icon

Príliš starostlivá mama

lenotazka
22. sep 2023

Ahojte,

riešime teraz s priateľom taký problém týkajúci sa mojej maminy. Je až príliš starostlivá a najradšej by za všetkých okolo aj dýchala. Výsledkom toho je, že môj oco je už úplne nesamostatný keďže roky všetko potrebné vybavuje a rieši len ona a nakladá mu aj jedlo na tanier.

Ja som na tom tiež nebola dobre lebo mi nenechávala v puberte priestor na samostatnosť, všetko robila doma ona, vybavovala za mna veci…

Odišla som sama zit do iného mesta, osamostatnila sa, mam svoj byt,už aj priateľa, život. Problém je v tom, že keď príde ku mne (nám) na návštevu, prinesie za kufor jedla, začne tu variť a starať sa o domacnost v mojom byte ako u seba doma. Uz som jej to taktne povedala, ze keď príde na návštevu chcela by som aby sme spolu strávili tu trochu času ako dospelé ženy, porozprávali sa a oddýchli si. Pred poslednou návštevou som jej už priamejsie povedala nech nepríde s taškou jedla a znova sa to opakovalo. Prišla začala varit lebo ona to chce a dokonca začala riešiť čo mame v chladničke a či to môže vyhodiť ..

Ako jej mame vysvetliť, ze chceme aby bola hosť … to fakt mam prísť s plnou taškou jedla k nej domov a správať sa rovnako aby si uvedomila ze to nieje vhodne?

lucka_ke
22. sep 2023

@cacianka to isté čo s 15 kg zemiakov, alebo so 6 tekvicami 🙂 zobrala si ju domov nakoniec, my sme sa už toľkokrát s ňou hádali, potom ja s mužom, ale nič nepomohlo, podľa mňa je to už psychického pôvodu

miadi
22. sep 2023

Tak ju k sebe tolko nepozyvaj naopak chod radsej k nej tam si moze organizovat chladnicku kolko chce vyvarat kolko chce ty zjes len co chces a zbytky nie su tvoj problem .

kaktusik007
22. sep 2023

@nikpa ved ta cina - na to som nepovedala nic, to som ze dobre, to mame radi.... a potom ako uz bola prec, klasika - v dreze kopec riadov spinavych, a pri dreze hrniec - vedela som ze varila brokolicu, tak som uplne bola v tom ze ju varila v tom hrnci.... mne az zle ostalo ked som zistila ze ten hrniec je plny, este teply, a su tam litre polievky....
@zmrzlinka2021 to by sa jej uz nepacilo, lebo to by musela predsa castejsie... takto vari kedy ona chce a kolko chce a kedy chce..... a my traja chudaci to vzdy dostaneme, alebo sme ti nevdacni -- teda ja --- ked si odmietneme zobrat nabalene..... Ona nevie varit v normalnych mnozstvach....

kaktusik007
22. sep 2023

@michelle567 toto nepomoze, to mam ja osobne odskusane.... lebo to hned - a deti maju radi to a to.... a nepomozes si. Uz si potom ta, ktora nechce aby ona spravila svojim vnucatam to co maju radi

michelle567
22. sep 2023

@kaktusik007 no to áno zas deťom...len autorka žije len s priateľom. Radšej by som sa snažila spraviť nejaký plán na víkend, niekde ísť aj s mamou a byť mimo bytu

0silvia0
23. sep 2023

@lenotazka napadlo mi len urobit si z toho prdel. Ked sa bude valit kufor jedla s mamou, zacat podpichovat aaa hradna kuchyna v akcii. Uz sa zacina kmitat, zas si pani kucharka cely cas nesadne a nepovie ani slovo lebo musi varit.

Moja mama zas roky sadila do zahrady mega mnozstva zeleniny. Roky som jej hovorila, nech tolko nesadi, vraj to ona sadi pre nas. Hovorim jej, ja to nechcem, mam svoju zahradu, dalsia sestra ma zahradu a tretia sestra by si zobrala, ale k mame nechodi, lebo sa pred rokmi posekali.
Potom cele leto zavara, robi pretlaky a kecupy a nuka mi aby som ja nukala svojim kolegyniam cukety a tekvice, rajciny... no urcite...
Pomohol len vek, uz fakt tolko nevladze, tak uz tolko nesadi, ale niesla som 2 bedne zeleniny mojej kolegyni urody od mamy tento rok🤷‍♀️

hortenziaj
23. sep 2023

my toto mame od svokry, kopa zeleniny, ale to ona dá tak, že neviem spotrebovať, a navyše všetka tá zelenina je prerastena, kaleráb ze už má drevná ty vnútrajšok, cuketa mega veľká, že aj pod šupkou je strašne tvrdá a podobne. A Š tým varenim to je u nej tiež, ona nemá iné koníčky, ona len variť, piecť, ale nema pre koho. Už sa aj hnevá ze nechceme, nejeme, ja už aj vyhadzujem lebo to množstvo. A keď príde tak sa tvári akoby sme mali hovna na zemi a čistí, upratuje. To isté robí u svagrinej, furt nsi, že sa nudila napiekla toto, tamto, navarila. A ide sťažiť deti, a švagriná príď s tým ze ma poratany celý km, ale detom sa nevenovala. Podľa mňa e v tom psychika, že inak nevie vyjadriť lásku, a potrebuje sa realizovať, je to na nervy.

lucka2019
24. sep 2023

@lenotazka toto bude odveci a vobec ti to nepomoze, prepac, ale co ja by som dala za mamu, ktora by mi doniesla tasku plnu jedla 😀 nemusela by som pri dvoch detoch chvilu varit 😊

nyusika
24. sep 2023

@lenotazka no veď aj ty si taká, ako tvoja matka - u vás doma iba ty môžeš variť a nikto iný.

Nerob z komára somára, pokiaľ nechodí k vám každý týždeň, teš sa, že nemusíš variť ty.
A keď neuvsrí to, čo bežne jedavate - nechaj jej v kuchyni recepty.

Zbytočne si komplikujete živiť sprostostiam

adelkaa159
24. sep 2023

Keď nechceš prerušiť z mamou kontakt čo asi ju máš rada a nechceš tak skús si zvyknúť vezmi si do kuchyne stoličku a sed pri nej a rozprávaj sa, ona sa nezmení a ty to tiež nezmenis, musíš to prehltnúť a nechať to tak , zvyknúť si, alebo proste prijmi ju takú aká je, iné to nebude, ja keď donesiem do nas svoju babku 76r. Prvá vec čo robí umýva mi riad hoci ho už umyť nevie a je mastný ale tak to nahadzem do umývačky keď odíde 😁proste ona sa nezmení, moja mama tiež prvé čo príde a povie čo varíme 🤣ale ja sa s toho teším moja mama je kuchárka a o to je mi ľahšie svokra už aj keď som 1000krat povedala nech nenosí nič príde z jednu obrovskú tašku stále kúpi niečo deťom alebo mne do domácnosti alebo potraviny a ja už to nerieš na začiatku mi to bolo divné teraz sa tomu teším dohodli sme si akurat pravidlá aby im zbytočne nekupoval veci z pepca atd čo je na jedno použitie tak sme sa dohodli buď Tesco alebo pôjdeme spolu minule sme tak boli vybrala som im topánky z protetiky , boli sme v h&m a polovicu platila ona polovicu ja .. ona spokojná že im niečo kúpila a ja som bola spokojná že som si vybrala

cervenaruza123
24. sep 2023

@lenotazka Ja k tomu mozno napisem trochu z inej strany. Vsimla som si totiz, ze generacia nasich rodicov a prarodicov ma v sebe velmi zakorenenu starostlivost. Este moja babka bola vedena k tomu, ze deti ma dat co najskor do jasli a ona do prace, detom sa doma nemali vobec venovat, aby neboli rozmaznane, aby boli samostatne. Sposobilo to, ze vela tych o cosi starsich ludi miluje svoje deti a blizkych, ale nevedia ako to dat najavo, nevedia komunikovat. A zeny, tie casto davaju najavo svoju lasku len starostlivostou. Inak to nevedia, inak ich to neucili. Nekomunikovali extra s vlastnymi detmi, lebo sa to vtedy povazovalo za rozmaznavanie, dolezite bolo postarat sa aby mali co jest a pit a aby boli oblecene.
Podla toho co pises, mi to trochu pripada, ze je mozne, ze tvoja mama ta zboznuje, velmi ta lubi, ale nevie ako to dat najavo. Jedine co vie, je starat sa o teba. Nevie si sadnut s tebou a pokecat a nechat sa obskakovat, to nie je naucena a mozno si aj mysli, ze ty by si to brala, ze chodis ju vyzierat alebo co. Tebe chyba, ze chces s nou posediet a pokecat, aby si citila tu lasku medzi vami, budovala vztah. Zatial co ona mozno aj citi, ze si nespokojna, tak sa snazi este viac varit a este viac sa starat, lebo ma pocit, ze to asi nerobi dostatocne, ked nie si spokojna.
Velmi vela starsich zien, ked sa im osamostatnia deti, tak su stratene, citia sa bezcenne, nevedia co maju robit. Vacsina si nevie nejak uzivat, boli ucene pracovat a byt skromne, tak maloktora dokaze zrazu si nejak uzivat zivot, ze sebecky same pre seba alebo minat na nieco. Poznam z okolia vela takych pripadov. Aj tu nespokojnost casto riesia tym, ze sa zacnu este viac a strasne otravne starat o okolie, lebo tak maju pocit, ze su este uzitocne. Sa aj hovori, ze najhorsie je, ked clovek nie je uzitocny, ze vtedy nema zmysel zivota. A oni sa toho zmyslu zivota drzia ako kliest.
Ja som cosi podobne riesila s viacerymi clenkami rodiny, clovek musi sice urcit hranice, ale snazila som sa to robit tak, aby zaroven mali pocit, ze ich potrebujem a nie su zbytocne. Napriklad mozes mamu poprosit, aby vam uvarila caj/kavu, ze si chces s nou posediet a pokecat co mate nove. Ked vies, ze pride, dopredu jej povedz, ze ci ti neukaze ako sa vari to ci ono alebo ze ci to nespravi, ze ty to tak dobre nevies pripravit. Tieto zeny casto nevedia oddychovat, tak ked chces s nou travit cas, travte ho pri nejakej cinnosti. Varte, pecte, chodte na prechadzku alebo hoci spolu na nakup. Urci hranice, kde je "nie", ked ti nieco nevyhovuje, treba povedat jasne nie. Ale pokial chces s nou vztah, tak najdi nieco, co jej dovolis, aby mala stale dobry pocit, ze ocenujes, co pre teba robi. A povedz jej to aj nahlas, ze si vdacna, ze ti pomohla ci navarila. Ale hovor razne nie na to, co uz bude na teba prilis. U mna sa osvedcilo, ked som nastavila hranice, ale zaroven zeny ocenila, ze sa trochu ukludnili a citili sa uzitocne, ale zaroven boli ochotne hranice repektovat, lebo vedeli, ze mi pomozu inak.
Pokial je aj tvoja mama podobny pripad, tak by to mohlo pomoct. Drzim prsty.

luccija
24. sep 2023

@lenotazka nevieš aka budeš ty, keď budeš mať deti a vnúčatá🙂musí to byť otravné, ale asi to inak nevie.Su ženy čo varia, pečú, druhé upratujú ako o dušu každá má to svoje a potom tie, ktorých deti by pomoc potrebovali a nemajú čas a chuť pomôcť....Mozno sa teší, že má zase "pre koho".Varenie by mi nevadilo, ale organizovanie domácnosti a vyhadzovanie veci z chladničky áno.

@cervenaruza123 presne tak...môj muž mal 82 r babku a vždy, keď sme tam prišli ešte sme neboli v obývačke už hneď čo nám pripraví, prečo sme nedali vedieť dopredu to sme už robili naschvál nech nevypeka...tak sme aspoň odchádzali s ovocím, zeleninou, zavaraninami.
Moja mama ma zase úchylku na záhradu, keď príde hneď čo mám presadiť, ostrihať, poliať.Ale ja, keď prídem k nej tiež mám svoje móresy a určite jej idem na nervy🙂
Chlapi otcovia, dedovia nie sú o nic lepší.Otec mi nosí 2x do týždňa hokkaido, cukinu už som všetkých susedov obdarovala nemám takú spotrebu.To vieš starajú sa je zle, nestarajú je zle.
Ber to to tak, že mama je taká a nikdy sa nezmení len treba trocha ubrať a nechať Ta dýchať

hederamonstera
24. sep 2023

Posli ju k nam

basska_b
24. sep 2023

Ja to vidim furt ako lepsi pripad nez keby dosla s prazdnymi rukami a cely cas sedela na gauci a pozerala, ako okolo nej kmitas a este by aj volaco ofrflala... sak nech si donesie a navari, ked to ona chce, no a co, o robotu mas menej

basska_b
24. sep 2023

@cervenaruza123 Velmi pekny vhľad 💖 odporucam knihu 5 jazykov lasky. Niektori ludia holt prejavuju lasku darcekmi a skutkami sluzby ( ja za teba urobim...). Este existuju slova povzbudenia, fyzicky kontakt a spolocne straveny cas sustredenou pozornostou . Kazdy to mame trosku inak a niekedy sa to bije. Ale jak pises, tu to suvisi aj s inou generaciou, zmenou doby...

zafir01
24. sep 2023

@hederamonstera práve som to chcela napísať . 🫢 ja som nikdy nič také nezažila . 😒

emilia8654
24. sep 2023

@lenotazka milá autorka, nezoberte to prosím v zlom, ale kým tu na verejnom fóre s ostatnými ženami riešite a ohovárate svoje mamy a svokry za prílišnú starostlivosť (ja to viem aj pochopiť, mám podobnú svokru, ale ohovárať ju na MK by som si nikdy nedovolila) , niekomu mama umiera a nedá sa s tým prakticky nič urobiť a vedomie, že už si nikdy nedám jej segedín, ani k nám už veľmi pravdepodobne nepríde na Vianoce, ani už nebudem na ňu hádzať psie oči za cesto na medovníky a už teraz jej nemôžem zavolať keď ma niečo se****/hnevá alebo aj teší... to si človek neuvedomuje kým sa nič nedeje ... a keď sa už udeje, bude Vám nejaká prehnaná starostlivosť u r..zadku. Teda ak máte svoju mamu rada. Ak jej už niečo chcete vytknúť, tak jej pripomeňte, že rozmaznaný manžel je niekedy 100x horší ako rozmaznané dieťa.

jankak055
24. sep 2023

@kaktusik007 presne ako u nas...

denka259
24. sep 2023

Pošli ju ku nám, čo by som ja dala za to keby sa o mna/naše deti niekedy niekto tak postaral 🌺.

petkazamborska
24. sep 2023

mozes ju kludne poslat k nam domov ja sa jej uplne potesim :D hehe

dooscoby
24. sep 2023

@lenotazka moja mamina tiez nevie oddychovat a ja to mam ciastocne po nej. Isla s nami na chalupu nech six oddychne a ona isla pomaly o 5tej rano vencit psa lebo zaknucala. Co hrncek hnead umyvala, utierala, pozametat, ale tak byva s mamou cize snazim aa chapat. Naopak ja som rada, ked nakupi hlavne po vikende na chalupe je fajn najst doma pecivo, parky a daky zaklad k veceri, kedze ma vtdy caka vybalovanie, pranie a upratovanie. Alebo mrazena pizza, zmrzlina nejeden krat mi to zachranilo hladne deti,kedze oni odmietaju obedy v skole a ked su hladni tak si najdu kebab, bagetu ako prva pomoc. Ona nevari tak nakupi, ale vacsinou sa spyta, ale uz aj vie tak to nechavam na nu len moji nemaju alergie, intolerancie cize je to jednoduchsie v tomto. Alebo praci prasok, granule,toaletak.Pre mna je to pomoc a beriem to tak, ze raz jej to vratim, ked sama bude tu pomic potrebovat. Zatial ked pride ma u mna vzdy hotovu kavicku, nieco sladke, periem jej veci, kedze jej mama jej vycita niekedy aj toaletak, odvezieme tazke veci, manzel porobi mensie opravy. Ma to tazkw, ja som jedinacik, ona sa vratila k mame, ma 89 cize sa stara o nu co je psychicky velmi narocne.

veronika1754
24. sep 2023

@lenotazka pošli ju ku mne😁 kľudne aj dva krát do týždňa 😂

luuubik
24. sep 2023

@cervenaruza123 krásne a rozumne slová 👍

sherynkamalinka
25. sep 2023

@dooscoby moja budi psa, lebo mu urcite trba pišať :D

luccija
25. sep 2023

@sherynkamalinka už predvída😂

nadjam
25. sep 2023

Tak bud je to mama, alebo je to návšteva. Treba si uvedomiť, že mama nikdy návšteva nebude. Ale ak ti niečo vadí, treba jej povedať opakovane ale hlavne milo, toto nie a toto nie. Keď sa to nebude dat vydržať, tak nech nechodí. Véd deti nemáte zrejme a vy dvaja domacnost zvládate úprimne si neviem predstaviť, ze som slobodná a bezdetná s priateľom a mama alebo svokra sa mi na par dni dotrepu domov. Ked som.mala prve dieta a mama zostala na dochodku, prisla ku nam, kedze sme sa malo vidali. Bol to taky starostlivy teror, ze uz som ju viac nevolala. Pochopila. Každopádne držím palce.

ollynka
25. sep 2023

Keby ku mne prišla moja starostlivá maminka, ktorá za nás chcela aj dýchať a priniesla mi plnú tašku jedla, pozrela do chladničky čo je už po záruke a čo treba vyhodiť a upratala mi byt a môj starostlivý otec, ktorý keď dochádzal toaleťák, jednoducho vybehol do mesta a zaobstaral nám ho, tak by som ich na rukách nosila. A verím, že môj manžel deto a aj moje dieťa. Ale žiaľ už sú v nebíčku a ja tu čítam, aké PROBLÉMY tu môžu mať ľudia a čo všetko im vadí. Nič proti diskusii, len mi je z toho smutno.

nufafa
25. sep 2023

@lenotazka mohla by si ju, prosím, poslať k nám? Pri jednom malom a druhom maličkom dieťati je zázrak, že nespadnem dolu papulou a uvítala by som, keby na chvíľu za mňa niekto aspoň navaril.

ayanamirei
25. sep 2023

@nufafa akurat som to isla pisat,ze absolutnu unavu a deti na autorku prispevku a potom bude mame ruky/nohu bozkavat za navarenie a starostlivost🙏 ale to si take, o ktore sa mama starala/stara odjakziva absolutne nevazia a este sa tu budu potlapkavat a ohovarat mamu aka je toxicka a manipulativna a neviem co vsetko 🤦🏼‍♀️ Ja som kolkokrat mamu doslovne prosila o pomoc a zo vsetkych prosieb a razov prisla mozno 5%pripadov 😞
Takze autorka @lenotazka skus sa nas sebou zamysliet - mama nie je len host, je to tvoja rodina.

kristinuhro
25. sep 2023

@lenotazka ja mám to isté. Dosť nám to narušilo vzťahy aj ked sa s rodičmi vidime tak 2x do roka. Nepomáha nič. A pritom to nikto z nás nemyslí v zlom. Treba len rešpekt.