icon

Prispevali vám rodičia na štart do života?

23. mar 2024

Dostali ste od rodicov/ rodiny nejaku vyssiu sumu na start do zivota? priklad byt/auto pomoc s kupou bytu, prispievanie pocas studia na vysokej?

mane01
23. mar 2024

Nie, pocas VS som pracovala a zivila sa sama.

barb0renka
Autor odpoveď zmazal
autor
23. mar 2024

@slavomira236 Nie kazdy ma co zdedit

lucia13022023
23. mar 2024

Pomohli. Co sa tyka bytu, dali mi penaize so mi sporili odkedy som sa narodila a kúpili nám všetky spotrebiče do bytu, rovnako tak aj mojej sestre keď si s jej mužom kúpili byt.

kukuk29
23. mar 2024

Nie...cely zivot sa o nas starali , VS nam platili a nemuseli sme pocas studia brigadovat a tym to konci.Ziadne auto, peniaza,pozemky alebo byt... a vobec im.to nema nikto za zle. Mali co dali a pomohli ako mohli...

jania023
23. mar 2024

Si dospela mas sa o seba postarat sama. Neviem ci vies ale minca ma dve strany a to je ze aj rodicia maju narok na vyzivne ak by velmi chceli
A nie mne nikto nic nedal, sama som sa muselao seba postarat na moje stastie lebo keby mi nieco « spadlo z neba » asi by som z toho nemala taku radost ako ked si nato zarobim sa a teda viac si clovek vazi veci ak sa na ne sam nadrel

autor
23. mar 2024

@jania023 Ja si to velmi dobre uvedomujem🙂 Len som chcela pocut nazory a skusenosti ostatnych.

Brigadujem od 16 pritom moji rodicia na tom niesu financne zle, maju velmi nadstandartne platy len nemaju financnu gramotnost. bohuzial. nedostala som nic.

nivea777
23. mar 2024

A čo vlastne očakávas od nich?starali sa o teba pokiaľ vyštudovala a nasla si prácu. Čo viac ešte majú pre teba spraviť? Teraz by si ty mohla pomáhať a prispievať im

0silvia0
23. mar 2024

Ja som nedostala od rodicov nic extra, mala som nejake sporenie, ale to bola smiesna suma, ktoru som akon18rocna kedysi dostala. mam deti vo veku 20 a 22 rokov. Obom sme zaplatili vodicaky, kupili prve zakladne auta, dcere financujeme vš studium v zahranici, syn pracuje.

sissy27
23. mar 2024

@slavomira236 ked ma niekto 3 deti, tak nemusi kazdemu kupovat auto, ale kazdy by mal dostat rovnym dielom - ci uz lasky, casu, pozornosti, moznosti vzdelania, ci materialnych veci… ale vstupuju do toho aj ine faktory - ak je jedno z tych deti napr tazko hendikepovane, tak logicky dostane viac casu, pozornosti a viac penazi pojde na jeho zdravotne potreby, na druhej strane kupovat mu auto ked nikdy nebude moct soferovat alebo vlastny byt ked v nom nikdy nebude moct zit, asi nema zmysel, ze?
Ale nie je fer mat tri deti a jedno odstrkovat alebo mat jedno oblubene a tomu kupit auto a zvysnym dvom povedat “sorry na dalsie nemam”.

Autorka: pomohli. Ale nikdy som to nebrala ako samozrejmost a nespoliehala sa na to, ani nenatrcala ruky. A povazujem za samozrejmost sa jedneho dna o svojich rodicov postarat po kazdej stranke.

ovaaa
23. mar 2024

Nie neprispeli.Všetko mám vďaka mojej usilovnosti a práce.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sisaka
23. mar 2024

Autor - nie, že rodičia nemajú finančnú gramotnosť, ale vychovali nevďačničku, ktorá si mysli, že je stred vesmíru a rodičia sú od toho, aby ju finačne zabezpečovali, až kým nezomrú.
A k otázke - nie, nič som nedostala, nič som nečakala, nie som postihnutá, aby som bola finančne odkázaná na rodičov.

autor
23. mar 2024

@nivea777 Nie nestarali. odisla som z vysky lebo mi ju nevedeli platit a ja som nestihala tolko brigadovat aby som aj skolu stihala (zahranicie).

zuzanazu85
23. mar 2024

Nie,aj keď tatko chcel. Jediné čo som si s radosťou vzala,boli obliečky,plachty, obrusy,aj pekné smaltované hrnce(nedám dopustiť), ktoré mi mamina škrečkovala 😁. Dakedy sa ti tak zvyklo svojim dcéram, ibaže ja som sa nevydávala,ale iba presťahovala. Tato mi chcel dať dáky ten peniaz, ale s vďakou som odmietla,reku načo tati?...keď si ma nevyčísliteľné vychoval a nevzdal aj pri mojej divokej, rebel puberte 😆.

0silvia0
23. mar 2024

A kde si v zahranici studovala? A akoze citis krivdu?

autor
23. mar 2024

@sisaka Ano neskutocnu pravdu mate. Preto od 16 robim, v 18 som sa odstahovala a odvtedy mi neposlali ani korunu. Chodia na luxusne dovolenky, sestre financuju cely zivot a ja mam 3 prace.

Milujem taketo zeny co si musia rypnut ked vobec nepoznaju okolnosti.

nivea777
23. mar 2024

Tak žiaľ,potom jedine si vybrať výšku, ktorá by nedala tolko peňazí. Ja som chodila na VS na Slovensku, stihla som aj brigádovať. Potom som prešla na externé a pracovala popri tom

nivea777
23. mar 2024

Moje deti keď budu chcieť študovať, tak budu aj brigádovať. Zaplatím im internát, dám nejaké vreckové a všetko navyše už bude v ich réžii. Financnu gramotnosť máme dobrú,ale chcem aby sa naučili starať o seba samy a nie čakať od iných

jania023
23. mar 2024

Tak potom kde je problem? Asi ta stve to ze sestru dotuju a teba nie. To ze idu na dovolenku je ich vec, zarobili si nato a nejde to z tvojho.
Nikdy ta nenapadlo ze mozno problem bude v tebe kedze sestre daju a tebe nie?urcite to ma logicke vysvetlenie
Mozno sestra studuje a chce nieco dosiahnut, ty pracujes a nepotrebujes to a aj teda vztah s rodicmi ma sestra urcite lepsi sko ty teda podla prispevku sudim

autor
23. mar 2024

@nivea777 ano to idem spravit presne teraz

nikpa
23. mar 2024

Nie, nie a nie. Nič som nedostala. Na jednej strane ma to naučilo na nikoho na nespoliehať, od nikoho nič nečakat a na všetko si zarobiť sama. Ale bola by mi občas padla vhod pomoc, nehovorím teraz o drahých veciach ako byt, auto ale možno odpustit raz za čas za nájom, napr. keď som si musela kúpiť kvôli škole PC, alebo zaplatiť vodičak. No každopádne rodič je povinný dieťa chovať len kým študuje a nič naviac. Som rodičom vďačná, že ma vychovali a ľúbili, ostatné veci nie sú podstatné.

jakoma
23. mar 2024

Mna zivili az kym som nedostudovala VS, zaplatili mi svadbu, vodicak, operaciu oci. Potom mi pozicali dohodnutu sumu pri stavbe domu, to sme im vratili. Hlavne som od matury vedela s cim mozem ratat a pri vyske som vela brigadovala a to som si setrila.

sussana29
23. mar 2024

Nie. Na dom aj autá sme si zarobili.

sima338
23. mar 2024

áno, dali...

zafir01
23. mar 2024

Nie . Hneď po maturite som si šla po svojom . Úplne . Od nuly . Vlastne už počas strednej som mala vždy viac brigád ,aby som si mohla kúpiť niečo na seba ,alebo ísť na diskotéku .

lucia851
23. mar 2024

Nie nič

sisaka
24. mar 2024

Autor - 18 ročný človek je dospelý. Je normálne, že dospely človek nežije s rodičmi a tiež je normálne, že rodičia neživia a neposielajú peniaze dospelým deťom.
Chodia na dovolenky? No a? Ja tiež chodím a moja dospelá dcéra mi to nevyčíta.
Ak žiješ od 18 sama potom nechápem, čo zrazu čakáš sponsoring od rodičov. Čo ti to pomôže, keď tu niekto napíše, že dostal od rodičov niečo? Nezávidíť, každý ma rozdané iné karty, už by si mohla vedieť, že ten pocit, keď človek nie je od niekoho závislí a je schopní si na svoje výdavky sám zarobiť je 100x lepší, ako keď si na niekoho finančne odkázaná

jumama
24. mar 2024

Prosim precitaj si nieco o vztahovej vazbe. Skusim vysvetlit. Neviazne vam trochu komunikacia? Zrejme si rodicom tym svojim skorym odchodom ukazala, ze si taka silna, ze ich nepotrebujes. A bohuzial oni sa nepytaju a spokojne si v tom ziju. Nemoze to byt aj tak trochu? Ze je pre teba velmi tazke si pomoc vypytat a oni ta po tych par rokoch uz povazuju za samostatnu, neriesia?

Kontrolne otazky:
1. Vedia tvoji rodicia, ze by si potrebovala pomoc? Alebo sa spoliehaju ze si samostatna, lebo doteraz si im to ukazovla, ze ti to ide aj samej.
2. Ak by si ich o pomoc poziadala, boli by ti ochotni pomoct? Nie je najvacsou prekazkou to, ze oni sa nespytaju ci pomoc potrebujes a tebe to zase nejde vyslovit, ze tu pomoc teraz potrebujes?

Rodicia, aj ked sa snazia vychovavat obe deti rovnako, vascinou sa to neda. Pretoze v case ked sa dieta narodi, tak rodina je v inom rozpolozeni - ci financnom, ci dusevnom - a to urcuje ovzdusie celej vychovy. Prve dieta mozu mat rodicia plni idealov, vela sa mu venovat. Ale aj sa na nom vela ucit. Druhe dieta moze mat uz trochu materskou znudena mama, ktora tuzi po sebarealizacii. Ale zase uz je trochu sebavedomejsia v pristupe k dietatu, uz pozna choroby, boliestky, sposoby utisenia... Na zaciatku moze mat rodina peniazky a pri druhom dietati si zrazu nemoze tolko dopriat, kym mama nenastupi do prace a podobne. To vsetko velmi vplyva na rodinne vzahy. Doslova zvyknu psychologovia hovorit, ze je to ako keby tie deti mali ini rodicia. Je to tym, ze partnerske medzi mamou a otcom su ine, vztahy mamy a dietata a otca a dietata su ine. Vstupuje do toho vsetko co som povedala aaj akasi vrodena povaha dietata. Podla toho, ako velmi je mama naladena na dietatko, vznika medzi nimi "vztahova vazba" rozneho typu. Napr tu je clanok: https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/7654/vzt...

Hoci mame milujucich rodicov, zdanlivo bezproblemove vztahy, tak napriek tomu sa im niekedy nedokazeme zdoverit a nedokazeme ich poziadat o pomoc, hoci vlastne nic vazne medzi nami nikdy neprebehlo. Len mame pocit, ze sa musime vo vsetkom spolahnut na seba. Nemas to trosku tak? To by naznacovalo prave tu vyhybavu vztahovu vazbu. Ze sa citis osamelo, pride ti, ze niektore veci by ti mali rodicia pomoct, ale oni to sami od seba neurobia, ale mas pocit, ze vsetko musis zvladnut sama a nemozes poziadat o pomoc...

oli18
24. mar 2024

Moje deti studovali doma, brigadovali len cez prazdniny v zahranici. Zarobene peniaze si nechali na start do zivota. My sme im od narodenia platili zvysene poistky + stavebne sporernie, + nejaka hotovost, takze pri odchode z domu dostali cca 500 000Sk. Plus dostali moje a mazelove dedicstvo, co boli nehnutelnosti, ktore doteraz prenajimaju. Maju aj vlastne z vlastnych prostriedkov. Este budu dedit.