icon

Priateľ ma tlačí do spoločného účtu. Je to normálne?

1. júl 2024

Prosím neukameňujte ma tu ale mám 25 a toto je môj prvý vzťah kde by som mala mať s nikým spoločnú domácnosť.

Mám priateľa s ktorým som niečo málo cez pol roka. Ja si platím prenájom bytu v BA (pracujem tu), on zatiaľ býva u rodičov. Každopádne, chceli sme pomaly začať bývať spolu, že by prišiel ku mne na byt. Ja pracujem prakticky od prvého dňa čo nie som na VŠ, on mal do októbra "prázdniny" a teraz si hľadá prácu vo svojom odbore. Mám však pocit, že ma extrémne tlačí do spoločného účtu (nie, že ja mám účet, ty máš účet a jeden spoločný ale iba jeden spoločný). Nie som s tým stotožnená. Nemám problém s účtom na spoločné výdavky ale inak mi to príde skoro? Nechcem (zatiaľ) poskytovať všetko svoje peniaze niekomu, koho poznám pol roka?

Je toto prosím vás normálne a len ja som moc precitlivelá? Ďakujem.

pokemonkaa
1. júl 2024

Nemusite platit poplatky za ucty, pretoze niektore banky ponukaju osobne ucty aj zadarmo. Kym nie ste manzelia nepristup na spolocny ucet. Ak ste obavaja financne zodpovedni, nevidim dovod, preco mat jeden spolocny ucet.

katika85
1. júl 2024

ziaden spolocny ucet somarina na entu.
zatial este spolu nezdielate 56m2 ale bude riesit spolocny ucet 🤦🏽‍♀️ ine veci by nechcel? a aky dovod je robit to co jeho rodicia? nechapem

zuzanockamt
1. júl 2024

Autorka
Nikdy nesúhlasiť so spoločným účtom. Ani v manželstve. Si svojprávna, spravuješ si svoje financie sama. Vždy.

falbala132
1. júl 2024

nie ze by som nesuhlasila so spolocnym uctom, ale po tomto by uz nebol ani mojim frajerom !

mk22
1. júl 2024

By sa mu páčilo gazdovat s tvojimi peniazmi... Vtipalek 😃

enmery
1. júl 2024

NIE!Moji starí rodičia a rodičia mali len spoločný účet, ale to chce úplnú zrelosť človeka po všetkých stránkach a úplne sa poznať a vedieť, že som odhodlaný s Tebou ostať naozaj až do konca. A mňa by netrápilo účet, ale to, že už po tak krátkej dobe sa cítiš nekommfortne kvôli nemu a núti Ťa do niečo, čo nechceš. Hlavne ak je komplet bez práce a len ju hľadá a ty zarábaš. Toto je jedna obrovská VÝSTRAHA pre Teba, aby si s týmto človekom ďalej nespájala svoj život!

masinka
1. júl 2024

Fio aj Mbank maju ucty uplne zadarmo a nemusis ani ziadne podmienky splnat, Tatra a Prima maju zadarmo po splneni urcitych podmienok, dalsie banky neviem, ale urcite sa ich par este najde, takze poplatky za vedenie uctu su velmy slaby argument.

deti95060810
1. júl 2024

sme spolu roky - máme už aj dospelú dcéru a účty máme 3...každý svoj +spoločný.
na spoločný posiela eurá len mm .... plat. kartu mám len ja - mm nechce že načo.
žijeme si šťastne ... 🙂

mamatroch
1. júl 2024

Urcite nie. Chce Ta len vyuzivat. Odhliadnuc od toho, ze spolocne byvanie pred svadbou neschvalujem, do spolocneho uctu ako jedineho uctu nikdy nechod. To je kolosalna hlupost.
My sme s manzelom mali tiez jeden spolocny a vobec to nebolo dobre.
Teraz mame kazdy svoj, kam nam chodia prijmy (vyplata) a jeden spolocny, na ktory obidvaja davame konkretnu sumu (podla dohody a tiez sa menila, podla toho, ci som bola na rodicaku alebo pracovala). Od tohto spolocneho mame kartu obaja a z neho sa platia spolocne vydavky (byt, hypoteka, skola, skolka, nakupy, veci pre deti ci do domacnosti, zakladna drogeria ako cistiace prostriedky, mydla a sampony, trvale prikazy...).
Z mojho vlastneho si platim oblecenie pre mna, darceky, kozmetiku, sminky, knihy pre mna...

Ako si to Tvoj priatel predstavuje? Ze Ty budes zivit jeho, kym si on najde pracu? Nech si najde pracu najskor, to sa da aj ked nebyva v danom meste, zase nikde ho nezamestnaju stylom, ok, boli ste na pohovore uspesny, skocte si domov po ciste ponozky, lebo sa nam zda, ze ste v strese a o hodinu zacinate... Alebo si nevie zalozit ucet v banke? Ponukni mu asistenciu, mozno je problem v tom. Viacere banky maju moznost uctu zadarmo, napr. ak tam chodi pravidelny prijem.

autor
1. júl 2024

Znova opakujem. On MÁ PRÍJEM, normálne pracuje ale hľadá si prácu v odbore ktorý vyštudoval.

zuzanockamt
1. júl 2024

@deti95060810 A to na takéto fungovanie pristúpi svojprávny dospelý chlap? Že pošle plat na účet, od ktorého nemá ani kartu? A to ho akože vydeľuješ?

mirkam3
1. júl 2024

Nesúhlasila by som s jediným účtom nikdy, a po polročnom vzťahu už duplom nie. Ako ti písali baby, účet vie mat aj bezplatný, takze toto je z jeho strany iba chabý argument. Mne by teda blikala kontrolka, nejako veľmi sa chlapec ponáhľa na to, ze sa v podstate stále ešte len spoznávate a ste spolu kratucko….

My sme s mužom spolu dlheeee roky a každý z nás ma dodnes svoje účty, plus mame (nie az tak dlho) aj 1 spoločný aby sa nepovedalo. Poplatky nemáme vobec horibilne a vieme o svojich príjmoch a výdavkoch v podstate všetko, takze to nie je ani žiadne zatajovanie peňazí pred partnerom. Jednoducho diverzifikujeme.

medda_beda
1. júl 2024

Nie, nie je to normálne.Je to len priateľ ešte k tomu len pár mesačná známosť.
Dobre rozmýšľaš, chráň si svoje peniaze.
My ani v manželstve nemáme spoločný účet.

alickapusinka
1. júl 2024

Pol roka ste aj s cestou spolu a ON už kladie podmienky a nároky. Teba bude kontrolovať svoje namíňa a bude brať s tvojich. Toto chceš to snad nemôžem myslieť vážne Môžete sa rozísť za krátko po spoločnom bývané a prídeš aj o peniaze a účet spoločný odrazu s ak peniazom k svojím čírou náhodou nedostaneš. Ani o tom neuvažuj. Nebývate spolu nevieš ako vám pôjde spolužitie v jednej domácnosti a účet spoločný aby si časom horko nezaplakala. Za mňa určite nie s nikým by som nemala spoločný účet. Moja sestra tak mala s maminou jeden a mama náhle zomrela a sestra sa nevedela dostať k peniazom až po dedičskom konaní. S cudzím človekom spoločný účet nie ani za nič. Príjem môže mať len či na ten účet bude schopný dať celu výplatu aj TY alebo len tebe tam bude chodiť výplata a ON tam bude dávať určitú časť peňazí a ostatok si nechá lebo hlava mi to neberie že tak horlivo za tak krátky čas chce mať spoločný účet ak sa dá založiť aj účet ktorý je bezplatný.

januska12323
1. júl 2024

Chlapík príde do banky.
"chcel by som si zriadiť spoločný účet"
"nie je problém, s kým?"
"s hocikým kto má veľa peňazí"

mimka1402
1. júl 2024

Moju rodičia majú spoločný, ja s partnerom plánujem mať tiež, ale budem úprimná, navrhol to priateľ kvôli tomu, že mám omnoho menší príjem oproti jeho, (6x väčší príjem oproti mne) takže chce, aby keby niečo, som nemusela pri nom rátať ako mi čo vyjde, ale on vie, že nie som typ, ktorý by nejak extra míňal na maličkosti a chce nechať takéto výdaje ohľadom bytu na mňa. Ale mienim mať aj svoje peniaze a aj on nejakú čiastku. Viacmenej to mieni, že budem mať prístup k jeho účtu.
Ale ak by chlap nemal svoj príjem a toto navrhne, asi by mi blikala kontrolka. Tak isto keby žena nemá príjem a ona žiada od muža spoločný len tak.. Ale vo vašom prípade radšej osobitný a spoločný kde dávate nejaku čiastku podľa výšky výplat a z toho sa hradia veci do domácnosti. Možno keby ste manželia ok. Ale takto?

enmery
1. júl 2024

Tak má prácu, mala si to napísať hned v úvode. Ale pointa je, že ste ešte len na začiatku a ty sa už cítiš tak nekomfortne, že kvôli tomu založiš diskusiu na koňovi. Fakt Ti nebliká žiadna kontrolka?

esmey
1. júl 2024

Inak zaujmavé že keď chlap chce spoločný účet tak sú tu rady typu NIE, JE TO PRÍŽIVNÍK, CHCE MÍŇAŤ TVOJE PENIAZE....a keď tu nejaká mamička píše že majú oddelené peniaze a ona má len rodičák a chlap nechce spoločný účet tak chlap je zase SEBEC, ŽGRLOŠ, CHUDÁK ČO FINANČNE TÝRA ŽENU :D

lenkakoc444
1. júl 2024

Spolocny ucet je hlupost na ntu a to aj v manzelstve. Ked zacnete spolu zit spravte si spolocny na vydavky ohladne bytu. Aj to sabudete musiet dohodnut kto bude majitel a kto len disponent. Nejde len o to, ze sa mozte rozist, ale predstav si, ze majitel necakane umrie.

angeli121212
1. júl 2024

@esmey existuje aj taká možnosť, že majú obaja svoje účty ale ani jeden z nich nie je ch*j a riešia veci podľa finančných možností a okolností tak aby to bolo v poriadku...

mimka1402
1. júl 2024

@esmey A ty nerozumieš aky je tam rozdiel? Je ine ak žena vychováva ICH DETI! A nemá šancu ísť do práce, lebo riadi domácnosť a deti, chlap ju ekonomicky zdiera a odmieta sa podielať a žena má ťahať z rodicaku všetko a posielať manželovi faktúry koľko ju čo stálo a doprosovat sa aby dieťaťu kúpila topanky... Šialene.
V takom období je úplne ok aby žena mala prístup k jeho účtu alebo k spoločnému, ak ona je tá, ktorá sa stará o základné veci v domácnosti a o dieťa. Keby nebola na materskej mohla budovať kariéru a mať príjem. Chlap, ktorý sa nestará o ženu počas Md či rodičaku, by nemal mať vôbec žiadnu rodinu a žiadne deti.

miroslava21
1. júl 2024

Mne sa zda, ze spolocny ucet uz ani neexistuje. Jeden vlastnik a druhy disponent.
Nech si zriadi ucet zadarmo ked mu vadia poplatky.
Urcite by som neodovzdala vsetok svoj prijem po par mesacnej znamosti. Nikdy nevies

nana8989
1. júl 2024

Po takom krátkom čase určite nie. My sme s mužom spolu 12 rokov a až teraz ideme riešiť spoločný účet..

tetapetra
1. júl 2024

@esmey si prečítaj ešte raz čo napísala

sara07
1. júl 2024

len aby to nebolo tak že ho rodičia vyhadzuju lebo akosi by mal pracovat - v akom obore si nevie nájsť prácu a iná by nenemohla byt ? - tak sa pekne nastahuje k tebe , a aj vreckové bude mat
uprimne žiadne stahovanie, žiaden učet, moc skoro a ked vydrží v práci aspon rok

lenkakoc444
1. júl 2024

@esmey v tychto pripadoch nejde o spolocny ucet. Aj chlap ma pravo ho nechciet. Ale logicky ked je jeden na RD druhy financuje domacnost. Vacsinou co tu pisu mamicky je, ze muzi ocakavaju ze z rodicaku prestravuju x clennu rodinu, nakupia oblecenie, hygienu.

heln
1. júl 2024

@esmey tak ale to su uplne ine situacie, tu je frajer pol roka, ta druha situacia je, ze zena nepracuje, aby sa starala o dieta, a musi z rodicaku platit byvanie, stravu aj starostlivost o dieta.

paulina291
1. júl 2024

@zuzanockamt môžem sa len v dobrom opýtať prečo nikdy nie spoločný účet aj v manželstve? Zaujíma ma to. Myslela si to len na autorku alebo všeobecne?

oliolijanka
1. júl 2024

Viackrat ste sa rozpravali o spolocnom ucte jeho rodicov?😳
Ja uz som vo vztahoch dlhodobych ci kratsich vyse 25 rokov a so ziadnym partnerom som sa nerozpravala o tom, kolko uctov maju moji alebo jeho rodicia a ani ma nikto nikdy netlacil do spolocnych financii.

Z nejakeho dovodu je to pre tvojho priatela dolezite. Takze aj keby vo vsetkej pocestnosti chcel vydavky platit rovnakym dielom ako ty, je cudne ze tie bankove ucty tolko riesi.

Este spolu ani nebyvate. Minuly tyzden tu pisali dievcata, ze o partneroch az po rokoch zistili, ze gambluju. A to roky vedla nich zaspavali.
Takze hlavne si nezakladaj ucet na svoje meno, ktorym on moze disponovat.
Si mlada. On ti moze pocas kratkej doby narobit dlhov, z ktorych sa cely zivot nespamätas.

zuzanockamt
1. júl 2024

@paulina291 Pretože mi to takto už x rokov vyhovuje. Nikto sa mi do peňazí starať nebude. Pokiaľ sú dvaja rozumní ľudia, vedia takto fungovať. Ten, kto nevie, nasype všetky peniaze na jednu kopu. Alebo sa chce jeden z nich spoločným účtom obohatiť.