icon

Prečo vnímame partnerových rodičov ako cudzích?

21. máj 2024

Často to čítam, keď si náhodou dovolí nevydaté dievča nazvať partnerovych rodičov svokrovcami, normálne že pobúrené reakcie ako jej to su len cudzí ľudia a neviem čo. Vám to príde v poriadku? To ste sa akože všetky tvárili pred svadbou, že partnerovi rodičia neexistujú a po svadbe že ahaa zrazu rodinka? Fakt tomuto postoju nerozumiem. Ja som vydatá 3 roky. Za tie roky sa môj vzťah so svokrovcami nikam neposunul, lebo za 7 rokov partnerského vzťahu som so svokrovcami normálne interagovala, poznali sa aj s mojimi rodičmi, chodili sme spolu na dovolenky, dávali si darčeky a nemali sme problém povedať si aj veci, ktoré sa nám navzájom nepáčili a vykomunikovat si to, popripade sa na seba na par dni uraziť. Po svadbe sa nezmenilo nič. A vy, čo tu píšete akí su to pre nezosobášený par cudzí ľudia, tak ja si nedokážem predstaviť ako ste mohli fungovať pred svadbou. To ste sa správali odmerane? Tvárili ste sa že ti ľudia su pre vás nič? Žijeme v 21. Storočí, kedy ľudia (aspoň dúfam) premýšľajú pred tým ako si niekoho zoberú a založia s ním rodinu. Takže je úplne prirodzene, že v partnerskom vzťahu sme aj niekoľko rokov a pred tým ako sa oficiálne takí partneri zoberú, už poväčšinou fungujú ako manželia a teda maju aj vytvorené vzťahy s rodinami toho druhého. Fakt sa tým papierom s tou rodinou viacej zblížime, alebo sa udeje niečo, čo zapríčiní, že mi ti ľudia budú menej cudzí?
Mi to príde len tak dodrbavanie z vašej strany, čo to furt musíte vytiahnuť. Ako keby vás dráždilo, že niekto nežije v manželstve

betulinka1
21. máj 2024

To je všetko iba uhoľ pohladu. Jedna vec je právny pohľad na rodinné vzťahy a jedna vec je ľudský. Pre mňa nemusím mať od niekoho papier alebo krvnú väzbu aby som k ľudom cítila také puto ako k rodine. Máme blízke vťahy s ludmi, ktorými nie sme krvou prepojení ale sme si ako rodina, pomáhame si ako rodina, stretávame sa ako rodina, sme spolu v dobrom aj zlom. Pre mna je to ako rodina po ľudskej stránke a trvá to viac ako 20 rokov. Či niekto volá priateľovu mamu ako svokra alebo priateľa muž, je mi to úplne jedno. Je to ich vec.

mandzula
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 k pleteniu autorky sa nevyjadrujem, riesim to, ako to vnimam ja. A pre mna je z hladiska emocii sobasny list len papier, moj vztah s muzom nijako nezmenil, ty to pokojne vnimaj podla seba.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@mandzula No vsak ja pisem len za seba - urcite moj vztah to zmenil a mozem povedat, ze nas vztah sa aj dalej vyvija, upevnuje, buduje, zreje. Neviem a nechcem mat vo vztahu stagnaciu. A tym, ze je to zavazok na cely zivot, musime sa o ten vztah starat

mandzula
21. máj 2024

@subartic ja si nemyslim, ze ide o nejake "fingovanie", skor ide o to, ze zena tu v teme, ktora s tym nijako nesuvisi, matku svojho priatela nazve svokrou a polovica debaty sa zvrhne na to, ze keby autorka pouzila spravny nazov, problem by vari aj vyprchal.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@betulinka1 Pozri, puto mozes mat aj k psovi. Mnohe zeny nazyvaju sa "maminkami" ku psom, ale proste nie je to ich dieta. Je uplne OK mat dokonca aj lepsie vztahy s ludmi, ktori su nam nie rodinou, ale terminologia nie je o pocitoch/emociach. Moze ti byt blizka priatelka ako sestra, ale sestrou ti nie je.

mandzula
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 ja by som sa o vztah starala rovnako bez ohladu na papier, lebo na tom cloveku mi zalezi uplne rovnako ako pred navlecenim obrucky, papier som na lasku a zodpovednost nepotrebovala.

pehavcek
21. máj 2024

Ani priatela, partnera nenazvete bez svadby manzelom.Svokrovcov mate az po svadbe.V kazdom pripade kde je napisane, ze svadbou sa meni vztah ku nim?Meni sa len uradne pomenovanie ale nie to ci sa s nimi mate alebo nemate radi.

tiezjedna
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 ja som šťastne vydatá už x rokov, ale zároveň som bola x rokov pred svadbou v rovnakom šťastnom vzťahu (s tým istým mužom), ktorý sa svadbou nijako nezmenil, fakt nijako. A ako záväzok to nevnímam, pristupovala by som k tomu rovnako aj bez "papiera"... Manželstvo je predovšetkým právny akt, ktorý sa dá zrušiť ako každý iný. Ja som odhodlaná svojho muža milovať od tej doby, čo sme spolu. Svadba to neovplyvnila ani trochu, nevidím dôvod prečo by mala.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@mandzula Tu nejde, ze nestarat sa o vztah, kym nie sme manzelia. Ale prave to obdobie pred takymto krokom sluzi k tomu, aby sme obaja sa uzrejmili na tom, ci spravime tento krok, alebo nie, a je to OK. Kamoskam, co sa idu vydavat vzdy poviem "este pred oltarom je moznost povedat "nie""

tiezjedna
21. máj 2024

@pehavcek je x párov, ktoré nie sú vzaté a navzájom sa označujú ako "môj muž"/ "moja žena"... Prečo by to malo vadiť? Komu?

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@tiezjedna Jasne, tu je uz aj to subjektivne vnimanie. Ja som toho nazoru, ze muzovi, co nie je mojim muzom, nikdy nebudem "akoze zenou".

mandzula
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 ak ma clovek pochybnost, ci povedat ano, tak sa takyto vztah zrejme aj tak casom rozpadne - bez ohladu na to, ci pravny akt nastal.

jana_eyre_2
21. máj 2024

Mne to tiež príde smiešne toto hranie sa na slovíčkarenie.. odkedy bol môj vzťah s mojím mužom vážny, jeho rodičia boli premna svokrovci, pretože keď bol vážny vzťah s ním, jeho rodina sa stala mojou rodinou v mojom ponímaní.. to je ale tak, ľudia priveľmi preceňuju papiere, pomaly viac ako samotný citový vzťah.. veď aj kým sme boli s mužom ešte bez svadby, mnohí na nás pozerali pomaly akoby sme reálne nepatrili k sebe, aj keď sme mali dieťa.. niektorí nás až svadbou začali brať ako svojich.. 🤷🏻‍♀️ niekedy mi príde že ľudstvo si vymyslí nejaké pravidlo a je pre nich sväté akoby to vzniklo niekde v prírode ako prírodný ukaz a sú haklivi ak to niekto tak nevidí.. nevadí, ja sa na Tom len zasmejem..

cacianka
21. máj 2024

Pointa tejto diskusie je " pobúrenie prečo ju nazývame svokra" . Neriešite zákon, krv, a iné.
Pochopte pointu príspevku a príspevkov inde. Zadam napr.otazku a prosím o radu , že svokra má zdravotný problém, ako jej môžem pomôcť. A už sa vrhnú 🐔🪿 že mi nie je svokra, ale radu ohľadom problému nedajú.
Niekto sa chce vyžalovať, pokecať, uvoľniť napätie, poradiť sa, ventilovať v skupine rozumných žien, ako svokra škaredo vyčíta vnučke , alebo jej ublíži na zdravi, a už sa objavia hlášky a zdrby : nie je to svokra, iba babka dieťaťa ( ešte sú schopné popliest hierarchii aj v tomto - stará mama je správne). Neporadia k problému, ale klovú za slovko svokra. Úplne sa v tom rochnia poniektoré , ako zdrbať. 🐃🦬🇲🇦

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@jana_eyre_2 Ale tato tema neriesi vnimanie, emocne zapojenie, atd, ale riesi fakty. Vzdy je lepsie sa rozist s frajerom, ako vstupovat s takym clovekom do manzelstva a potom riesit rozvod. Je aj tu vela zien, co mali aj 5-6 frajerov, ale niktora to neprezentuje, ze mala 5 manzelstiev, 10 dokopy svokrovcov atd.

Je normalne, ze ludia inak beru par nezosobaseni a inak zosobaseni pretoze nie je vynimka, ze kym clovek najde toho praveho na manzelstvo a deti, tak ma predtym aj inych partnerov, ale nikto to neberie tragicky, ved sa 5x nerozviedol.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@cacianka Lenze tie temy nie su o pomoci svokre, ale o vycitkach, problemoch, napr. dievča sa nastahuje k frajerovym rodicom a tvari sa familiarne. Ten chalan si tam uz mohol doviest 10 frajerok 😉

danica2711
21. máj 2024

@cacianka od veci, len pre informáciu: aký je rozdiel medzi termínom "babka" a "stará mama"?

belllinka
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 to je jedno o čom je téma, rieši sa to vždy. Teda, respektíve, ak by to bolo téma o pomoci svokre, tak sa neozveš, že nech ju nenazýva svokrou?

michmich
21. máj 2024

@subartic moj muz by som ho nazvala aj keby sme boli oficialne manzelia. On napriklad pouziva vyraz moja dcera na dieta, ktore nie je biologicky ani papierovo jeho. A nehnevam sa za to na neho 😃 Naopak som rada, ze mam muza, ktory sa neriadi nejakymi pokrvnymi hovadinami a uradnymi papiermi 🙂

cacianka
21. máj 2024

@danica2711 mama - stará mama - babka - prababka
otec -starý otec - dedo- pradedo

cacianka
21. máj 2024

@belllinka presne, načo prečo riešiš, nie je to tvoja svokra, nech rieši jej syn, jej rodina, teba do toho prd

cacianka
21. máj 2024

@michmich muž je všeobecne, manžel - chlap na ktorého máme papiere 😉

barbie00
21. máj 2024

Podľa mňa má veľa žien zlé vzťahy so svokrami alebo teda rodičmi partnera a tam pramení problém. Ja mám snúbenca, mám s ním dieťa a bez problému môžem jeho mame povedať svokra, lebo je to jedna uzasna osoba, niečo ako kamoška pre mňa. A ona má tiež rada volá "moja buduca nevestička". Ale teda keby nemáme také dobré vzťahy tiež by sme sa tak neoslovovali medzi sebou.

subartic
21. máj 2024

@michmich tak hnevať sa nemusíš . U mňa je muž = partner , manžel je muž s ktorým máš právny zväzok a oficiálne deklaruješ že si jeho manželka. To že hovorí moja dcéra je síce pekné ale používa sa nevlastná dcéra alebo vyženená dcéra. Nie je na tom nič dehonestujúce . Ja žijem s bývalým manželom , a nehovorím o ňom ako o manželovi ale o bývalom manželovi , hoci spolu žijeme ( vrátili sme sa k sebe ).

jana_eyre_2
21. máj 2024

@zmrzlinka2021 prečo by sa vo verejných témach mali riešiť fakty? Nie sme tu predsa na úrade 😉

michmich
21. máj 2024

@cacianka Chapem pojmom. Ja hovorim o svojich dojmoch 🙂 Je mi jasne ako sa ma spravne muz, manzel, druh, partner, priatel pouzivat. Viem, ze na urade pouzijem pojem druh aj ked doma by som ho tak nenazvala 😅 Ani tu na fore, ani medzi kamoskami... Takisto so svokrou. Tu to pouzijem tak ako to citim, nie ako mi papiere kazu.

michmich
21. máj 2024

@jana_eyre_2 Presne, na urade pouzijem slovo druh ale doma tak muzovi hovoriť nebudem 😃

deniseee
21. máj 2024

Slova manzel ci manzelka hovoria o tom, ze medzi tymi ludmi existuje pravny vztah a mali svadbu. Dovtedy to boli frajeri, snubenci, muz a zena, avsak nie manzelia. Tak isto svokrovci su uz tym pomenovanim, pod ktorym rozumieme, ze uz bola svadba a svokrovci su rodicia zosobaseneho paru. Dovtedy su to jednoducho len partnerovi rodicia, pripadne potencialna svokra so svokrom. Ak sa rozide par, ktory sa este nevzal, hovori sa o rozchode, ale ked to urobi par, ktory mal svadbu, hovorime o rozvode. Nazyvat mozes samozrejme sukromne koho chces a ako chces. A samozrejme, na tvojom vnutornom postoji k tym ludom to nic menit nemusi. Pravne sa samozrejme toho svadbou meni dost. Predpokladam, ze v pripade, ze sa aj rozidu ludia, ktori boli aj 10 rokov snubencami, asi by netvrdili, ze sa “rozviedli”. To nazvoslovie, ktore je pouzivane teda ma svoj presny vyznam a o tom, ci mas tu osobu rada, alebo ju neznasas, to nehovori vobec nic.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@belllinka V tom pripade to v prvom rade ma riesit jej syn, moj frajer.

zmrzlinka2021
21. máj 2024

@jana_eyre_2
Za mna - ja som velmi racionalny typ cloveka, odlisujem fakty od nazorov/emocii/predstav. Uz som vyssie pisala, pre mna odlisne pomenuvavat veci znamena hrat sa na nieco, cim nie som.