Príliš starostlivá mama
Ahojte,
riešime teraz s priateľom taký problém týkajúci sa mojej maminy. Je až príliš starostlivá a najradšej by za všetkých okolo aj dýchala. Výsledkom toho je, že môj oco je už úplne nesamostatný keďže roky všetko potrebné vybavuje a rieši len ona a nakladá mu aj jedlo na tanier.
Ja som na tom tiež nebola dobre lebo mi nenechávala v puberte priestor na samostatnosť, všetko robila doma ona, vybavovala za mna veci…
Odišla som sama zit do iného mesta, osamostatnila sa, mam svoj byt,už aj priateľa, život. Problém je v tom, že keď príde ku mne (nám) na návštevu, prinesie za kufor jedla, začne tu variť a starať sa o domacnost v mojom byte ako u seba doma. Uz som jej to taktne povedala, ze keď príde na návštevu chcela by som aby sme spolu strávili tu trochu času ako dospelé ženy, porozprávali sa a oddýchli si. Pred poslednou návštevou som jej už priamejsie povedala nech nepríde s taškou jedla a znova sa to opakovalo. Prišla začala varit lebo ona to chce a dokonca začala riešiť čo mame v chladničke a či to môže vyhodiť ..
Ako jej mame vysvetliť, ze chceme aby bola hosť … to fakt mam prísť s plnou taškou jedla k nej domov a správať sa rovnako aby si uvedomila ze to nieje vhodne?
Čo je zlé na tom, že mama príde a prinesie jedlo, ktoré pre Vás uvarila, alebo upiekla koláč a ty nemusíš variť? Jeeej kiež by mne takto niekto niečo priniesol, ako by som sa potešila, že mi odpadli nejaké povinnosti. Ja by som bola rada keby príde a pomôže mi (neviem kde mi hlava stojí pri dvoch deťoch). Moja mama príde na kávičku raz za dva týždne a odíde a iba skritizuje kde mám bordel. Keby mi tak požehlila, alebo nebodaj uvarila, no to by bol sen =D
Akože čo je na tom zlé?
Autorkina mama nerešpektuje dcéru, jej prosby ani domácnosť. Zaobaluje to do starostlivosti "ale ja to robím pre vás". Nie, robí to pre seba, potom si myslí ako pomáha pričom to nikomu okrem nej samej nevyhovuje. Keď chce naozaj pomôcť môže sa opýtať čo by potrebovali. Určite nepovedia 10 litrov polievky každé dva dni.
@diewcatqoo prepáč ale toto povedať máme mi príde trochu kruté radšej bi som jej povedala mami prišla si na návštevu tak chcem navariť ja a ja ťa obslúžiť tak ako ti mňa skoro celi život a porozprávame sa
@vivienkalejova predpokladam, ze autorka toto mame povedala uz 1000x a ocividne to nezabralo.
@diewcatqoo aha lebo vieš mne to príde ľúto takto to povedať človeku ktorý má priviedol na svet poznám to Keť mami sú strašné starostlive ako kebi sme boli ešte bábätká a všade sú a všade pchaju nos vieš nie každé mami sú rovnaké a nie každý má také šťastie že má takú starostlivú mamu kto vie čo iný bi zato dal ale každý z nás je iní takže v žiadnom prípade nehodlam niekoko súdiť
@diewcatqoo presne o tom hovorím autorka nech si to pozrie a potom pochopí
@ayanamirei je rozdiel niekomu pomôcť, keď o pomoc požiada alebo ju potrebuje. Niekedy aj nevyžiadaná prehnaná pomoc vie byt na škodu. Viem o čom hovorim, lebo v puberte mala moja mama tendenciu ešte aj rozprávať za mňa, keď sme niekde boli alebo čosi vybavovali. Urážala sa, keď som ju upozornila. Ked tieto prehnane veci robí, cítim sa ako to dievča v puberte ktoré viedla k nesamostatnosti. Nie som nevďačná, len chceme byt samostatní. Mám priateľa, s ktorým si delíme všetky prace doma aj varenie na polovicu. Verim ti, že to musi byt ťažké, keď máš deti, požiadaš o pomoc a dostaneš ju od svojej rodiny len v malo prípadoch. Ale to neznamená, ze hneď treba odsúdiť človeka, čo ma s rodičom opačný extrém. Maj pekný deň
@ollynka berieš to úplne inak keďže bohužiaľ už rodičov nemáš. Ja by som sa cítila ako neschopné decko ak by toto robili.
@lenotazka keďže ti to vadí, tak treba na rovinu komunikovať. Kľudne aj tú varechu zobrať z ruky a hrniec upratať. Neviem si predstaviť, že by ku mne prišla mama a začala by mi tu organizovať veci, alebo išla variť, či nebodaj umývať dlážku 🙈
@sashabb nabudúce keď príde, vymyslim program mimo domu, ktorý by sa jej mohol páčiť. Uvaríme s priateľom niečo my a poviem jej, že mame strašne plní chladničku a nemáme nič viac kde uskladniť. Keď to vyjde a bude z toho pekný deň, otvorím túto tému. Že jednoducho nemám 5 rokov, mame fungujúcu domacnost s priateľom kde sa o seba vieme postarať a že nie som nevďačná len chcem aby bola hosť u nás doma.

Nevysvetlil, partnerov a matka je rovnaká.... Dokonca keď príde, dôjdeme tak sa zdvihne prvá od stola a ide upratovať. A ako ta "zla" vyjdem ja lebo nie som dostatočne vďačná a vadí mi to. A ona sa kvôli tomu necíti u nás dobre, lebo veď ona ide navštíviť syna a chce sa cítiť ako doma. Ale vysvetlenie ze ja sa cítim trápne nepomaha