icon

Priateľove vyhrážky o úteku

19. nov 2025

Baby, som divná, keď mi toto nepríde vtipné? Začíname pomaly riešiť tému svadby, ale po tom, čo v posledných dňoch priateľ predvádza, mám chuť sa na to celé vykašľať. Preberali sme veci, ako počet hostí, miesto atď... Trošku sme sa v niektorých veciach nepohodli, ale to tu nejdem riešiť. Prvé razy sme spravili kompromisy, ale na konci konverzácie, priateľovi trochu "praskli nervy". Alebo teda povedal, niečo na štýl - „Len, aby som ti odtiaľ neutiekol.“
Ostala som zarazená, ale tak ok, povedal to so smiechom, brala som to ako vtip. Po pár dňoch, som na internete videla také pekné video, kde si nastávajúci navzájom prečítali básne napísané od srdca. Ukázala som mu ho a, hovorím mu - „Aha, láska toto je nádherné.“ Pozrel si video a dorazil ma, citujem - „Ja by som to zakončil útekom od oltára.“ Zase so smiechom... Potom ešte, boli asi dve situácie, keď mal podobné narážky o útekoch, ale už si na detaily na nespomeniem. Asi som paranoidná, ale mám z toho také zmiešané pocity. Aj som sa ho pýtala, o čo mu ide, ale, že len srandoval... A pritom, to potom povedal znova.

Strana
z2
anonym_338deb
19. nov 2025

Pocuvaj ale ty ides tiez supy bomby, recitovanie vlastnych basniciek na svadbe.

To nie ze “ved mohol povedat ze to nechce”, mne keby toto navrhnes tiez zareagujem ako on.

Skus sa ho spytat aka je jeho IDEALNA predstava svadby. Bez srandiciek. Mozno vam to vycisti vzduch.

anonym_c56256
19. nov 2025

@anonym_autor mozno tvoj priatel nechce ziadnu svadbu a desi sa vsetkych tych omacok okolo. Mozno by privital uplne jednoduchu svadbu len s malym poctom ludi, alebo sobas na urade.

reanda
19. nov 2025

taky klasicky 'vztah' .. v podstate si ani nerozumiete, kazdy chce nieco ine, neviete sa ani uprimne rozpravat, ale idete do svadby..
ja napr. by som sa nechcela cely zivot otravovat s clovekom, ktoremu pride trapne to, co mne pride nadherne.. a furt kompromisy 😖 .. na tvojom mieste by som vobec neriesila, ci mi utecie od oltara, lebo by som k tomu oltaru s nim ani nesla 😝

miadi
20. nov 2025

Prepac basne od srdca 🤮 nic pre mna . To je nieco co by sa malo pacit obom . A jeho reakcia ze utecie len ukazuje na to ze jemu sa to nepaci . To ale neznamena ze ta nemiluje ani ze by to mal
Koli tebe urobit . Znamena to len ze kazdemu z vas sa paci nieco ine v malickostiach . Podstatne je aby ste sa zhodli v dolezitych veciach . Mozno on ti tu basen od srdca aj povie po svadobnej noci len tebe Sami dvaja . Nie kazdy je na take verejne prejavy . Zas mohla by si mat romantika co ti take neskutocne basne povie az ta rozplace .. Lebo ma v omackach prax a bude ich popri manzelke hovorit aj inym
Zenam .

andrejka2424
20. nov 2025

Básničky...to by som ani ako hosť nepotrebovala počuť a vrátilo by ma to do triedneho kola Hviezdoslavovho Kubína .Si precitlivená, chlapi to berú inak a väčšina žien by rovnako prkotiny typu básnička nechcela hovoriť pri sobáši. Možno je to jeho štýl humoru s tým útekom, alebo aspoň nejaká forma protestu proti nápadom, ktoré sa mu nepáčia, alebo ho nezaujímajú.

moonlight1210
20. nov 2025

Ako reagujes na to, ked ty si na svadbe nieco predstavujes, ale jemu sa to nepaci a nechce to tam?

Mozno sa uz z tvojich pociatocnych reakcii pri diskusii o tom, ako svadba bude vyzert, naucil, ze nesmie priamo povedat: “Toto nie/To je blbost/To nechcem.”
Lebo ty tu vec vidis ako skvely napad a buchnes, ze preco to odmieta. Vezmes to ako nerespekt tvojich pocitov. Vezmes si to osobne.

Tak nasiel nepriamy sposob, ako davat najavo, ze niektore tvoje napady mu davaju pocity znechutenia/nerespektu, a ked si predstavi, ako ich tam aj tak zaziva, tak tam radsej nechce za takych podmienok ani byt.
Povie “utek”, lebo je to to, co doslova citi. Nechce tam byt, ak to ma byt taketo.

Skus sa zamysliet, aky priestor pre vyjadrenie nazoru mu davas. A nielen, aky priestor davas (lebo ten dava zvycajne vela ludi), ale ako na tie nazory nasledne zareagujes (tam byva ten skutocny problem).

Nieco ako Hra na pravdu. Ze chces pocut pravdu, ale hned za nu aj potrestas.
Teda chces napr. pocut aj jeho nazor na navrhnute veci, ale v skutocnosti podvedome ocakavas uz iba suhlas s tebou. Rovnake nadsenie, ake mas z toho ty, ze je to dobry napad.
Ak ma opacny nazor, tak bud argumentujes/presviedcas/ryjes dovtedy, kym nepochopi, ze chces, aby suhlasil (adoptoval tvoj nazor, lebo je spravnejsi), alebo sa nahnevas/ofucis/ci nahodis sklamanu tvar. Co on moze citit az ako citove vydieranie.

A hoci napr. pri tych basnickach si mohla uz vazne mysliet iba to, ze je to len taky navrh, a ked povie nie, tak nic a si s tym v pohode, on uz pouceny skusenostou z vasich minulych diskusii pocuje nie navrh, ale ziadost.
Takze ty povies: Laska, co povies na toto?
A on pocuje: Toto tam bude, lebo mne sa to paci a chcem to.
Tak uz reaguje “utekom”. Cim moze chciet povedat: “nie, tuto traposinu tam ja nechcem, ale nemozem ti ro povedat priamo, ako to citim, lebo sa zas pohadas. A neprestanes argumentovat, kym to neodkyvem, tak naco sa vobec pytas. Alebo to este vezmes osobne a budes na mna nastvana.”
Moze sa len vyhybat vaznej doskusii s tebou, obracat to na humor a vyjadrovat tak nepriamo svoju nespokojnost. Nemusi to znamenat, ze tu svadbu nechce, alebo ta nemiluje.

Tak skus prehodnotit, ako prijimate nazor toho druheho. Nakolko vzajomne vycitite, co je pre toho druheho naozaj dolezite (aj ked to priamo nepovie - teda nakolko sa poznate).
Nakolko viete byt priami voci sebe vo vyjadreniach nazorov a nehrate hru: “Uhadni sam/a, co tym naznacujem, a ak neuhadnes bude zle.”
Nakolko si davate priestor na taketo priame vyjadrenia bez toho, aby ste to obratom nevzali ako osobny utok a nevyvodili dosledky.
A ci v takom pripade viete ustupit, ak citite/viete, ze druhej strane na tom naozaj zalezi.

Lebo toto budete zazivat nie len ohladom svadby, ale cely spolocny zivot.

earlgrey
20. nov 2025

Mňa len zarazilo, že si bude dávať pozor na to, čo hovorí. Nie je láska, vzťah a manželstvo o tom, že človek má byť sám sebou pri tom druhom, že akceptujeme jeden druhého takého, aký je? že toho druhého ľúbime aj s jeho nedokonalosťami a blbým zmyslom pre humor? Nikdy ale nikdy by som od partnera nechcela, aby si pri mne dával pozor na slová, pretože jedného dňa ho tie pretvárky, to dávanie si pozor na to, aby sa princeznička neurazila, prestane baviť, tlaky budú nenormálne a jednoducho vážne ti utečie.
Nebuď precitlivená. Ja by som na tvojom mieste skľudnila hormóny.

anonym_0ca228
20. nov 2025

Moj mal iba 1 na pamati,a to vychutnat si nas prvy mladomanzelsky dlhy bozk,a tak sa na nas divali,ako sa my bozkavame,a nebola to len rychla pusa.
Ja som zase zartovala vzdy,ze mu stupim na nohu a bude ako pod papucov,na to mi tiez vzdy odpovedal:ak to urobis,ujdem ti.
Robis naozaj drahoty,tam kde nie su.Ano,toto je vhodne na takyto zart,aj ked chapam,ze opakovany zart uz nie je zartom.A pocuvat to dookola,tiez nie je prijemne,ale ty mas tiez odpovedat zartom,,,,len,aby to nebolo opacne,vies ako vo filme NEVESTA NA UTEKU.
Ako by si ho prekvapila a hned by ti to prestal hovorit.

anonym_fc2aa6
20. nov 2025

Pozrela by som sa na to ocami chlapa - svadba ako taka je otravny akt, ktory by sa dal vyriesit za 10-15 minut v teplakoch. Ten cirkus okolo toho je pre zenu a rodinu. Basne, saty a podobne … su otravne, nie je si kee sadnit, treba mat oblek a este sa tvarit romantincky, pretoze nastavajucej sa nemusi pacit ani ton akym povie ano… myslim, ze poznas svojho nastavajuceho a snazi sa ti naznacit, ze tvoj svadbovy hormon ti zatemnil mozog a mala by si sa ukludnit … romanticke videa su natocene na to, aby princezne cu…li limonadu pri nich, ale v realnom zivote su otravne ..,

jumama
20. nov 2025

Ja som uz stara paka, vo vztahu viac ako 20 rokov. To co si prave povedala, je podla mna ukazkou toho, ako velmi svojho partnera nepoznas a ako ti vlastne jeho prava povaha nie uplne vyhovuje. Ked je clovek zalubeny, ma ruzove okuliare, vidi svoj ideal, pre ktory obcas nevidi realne vlastnosti partnera a ked sa on prejavi podla seba. Proste akoby si v zalubeni vsimas len to co ti vyhovuje a ostatne potlacas.

Tvoj partner iba zartuje, nie si je isty, vaha, a teba to hned taha do smutku... Vlastne ta jeho prava povaha taha do smutku. A pritom iba zartuje, iba tym ventiluje svoje obavy, na ktore ma pravo.

Nemyslim to v zlom, toto keby sa dalo na zaciatku vztahov porozumiet a pochopit, tak to by potom prislo trochu zrelsie rozhodnutie, preco ist/neist do manzelstva.

Daj si teraz par dni takych, ze budes pozorovat aky je naozaj. Co sa ti na nom paci, a co nie. Najdolezitejsia otazka:

Co si v duchu ospravdelnujes, co si myslis, ze sa ti na nom podari zmenit....?

Lebo toto je to - toto je jeho prava povaha, a to co v sebe potlacas "ze nevadi", lebo si zalubena, to casom vo vztahu narastie, ed budete riesit bezny denny zivot popri detoch, popri praci...

To zrele rozhodnutie preco byt s partnerom je, ze ho beries celeho aky je. Ze ho nebudes chciet zmenit, ze sa naucite s tou odlisnostou narabat. Rovnako ako ty, tak aj on. Pretoze zrejme preziva to co ty, len v modrom. Ze niektore veci o tebe si idealizuje, niektore ocakava, niektore sa mu nepacia. V zrelych vztahoch musite o nich vediet hovorit a narabat s nimi, aby ste dosli k dohode bez bolesti, urazania, smutku...

Ludia to pochopia az casom.

brrunetkaa
20. nov 2025

V tomto som asi chlap ale moja reakcia na básnicky by bola nie že utečiem ale že to radšej ani neprídem 😀 nie každý je na takéto prehrotené extrovertné veci. Možno ma partner predstavu o svadbe len v kruhu najbližších rodičia svedkovia a nepotrebuje nejaké veľké ceremónie a nacvicovanie programu pre ostatných

anonym_1ca2e3
20. nov 2025

"Aby som TI odtial neutiekol" . Opýtaj sa ho či je svadba iba preto že je tvoja a ty ju chces alebo chce aby si bola jeho manželka a ma to byť VAS deň. Ak to má byť váš den ako si ho predstavuje on. A ak začne vtipkovat tak sa opýtaj čo je za týmto jeho " humorom"

sova7
20. nov 2025
@jumama

Ja som uz stara paka, vo vztahu viac ako 20 rokov. To co si prave povedala, je podla mna ukazkou toho, ako velmi svojho partnera nepoznas a ako ti vlastne jeho prava povaha nie uplne vyhovuje. Ked je clovek zalubeny, ma ruzove okuliare, vidi svoj ideal, pre ktory obcas nevidi realne vlastnosti partnera a ked sa on prejavi podla seba. Proste akoby si v zalubeni vsimas len to co ti vyhovuje a ostatne potlacas.

Tvoj partner iba zartuje, nie si je isty, vaha, a teba to hned taha do smutku... Vlastne ta jeho prava povaha taha do smutku. A pritom iba zartuje, iba tym ventiluje svoje obavy, na ktore ma pravo.

Nemyslim to v zlom, toto keby sa dalo na zaciatku vztahov porozumiet a pochopit, tak to by potom prislo trochu zrelsie rozhodnutie, preco ist/neist do manzelstva.

Daj si teraz par dni takych, ze budes pozorovat aky je naozaj. Co sa ti na nom paci, a co nie. Najdolezitejsia otazka:

Co si v duchu ospravdelnujes, co si myslis, ze sa ti na nom podari zmenit....?

Lebo toto je to - toto je jeho prava povaha, a to co v sebe potlacas "ze nevadi", lebo si zalubena, to casom vo vztahu narastie, ed budete riesit bezny denny zivot popri detoch, popri praci...

To zrele rozhodnutie preco byt s partnerom je, ze ho beries celeho aky je. Ze ho nebudes chciet zmenit, ze sa naucite s tou odlisnostou narabat. Rovnako ako ty, tak aj on. Pretoze zrejme preziva to co ty, len v modrom. Ze niektore veci o tebe si idealizuje, niektore ocakava, niektore sa mu nepacia. V zrelych vztahoch musite o nich vediet hovorit a narabat s nimi, aby ste dosli k dohode bez bolesti, urazania, smutku...

Ludia to pochopia az casom.

@jumama 👍👏

danica2711
20. nov 2025

@anonym_autor netlačíš príliš na pílu s tými romantickými serepetičkami? Väčšine chlapov to ide ale že fest na nervy

unicornlady
20. nov 2025

Vy máte 20r, lebo také mi prídu tie reakcie? Ako dlho ste spolu?
Doteraz taký humor nemal?

Pýtala si sa ho, akú on chce svadbu?

anonym_a5fece
20. nov 2025

@anonym_autor ak by som mala čítať basen napísanú od srdca, tak od toho oltára zdrhnem tiez

zuzubb007
20. nov 2025

Tu svadbu ti navrhol on áno? Takisto ťa on požiadal o ruku áno? Na margo tej básničky to by som ti aj ja ako žena povedala, že je to trápne, každý človek je iný, keby to mám čítať pred oltárom, tiež radšej zdrhám alebo nemám svadbu, skôr mi príde, že ho otravuješ somarinami, určite snom každého chlapa je plánovať a rozoberať všetko na svadbu

anonym_57184b
20. nov 2025

Chápem ze každý môže mať inu predstavu ale aby to bol dôvod na srandy alebo rusenie svadby ked niekto túži po básnické pesničke óde😅 veď to neznamená že je podmienka svadby
No ked niekto to berie ze radšej by za to utiekol?a za čo?co ho podviedla?vynadala mu do kktov? alebo co také hrozné?ved bud to chce alebo nie
Snáď autorka sa neziadala sama o ruku😅

anonym_3aee7b
20. nov 2025

Ako dlho ste spolu? Nedotlacila si ho do svadby?

anonym_57184b
20. nov 2025

Skôr ty by si mala utiecť lebo už teraz znevažuje tvoje úvahy alebo nápady a veď snáď ťa pozná, snáď sa mu to páči
ked nie tak to ja by som ho kopla do prdele
Keby mne chlap co i len zo srandy povedal ,ze utečie
A nech si ide, snáď sa nebudeš celý život pretvarovat alebo si praje aby psíček bol na obojku?
Ja bych ho hnala

anonym_d9e4c9
20. nov 2025

Baby. Chapem ze jej predstavy a iste sny o svadve su ake su. Sme rozne. Jedna chce viac romantiky. Ina menej.
Ale neda sa to povedat aj inac? Teda myslim teraz chlapovu reakciu?!
Prepac ale toto nie. Budem mat celkovo nieto este toto.
Ved my vieme co je medzi nami-nase prejavy lasky. Nemusime pred vsetkymi.... na vsetko je istotne aj normalna odpoved a reakcia. Toto by ss mi veru tiez nepacilo a skusila by som tiez ze-a co ked uteciem ja....

venom19
20. nov 2025

Podla mna to netreba tak dramatizovat. Autorka ma asi svoje predstavy, ktore sa nezhoduju s predstavami nastavajuceho, alebo mu je srdecne jedno ake kvetinky a pod budu na svadbe. Myslim si, ze ta ma rad a preto namiesto toho, aby predstieral aky je napr ta basnicka uzasny napad, tak to radsej obratil na vtip. Naozaj si takto komplikuju ludia zivot, ze za vsetkym hladaju red flagy a partnerske nekompatibility? 🙂

motylik2559
20. nov 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, ruku na srdce, on ta poziadal o ruku lebo skutocne chcel sam od seba, alebo si donho pistala neviem aky cas o svatbe? Lebo skor mi to pride ako to druhe. Chudak, ani nemoze vyjadrit svoj nazor, lebo ze si bude davat pozor na to,co povie🤦‍♀️a vy sa idete pri takejto "komunikacii" skoro nulovej brat. No ja ti neviem. Tvoja situacia mi pripomina moje dve kolegyne kedysi, jednu ozaj lebo chcel poziadal o ruku a druha nechcela zaostavat, tak tolko do chlapa pistala az to urobil...hovorievala nam vsetky detaily, chlap chcel len obrad na urade, ale ona vymyslala kadejake honosne nezmysly okolo toho, a tiez uz nevedel kudy kam, lebo ta bola zas taka, ze keby nieco ofrfle alebo odmietne k tej svatbe, tak by bola schopna sa rozrevat (nasilu samozrejme, co by on nevedel)...komunikacia tym padom nula bodov, pripravy trvali cca pol roka, co ona vsetko mozne chcela...raz uz pred pracou na nu vybuchol, ze uz pride z nej a z toho mraucania o svatbe o rozum...No a vies co sa nakoniec stalo? 3dni pred svatbou povedal,ze on si ju nevezme🤷‍♀️ Uz tolko znasal vsetky jej chujoviny okolo svatby, ze jej povedal, ze uz si s nou nevie ani zivot predstavit, lebo ak takto bude riesit aj ine dolezite veci, kde on ma drzat cely cas hubu a krok a davat si pozor na to co povie, ze taku pri sebe nechce, taku co vobec nebude respektovat jeho nazory (napr.ta svatba na urade), ze neda ani sancu, aby sa dohodli spolocne lebo sa vsetko pisti...Nuz tak tento chlap ozaj "zdrhol" nie priamo v svadobny den, ale 3dni pred. Takze autorka moc si zvaz svoje spravanie voci nemu co sa vasej svatby tyka, to ako nanho tlacis, dalej nejake basnicky...Ved kebyze ho ozaj poznas, tak vies ze na romanticke basnicky nie je, prip.ine romanticke presladene hovadiny, no ale ked ho dobre nepoznas, tak je potom otazne, ci je svatba ozaj potrebna...a ci by nebolo na mieste viac komunikovat a viac sa spoznat.. a este drobnost- komunikacia=ze aj on moze vyjadrit svoje nazory a pocity bez toho, aby si sa hned urazala, rozplakala a ine praktiky, len aby zas len drzal hubu a krok...🤷‍♀️ Vela stastia

vilma7
20. nov 2025

Prepac ale podla mna básničky mu recituje doma v posteli ale na svadbe to nikoho nebude zaujímať...takéto blaboly ani sa nečudujem že chlap reaguje ako reaguje.

autor
20. nov 2025
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj autorka, ruku na srdce, on ta poziadal o ruku lebo skutocne chcel sam od seba, alebo si donho pistala neviem aky cas o svatbe? Lebo skor mi to pride ako to druhe. Chudak, ani nemoze vyjadrit svoj nazor, lebo ze si bude davat pozor na to,co povie🤦‍♀️a vy sa idete pri takejto "komunikacii" skoro nulovej brat. No ja ti neviem. Tvoja situacia mi pripomina moje dve kolegyne kedysi, jednu ozaj lebo chcel poziadal o ruku a druha nechcela zaostavat, tak tolko do chlapa pistala az to urobil...hovorievala nam vsetky detaily, chlap chcel len obrad na urade, ale ona vymyslala kadejake honosne nezmysly okolo toho, a tiez uz nevedel kudy kam, lebo ta bola zas taka, ze keby nieco ofrfle alebo odmietne k tej svatbe, tak by bola schopna sa rozrevat (nasilu samozrejme, co by on nevedel)...komunikacia tym padom nula bodov, pripravy trvali cca pol roka, co ona vsetko mozne chcela...raz uz pred pracou na nu vybuchol, ze uz pride z nej a z toho mraucania o svatbe o rozum...No a vies co sa nakoniec stalo? 3dni pred svatbou povedal,ze on si ju nevezme🤷‍♀️ Uz tolko znasal vsetky jej chujoviny okolo svatby, ze jej povedal, ze uz si s nou nevie ani zivot predstavit, lebo ak takto bude riesit aj ine dolezite veci, kde on ma drzat cely cas hubu a krok a davat si pozor na to co povie, ze taku pri sebe nechce, taku co vobec nebude respektovat jeho nazory (napr.ta svatba na urade), ze neda ani sancu, aby sa dohodli spolocne lebo sa vsetko pisti...Nuz tak tento chlap ozaj "zdrhol" nie priamo v svadobny den, ale 3dni pred. Takze autorka moc si zvaz svoje spravanie voci nemu co sa vasej svatby tyka, to ako nanho tlacis, dalej nejake basnicky...Ved kebyze ho ozaj poznas, tak vies ze na romanticke basnicky nie je, prip.ine romanticke presladene hovadiny, no ale ked ho dobre nepoznas, tak je potom otazne, ci je svatba ozaj potrebna...a ci by nebolo na mieste viac komunikovat a viac sa spoznat.. a este drobnost- komunikacia=ze aj on moze vyjadrit svoje nazory a pocity bez toho, aby si sa hned urazala, rozplakala a ine praktiky, len aby zas len drzal hubu a krok...🤷‍♀️ Vela stastia

@motylik2559 Požiadal ma o ruku sám, netlačila som ho do toho. Ako píšem hneď v úvode, keď sme sa pri niečom nezhodli spravili sme kompromis a žiadne dramaticky - hysterické scény sa nekonali.

motylik2559
20. nov 2025
@anonym_autor

@motylik2559 Požiadal ma o ruku sám, netlačila som ho do toho. Ako píšem hneď v úvode, keď sme sa pri niečom nezhodli spravili sme kompromis a žiadne dramaticky - hysterické scény sa nekonali.

@anonym_autor Tak ale ked ho teda poznas, tak naco zbytocne mu davas ako navrh romanticke basne? To mi hlava neberie. Ved raz ked vies co on nechce, alebo ze taky nie je, tak sa nepytaj s navrhom ake by to bolo pekne. No nie pre neho, ked vies aky je, tak sa nebudem pre neho pytat blbost a tym padom by si nedostala blbu odpoved. Ved tiez trosku premyslaj, ci uz ozaj niektore veci ohladom svatby neprehanas. Pytala si sa uz na jeho predstavy svatby, alebo vsetko bude viacmenej len podla teba? Ono taketo veci ozaj chlapom mozu liezt vysostne na nervy. A zrejme to nebolo prvy krat co si navrhovala, kedze to nebola jeho odpoved prvy krat taka. Nehovorim, aby si si davala pozor na reci, ale aby si to s tou svatbou neprehanala a zbytocne sa ho nepytala na prehnane zalezitosti okolo svatby, kde sama vies aky je a ako k tomu zaujme postoj..

orisker
20. nov 2025

Zažil som raz niečo podobné, keď po obrade boli mladomanželia vyzvaní, aby predniesli pár spontánnych viet.
Každý z nich to poňal po svojom.
Nevesta niečo na spôsob lásky a šťastného manželského zväzku.
A ženích zahlásil niečo v tom zmysle, že ráno už bude nevesta ako tá pečená hus, ktorá sa pripravovala na svadobný stôl: hore nohami.
😀

misanthropicdann
21. nov 2025

@anonym_autor pravdepodobne pre väčšinu mužov je svadba len predražena oslava.
Robiť okolo toho dáke veľké plánovanie a haló je proste zbytočne plytvanie energiou.

Strana
z2