icon

Priateľova ex a hranice rodicovstva: Ako nájsť rovnováhu?

2. okt 2024

Potrebovala by som trosku Vas nazor na tuto situaciu. Priatel ma syna, 6 rocneho z predch.vztahu. Ja som nebola dovodom rozpadu. Maly k nam chodi 2x do tyzdna a kazdy druhy vikend. Kazdy vecer si pise s mamou (alebo naopak s otcom, ked je u nej). Posiela mame srdiecka, pusinky atd. To iste robi aj matka dietata, ze posiela srdiecka a pusinky synovi na muzov mobil - pre syna. Oslovuje ho zlato, dobru noc (svojho ex). Moj chlap odpise iba dobru. Ak mu ona posle fotku so synom tak na tu fotku da srdiecko. Aj ked tam je ona. Uz som mu vravela, ze mi to vadi, ze nech na tu fotku da palec hore ked su spolu ale ked tam je iba syn, nech da kludne srdiecko. Ano, ziarlim. Chlap na mna vybehol, ze je to matka jeho syna, v penazenke nosi ich spolocnu fotku. Ked som sa ho opytla na dovod - kedysi sme tvorili rodinu, mam sa za nu hanbit? Ked nieco potrebuje, ide jej pomoct, skoci do lekarne ked potrebuje lieky. Zaroven tvrdi, ze sa z nejakeho dovodu rozisli (on ju nechal, ona to vraj dost zle znasala a tvrdila po rozchode, ze ho stale lubi). On tvrdi, ze ju uz nechce, ze sa stali veci, cez ktore sa nedokaze preniest. Tak potom co je medzi nimi? Priatelstvo? Alebo je to len obycajne rodicovstvo?

Strana
z2
mirola
2. okt 2024

@betulinka1 no ono ja som si uvedomila, ze uz nikdy nechcem s nikym zit .. len teda s mojim malym.. takze nehovorim, ze je to tak spravne, len, ze mne to vyhovuje.. mozno raz sa do niekoho rachnem a budem to vnimat inak

betulinka1
2. okt 2024

Autorka prosím ta, nájdi si iného priateľa. Vždy budes na druhej koľaji, pokiaľ nemajú nastavené hranice, to vobec nemá zmysel. Pre mna by to bola stopka a to mam doma "jazdenku" ako tento druh muzov nazvala viestta 😉 . To čo je v poriadku je úplne na vas dvoch. Každý to má nastavené doma inak a nie je na to návod. Teda moja "jazdenka" si nikdy nepísal so svojou ex každý den a ak áno, tak to bolo vyslovene o malom. Ziadne fotky si neposielali, iba kde bol maly a bol napríklad na slonovi alebo padol do mlaky ale to som sama povedala pošli aj mame, nech sa zasmeje. Teraz už ma fotky jednej strany aj druhej strany vo svojom telefone sam maly. Ona to isté, nikdy nič osobné alebo dobrú noc alebo nieco. Jedine, ked si niečo posleme, tak to napíše aj tak mne, že dakujem alebo nestíha pre malého, tak mne napíse, či viem ísť ja....pomáhať k nej nechodí, ma svojho muža ale ani ked nemala, tak ho nevolala. Samozrejme ak by ho zavolala, že sa niečo pokazilo, sama tam muža poslem, ved zase aj susedovi by išiel pomoct a nie to ešte matke dieťaťa. To zas ja považujem za normálne. Ale ak ti ten ich vztah nesedí, chod z neho prec.

betulinka1
2. okt 2024

@mirola vies co to je presne napísané, že tebe to vyhovuje a tak je to v poriadku. A teda, ked je maly spokojny, tak nie je o čom...

katy084
2. okt 2024

..no vôbec nieje potrebné, aby sa ona fotila so synom robí to napriek lebo vie,že môže a on to s ňou nemá ukončené...ak ťa neberie do úvahy posli ho za ňou... 😳

danica2711
2. okt 2024

správanie ani jedného z vás nie je celkom v poriadku, v krátkosti - on asi ešte niečo k bývalej cíti a nemá to v sebe celkom upratané a ty nie si natoľko tolerantná, aby si zvládala takýto vzťah

grof_monte_christo
2. okt 2024

Ako dlho ste spolu? Ma ex priateľa? Ja ti neviem.... Ak ona nikoho nemá, tak týmito správami na dobrú noc a osloveniami zlato asi niečo sleduje. Ďalej by ma znelokojilo, ze neviem nic o ich predošlom vzťahu. Totálne tabu. Potrebovala by som poznať pozadie. Mne jeden takto nic nechcel povedať, vždy ho to rozlúčili, keď som naviedla reč na túto tému. Pravda bola taka, že kvôli milenke opustil tehotnú manželku s ďalším malým dieťaťom. No koniec. Nerozdychala som to. Ja musím ako tak poznat historiu vzťahov toho človeka.
Ak ex nikoho nemá, aj by som považovala o rozchode a dala im druhu šancu. Tam to asi nebude ešte úplne ukončené...

jaskolka
2. okt 2024

Autorka ,pochop ,ze oni majú spolu dieťa. To je isté puto navždy, aj keď sa rozišli. Nevymaze ju úplne zo života len preto, ze tetaz si prišla ty.
Nevypisuje jej predsa, nevyznava lásku. Ak ti vadia taketo prkotiny, ako srdiečko na fotku (inak ten znak znamená super) a lekáreň, tak jednoznačne si hľadaj muža bez záväzkov.
Toto nie je pre teba, lebo sa po čase uzeries od žiarlivosti.

autor
2. okt 2024

Ďakujem všetkým za názory. Už som sa rozhodla, že tento vzťah nebude pre mňa. Ja toto určite neustojim.

vikiki29
2. okt 2024

Autorka, dobre si sa rozhodla. Ja sa čudujem koľko prehnane tolerantných žien je tu. Tie fotky v pyžamku a sladké oslovenia. Veď ona sa mu podkladá ako na podnose, on sa nebráni a je len otázka času kedy sa jej podvolí. Nie, ty nemáš v jeho živote miesto ani nikdy nebudeš, vždy budeš na vedľajšej koľaji. Neboj, nájdeš si niekoho kto bude ľúbiť len teba

taktotedanie
3. okt 2024

Ty budes vzdy len dalsia v poradi
Pred tebou bude syn ona a az tak ty
Hold riziko vztahu s takym muzom

sense
3. okt 2024

Takto ja napr svojho ex neoslovujem zlato ale bežné dám na fotku srdiečko aj keď je na na fotke s dcérou on , rovnako keď napíše mi odpíšem, keď trebalo pomôcť pomôžem. A nemám k svojmu ex žiadne hlbšie city, okrem toho že je to otec môjho dieťaťa.s on takisto keď môže mi pomôže.
Ak ti to vadí do tej miery že vám to narúša vzťah alebo ku uprednostňuje pred tebou je lepšie odísť z takého vzťahu

simca06022011
3. okt 2024

Najdi si ineho. K ostatnemu neviem ci sa vobec vyjadrovat. Vyriesit vypisovanie si po veceroch s maminkou a ocinkom dokazu hadam aj inak ako ze chlap svojej ex pise a posuvaju si fotocky a srdiecka ako infantilni. Ziarliva, neziarliva.. vadilo by mi to a isla by som inam, tam kde nie som tretia alebo dvadsiata v poradi. TU to nikdy nebude inak. Ci uz ex chce alebo nie. Proste dva vztahy naraz sa tu "tahaju"... nemal sa s nou rozchadzat, ked je to matka jeho syna, s ktorou potrebuje tolko sa srdieckovat (a to srdiecka su mne ukradnute, pre mna to ma jeden vyraz = super, a nic laskove a neviem ake... ale nosenie fotky ex v penazenke je totalne pre mna cez a obhajovanie ze hadam sa nebude hanbit ci co... ). Celkovo vztah ked skonci, ma pre mna skoncit a netahat ho do dalsieho. Myslim, ze jemu by sa to v opacnom garde tiez nepacilo.

som_realistka
3. okt 2024

Ahoj, on to v sebe nemá ešte úplne spracované. Možno sa navonok tvári že áno, ale stále je to ešte otvorené. Chápem ta, a to co opisujes, správanie ex, svedčí o tom, že ho chce späť a aktívne na tom pracuje cez dieťa. Môžeš začat aktívne pracovať na tom aby si bola ta jediná žena v jeho živote, ale to chce veľa trpezlivosti a netlacit na pílu. A ďalej budovať priateľský vzťah s dieťaťom, aby ste boli jedna rodina, keď je u Vás. A ex treba vyslať signál že je otravná. Lebo je. Signál preto, lebo konfrontáciou nič nefosiahnes, ešte by si bola za trapnu. Napr pochváľ malému krásne fotky, co dostal tato na mobil, alebo sa spýtaj malého ci sa mu polepšilo, a ze ti chýbal keď bol chorý. On to doma vykeca. Deti sú take,. A áno, mat dobrý vzťah s ex keď sú tam deti je super, aj ja mam s ex dobrý vzťah, ale aby letel vždy, keď si bývalá niečo zmysli je cez ciaru a hovorte si kto chcete co chcete. Ale aj tak si myslím, že ak stále nosí spoločnú fotku v peňaženke, vyriešené to nemá, a považovala by som nad tým, či moja ústretovosť , námaha a čas vôbec povedú k normálnemu vzťahu, alebo to radšej ukončím.

autor
3. okt 2024

@som_realistka vieš čo, na takéto hry ja nemám náturu. Buď ma chce alebo nechce. Porozprávam sa s ním, keď trošku vychladnem. A na 90% som presvedčená o ukončení. My sme sa o tom už bavili viac krát.

moonlight1210
3. okt 2024

Hlavne urob nieco so ziarlivostou. Je jedno, kam pojdes a s kym, tuto vlastnost si vezmes do kufra so sebou. Budes si nou kazit aj dalsie vztahy.

grof_monte_christo
3. okt 2024

@anonym Ja ta chápem. Toto by som ani nedefinovala ako žiarivosť, ale ako chýbajúcu pozornosť, ktorá ti v tomto vzťahu chyba. Tento muž ti nedává pocit, že si u neho na prvom mieste. Jeho prioritou je stále nadštandardný vzťah s ex a jeho syn. Nie, smsky na dobrú noc od ex nie sú v poriadku.

vikiki29
3. okt 2024

@moonlight1210 toto nie je o žiarlivosti, ktorá ničí vzťah. Tvoj muž reaguje srdiečkami na fotky inej ženy v pyžamku, ktorá mu ich posiela večer zo slovami dobrú noc zlato? Určite nie. Takéto veci sa vo vzťahu proste nerobia.

moonlight1210
3. okt 2024

@vikiki29 "Maly k nam chodi 2x do tyzdna a kazdy druhy vikend. Kazdy vecer si pise s mamou (alebo naopak s otcom, ked je u nej). Posiela mame srdiecka, pusinky atd. To iste robi aj matka dietata, ze posiela srdiecka a pusinky synovi na muzov mobil - pre syna. "
Takze srdiecka su medzi synom a mamou, ked je syn u otca.
Nie od partnera pre exku.

"(Ona) Oslovuje ho zlato, dobru noc (svojho ex). Moj chlap odpise iba dobru. "
V podstate je k nej len slusny. Ziadne srdiecka.

"Ak mu ona posle fotku so synom tak na tu fotku da srdiecko. Aj ked tam je ona. Uz som mu vravela, ze mi to vadi, ze nech na tu fotku da palec hore ked su spolu ale ked tam je iba syn, nech da kludne srdiecko. "
Autorka ziada, ze ma striktne rozlisovat medzi fotkami syna a syna s exkou spolu.
Ak je tam len syn, ma od aktualnej partnerky dovolene davat srdiecko.
Ak je tam aj exka, smie dat len palec nahor.
Pride ti to normalne?

Toto je cisto o ziarlivosti.

Autorka si rozumne uznala, ze na vztah so zavazkami nie je stavana. Chce chlapa volneho, bez zavazkov a len pre seba. Co je uplne ok.
Nema povinnost sa silit do niecoho, co jej nesedi. Hlavne, ak sama k tomu nema ziadne puto a zavazok. Ma na to pravo to ukoncit a netrapit sa.

vikiki29
3. okt 2024

@moonlight1210 “ Autorka ziada, ze ma striktne rozlisovat medzi fotkami syna a syna s exkou spolu.
Ak je tam len syn, ma od aktualnej partnerky dovolene davat srdiecko.
Ak je tam aj exka, smie dat len palec nahor.
Pride ti to normalne?”
No nepríde mi normalne ak ho o to musí žiadať. Malo by to byť totiž samozrejmé a logické. Čiže čo som mojim príspevkom chcela povedať je, že to čo vzťah ničí nie je autorkina žiarlivosť, ale jeho správanie a priepastné rozdiely v jeho hodnotovom rebríčku. Absolútne schvaľujem autorkine rozhodnutie nepokračovať v tomto jednostrannom “vzťahu”.

culienka
3. okt 2024

Ja som není veľmi žiarlivý typ, ale napríklad mne by vadilo keby nahrávala hlasovky v pyzamku, hovori mu zlatko, posielala mu jej fotky a on jej dával srdiečka na fotky a aj to ze sa o nej nemôže rozprávať. Ale nevadilo by mi ze si píšu, že sa rozprávajú o synovi, ze jej s niečím pomôže keď treba . A ta fotka to je cudne ze ju nosí v peňaženke.

timea301196
3. okt 2024

Mne by to veľmi vadilo

gerber58
3. okt 2024

Ty riešiš nejaké srdiečka. Mala by si riešiť za prvé, ako s ním koketuje cez mobilček. Nie je to normal. Aby si zachvilku nebola za naivnú a hysterku.

moonlight1210
3. okt 2024

@vikiki29 🤦‍♀️

autor
3. okt 2024

@gerber58 ja to riešim komplexne.

katkajaromer
3. okt 2024

@betulinka1 Přesně tak, kdyby můj teď už manžel jezdil na výlety a dovolený se svou ex, tak bych si připadala jako ten největší pitomec. Proto se asi rozvádím, protože s tim člověkem nechci trávit čas a je mi nepříjemný být v jeho přítomnosti. Dotyčné partner musí mít svatozář, to já bych nedala.

katkajaromer
3. okt 2024

Nechápu, kde v sobě berete tolik tolerance, já bych tohle teda nedala. Proto je to ex, rozvod byl, protože s tím člověkem nechci být v kontaktu a není mi s ním dobře. Manželova ex měla tendence taky vypisovat, a to jen různý kraviny třeba kvůli škole atd, tak ji manžel dal dost jasně najevo, že psát mu denně SMS je fakt neakceptovatelný a zablokoval ji. Když potřebuje, napíše maila, to ji zas tak nebaví 😁 Kdybych viděla, že mu posílá selfíčko se synem a on jí to lajkne, tak to bych teda byla fakt naštvaná a hlavně ponížená.

tamitamitami
3. okt 2024

Za mňa je normálne že dvaja rodičia si vedia po rozvode/rozchode normálne zavolať, napísať, pošlú si raz za čas fotku a aj sa stretnú kvôli dieťaťu.

Poslať si srdiečka a používať slová ako zlatko je už ale za mňa úplne o niečom inom. Toto by vo mne vyvolávalo pocit že stále je medzi nimi niečo viac. Veď sa dá komunikovať normálne, slušne a priateľsky aj bez takýchto vecí.

Takže je na mieste že sa ti takéto komunikácia nepáči.

andrea_prestastna
7. okt 2024

Ty si truba sorry

autor
7. okt 2024
Strana
z2