icon

Priateľ si kúpil byt

27. sep 2025

Ahojte zaujimal by ma vas nazor na toto: s priatelom sme spolu 7 rokov, obaja mame do 30 rokov. Zacali sme spolu chodit ked sme boli na vysokej skole a teraz uz pracujeme. Obaja zatial byvame kazdy u svojich rodicov. Mali sme v plane si kupit nejaky byt, kde by sme spolu zacali byvat. Ja by som chcela aj svadbu, ale priatel sa ohladom toho vyjadruje tak, ze nepotrebuje ziaden papier a uz vobec nechce mat svadbu v kostole - co ja by som chcela. Boli sme pozerat aj nejake byty a jemu sa jeden velmi pacil. Mne sa na tom nepaci jedine to ze oproti v inej bytovke byvaju jeho rodicia. Chcela som byvat trochu dalej od nich. Priatel sa vsak rozhodol ze si ten byt kupi teda sam, kedze je to podla neho dobra lokalita, dobra cena a aj je to velky byt. Ked som sa ho opytala na to ze preco so mnou ohladom toho nepocita alebo ze ako to teda bude medzi nami, tak mi navrhol, aby som si ja kupila jednoizbovy byt a ten by sme dali do prenajmu a v jeho byte budeme byvat. Aky je vas nazor na tuto situaciu? Ja som z toho nestastna lebo som mala trochu ine predstavy o spolocnej buducnosti a o byvani.

derdia
27. sep 2025
@niki35

Je ešte dnes moderné že si páry budujú niečo spoločné? Spoločné bývanie a tak? Alebo je už pravidlo že si každý má kúpiť svoje vlastné bývanie a čau?

@niki35 ti co sa maju radi, a co noazj chcu spolu zit, ist spolocnou cestou, a naozaj pozeraju jeden na druheho a nie len na seba. Ano ti ano. Chcu. Ti ostatni idu takto. Kupia si kazdy svoje, aby sa v pripade rozchodu, ktory maju tiez v buducnosti ako moznost, nebudu musiet delit.

anonym_74cc49
27. sep 2025

...ja len že ak svadba je len papier, tak treba mať na pamäti, že aj
- peniaze sú len papier
- LV je len papier
- rodný list dieťaťa je len papier
Mysli teda ekologicky aj ty a nezaťažuj ho týmito zbytočnými papiermi...nájdi si niekoho, kto si ťa bude vážiť viac...

anonym_99b0f0
27. sep 2025
@niki35

Je ešte dnes moderné že si páry budujú niečo spoločné? Spoločné bývanie a tak? Alebo je už pravidlo že si každý má kúpiť svoje vlastné bývanie a čau?

@niki35 môžu si kúpiť samizrejme aj spoločne byt, či dom. To nie je o tom, či je to moderné, alebo nie je. Je tu more tém, kde ženy ostávajú s tyranom, alkoholikom, gemblerom, žiarlivcom len preto, lebo nemajú aj s deťmi kam ísť. Nikto sa neberie s tým, že sa rozvedie, no štatisticky je to 50%, takže sa treba pripraviť aj na toto. A je podstatne jednoduchšie spakovať sa a odísť do svojho bytu, ktorý sa prenajímal, ako čakať na rozvod, ktorý sa bude naťahovať a na majetkové vysporiadanie, celé to môže trvať roky- A žiť pod jednou strechou s človekom, ktorý ťa psychicky, ekonomicky týra, alebo sa denne pozerať na alkoholika a zamkýňať sa na noc aj s deťmi, no radšej mať možnosť sa odsťahovať. Nie každý má útočisko v prípade problémov u rodičov. A keď je manželstvo pekné, funguje, nehnuteľnosť ostane deťom, kde je problém?

luteam
27. sep 2025

@anonym_autor toto by uz nebol moj partner on si ide stale JA a nie MY. Stracas s nim cas a myslimsi podla opisu, ze s nim nebudes stastna

kavasmliekom
27. sep 2025

@anonym_autor keďže 7 rokov ste sa nepohli, a stále bývate u rodičov, dokonca každý u tých svojich...tak urobil správne rozhodnutie. Keďže svadba nebude a bývať niekde treba. Dal ti návrh. Nemusíš kupovať práve 1.izb byt, môžeš aj väčší, ak na to máš. Môžeš bývať u neho, keď chceš, s tým, že mu prispeješ len do energií a stravy (nie úveru) a svoj dáš do podnájmu a budeš si z toho platiť úver aj si niečo odložíš. Ak budete plánovať svadbu, aspoň nebudete potom musieť riešiť delenie majetku, lebo každý bude mať to svoje základné (byt). V takom prípade, by som hlavne neuvažovala o deťoch.
Bu& prijať situáciu aká je, alebo choďte každý svojou cestou. Tak či tak si bývanie zabezpečiť budeš musieť, hádam nechceš bývať v detskej izbe do dôchodku.

anonym_99b0f0
27. sep 2025
@derdia

@niki35 ti co sa maju radi, a co noazj chcu spolu zit, ist spolocnou cestou, a naozaj pozeraju jeden na druheho a nie len na seba. Ano ti ano. Chcu. Ti ostatni idu takto. Kupia si kazdy svoje, aby sa v pripade rozchodu, ktory maju tiez v buducnosti ako moznost, nebudu musiet delit.

@derdia to si skutočne tak naivná, že si myslíš, že tí, čo su kupujú dve nehnuteľnosti spolu žiť nechcú? Tu predsa vôbec nejde o delenie, čo si rozdelia, ak nehnuteľnosť splácajú päť rokov, No dokopy nič. A fakt si myslíš, že všetky páry, ktoré si kúpia spoločnú nehnuteľnosť spolu ostanú navždy? A že musia byť aj zákonite šťastní? Ty žiješ v rozprávkach? Mala som s exmanželom spoločný dom, brala som si ho z lásky a chcela som s ním zostrnúť, napriek tomu sa manželstvo po 15 rokoch rozpadlo. Dnes som vo vzťahu dlhšie, ako trvalo manželstvo a nehnuteľnosti máme dve

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
27. sep 2025
@niki35

@niki35 cudujes sa tomu? Ja už nie. Zostala som s igelitkou a dcérou, lebo z veľkej lásky a klapka i na očiach som chcela s partnerom niečo spoločné, pred svadbou. Veď svadba počká o pár mesiacov. Áno, pár mesiacov, ani nie rok. A po rozvode bohužiaľ, je všetko jeho. 😉 Takže ani ja by som neoristupila na to, že jeden kúpi a druhy bude u neho bývať. Bud nech si kúpi každý svoje, alebo až po svadbe. A tu svadbu nechcú, takže jedine nech si každý kúpi svoje a keď chcú spolu byť, tak ten druhy nech sa aspoň poistí.

anonym_9a0cd8
27. sep 2025

Svadba je len papier a preto Ty zostanes po zvysok zivota len jeho frajerka. Mozno sa vam podaria neskor len deti a ked Ta posle prec z len jeho bytu, len mate menej starosti s rozchodom.

Ja ked som bola v Tvojom veku, mala som jasno v tom, co je pre mna zavazny vztah, a co len zbytocne premarnene roky. A mali sme v tom s muzom obaja jasno nez sme spolu zacali chodit. 7 rokov by som sa teda s nikym netahala, co ma len taketo ocakavania od vztahu a este mi to aj narovinu povie, ze mu defacto nestojim za to stat sa jeho zenou. Toto nebude dobre, ked uz teraz sa vase nazory na zivot rozchadzaju.

bielasovicka
27. sep 2025
@13uzivatelka11

Že keď s tebou nerátal s tebou v jednom z najdôležitejších rozhodnutí života, nebude asi rátať s tebou ani ďalej v budúcnosti.

@13uzivatelka11 ale ved on s ňou rátal. To ona s ním nechce tam ísť bývať, ved to písala.

anonym_e0417b
27. sep 2025
@anonym_99b0f0

@anonym_e0417b prosím ťa netrep, v Čechách máme dve maldé rodiny, jedna má 4 izbivý byt, sú tri rojy po ukončení školy. druhá dom, plus byt, ktorý prenajímajú, tí majú 37 a 38 rokov, čakajú druhé dieťa. Ďalší mladý muž tam skončil školu pred piatimi rokmi, tiež má svoj byt, všetci žijú v Brne a okolí

@anonym_99b0f0 nie, netrepem. Majú ďaleko ťažší štart k získaniu vlastného bývania ako my. Mám tam širšiu rodinu. Tiež v Brne. Ak tam chodíš sa s nimi rozprávať tak určite poznáš mestskú časť Kniníčky. Tam som ako doma. A áno, nemajú toľko možností a tak ľahko sa dostať k nehnuteľnosti ako tu. Samozrejme, že výnimky dá nájdu aj tam aj tu. Tu tiež nájdeš kupcov na byty v Eurovea tower, kde kupujú niekoľko bytov ako to tvoje porovnanie. Beriem to ako celkovo, nie individuálne

niki35
27. sep 2025
@kavasmliekom

@niki35 cudujes sa tomu? Ja už nie. Zostala som s igelitkou a dcérou, lebo z veľkej lásky a klapka i na očiach som chcela s partnerom niečo spoločné, pred svadbou. Veď svadba počká o pár mesiacov. Áno, pár mesiacov, ani nie rok. A po rozvode bohužiaľ, je všetko jeho. 😉 Takže ani ja by som neoristupila na to, že jeden kúpi a druhy bude u neho bývať. Bud nech si kúpi každý svoje, alebo až po svadbe. A tu svadbu nechcú, takže jedine nech si každý kúpi svoje a keď chcú spolu byť, tak ten druhy nech sa aspoň poistí.

@kavasmliekom a investovala si do toho bývania? Alebo ex manžel kupoval sám na seba len? Tvoj podiel čo by si investovala by sa dal pred svadbou právne ošetriť čo si do toho vložila si myslím nejak percentuálne. Zase tak by som nešla ani ja bývať že kúpi len jeden všetko sám na seba a ja nič. Zainvestovať spoločne a spísať to ak by to bolo pred svadbou.

anonym_e0417b
27. sep 2025

@anonym_autor inak toto urobil priateľ jednej známej. Tiež 7 rokov spolu, ale keď sa ho priamo opýtala na spoločnú budúcnosť, tak povedal, že s ňou neráta. Možno ten tvoj akurát nemá odvahu ti to takto povedať.

anonym_917109
27. sep 2025

@anonym_autor všetko podstatné tu už odznelo, takmer všetci do jedného sa zhodli na tom, že ťa má v riti, že ťa tam aj vlastne poslal, ale ešte s tebou ráta ako so služkou vo SVOJOM byte+ zdarma sexuálne služby. Ty si svoje predstavy rieš po svojom on sa už zariadil. Pre tebe je podstatná svatba v kostole ( a máš pravdu, nie je to prežitok) ale nutnosť, on ťa má na háku, má aj na háku niečo spoločné, niečo Vaše, niečo čo by vyhovovalo aj tebe. Okrem toho, že ťa nemiluje, je aj poriadny sebec. Ak chceš žiť život so sebcom podľa jeho predstáv so " svokrou" na dennom poriadku tak do toho choď. Keď si chceš užiť život podľa svojich predstáv, nájdi si niekoho kto si ťa bude vážiť a rešpektovať ťa.

anonym_917109
27. sep 2025
@anonym_917109

@anonym_autor všetko podstatné tu už odznelo, takmer všetci do jedného sa zhodli na tom, že ťa má v riti, že ťa tam aj vlastne poslal, ale ešte s tebou ráta ako so služkou vo SVOJOM byte+ zdarma sexuálne služby. Ty si svoje predstavy rieš po svojom on sa už zariadil. Pre tebe je podstatná svatba v kostole ( a máš pravdu, nie je to prežitok) ale nutnosť, on ťa má na háku, má aj na háku niečo spoločné, niečo Vaše, niečo čo by vyhovovalo aj tebe. Okrem toho, že ťa nemiluje, je aj poriadny sebec. Ak chceš žiť život so sebcom podľa jeho predstáv so " svokrou" na dennom poriadku tak do toho choď. Keď si chceš užiť život podľa svojich predstáv, nájdi si niekoho kto si ťa bude vážiť a rešpektovať ťa.

@anonym_autor zbav sa ho čo najskôr, roky ti utekajú so sebcom a keď chceš deti, tak aby si nerodila pred 40, ak vôbec ešte🙋

rejka7
27. sep 2025

@anonym_autor aha jaký múdry priateľ, tu si kúp byť a prenajmi ho. 🤣 A pod bývať do môjho bytu, aby si mi platila za nájom. Nájdi si podnajomnikov, a prenajmi, a potom keď už s tebou skončím,môžeš ísť a vyhadzovať podnajomnikov a zariaďovaní si svoj byt. Veľmi múdry je, ale len pre seba bohužiaľ. Kopla by som ho do zadku ešte dnes.

misanthropicdann
27. sep 2025

@anonym_autor
My sme kúpili s priateľkou spolu byt, byt pekný aj sa dobre býva len ľutujem ze sme si každý nekúpili každý sám byt a nedali jeden alebo rovno dva do prenájmu.

larisalarisa
27. sep 2025

Na tvojom mieste si kúpim byť. Dám ho do prenájmu. Tak by si splácala hypotéku. Nasťahuj sa k nemu. Ale zaplať len polovicu nájmu. Nedávaj mu ani o cent viac. A potom uvidíš ako ďalej.

13uzivatelka11
27. sep 2025
@bielasovicka

@13uzivatelka11 ale ved on s ňou rátal. To ona s ním nechce tam ísť bývať, ved to písala.

@bielasovicka rátali, že spolu kúpia byt. On si ho kúpil sám, bez toho aby rešpektoval alebo akceptoval jej názor... A ešte jej povedal nech si kúpi ona svoj byt.. asi aby mala kam ísť, keď ju z toho bytu raz vyhodí.

svetlonos
27. sep 2025

@anonym_autor
vy ste kamosi s výhodami, nie partneri. Stracas s nim cas. Vezmi si ponaučenie o sebahodnote a posli ho dovordele! Po vs bývať kazdy este u rodičov picas vztahu? Nehrozi!
On fakt s tebou nerata, ci mu chces este robit upratovačku aj aby si pochopila?

muchotrafka298
27. sep 2025

Za mna je najvacsi problem to, ze ste spolu 7 rokov a nikam ste sa neposunuli. Nebyvate ani spolu, kazdy byva u svojichj rodicov. Pri mladych ludoch je toto za mna zasadna vec, vyskusat spolocne byvanie skor ako po 7 rocnom vztahu. Lebo len tak sa naozaj ukaze, ci ta dvojica vie vobec spolu fungovat 24/7. Lebo navstevy su nic, ani byvanie par dni, to sa realne problemy neukazu. Lebo v produktivnom veku je pre zenu dost stratit 7-10 alebo aj viac rokov s partnerom, ktory jej nakoniec nebude vyhovovat, Ked rozmysla o detoch, tak je uplne ine v 30-tke a v 40-tke, ked stravi cely produktivny cas s neperspektivnym chlapom.

derdia
27. sep 2025
@anonym_99b0f0

@derdia to si skutočne tak naivná, že si myslíš, že tí, čo su kupujú dve nehnuteľnosti spolu žiť nechcú? Tu predsa vôbec nejde o delenie, čo si rozdelia, ak nehnuteľnosť splácajú päť rokov, No dokopy nič. A fakt si myslíš, že všetky páry, ktoré si kúpia spoločnú nehnuteľnosť spolu ostanú navždy? A že musia byť aj zákonite šťastní? Ty žiješ v rozprávkach? Mala som s exmanželom spoločný dom, brala som si ho z lásky a chcela som s ním zostrnúť, napriek tomu sa manželstvo po 15 rokoch rozpadlo. Dnes som vo vzťahu dlhšie, ako trvalo manželstvo a nehnuteľnosti máme dve

@anonym_99b0f0 ja hovorim o tom, ze je o nicom zit v niekoho dome. Ci uz zeba v muzovon alebo muz v zeninom. Ano je rozdiel ked si chlap bez toho aby to prebral s priatelkou zobral hypo. Ak si dalsiu nemoze zobrat. Teraz co ma ona suhlasit ze bude navzdy v cudom? A potom sa rozidu a vyhodi ju na ulicu lebo oravo ziadne nema napriek tomu, ze tam zila 20 rokov. A i estovala kopu penazi. O bohacoch ktory maju kazdy svoje a jeden spolocny nehovorim.oni v tej, situacii nie si, ak si to nepochopila. A urazat mozes seba
.. Je to trapne.
A nebudem to tu tebe vysveslovat.
Ja som odpisovala autorke.

anonym_59ea70
27. sep 2025

@anonym_autor dobrý nápad.Ty budeš mať byt, keby ste sa rozišli a to, čo tam budeš mať nájomcov ti bude splácať hypo.Raz budete mať ďalší byt v hodnote min.150 t eur.Musis rešpektovať, že ho chce kúpiť sám a nechce niekde zapustiť korene a o pár rokov sa doťahovať s predajom a vyplatením, ak by ste sa rozisli.Co sa ti na tom nepozdáva?Platí ho on nech si ho vyberie.
Horšie je byť spolu 7 r každy u rodičov.Rodicia mu idú prispieť na byť?

anonym_1a30d5
27. sep 2025

Veľký byt, dobrá lokalita a dobrá cena... mal by sa ho vzdať len kvôli tomu, že ty nechceš bývať blízko jeho rodičov? Možno by sa už tak ľahko výhodná kúpa nevyskytla. Dal ti možnosť kúpiť ho spolu s ním, ty nechceš. Ja by som s kúpou súhlasila. Až po nasťahovaní by si zistila, či vám blízkosť svokrovcov prekáža. Ak by prekážala, mohli by ste ho vymeniť za iný. Vopred to zavrhnúť je ješitnosť.

anonym_724c52
27. sep 2025

Toto nie je priatel do buducnosti neraaj s nim.Moj muz dostal dom,nastahovala som sa k nemu,chcel mi napisat polovicu,co som ja odmietla.To je muz na zivot,nie ten tvoj co ma v hlave kalkul.

vlastnynazor
27. sep 2025

@anonym_autor podla mna ti poradil dobre, kup si jednoizbovy byt a splacat ti ho budu podnajomnici. Teda v pripade, ak s nim ostanes a budes byvat v jeho byte.
Ale ten jednoizbovy byt bude tvoj aj keby sa rozidete.
Chapem, ze si tradicne zmyslajuca, ze manzelia (co este nie ste a ak sa nechce zenit, tak ani mozno nebudete) si kupia spolocny byt, ale tak doba je ina. Nepamatam, ake percento konci rozvodom, ale bolo to dost vysoke cislo. A tiez nemate deti - kto vie, ako by sa potom zachoval, ci by na dom pripisal aspon deti alebo i teba (hoci jedno je teraz povedat a druhe potom urobit).
Ale nikto ta pri nom nedrzi. Ty sa rozhodni, ci ho lubis, alebo to ze si kupil byt (nie ste manzelia) je dovod na rozchod.
Ja byt tebou, vlastny byt si kupim ci uz pre mna na byvanie alebo na podnajom (ak mas priatela, kt.ta u seba ubytuje).

anonym_59ea70
27. sep 2025

Problém nie je žiadny iba ženy robia z toho problém.Ked kúpia prvý byt spolu rozdelia si náklady, budú na LV o 20 r sa rozvedu a bude si trieskať hlavu, lebo peniaze z predaja bytu, alebo splátok budú infláciou znehodnotené a skús si brať hypo vo veku 50 r.ake ti vyrátajú sumy .Takto bude ďalší byt do rodiny, ktorý niekto bude splácať.Rozmyslajte ekonomický nie láska, spoločné atď ..pre dieťa raz akokeby našli.Byt stúpa na cene a už hlavne bude skoro splatený.
Alebo je problém, že ona sama nemá príjem, alebo gule na to, aby si kúpila byt a potrebuje, aby jej kryl chrbát.Kazde tretie manželstvo sa rozvádza rozvedu sa a obidvom zostane pár eur a obidvaja budú mať problém s hypo a ďalším bytom.Ved si hoďte do kalkulačky, ak by ste mali 47 r a chcete svoje bývanie plus s vami zostane dieťa, deti...
Všade sa hovorí o finančnej gramotnosti a tu je krásny príklad ženského ega, ak nechce byt so mnou nestojí vzťah za nič rozid sa, utekaj....
Na jeho mieste to spravím rovnako.

som_realistka
27. sep 2025

Tak chodite 7 rokov, nebyvate spolu, on si kupi velky byt, OK ty si mas kupit maly, dat ho do prenajmu, ist byvat k nemu, svadbu nechce, este povedz ze z najmu mu mas prispievat na polovicu HYPO a je vymalovane. Som stara korytnacka, a z tohto mi vychadza napr takyto scenar, budete unho byvat, ty mu budes prispievat cca polovicu HYPO, lebo ved si emancipovana zena a zadarmo tam nebudes (i ked by si mala platit iba polovicu energii a nejaku symbolicku ciastku) ale vsetky domace prace, alebo 89%urcite, budes robit ty a o 5, 6. 7 rokov on stretne lasku svojho zivota, pripadne zisti ze sa k sebe nehoditw a posle ta do kopru. Bez vycitiek lebo zobrati nebudete a vedela si ze iba spolu byvate. Nebud sprosta, kup si tak velky byt aky len zvladnes, daj do najmu a byvaj u todicov kym nenajdes chlapa, ktory ta bude chciet taku aka si aj so svadbou.

nikushka8
27. sep 2025

Kupou bytu bez teba ti dal jasne najavo,ze s tebou do buducna vobec, ale ze VOBEC nerata. Zabila si s nim 7rokov, nestracaj dalsie

kavasmliekom
27. sep 2025
@niki35

@kavasmliekom a investovala si do toho bývania? Alebo ex manžel kupoval sám na seba len? Tvoj podiel čo by si investovala by sa dal pred svadbou právne ošetriť čo si do toho vložila si myslím nejak percentuálne. Zase tak by som nešla ani ja bývať že kúpi len jeden všetko sám na seba a ja nič. Zainvestovať spoločne a spísať to ak by to bolo pred svadbou.

@niki35 áno, právne som to riešila. A co som získala. Tak akurát 1000e právnikov do vrecka, vlastne dvom, aby som bola presná a ex mi povedal, že je ochotný mi dat 100rocny gauč, ktorý som kúpila a obývaciu stenu. Ktoru aj tak chcel vyhodiť ešte dávno predtým ako som od neho odišla. Všetko, čo sa do bytu dalo, bol opotrebovatelny majetok, a strava, nájomné. Co som mala od neho chcieť? Byt bol jeho za jeho peniaze, nesplacal úver.