icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

viestta
4. dec 2023

@kate211 preco pracuje vo fabrike, na stavbe, v pekarni, v obchode? Lebo riaditelov korporatov tolko netreba. Lebo pre tych par riaditelov korporatov treba dopestovat psenicu, pomliet ju na muku, upiect z nej chlieb, odviezt ho do obchodu a tam mu ho aj predat.

kiwi3
4. dec 2023

@janinah tak kedze su statne financie v mizernom stave, tak nie, proste na dlh sa nerozdava. a najma nie tym, co to nepotrebuju. co je na tom nepochopitelne?

kristiii
4. dec 2023

@kate211 ja som nikde ani len slovkom nespomenula, že žena samoživiteľka je chudobná, len, že čísla a sumy, ktoré si uviedla v prvom príspevku sú, čo sa väčšiny Slovákov týka, úplne odveci. Teba priemerná mzda zaujímať nemusí, ale ona z nejakých čísel vzniká a tie sú smerodajné a nie to, že zrovna ty žiadneho chlapa, ktorý zarába "len" tisícku nepoznáš.

viestta
4. dec 2023

@mandzula hlavne sa tu debatuje o rodicoch tych druhych. Akoby sa to tych nasich netykalo. Akoby len ti ostatni dochodcovia boli na obtiaz ekonomike a mali by so sebou nieco spravit. Uplne najlepsie lahnut do truhly a pockat na smrt

zalka
4. dec 2023

@kate211 aha takže rodiť deti majú len páry čo majú príjem koľko 5000e ...to mi z tvojho názoru a vyjadrenia vychádza..
A nie nehladuju majú čo potrebujú ale otec sa má rovnako podieľať nie tak náhodou, prečo má len matka ťahať...a ďalšia vec, nie každý môže byť manažér ak by boli tak ti ani záchod nebude mať kto opraviť až sa ti pokazí...
Toto milujem...také názory...

kate211
4. dec 2023

@viestta No tak ked chcem cely zivot pracovat vo fabrike, tak prosim. Som chudak aj pred rozvodom. Stavbar (aj obycajny murar) si zarobi velmi pekne, ak je sikovny. Pred 3 rokmi sme mali susedov, ktory mali vlastnu pekaren. Oni to za 15 rokov tak rozsirili, ze svoju znacku maju snad v 10tich mestach v CR. Pekar - ano, krasne a uzitocne povolanie. Ale ak je sikovny (sikovnym sa stane aj po 5-10 rokoch - ked sa nauci v tom chodit), tak urcite nezarobi len tisicku. A riaditel korporatu - ehm - to je len postavicka, castokrat s nervami v koncoch. Dosadena 'zahranicnymi majitelmi' (lebo Slovensko/CR nevlastni takmer nic - vsetko rozpredalo), ktora na slovo poslucha. Plat - 5-7tisic v cistom? Vzhladom, jakeho debila castokrat zo seba robi a jak mu to ubera na charakterovom profile... Neviem, ja takym ludom vobec nezavidim.

kate211
4. dec 2023

@zalka Ja som nikdy nenapisala, ze rodit maju ludia s prijmom 5000 eur. Len pokial rodia - dajme tomu 'chudobni' ludia, tak oni chudobni su stale. Nestanu sa chudobnymi az rozvodom/rozchodom. Preto samozivitelstvo s tym nema nic spolocne.

mandzula
4. dec 2023

@viestta ja tomuto postoju teda vobec nerozumiem, fakt mi to pripada, akoby mnohi ani netusili, ako ziju ich rodicia, stari rodicia. Ved nech za nimi idu a povedia im, ze si nezasluzia a maju padat zo svojich domov.

viestta
4. dec 2023

@kate211 nepochopila si, ale to nic. Aj v tych fabrikach musi niekto robit aby si ty mala auticko, pracku, pancuchy, cement na stavbu tvojho domu... Aj za volant kombajnu sa musi niekto posadit aby si mala rozky na ranajky, aj kravu musi niekto nakrmit a podojit aby so mala mlieko k tomu rozteku. Niekto musi aj v nemocnici poumyvat dlazky. A tito ludia su tiez rodicia a raz z nich budu dochodcovia. Aj tito ludia potrebuju niekde byvat a zadlzia sa aby mali strechu nad hlavou. A aj tito ludia tvoria HDP, z ktoreho sa vyplacaju davky a aj dochodky.

zalka
4. dec 2023

@kate211 to nie je o chudobe...písala si že nepoznáš chlapa čo má menej ako 1000e v čistom...tak som ti odpísala že kde žiješ lebo taký plat na východe je dobrým platom...a mnohí muži zarobia ešte menej v čistom a aj tí dobrí stavbári...tak aj tým zamestnávateľ viac ako 900- 1000e nedá...ak majú viac tak sú SZČO a robia na vlastnú päsť a nedodávajú prácu firmám...a nie každý stavbár zbalí svestky a utečie robiť do zahraničia aby zarobili 3-4000€ a domov doniesol 2000e a nežil len drel ako mulica nevidiac rast deti...
A ani takým čo majú na východ slušný plat...ani takým súd nedá platiť 300 400e na dieťa výživné...

zalka
4. dec 2023

@kate211 a ešte spomínaš susedov čo majú pekáreň...robia tam len sami?
Alebo všetci majú u nich plat 1500e a viac v hrubom? Aby ich zárobok bol cca 1000e v čistom a viac?
Alebo pekári tam robia za minimálne mzdy 800 - 900e v hrubom....

kate211
4. dec 2023

@zalka Je to rodina firma - robia tam obaja manzelia, vypomaha im dcera, v jednom meste to vedia sestra s manzelom a detmi, v inom svagor. Maju brigadnikov - studentov. A tym vzhladom k tomu, ako su platene studentske brigady platia velmi dobre. Mali na zkrateny uvazok mamicku, ktorej vyhovala pracovna doba. Ked mala dieta vacsie - isla robit pracu na plny uvazok v jej obore. Potom mali druhu mamicku na skrateny uvazok - takisto jej vyhovovala pracovna doba. Ludia na tychto - dajme tomu nizko platenych poziciach sa tocia - lebo normalne zmyslajuci clovek, nechce robit nekvalifikovanu pracu cely zivot. Ale vzdelava sa. Robi to len v istej fazi zivota - kym deti povyrastu, nedorobi si ine vzdelanie...

janinah
4. dec 2023

@kiwi3 hlavne,ze sa kradne plnými priehršťami...a kradnú ti,co majú veľa prevela a stále im je malo...na takých nikto nesiaha,ešte si ich zvolíme do čela a oni sa tu zabetonuju už na veky vekov...ale dochodcovi budeme závidieť...presne pre toto zmýšľanie je štát v keli...

u2jana
4. dec 2023

@mandzula nikto nevravi, ze “maju padat zo svojich domov”🤦🏻‍♀️ len ze vykurovat, a platit x izieb v dome, ked tam ziju dvaja ludia a vo zvysnych izbach len temperovat a chodit oprasovat spomienky mi tiez nepride logicke.
Jasne, stary strom nepresadis, ale kto chce sa vie aj pohnut. Mne prislo velmi sympaticke, ako to urobili kolegynini rodicia, tiez predali velky dom v dedine pri Martine a kupili si byt na sidlisku pri dcere. Urobili to veku, ked su este aktivni, nasli si priatelov. Ich postrasil covid, ked sa nedalo cestovat cez okresy. Tak si rozhodli, ze radsej ako milovat “kazdu tehlu na dome, co postavili”, budu radsej blizko dcery a vnuceniec.

drahomirrra
4. dec 2023

Nehnevajte sa damy, citat data neviete a tu mudrujete. Najviac ohrozene chudobou su podla dat a analyz RODINY S MALYMI DETMI. A jednorodicia, samozivitelia.
Nie dochodcovia. Tak uz ich tolko neospevujte a nezastavajte sa ich.

zalka
4. dec 2023

@kate211 rodinná firma...SZČO alebo SRO...ako SZČO pochybujem že platia tak obrovské odvody aby mohli si na dôchodku povedať že super užijeme si ..alebo budú do smrti chlieb vyrábať? Alebo ako Sro...dáme si mzdy aby sa nepovedalo a príde dôchodok a prúser...a potom môžu rozpredávať čo nadobudli prácou a celoživotným úsilím...lebo autorka témy má pocit že dôchodca nič nepotrebuje a baraky má predať..

Ináč teraz ma napadlo...toto funguje mám pocit v Austrálii...ktohovie či autorka není Sulík 😉
Tak ak si nenasporili na dôchodok a majú majetok štát im nedá...ale ak skôr prepisu majetky na deti tak štát im prispeje na dôchodok ..tak nejako som pochopila fungovanie v Austrálii...a Sulík tam má ranč či čo. 🤣

janinah
4. dec 2023

@drahomirrra o tom,že koľko je dnes skutočných jednorodicov aj o ich možnostiach sa tu už písalo...k rodinám s malými deťmi sa nevyjadrujem,my sme si deti zadovážili až keď sme im vedeli dat bývanie a všetko čo treba...a hlavne som ozaj rozmýšľala s kým si tie deti obstaram...lebo co tu čítam o vybere oteckov,tak cista hrôza...ale veľakrát aká išla, takého nasla...a štát zachranuj,dlhodobo a poriadne...poobzerajte sa ako je to v iných vyspelých krajinach

kate211
4. dec 2023

@viestta Volala som manzelovi nech vylezie a ide sa pozriet na zlozenie ludi, ktori aktualne robia na jednej z liniek - vo firme, ktora vyraba sedacky a operky do aut - nemecka firma. 21 rocny chlap Ind - phd student, ktory ma este k tomu doktorske stipendium asi 15 000. Dalej filipinci, rumuni, srbi. Starobna dochodkyna (tu ma vraj manzel velmi rad) - ukecana - ktora nema manzela a deti po svete. Praca ju vraj bavi, ma k tomu starobni dochod. Cech, ktory ma invalidny dochod (nejake psychicke problemy). Dalsi Cech, ktory tam je dva roky - ak ho nepovysia na serizovace - ide do prdele za taky plat. Muza (alebo zenu), ktory ma len prijem zo zamestania a zivi rodinu tam nenasiel. V minulosti tam boli, ale velmi rychlo pachli prec - pokial boli aspon trocha pri zmysloch. Vsak tie fabriky uz cechov ani nechcu zamestnant. Naco? Objednaju si agenturu a ta privezie plny autobusov rumunov, srbov, filipincov.

drahomirrra
4. dec 2023

@janinah Ja sa nebudem dohadovat, ale data hovoria jasne. Castokrat je to uplne normalna rodina, dve deti v Detve. Normalni manzelia. Ich prijem je tak zalostny, ze dochodca je oproti nim bohac. Plus mladi splacaju hypoteky, dochodcovia prevazne absolutne nie.
Porovnavate tu vsetky neporovnatelne a ja si vazim kazdeho dochodcu, nech si v pokoji uzivaju svoje domy, ale najvacsi chudaci na slovensku nie su. Chudaci su mlade rodiny. Mozeme tu moralizovat, ako sa zilo kedysi a aki su mladi premaznani, ale cisla a tvrde data hovoria jasne.

h2
4. dec 2023

@drahomirrra Tak, ako môže byť chudobná rodina s deťmi, kým iná rodina s takým istým počtom detí môže byť bohatá, sú aj dôchodcovia chudobní, aj bohatí. Myslíš, že keď rodičia z tej tebou spomínanej rodiny z Detvy budú na dôchodku, stanú sa z nich zrazu boháči?

mandzula
4. dec 2023

@drahomirrra ako ziju tvoji rodicia/stari rodicia?

kate211
4. dec 2023

@zalka Nie nepoznam chlapa, ktory ma 1000 eur v cistom. Poznala som, ked som bola mlada - a to aj s mensim prijmom. Vtedy boli vsetci moji znami mladi, bez praxe, bez vzdelania - a ano aj vo fabrikach robili. Cas a vek pokrocil (ak ich, aj moj), maju rodiny a teraz aktualne si nemozu dovolit zivit rodinu z fabrikoveho platu. Tak makali, obchadzali pohovory a podarilo sa najst lepsiu pracu. Neviem, v buducnosti sa to mozno zmeni. Som z Oravy, ale nezijem tam.

mandzula
4. dec 2023

@u2jana no vies, kazdy clovek ma svoje priority, mojho otca, ak by som chcela "presadit", zomrel by, pretoze to nie je len o laske k tehlam, ale o prostredi, zvieratach, zahrade, priateloch... Aj ja poznam ludi, ktori velke domy predali a odisli, ako hovorim, je to o povahe, prioritach, no v neposlednom rade aj o lokalite, niekde ten dom proste nepredas, pretoze by on nikto ani nemal zaujem - vrazat peniaze do barabizne na hranici zivotnosti napriklad niekde v Nagove ci Vysnych Cabinach by chcel asi malokto.

kristiii
4. dec 2023

@kate211 no a ja ti napíšem zloženie vo fabrike, v ktorej robím ja (a to nemusím ani odnikadial vyliezať, mám to na očiach celé dni), samí Slováci, približne 1000 zamestnancov, ženy aj muži všetkých vekových kategórií v pomere cca dve tretiny ženy:tretina muži a zopár dôchodcov, ktorí si privyrábajú. Plat okolo tej tisícky. A to je jedna z najlepšie platiacich fabrík tu na okolí.

drahomirrra
4. dec 2023

@h2 To som ja nikde nepovedala, pozrite si databezpatosu a podobne, velmi dobre tam vysvetluju, preco to tak je. Pravda sa pocuva tazko, dochodcovia su hlavna volicska zakladna, preto sa na nich tolko financne hladi, pre nic ine. Mohla by som tu do rana pisat, preco a ako a ako tiez neodvadzali a robili minimalky a jrd vykazovali falosne cisla a podobne… naco. Tu ma minimum ludi paru o tom, ako funguje mikro a makroekonomika.

drahomirrra
4. dec 2023

@mandzula Rodicia Normalne, rodinny dom, pracujuci, zdravi, mladi.
Starkych uz nemam, zial.

lapersefona
4. dec 2023

@egonsk pacia sa mi tvoje nazory. Je vidno ze si vazis svojich rodičov a mas úctu k starším. Zial to je trend dnešných uz dospelych deti. Len si užívať zivot a nechciet myslieť na rodičov a potom na zapade je este možnosť eutanazie zeby neprekazali tak dlho. Do placu mi z toho je kde speje tato spoločnosti.

Je egoisticke od rodičov aby očakávali ze sa o nich deti postaraju ked budu chori alebo velmi stari? Ved oni to iste robili ked boli ich deti male. Vytraca sa ľudskosť z ľudských srdc. Iba ja a moje potreby
Podla Nicholsonovej by rodicia mali predat nehnuteľnosť a ist byvat do lepšieho domova dôchodcov kde je o nich postarane ze rodicia sa maju starat o deti a nenechavat in nehnuteľnosť nech si mladi zoberu hypo.

mandzula
4. dec 2023

@drahomirrra a zrejme presne preto mas taky nazor, aky mas. Ja mam rodicov dochodcov, ktori cely zivot pracovali, otec si doteraz privyraba, aby mohli dostojne zit. Rozmyslala si niekedy, z akych dochodkov by zili tvoji stari rodicia?

kate211
4. dec 2023

@kristiii A kto je majitel tej fabriky? Tak usetri, no. Ked Slovaci chcu robit, tak nech robia. Naco objednavat agenturu a platit dovoz lacnej vychodnej pracovnej sily. A kolko z nich chce tuto poziciu vykonavat cely zivot alebo dlhodobo? Tzn. nema v plane nejake dovzdelanie, skusit nejaky iny pohovor. Priamo takto si sa to pytala kolegov?

slniecko5
4. dec 2023

Nikto z dôchodcov v mojom okoli sa nemá zle. Niektorí z nich ani nechápu, načo im je 13.dôchodok zo štátnej kasy a iné príplatky.
Svet nie je čiernobiely.