eur na pc a mnoho ich hneď skončilo v záložni. 350 eur príspevok na pc ľuďom čo nemajú ani elektriku 🙈 proste tento štát je vykradnutý skrz na skrz. Teraz si zober do 150 eur každý mesiac na hypoteku koľko to činí ročne. 100 eur na prvaka to je ďalšia bludaria. A to som len pár debilnych príspevkov vypichla. Skutočne je 300 eur nič v porovnani so všetkým ostatným. Teraz sa vykradne druhý pilier,ale veď skúsenosti s tým už majú 🤮 zbytočne sa tu rozculujeme aj tak nič nezmôžeme. Budeme len platiť platiť platiť a platiť ochvilku aj za to že dýchame a ostatní budú natrcat ruky a natrcat a natrcat. Proste celé je to zle a mna z toho už triafa
@drahomirrra niekde som tvrdila, ze stat na to ma? Nema, vieme odkial to vezme. Ale za to nemozu dochodcovia. Za to mozu ti co tychto trtkov zvolili a neboli to len dochodcovia.

@lienka.7 Fu, ešteže tak, priznám sa, že toto som si nepozrela do detailu. Joooj, kdeže, Bratiska moja milovaná s tým nič nemá, toto bol len príklad, lebo samozrejme v hlavnom meste frčia prenájmy najviac. To platí pre celé územie...