Priateľ mi zatajil svoje finančné rozhodnutie
ahojte… neviem ako zacat. aby som bola uprimna aj objektivna. neviem. ale som strasne rozhodena. neviem co citim ani…hnev.sklamanie.
taaak no mam priatela. sme skoro dva roky spolu, mam 23 rokov a on 26.
randime - obcas u neho prespim. je medzi nami 80 km takze chodim k nemu… on u nas nie , neprespi - nasi su proti.
jeho rodicia su rozvedeni, je jedinacik.
maju velky dom.jeho otec zije v zahranici. jeho mama s priatelom v tom dome.
a teraz to zacne… mali sme s priatelom plan, ze na nejaky cas ostaneme byvat u jeho rodicov, ze si vyskusame byvanie spolu, kedze sa chceme potom zobrat.
ze kym nasetrime na vlastne, bude jednoduchsie byt blizko spolu. nasla som si tam aj pracu.
ze si to trosku prerobime z uspor co mame, aby sme mali viac sukromia lebo v jeho detskej izbe bolo malo priestoru a dom je to velky , ze ved daju nam jeho rodicia viac priestoru. taky bol plan.ze by sme mali vlastnu malu kupelnu aj kuchynu. co urobil priatel??
nepovedal mi co riesi s rodicmi, a pred vcerom som sa dozvedela, ze rodicia napisali dom na neho, ze teda ked ide investovat tam, ze bude to jeho.
lebo jeho rodicia nemali vyrovnane majetky po rozvode, a teraz to takto vyriesili. jeho mama s priatelom tam budu nadalej byvat.
preco mi to nepovedal, co robi???
nechapem. strasne sa hnevam na neho. mali sme cca startovaciu ciaru rovnaku, mladi ludia. pytala som sa ho preco to spravil, vraj ved ze snad som nechcela aby ten dom napisali aj na mna.
jasne ze to nie. ale teda mohli sme ist radaej do podnajmu spolu. keby mi to ale vcas povedal.
zrazu je zo mna dievca co prislo s igelitkami do jeho domu.
A nebral si chlapec iba spotrebak napriklad? Alebo teda nejakú nižšiu hypo? Lebo mám pocit, ze tuto píšete o vysokej hypotéke ako na kúpu celého domu, čo je vtipné. Fakt by som sa stavila, že má iba spotrebák.
Autorka - nechcem bývať so svokrou si písala niekoľkokrát, ale plánovala si sa tam nasťahovať a prerábať. A hádaj čo, tá svokra by tam stále bola.
On má pravdu, sú to ich súkromne rodinné záležitosti. Logika nula bodov platiť drahý podnájom, keď je jedináčik.
Veď sa k nemu nasťahuj, okrem energií a potravín neinvestuj a uvidíš. Možno sa rozídete, lebo bývanie fungovať nebude. A možno to bude úplne v pohode. Našetri si na vlastný byt a vezmi hypo, dáš do nájmu. Alebo vezmete hypo spolu neskôr ako manželia a dáte do nájmu.
A hlavne prestaň vyvádzať ako malá, urážať sa že tam máš prísť s igelitkami, hoci presne to si mala v pláne.
Tiez to nevidim tak tragicky, mas 23, moje dieta ma 21, cize svokra je mlada zena. Ok dom je jeho ,pridem a budem prispievat na energie a jedlo ani euro do domu a mozno o pol roka odtial pobezis, bez financneho zavazku. V kazdom pripade to bude poucna skusenost.
@derdia ale on neprijal dedičstvo, zobral si naň vysokú hypotéku. Keby mu to len tak darovali tak by jej to mohlo byť jedno. Ide o to že s jeho vysokou hypotékou si už spolu niečo spoločné vlastné nekúpia ako bol plán na ktorom sa dohodli oni dvaja
@anonym_bec55d ahaaaa tak to je iny pribeh. Ano to ta vynechal.
Menim nazor. To je uolne ine.
Rozhodol sa bez teba. A preco si prepanajana bral hypoteku? Akoze na prerabku? Takto isto sa znicilo manzelstvo mojej kamaratky. Svokrovci slubili ze repisu dom na oboch. Oni vzali hypo 80000 a svokrovci prepisali len na neho. Ona odisla. Nechcela v tom zit.
A nebral si chlapec iba spotrebak napriklad? Alebo teda nejakú nižšiu hypo? Lebo mám pocit, ze tuto píšete o vysokej hypotéke ako na kúpu celého domu, čo je vtipné. Fakt by som sa stavila, že má iba spotrebák.
Autorka - nechcem bývať so svokrou si písala niekoľkokrát, ale plánovala si sa tam nasťahovať a prerábať. A hádaj čo, tá svokra by tam stále bola.
On má pravdu, sú to ich súkromne rodinné záležitosti. Logika nula bodov platiť drahý podnájom, keď je jedináčik.
Veď sa k nemu nasťahuj, okrem energií a potravín neinvestuj a uvidíš. Možno sa rozídete, lebo bývanie fungovať nebude. A možno to bude úplne v pohode. Našetri si na vlastný byt a vezmi hypo, dáš do nájmu. Alebo vezmete hypo spolu neskôr ako manželia a dáte do nájmu.
A hlavne prestaň vyvádzať ako malá, urážať sa že tam máš prísť s igelitkami, hoci presne to si mala v pláne.
@anonym_a7c30c no píše že si to chceli prerobiť z úspor. A zrazu on si vezme hypotéku. Ktovie či toho teraz teda nejde prerobit viac. Čím viac tam investuje a čím viac to porobi tým je pravdepodobnejšie že sa do spoločného s frajerkou už nikdy nepresahuje. A bývať 40rokov so svokrou? V dome ktorý je len mužov? Ženy tu v diskusiách druhým ženám len nakladajú aké boli sprosté ísť bývať do muzovho domu, že mladí majú bývať SAMI atď
@anonym_autor Chalan urobil dobre, naskytla sa mu príležitosť, tak to využil. Prečo by mal riešiť niečo s tebou. Nebývate spolu, stretávate sa iba, čiže vzťah nie je vážny. Rozhoduje sám za seba. Ty chceš spoločné bývanie, svadbu. On ti to odkýval, bohvie, či je do toho tiež taký hrrr. Ste veľmi mladí. Bývať tam môžeš skúsiť, uvidíš, ako bude. Ale do jeho rozhodnutí ťa je nič. A už vôbec nie sa urážať.
@anonym_autor tak za prvé, nie ste manželia, nemáte deti, finančne ste obaja nezávisli a so svojimi financiami nakladáte podľa vlastného uváženia. Za druhé, ak si to tam chce prerobiť, tak fajn ale ja by som sa nepresťahovala do niekoho rodičovského domu. Buď to predať a bývať vo vlastnom vybudovanom od nuly alebo by som sa rozišla, lebo toto budúcnosť nemá a kto má životné skúsenosti, vie o čom píšem. Za tretie, bývať ešte k tomu so svokrou a jej priateľom? Tak to už je cez čiaru, radšej si zoberiem hypotéku a kúpim vlastný byt.
@anonym_autor Je problem,ze ma nieco navyse? Alebo ze tym domom moze pripadne rucit? Či akym sposobom to Teba limituje? Ak sa Ti to nepaci,nechaj tak. Pride ina,co bude rada.
@martin96321 ja neviem, ľudia nevedia citat? Alebo vas nikto neučil čítaniu s porozumením? Problem nie je ze ma dom. Problem je ze on a frajerka sa dohodli ze si vezmú hypotéku a plánovali spoločnú budúcnosť. On si poza jej chrbat vzal hypo sam, a poza jej chrbat rozhodol o SVOJEJ budúcnosti. Chápeš? Jej nevadi dom, jej vadi ze sa s nou o tom ani neporozpraval ani nepovedal o plánoch. Lebo to nie je zo dna na den prepis kataster hypo. Ked uz s niekým rozprávaš o svadbe a bývaní tak bud to myslis vazne a povies počúvaj mama mi prepise dom tak si vezmem hypo na prerabku a my mozeme vymyslieť nieco iné spolu. Nie postaviť ju pred hotovú vec. S poslednou vetou súhlasím, pride ina to bude najlepsie. Takýchto vadnych mamickarov co myslia iba na seba treba nechať tak.
Ste len dva roky spolu to je ešte krátko.
Majetok je jeho rodicov a oni sa rozhodovali v rámci svojej rodiny a ty tam ešte nepatriš.
A vezmi si hypotéku a kúp si byt aby si aspoň čosi mala.
@martin96321 ja neviem, ľudia nevedia citat? Alebo vas nikto neučil čítaniu s porozumením? Problem nie je ze ma dom. Problem je ze on a frajerka sa dohodli ze si vezmú hypotéku a plánovali spoločnú budúcnosť. On si poza jej chrbat vzal hypo sam, a poza jej chrbat rozhodol o SVOJEJ budúcnosti. Chápeš? Jej nevadi dom, jej vadi ze sa s nou o tom ani neporozpraval ani nepovedal o plánoch. Lebo to nie je zo dna na den prepis kataster hypo. Ked uz s niekým rozprávaš o svadbe a bývaní tak bud to myslis vazne a povies počúvaj mama mi prepise dom tak si vezmem hypo na prerabku a my mozeme vymyslieť nieco iné spolu. Nie postaviť ju pred hotovú vec. S poslednou vetou súhlasím, pride ina to bude najlepsie. Takýchto vadnych mamickarov co myslia iba na seba treba nechať tak.
@anonym_08ff5a Prečo by bol mamičkár. Sú ani nie 2 roky spolu a ona už rieši svadbu a chce rozhodovať o majetku cudzích ľudí. On je svojprávny a jeho rodičia majú právo bez nej rozhodovať, čo spravia so svojím majetkom.
@anonym_08ff5a Prečo by bol mamičkár. Sú ani nie 2 roky spolu a ona už rieši svadbu a chce rozhodovať o majetku cudzích ľudí. On je svojprávny a jeho rodičia majú právo bez nej rozhodovať, čo spravia so svojím majetkom.
@anonym_1a22cf nauč sa citat podstatu príspevku.
Je jedináčik. Je jasné, že rodičia mu chcú ten dom nechať, veď komu inému. Ty si zatiaľ iba frajerka. Čo zlyhalo u vás, je komunikacia a ty si mala hneď od začiatku naivnú predstavu v tom, že máte rovnakú štartovaciu čiaru. Nemate. Tebe rodičia nedajú/nenechajú nič? Teraz je otázka, čo spraviť. Buď s ním ostaneš, odpustis, a vezmeš si hypo na svoj vlastný byt, ktorý dáš do prenájmu a pôjdeš k nim, ako si plánovala od začiatku, alebo neodpustis a rozides sa. Toto je už ale na tebe.. tu sa dá poradiť, no rozhodnúť sa musíš sama, lebo nikdy to nie je cierno- biele.
Jednoducho povedané, hocičo riešiť s rodičmi z jednej čin druhej strany aj keď dočasne riesenie- tak väčšinou zle dopadne. Po druhé začali ste zo zlého konca, najprv sa zobrať a potom riešiť spoločne bývanie. Znie to kruto, ale zvazuj aj rozchod kým sa dá.
Pozri sa, uz zaciatok cele zle. Ked ste taky vazny a samostatny par - preco sa chces stahovat do cudzieho domu, niekoho detskej izby, kde este byva aj jeho mama s priatelom atd? Este si tam chcela aj investovat a prerabat? Akoze cele mi to pride uletene, blby plan i tak.
No a hej, tak vazne asi berie vas vztah, az Ta zabudol informovat ze take veci sa deju. Dakuj mu, ze to vies skor, nez budes financovat a rekonstruovat bohviekoho dom, ako si planovala.
@anonym_1f5d40 prislo mi to lepsie takto, ze ist k nemu alebo do podnajmu, napr. na rok skusit spolu dennodenne zit, vidiet svoj styl zitia, spolupracovat na tej malej prerabke ( ano mala byt naozaj mala do 5tis - s tym ze vela veci by sme vedeli potom aj preniest do nasho noveho byvania, spolu zit, ako sa hned vziat a brat hypoteku. a ano je to vazny vztah, nie nejake sem tam sa videnie, stretavanie sa. podstata bola v tom ze to malo byt docasne.
@anonym_08ff5a dakujem ❤️
@anonym_1f5d40 prislo mi to lepsie takto, ze ist k nemu alebo do podnajmu, napr. na rok skusit spolu dennodenne zit, vidiet svoj styl zitia, spolupracovat na tej malej prerabke ( ano mala byt naozaj mala do 5tis - s tym ze vela veci by sme vedeli potom aj preniest do nasho noveho byvania, spolu zit, ako sa hned vziat a brat hypoteku. a ano je to vazny vztah, nie nejake sem tam sa videnie, stretavanie sa. podstata bola v tom ze to malo byt docasne.
@anonym_autor a ako si sa rozhodla autorka , rozprávali ste sa ?
Je jedináčik. Je jasné, že rodičia mu chcú ten dom nechať, veď komu inému. Ty si zatiaľ iba frajerka. Čo zlyhalo u vás, je komunikacia a ty si mala hneď od začiatku naivnú predstavu v tom, že máte rovnakú štartovaciu čiaru. Nemate. Tebe rodičia nedajú/nenechajú nič? Teraz je otázka, čo spraviť. Buď s ním ostaneš, odpustis, a vezmeš si hypo na svoj vlastný byt, ktorý dáš do prenájmu a pôjdeš k nim, ako si plánovala od začiatku, alebo neodpustis a rozides sa. Toto je už ale na tebe.. tu sa dá poradiť, no rozhodnúť sa musíš sama, lebo nikdy to nie je cierno- biele.
@rayla hmmm… ano mali sme rovnaku startovaciu ciaru, kazdy z nas nezadlzeny, cca rovnaka vyska uspor, dokonca ja mam teraz lepsi zarobok ( ale to sa samizrejme moze zmenit casom)…a to o com kto ma dedit po smrti rodicov nebola rec. a ja sa pozeram na priatela ako na samostatne fungujuceho jedinca, nechapem preco do toho takto zatiahol jeho rodicov.
ked by mu to dali, ok. ale on vzal hypoteku!! sam. ? ano viem rozdiel medzi spotrebakom a uverom, preboha?!?)
chcela som s nim vybudovat nieco spolocne.
jeho mamina ma podporila v tom napade, ze nie sa hned brat. ze nam docasne poskytnu cas na spoznanie sa. moji rodicia by nam zas pomohli nieco financne ked uz by sme riesili spolocnu hypoteku.
ja na tomto celom vidim dobry a zodpovedny plan so spolocnym cielom.
ale on to cele zmenil.
@anonym_08ff5a dakujem ❤️
@anonym_autor držím palce, nech to vyjde tak aby si bola stastna 🙂 super ze myslis na svoju budúcnosť v tvojom veku.
@anonym_autor Ved si tam chcela byvat a este bez svadby.
@anonym_c24122 vela kamosov chodi takto prespavat - byvat u rodicov, nevidim na tom nic zle.
ja som tam chcela prispievat na energie, aj dokonca tam dat nieco zo svojich uspor, aby to bolo fer voci priatelovi. varit som chcela zo svojho, potraviny su tiez drahe. podnajom by nas vysiel ovela viac.
ako som si teda mala vyskusat spoluzitie s priatelom?? nerozumiem v com som ja pochybila.
Myslíš ,že on s tebou plánuje budúcnosť????ja myslím,že nie.Si tu a teraz,ale v budúcnosti asi veľmi nie,keď s tebou nerozobeal tak dôležitú vec,ako je bývanie.Proste teraz s ním budeš a časom sa uvidí ako to bude ďalej.tak to berie.
Ste len dva roky spolu to je ešte krátko.
Majetok je jeho rodicov a oni sa rozhodovali v rámci svojej rodiny a ty tam ešte nepatriš.
A vezmi si hypotéku a kúp si byt aby si aspoň čosi mala.
@diablikovci
ak aj ja budem mat svoj byt, a on uz ma svoju hypoteku, tak uz nevidim zmysle v tomto vztahu pokracovat.
podstata je v tom, ze ja som chcela vybudovat s priatelom a neskor manzelom pekne vsetko spolu. od nuly.
@anonym_autor a ako si sa rozhodla autorka , rozprávali ste sa ?
@majus2323 nie, nerozhodla som sa este. preto som sem aj napisala , lebo citim pocit zrady a zmatenia. vedela som ze mi tu bude nalozene. priatel sa sice ospravedlnil - ale neviem ci chape ako to ja myslim.
nazor si urobim ked zvazim vsetko.
@anonym_autor tak za prvé, nie ste manželia, nemáte deti, finančne ste obaja nezávisli a so svojimi financiami nakladáte podľa vlastného uváženia. Za druhé, ak si to tam chce prerobiť, tak fajn ale ja by som sa nepresťahovala do niekoho rodičovského domu. Buď to predať a bývať vo vlastnom vybudovanom od nuly alebo by som sa rozišla, lebo toto budúcnosť nemá a kto má životné skúsenosti, vie o čom píšem. Za tretie, bývať ešte k tomu so svokrou a jej priateľom? Tak to už je cez čiaru, radšej si zoberiem hypotéku a kúpim vlastný byt.
@anonym_dccc91 suhlasim. :( a som v soku… cakala som snubak, a teraz mu mam dat kvoli tomuto kopacky??
pre cele okolie budem nenazrata urazena zlatokopka ktora nedostala dom…
@diablikovci
ak aj ja budem mat svoj byt, a on uz ma svoju hypoteku, tak uz nevidim zmysle v tomto vztahu pokracovat.
podstata je v tom, ze ja som chcela vybudovat s priatelom a neskor manzelom pekne vsetko spolu. od nuly.
@anonym_autor ale hypoteka nie je koniec sveta. dnes mas, zajtra ju splatis alebo byt predas a hypo prenesies na inu nehnutelnost. Uz 5x som sa stahovala a viac krat brala hypo - byvali sme najprv v podnajmoch, potom sme kupili maly startovaci byt, potom vacsi...atd Ty chces mat vsetko hned, v skutocnosti mas kopec casu - na svadbu, vlastne byvanie, ci na deti. Mas 23 rokov a zivot pred sebou. Dnes sa rodi po 30-ke, dovtedy otestujes spolocne byvanie - bud uz so sucasnym frajerom alebo s inym. Ja osobne by som nikdy nesla byvat k svokre, ani k tej najsamlepsej. Pokazi to vztahy.
@anonym_autor akú vysokú hypotéku si frajer zobral? Na to tu nechceš odpovedať, alebo teda aspoň som nepostrehla odpoveď.
Z čoho chcel prerábku financovať? Keď píšeš, že na prerábku pôjdu peniaze z hypotéky.
Píšeš, že ste nechceli zavadzať, tak malá kúpeľňa, kuchyňa, aby ste boli samostatní. To naozaj do 5tis. Eur by ste sa zmestili? Nemyslím…
Píšeš, že nie ste spolu ani dva roky, máte vzťah na diaľku, občas prespávate u jeho rodičov, u tvojich nie, chodíte spolu len na dovolenky. Toto by som ešte partnerským vzťahom nenazývala. Vy spolu len randíte, vy spolu nežijete.
Hovoríš o spoločnej budúcnosti, svadbe, očakávala si snubák. Sú jeho predstavy totožné s tvojimi? Skôr mi z toho vychádza, že to sú tvoje predstavy a chceš, aby boli aj jeho predstavami.
Aj keby len 5tis. Eur, ale naozaj by si investovala do cudzieho svoje úspory a potom čo? Z čoho by ste riešili svoje vlastné bývanie? Našla si si tam prácu, máš istotu, že to vydrží?
@anonym_08ff5a presne tak. Konečne príspevok k veci. On sa sám rozhodne, ale mimo je autorka podľa niektorých tu. Ako fakt sila, co tu niektoré píšu za nezmysly.
@anonym_autor … 2 roky randime. cca 1 rok som chcela vyskusat spolu zit/ to uz by sme boli spolu 3 roky. to je podla mna dost dlha doba uz na zobratie sa. aby nebol vztah prechodeny.
a mimochodom, intenzitu vztahu urcuju aj temy ktore partneri spolu riesia, situacie ktore prekonaju, a nie len to ako casto su fyzicky dvaja spolu na 1 mieste.
@anonym_a7c30c ona tam mala prost v plane s tými igelitkami na istý čas, nie na stalo. Keď by to fungovalo, bol záujem, aby boli spolu vo vlastnom. Co je uplne pochopiteľne. Ale keďže ide o jedináčika, predpokladám, že zasiahla svokra a synacika si tam priputala domom. Na stalo. A to je to, čo sa autorke nepáči. Ze sa rozhodlo o nej bez nej.
@anonym_08ff5a presne tak. Konečne príspevok k veci. On sa sám rozhodne, ale mimo je autorka podľa niektorých tu. Ako fakt sila, co tu niektoré píšu za nezmysly.
@anonym_55ebac všímam si ze uz to tu býva normalne, iba si kopnut rypnut uraziť a zvaliť vinu. Ľudia nemaju empatiu a porozumenie česť výnimkám

@beata_k ja som naivna?? no dovolte?? akoze sorry… ja som chcela skusit s nim zit pred svadbou. nech ho lepsie spoznam,a v zivote by m a nenapadlo ze sa to takto sprosti zamota. mali sme plan, islo by o investiciu max do 5 tisic na tu docasnu prerabku…
teraz hocijako sa ja zachovam, mam pocit ze z toho vyjdem zle. citim sa ako v pasci
@anonym_autor mas pravdu. Celkom dobre si lochopila situaciu. Poradit tazko, ale z kusenosti viem ze s rodicmi/svokrovcami byvat nikomu nerobilo dobre. Kazdy kto tak ostal olutoval, aspon z mojich znamich.