Priateľova rodina
Ahoj, chcem sa vypisat, mozno pocut nejake rady a myslienky od vas. Som s priatelom uz skoro dva roky. Nikdy som nemala najmensi problem s jeho rodinou, a ani on s mojou. Priatel je zo zahranicia cize aj napriek tomu ze sa dorozumievame anglicky tak nemame problem. S jeho rodinou som taktiez komunikovala anglicky. Casom ked sme sa viac s priatelom zblizili som zistila ze jeho otec a nevlastna matka su velmi zatazeny na peniaze, radi sa porovnavaju a daju to cloveku pocitit ale nemusia ani nic povedat. Clovek to jednoducho vyciti. Dlho som to ignorovala lebo som si myslela ze to nie je pravda a mozno si to namyslam ale casom ked som ich stretavala castejsie tak podla spravania nam to davali pocitit. Moja rodina a rodicia su rozvedeni moja matka zije v nemecku a otec na slovensku, ale vzdy sa nam financne darilo, vzdy som mala to co som potrebovala a ucili ma ako zaobchadzatns peniazmi a davat si pozor. Ucili ma prace a ze si musim vsetkeho vazit a nebrat to len tak ze je to samozrejmost, nikdy nebyt na nikom zavysla a zarobit si sama, pracou ktoru vykonavam. Proste som naucena dobre a som zorganizovana. Mali sme teraz nejake mensie financne problemy pretoze sme sa obaja stahovali pred par mesiacmi do zahranicia a hodne sme minuli na najom/kauciu a ine veci potrebne k zivotu. Ja som zacala pracovat v novej praci a riesili sme viza pre neho no proste stresujuce obdobie, on bez prace zatial pretoze pracovat moze na zaklade viz. Takze som tahala ja vsetko co sa da, samozrejme s pomocou mojich rodicov ktori mojho priatela maju radi a su radi ked mozu aspon trocha financne pomoct. Moja rodina nam pomohla posledne mesiace hodne. Jeho rodina mojho priatela nenaucila ani mak makovy ako ma hospodarit s peniazmi a ako co funguje a chodi vo svete. On sa to naucil zivotom a skusenostami sam. Nemal rady od nikoho. Vypracoval sa sam. Cenim ho, akurat ma stve ze ked mal vztah predomnou tak to bol samozrejme tynedzersky vztah a bol naivny a kde co. Rodina mu pomohla, poskytli mu financie a nejake veci do domacnosti. Teraz ked aj prekonal niekolko tazkych obdobi vo svojom zivote a teraz velky krok do zivota - Stahovanie sa do inej krajiny nie je to pre kazdeho, nie kazdy ma tu moznost alebo chut v zivote urobit nieco taketo, odist z rodnej krajiny od priatelov rodiny konfortnej zony a ucit sa postupne iny jazyk. Jeho rodina sa o to nejak absolutne nezaujima, nechceli ho financne podporit aj ked tu pomoc bohuzial potreboval, co sme si obaja nasetrili sme minuli na zivobitie. a financie na birokraciu nezostali, jednoducho ho limituju nezaujimaju sa o ten proces, ci je v poriadku, ci sa ma dobre, ci ma co jest, atd. pridu nas navstivit zajtra a budu tu do nedele… ja som s nimi nikdy nebola za zle, vzdy sme si rozumeli ale odstupom casu ked vidim ako sa k nemu spravaju. penazi maju hodne. su velmi dobre az nadpriemerne zabezpeceni. nikdy od nich moj priatel nic nechcel nepytal ale ked teraz zacal zit skutocny zivot a nie je to lahke prejst tym procesom, a potrebuje pomoc, oni sa javia ze nic sa nedeje. ja viem ze mu veria ze to zvladneme obaja, ale ide o ten princip. nechcem sa porovnavat ktora rodina je lepsia ale proste… neviem… holky, nemam nejako naladu sa s jeho rodinou vidiet. videla som ich uz X krat tento rok a som psychicky vycerpana z ludi momentalne koli stresovemu obdobiu. Nechce sa mi s nimi ist do nejakej zasa predrazenej restauracie alebo na nejake turisticke atrakcie… nemam na to naladu sa s nimi rozpravat. nevedia podporit syna nerozumeju tomu procesu i ked im to bolo vysvetlene. Priatel je na mna nahnevany ze som mu povedala ze sa ospravedlnujem ale nemam naladu sa s nimi vidiet… lenze budem musiet pravdepodobne aspon na chvilu v sobotu nas maju prist navstivit do bytu. ja robim od pondelka do piatku a rada by som mala volno pre seba trochu, budem musiet zrejme vidiet ich a pretvarovat sa… proste su zvlastni obaja. radi ukazuju ze maju peniaze ale synovi nevedia podat pomocnu ruku ked ju potrebuje, limituju ho, ledva ho nechali v ich dome ked prisiel na par dni domov… holky je to zvlastne som vycerpana
Z toho popisu mam dojem, ze nie su uzrozumneni s tym, ze odisiel … pripomenula mi to Meghan a Harry… chcete byt samostatni, prosim na vlastny ucet. Bohuzial, vy ste mali o viza ziadat pred prestahovanim, v krajine uz na mieste je to tazsie, mozno je to rodicom jasne, ze na poziadanie o pracovne viza sa bude musiet vratit do krajiny povodu a tam cakat 🤷🏻♀️ tak naco vyhadzovat € … neviem v akej ste krajine ale v jednej juzanskej sa kedysi pracovne zmluvy a povolenia kupovali - ale znamenalo to platit vsetko z vlastneho vrecka minimalne 3-6 mesiacov, plat existoval len na papieri ale dane +++ si odvadzal Kupca pracovnej zmluvy. Plus jednorazovy poplatok … asi 1000€ … ale to bola cena pred viac ako 20 rokmi …. Len taky tip … cakat, ze dostane pracovne viza ked nie je nejaky special je fakt narocne. Zamestnavatel musi dokazat preco neprijme niekoho domaceho alebo EU obcana. Takze najdite zamstnavatela kt sa na toto podujme
Vies co, podla mna sa hrdo treba postavit pred rodicov priatela a povedat ako ste to zvladli vy dvaja spolu. Ze jasne, je to tazke ale mate sa vy dvaja. To je jedno, ze maju peniaze, su to ich peniaze a nie su povinní ich davat detom. Takze na ich peniaze zabudni. Mozno maju nejaky dovod nedotovať syna, nikdy nevies. Mozno ich syn priamo nepoprosil o finančnú pomoc. Priamo myslim otvorene im povedat, ze potrebujem teraz na zaciatok nejake peniaze, tolko a tolko. Nie sa len stazovat, ze kolko toho treba zaplatit, tomu vobec nemusia rozumieť.

Teraz budem vychádzať len z toho, co si napísala, takže to môže byť inak. Ale: dovliekla si sem chlapa z non EÚ krajiny, ktorý tu nema ani pracovné víza ani pobyt na povolenie, je tu na tri mesiace ako turista. A požiadal si o pracovné víza. Je ti jasné, ze pokiaľ ten muž nemá výnimočné povolanie, ma len mizivu šancu dostať víza? Ze to možno jeho rodina vie a nemieni vyhadzovať peniaze na vzdušné zámky? Nie ste manželia, nemáte dieťa, netýka sa ho výnimka spájania rodin... Ja by som bola náramne skeptická čoby matka.