Priateľ si kúpil byt
Ahojte zaujimal by ma vas nazor na toto: s priatelom sme spolu 7 rokov, obaja mame do 30 rokov. Zacali sme spolu chodit ked sme boli na vysokej skole a teraz uz pracujeme. Obaja zatial byvame kazdy u svojich rodicov. Mali sme v plane si kupit nejaky byt, kde by sme spolu zacali byvat. Ja by som chcela aj svadbu, ale priatel sa ohladom toho vyjadruje tak, ze nepotrebuje ziaden papier a uz vobec nechce mat svadbu v kostole - co ja by som chcela. Boli sme pozerat aj nejake byty a jemu sa jeden velmi pacil. Mne sa na tom nepaci jedine to ze oproti v inej bytovke byvaju jeho rodicia. Chcela som byvat trochu dalej od nich. Priatel sa vsak rozhodol ze si ten byt kupi teda sam, kedze je to podla neho dobra lokalita, dobra cena a aj je to velky byt. Ked som sa ho opytala na to ze preco so mnou ohladom toho nepocita alebo ze ako to teda bude medzi nami, tak mi navrhol, aby som si ja kupila jednoizbovy byt a ten by sme dali do prenajmu a v jeho byte budeme byvat. Aky je vas nazor na tuto situaciu? Ja som z toho nestastna lebo som mala trochu ine predstavy o spolocnej buducnosti a o byvani.
@13uzivatelka11 ale ved on s ňou rátal. To ona s ním nechce tam ísť bývať, ved to písala.
@bielasovicka jasné, že s ňou rátal. ako so ženou, ktorej názor nie je podstatný, lebo sa aj tak bude riadiť tým svojím. A to teda nie je žiadna výhra
@anonym_99b0f0 nie, netrepem. Majú ďaleko ťažší štart k získaniu vlastného bývania ako my. Mám tam širšiu rodinu. Tiež v Brne. Ak tam chodíš sa s nimi rozprávať tak určite poznáš mestskú časť Kniníčky. Tam som ako doma. A áno, nemajú toľko možností a tak ľahko sa dostať k nehnuteľnosti ako tu. Samozrejme, že výnimky dá nájdu aj tam aj tu. Tu tiež nájdeš kupcov na byty v Eurovea tower, kde kupujú niekoľko bytov ako to tvoje porovnanie. Beriem to ako celkovo, nie individuálne
@anonym_e0417b v čom majú ťažší štart, keď za tú istú prácu, ktorú by robili na Slovensku majú v Čechách vyššie ohodnotenie? Nejako tomu nerozumiem
@anonym_autor mňa by viac trápilo to že si ma nechce vziať ako to že si kúpil byt. Jasne ti povedal že svadbu s tebou nechce, prečo s ním strácas čas?
@anonym_99b0f0 ja hovorim o tom, ze je o nicom zit v niekoho dome. Ci uz zeba v muzovon alebo muz v zeninom. Ano je rozdiel ked si chlap bez toho aby to prebral s priatelkou zobral hypo. Ak si dalsiu nemoze zobrat. Teraz co ma ona suhlasit ze bude navzdy v cudom? A potom sa rozidu a vyhodi ju na ulicu lebo oravo ziadne nema napriek tomu, ze tam zila 20 rokov. A i estovala kopu penazi. O bohacoch ktory maju kazdy svoje a jeden spolocny nehovorim.oni v tej, situacii nie si, ak si to nepochopila. A urazat mozes seba
.. Je to trapne.
A nebudem to tu tebe vysveslovat.
Ja som odpisovala autorke.
@derdia práveže ak by mala svoj byt, tak ju na ulicu nevyhodí a nikde nie je napísané, že musí ostatť navždy v cudzom. Veď časom môžu byt vymeniť napr, za dom, málokto žije v jednej nehnuteľnosti celý život.
@anonym_autor nikdy sa nespoliehaj na niekoho druhého ani po x spoločných rokoch .Kup si byt
Jeho návrh o tom, aby si si aj ty kúpila byt a prípadne ho dala do prenájmu je dobrý. Ale čo si o tom celom myslím? Že s tebou nepočíta do budúcnosti
@anonym_autor ale veď s tebou počíta 😉keď si sa ho na to pýtala, tak ti povedal, že chce, aby si bývala s ním...mám taký dojem, že ho unavilo, že sa ti ani jeden byt, čo ste spolu vyberali nepáčil, tak ti navrhol, nech si kúpiš byt (ktorý by bol podľa tvojho gusta) a nech ho dáš do prenájmu, lebo od predsa s tebou bývať chce ...a ste spolu 7 rokov, to ti doteraz jeho rodičia nevadili, keď teraz by ti to prekážalo, ak by mal byt v tesnej blízkosti? ... fakt by ste mali aspoň pár mesiacov žiť spolu, zdieľať starosti aj radosti - spolu, bez mamahotela a uvidíte, či zostanete spolu ...ani ty nevieš, či je ten pravý lebo by si sa tu nepýtala...rozprávala si sa s ním o svadbe v kostole a on to uzavrel, že on papier nepotrebuje...ale s tebou ráta...tak to skúste, keď si s ním vydržala sedem rokov, tak tych pár mesiacov na skúšku, keď budete spolu bývať a hospodáriť, hádam stojí za to😉 aby si sa neunáhlila s tým rozchodom...btw nechápem prečo všetci hneď riešia rozvod, keď ste ešte ani spolu poriadne nezačali žiť..
PS: mám taký dojem, že ti vadí hlavne to, že ten byt je blízko bytu, kde bývajú jeho rodičia, keď ti nestačili dôvody na kúpu bytu ako je veľkosť, dobrá lokalita a primeraná cena - čo sú vlastne hlavné bonusy, keď ľudia kupujú byt...
@anonym_autor Má pravdu,júl si byť,ale Osram v ňom aj bývať.Ved je jasné,že ťa nechce za rovnocennú partnerku.Ty sa máš zariadiť podľa toho,čo chce on,bez ohľadu na tvoje želania či potreby.Vrat sa radšej z kratsej cesty.
7 rokov spolu, uvazujete o spolocnom zivote a on ti nepovie, ze si ten byt predsa len chce kúpiť? Vy aj spolu komunikujete kedze si v tomto bola mimo obliga? Mna osobne by to riadne nahnevalo...uz to, ze dolezite veci so mnou nezdieľa.
veď tu na MK sa presadzuje že najlepšie keď má každý svoj byt, ja by som si tiež na tvojom mieste kúpila sama byt
@anonym_autor cele zle, hladaj inde.
@anonym_autor Pre mna by to bol koniec. My ked sme hladali byvanie a jednemu sa pacilo,druhemu nie,tak sme hladali dalej. A ked sme nasli take,kedy muz velmi chcel tu nehnutelnost a ja som vahala,tak sme sa vela o tom rozpravali a hladali kompromisy a nakoniec spolocne kupili. Jeden bez druheho by sme nekupili.
Je to popravde čistá katastrofa, dobre ta obišiel
@anonym_autor buď rada, že to spravil. Aspoň vieš, že s ním len strácaš čas. Bzw tie reči o “zbytočnom papieri”, aby sa vyhli majetkovým a iným záväzkom sú vážne trápne.
S tym 1izbovym bytom ma pravdu,kup si ho ale na priatela sa vyser.Si mlada,najdes si normalneho muza,co bude s tebou ratat po vsetkych strankach.
Tato dnesna doba je fakt hrozna,moje,tvoje a nic nase.Vypocitavost,vychcanost vo vsetkom.
@vladuska20 Presne, sama vychcanost. Moje tvoje. Aj decko si treba rozdelit napoly aj psa zrejme...a este sa podaktori chlapi budu zene vysmievat ze zije len v 1 izbe. Ked si u rodicov zle je ked mas 1 izbak zle je stale chudera. Otrasna generacia muzov kedysi chlap aj dom rodine postavil dnes stonu kolko stoji vstupenka do kina a nedbali by, aby zena im varila, upratovala, vsetky vyhody manzelstva, ale za zenu si ju nezoberu. Lebo ved cim prispejes, 1 izbou? Chora doba nastala ked vidim tych mladych dnes, brokolica na hlave a gace po kolena, buduci otcovia rodin
@anonym_autor kup si byt a byvaj tam sama a on nech byva v svojom. My sme sa s mužom zobrali, vsetko bolo spolocne aj dodnes je. Ziadne moje tvoje. Ohlad na rodicov sme uz vobec nebrali kde byvaju. Ak splnas podmienky a mas na to. Byt si kup. Vzdy lepsie ako podnajom

@niki35 áno, právne som to riešila. A co som získala. Tak akurát 1000e právnikov do vrecka, vlastne dvom, aby som bola presná a ex mi povedal, že je ochotný mi dat 100rocny gauč, ktorý som kúpila a obývaciu stenu. Ktoru aj tak chcel vyhodiť ešte dávno predtým ako som od neho odišla. Všetko, čo sa do bytu dalo, bol opotrebovatelny majetok, a strava, nájomné. Co som mala od neho chcieť? Byt bol jeho za jeho peniaze, nesplacal úver.
@kavasmliekom je mi ľúto že ti to takto dopadlo. Ja som skôr mala namysli to že pri kúpe by napríklad jeden investoval 30k, druhý tiež 30k ako vklad aby bola napríklad nižšia hypotéka, tie investované peniaze by sa ošetrili kto koľko dal aby mal potom nárok ich dostať späť. To som dala len ako príklad. Jasne že keď ex manžel kúpil byt sám pred svadbou bez tvojej investície tak aby bol aj tebe pripísaný nejaký podiel, tak nevysudis nič. Ja som svojím prvým komentárom mala namysli že prečo keď majú dvaja aj našetrené že prečo nejdú do kúpi spoločnej nehnuteľnosti s tým že si to dajú ošetriť aby každý mal nárok a podiel na nehnuteľnosti aspoň podľa toho koľko zainvestoval ale namiesto toho si idú ľudia všetko kupovať sami a spoločné nič. Taká je asi už teraz doba.