Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@mandzula Ja nechapem, co tu vplietas moje nazory, ty kks. Ja nemam ziadny nazor. Tlmocim tu, co hovoria data, vy ostatne tlmocite to, co vidite okolo vo svojej bubline. Tak sa to ale citat neda. Proste presne toto je problem kona. Tu si kazda vidi len do taniera a hrr ide byt mudra na webe, siroke uvazovanie, racionalne, tu ma malo ludi.
Na 13 dochodok a dalsi prispevok k dochodku ide miliarda!! Miliarda!! Bez otvorenia 2.pilieru to nie je mozne. Toto ti pride normalne??? Pre ludi, ktori niesu njviac ohrozeni chudobou??
@la_dolce_vita v to dufaju vsetci rozumni rodicia, no osud je osud.
@drahomirrra tymto stylom, do akeho ides, debata nema vyznam.
@la_dolce_vita to o tej eutanazii pokecáme,ked budeš 60+....lebo ja už som a teda napísala si riadny blud,sorry
@mandzula Presne tak, nemá. Veď nie je normálne, aby niekto argumentoval štýlom "ako žijú tvoji starí rodičia?" Aj keby žili z 300Eurového dôchodku, tak to v rámci celoslovenských analýz vonkoncom nič neovplyvňuje. Proste fakty sú jasné a čitateľné: najviac ohrození chudobou na slovensku NIE SÚ dôchodcovia. Sú to deti. Bodka.
@janinah preco blud? Je to moj nazor a byt chorá a nemohuca niekomu na krku, svojmu potomkovi, to nechcem.. a mam 50 rokov, nie som najmladsia.
Absolútne nie som toho názoru, aby dôchodci znižovali svoj štandard, ak chcú bývať v dome, ktorý si postavili, hoci vykurujú dve izby z 10, ich vec. Každého osobná vec. Chápem, čo chcela autorka príspevkom povedať, možno sa nevyjadrila dostatočne, ale všetky ste sa tu zlietli ako osy obraňovať tých úbohých dôchodcov a pritom je skutočne pravda, že žijú v obrovských barakoch, bytoch, ktoré nevládzu uplatiť a zo spomienok na časy minulé sa nenajedia. Rozumiem argumentom "starý strom nepresadíš", Nik ich odnikiaľ nevyháňa, ale potom nemajú skutočne nárok plakať. Fakt nie. Naši susedia zrovna predávajú dom a idú do malého bytíka, blízko k dcére, aby nemala ďaleko k nim dochádzať a pomáhať im. Jedni z mála osvietených. Z utŕžených peniažkov bude aj na platby, aj na stravu, aj na lieky, aj na potrebné veci. Neľpia na majetkoch, tešia sa za dcérou a vnúčatami ...
@melanta no tak sebaisto by som nehovorila lebo nikdy nevies v akom stave budes na starobu a budes vdacna za pomoc od dietata . Poznas rozprávku o 3 grosoch? Tak by sme to mali robiť
@nin12345 neviem kto dostával nehnuteľnosti zadarmo,boli nejaké štátne byty ale iba pre vybrané časti obyvateľov,my sme si museli kúpiť družstevný byt a neskôr ešte odkúpiť.Ked sme chceli kúpiť dom bol úrok na pôžičku 12% a za pár rokov prišla devalvácia a úroky 18% .Dnes všetci stenami aké majú veľké úroky,kdeže sú v porovnaní vtedy z našimi úrokmi? Bolo to po rozdelení republiky v roku 1992 ,ak neveríte gogl pomôže,takže až tak svetovo všetkým nebolo,iba niekomu.
@lapersefona zvlášť v situácii, že by som potrebovala meniť plienky nechcem, aby to robila moja dcéra. Považujem za vrchol sebeckosti, aby bolo pre mňa v poriadku, že dieťaťu, ktorému som dala život, ho potom zoberiem starostlivosťou o imobilnú babku s plienkou. Preto mám vyriešené peniaze a majetok tak, aby dcéra mala prostriedky na dlhé roky na slušný senior domov. Rozprávku o 3 grošoch poznám. Nevidím dôvod byť skromná v tom, aby som si nezabezpečila, že moje dieťa bude môcť žiť a o mňa sa bude môcť starať fundovaný personál v slušnom domove. Túto myšlienku mám odkedy som sa stala matkou, robiť tak, aby moje dieťa malo vzdelanie aké chce, aby si nemuselo brať hypotéku a aby sa v starobe nemuselo o mňa starať.
@mane01 trochu logicky- neodkladaju to zo sucasnych dochodkov (mozno velmi male% ano, ktori maju nadpriemerne dochodky) - ale vacsina cast odkladali z aktivneho veku a cast aj podedili- vsak malokomu v 80tke este obaja rodicia ci starki ziju. A velakrat tych cca. 24tisic je na rakvu, pohreb, pohrebne miesto a kar nasetrenych, aby deti nezatazovali....
@drahomirrra vnucata a dcera vydoja tie peniaze z predaja za par mesiacov a ked sa im (rodicom)zdravotne pritazi, tak este dcera bude frflat, ze babka/dedko ju furt otravuje a sa musi o ne starat a bude chciet aby predala byt a sla do starobinca, lebo vie, ze tam za nejaky rok uz umrie (ale od zialu) a jej este ostanu nejake peniaze z predaja toho bytiku mozno...
@drahomirrra Ale veď ja netvrdím, že nemáš pravdu v tom, že dôchodcovia nie sú tou najohrozenejšou skupinou obyvateľstva, čo sa chudoby týka, lebo tou sú mladé rodiny, obzvlášť s len jedným rodičom. Ale to ešte neznamená, že každý dôchodca sa má lepšie, než každý mladý rodič. Nedá sa to paušalizovať. Je aj veľa dôchodcov, ktorí sú za hranicou chudoby. A tak isto je veľa, povedala by som, že prevažná väčšina, mladých rodín, ktorí chudobní nie sú. Netreba vytiahnuť extrémy a brať ich, ako bernú mincu.
@melanta to si ako zabezpecila, ze dcera pri kupi vlastnej nehnutelnosti nemusela brat hypoteku?
Predpokladam, ze si mala iba jedno dieta, ktore sa nemusi delit. Predpokladam, ze sama si od vlastnych rodicov bola dostatocne financne zabezpecena. A este si aj v ramci zamestnania robila velmi dobre platenu pracu. Mozno aj dcera vykonava velmi dobre platenu pracu.
A ja so pytam, co ti, ktori by tiez radi neboli na obtiaz svojim detom a naopak im dopriali podobne zabezpecenie, ale nic nezdedili, maju 2 a viac deti, robili bezne platenu pracu atd.?
@drahomirrra co sa týka faktov ohľadom ohrozenia chudobou máš pravdu.. Nie dôchodcovia, ale deti sú najviac ohrozené. Ale vieš, deti nemôžu voliť.. Takže treba oblbovat dôchodcov lebo ti sa ľahšie dajú, hrať spoločnosti na city a tváriť sa sociálne.
@drahomirrra no počkaj, ako sa tu teraz na teba zletia...ako také osy. Lebo podla nich je typicky dôchodca taka stara zrobena babulienka s 50timi diagnózami, ktorá má chuderka ledva 300€. To, ze tomu tak už dávno nie je ich nezaujíma.
By som chcela vedieť len, potom z čoho má ťahať reziu za tak veliký dom, v ktorom býva sama. Jaj, zabudla som, stat jej ma predsa platit plyn na vykurovanie, nie deti, ktoré budú ten dom raz dediť, co?
To, ze je tu generácia dôchodcov, ktori nechcú strážiť vnúčatá (samozrejme dodám, ze nie sú povinné, lebo ma tu ukamenuju hneď poniektore, pre ktoré je to pomaly ťažký hriech), lebo chcú cestovať a užívať si život, ako sa tu mnohokrát píše, tak to potom asi z tých 300€ všetko dajú, ze?
@slniecko5 moja mama to isté hovorila, že jej vôbec netreba 13.dochodok ani ho nechce. Nie je to relevantný názor síce, ale som z južného okresu a malého mesta, ale namojdusu nepoznám jedného dôchodcu, ktorý by nemal na lieky, jedlo a pod. každý normálne vychádza, denne ich vidím na káve, koláči, bežné chodia na kultúrne podujatia.. A teda absolútne to nepíšem pre to, že im závidím. Ja som práveže veľmi rada, že je to tak. Skôr počúvam od dôchodcov ako sa im nepáči, že stále z nich robia chudákov a najslabší článok spoločnosti.. Myslím, že od kovidu je tento trend najmä medzi par politickými stranami ako veľka kampaň. Mam susedu napr co býva v obrovskom dome, kúri na 27C aj teraz v celom dome, večne vari aj 2 chody a pečie koláče z nudy a potom to hádže psovi lebo sú 2 a nemá to kto zjesť. Nuž, ale nech si robí ako chce ved chvalabohu, že sa dobre majú.
@lienka.7 Prosím ťa, ty o čom píšeš? Tak, ako nie je typický dôchodca zrobená babka s diagnózami a 300€ dôchodkom, tak nie je typický dôchodca ani ten, čo býva v trojpodlažnom 10 izbovom dome a cestuje po svete. Sú medzi nimi veľmi rôzni ľudia, od jedného extrému až po druhý. To, že podľa štatistických údajov nie sú najohrozenejšou skupinou, neznamená, ze nikto z nich teda nemôže byť chudobný. Tak isto, ako to, že najohrozenejšie sú deti, neznamená, že všetky deti sú chudobné. Môj syn napríklad nie je. 😃
Väčšina dôchodcov v mojom okolí má tak jeden byt alebo dom v ktorom žijú. A častokrát aj neprerobené, tak by ma zaujímalo, kde sú tí dôchodci čo sedia na polmiliónových balíkoch 🤔
@janinah co sa týka výberu otcov a pod.ze sa nestarajú o deti je sčasti pravda.. Ale, za to nemôžu deti. Dieťa je 2x chránená osoba, nemôže za to ako a komu sa narodila.. Narozdiel od dôchodcu, ktorý má celý život na to, aby sa na dôchodok pripravil. Takže nemôžeme porovnávať neporovnateľne. Ja osobne si myslím, že dôchodcovia sa aj tak najviac riešia len preto, lebo majú volebné právo a žiaľ už sú dosť aj naivní a nie preto, že majú nízky dôchodok.
@h2 Vieš, ale normálne analýzy štatistického úradu a EÚ nie sú berná minca? A čo potom, keď nie všeobecné čísla? Jasné, že sú berná minca. Aj HDP rátaš na krajinu, nie na jednotlivých príbehoch. Štát sme my všetci. S/ v ňom zarátaní aj bohatí, aj chudobní. A vyšlo to takto, že dôchodcovia nie sú na tom tak zle, ako sa prezentuje a ako prezentujú ženy na koníku, lebo ich rodičia, lebo ich starkí, lebo ony, lebo, lebo....
@egonsk Nemáš pravdu, toto je tak pekná a slušná rodina, že by mohli ísť príkladom, a aj ich dcéra. Jedna milá, ochotná pani. Dokonca si zobrala hypotéku, aby starkí mohli kúpiť bytík na svoje meno a svoje vlastníctvo, lebo im by hypo nedali a najskôr chceli mať byt, až potom predať dom.
@barbie2023
@lienka.7 Generácia tých dôchodcov, o ktorých píšete baby "zrobená babulienka" už takmer vymrela a pomaly vymiera. Nastúpila najsilnejšia generácia dôchodcov s rokmi narodenia cca 1945 +. To už dávno nie sú žiadni úbožiaci 🙂 Len baby tu to nechcú vidieť.
Priemerný starobný dôchodok za uplynulý rok je 580 Eur. To je mzda nejedného človeka v produktívnom veku, ktorý však na rozdiel od nášho milého dôchodcu živí rodinu a hypotéku.
@drahomirrra 🤦🏻♀️ Ja už neviem, ako by som ti to vysvetlila. Stále sa oháňaš tým, že štatisticky nie sú ohrození chudobou. Ale to, že niečo je štatistický údaj, znamená, že je to priemerná hodnota. "Dôchodcovia sa majú dobre, lebo štatisticky je výška dôchodku toľko a toľko (neviem, koľko)." To znamená, že ak jeden dôchodca dostáva dôchodok (vymyslím si) 1700€ a druhý 300€, tak štatisticky má každý z nich 1000, tak čo sa ten druhý sťažuje?! Ale takto to nemožno brať.
@h2 A ako to možno brať? Vysvetli mi teda, niečo, čo neviem. Áno, sú aj chudobní dôchodcovia. Áno, sú aj bohatí. Aj rodiny, aj ľudia. Ok. A teraz, čo si akože tým chcela povedať?
@drahomirrra najsilnejšou generáciou dôchodcov muslíš tých, ktorý nastúpia na dôchodok a behom pár mesiacov skončia na onkológii?.. neužijú ani dôchodok,ani vnúčence?..to si v štatistikach nenašla..?..to je realita,nie tvoje štatistiky, ktoré nevedia kde je sever
@drahomirrra To, že keď ty napíšeš, že dôchodcovia sa majú dobre, tak to neplatí pre všetkých.
@h2 A ešte, ja som nikde netvrdila, že dôchodcovia sa majú dobre. V našej republike sa má dobre vyvolená hŕstka ľudí, lebo "dobre" zahŕňa gazilión aspektov. Téma bola o tom, že nie sú najväčší chudáci a často vlastnia nehnuteľnosti, ktoré by im vedeli zabezpečiť dôstojnejšie podmienky, ale oni sami to nechcú, najmä z dôvodov osobných a sčasto extrémne sebeckých. Ja som k tomu uviedla iba, že ok, autorka má pravdu v tom, že áno, nie sú najväčší chudáci. Nie sú.
To je úplne všetko. To, že ty a ostatné baby ste okamžite začali stáčať inými smermi, ale že kompletne, to je vec druhá.
@miskakyska Ty si tak strašne mimo, že to až bolí. V každej diskusii, kde prispeješ. Nič hodné diskusie, štatistiky sú na to, aby sa podľa nich tvorili politiky, a podobne, lebo zahŕnajú často úplne všetko. A krajiny, ktoré sa ich držia si vedú často veľmi dobre. A keď sa ideš pozrieť na onkológiu, ty premúdrená, tak sa pozri, do akých vekov ide rakovina a potom tliachaj niečo o dôchodcoch na onkológii. Tam ležia ľudia kompletne všetkých vekových kategórii, a dôchodcov je tam najmenej. A vieš aj prečo? Lebo najviac srali na preventívky a prevenciu celkovo, na rozdiel od dnešnej produktívnej generácie, ktorá im na dôchodky maká. Chudery, ktorým berú prsníky v40tke si nestihnú užiť ani deti!!! Vlastné! Tak o čo ti ide??

Ja teda dufam, ze nebudem svojim detom na krku a na obtiaz ako stara. Deti som nemala ako zabezpeku na stare kolena. To radsej tu eutanaziu.