Problém s rodičmi
Ahojte,
S priateľom sme spolu viac ako rok. Ja mam 26 a on 34 rokov. Aj keď sme spolu len krátku dobu rozhodli sme sa, že sa zasnubime a začneme pomaly aj plánovať svadbu. Nebývame spolu, nakoľko chcem, aby to bolo "tak ako ma byť" a najprv ma byť svadba. Avšak u mojich rodičov sme nenašli pochopenie. Naši šaleli a dobre, že mi prsteň nevytrhli aj s palcom. Vraj som veľmi mladá, poznáme sa veľmi krátko a nemám stabilnú prácu (pracovať som začala len od augusta v novej práci, s priateľom sme sa o tom rozpravali a dohodli sme sa, že aj keď sa vezmeme s babätkom počkáme kým nebudem mat stabilnú prácu a zázemie). Začali mi vykrikovať to, ako sa s priateľom občas nezhodneme na nejakých veciach a ze nemáme všetky spoločne záujmy co znamená ze sa musíme lepšie spoznať a zistiť ci nám to spolu bude fungovať. Mne to príde veľmi vtipné, keďže aj naši sa doma niekedy na niečom nezhodnu a taktiež nemajú všetky záujmy rovnaké. Žiadny vzťah nie je 100% a v každom sa vyskytnú problémy, nezhody. Stále sme si to vedeli vysvetliť a myslím, že to je v živote dôležité a nie to, aby sme sa nikdy nepohadali. Doma sa so mnou už mesiac nerozprávajú a na prsteň sú až alergický. Je to hrozne psychicky vyčerpávajúce. Myslím si, že nerobíme nič zlé. Niekto sa pozná 10 rokov a rozijde sa a niekto pol roka a sú spolu šťastní cely život. Obaja sme dospelí, rozumní a vieme co chceme. Skúšala som sa s nimi o tom aj porozprávať, ale je to ešte horšie. Celé dni a noci len preplacem. Som veľmi sklamaná z prístupu mojich rodičov. Tieto chvíľa by mali byt pre nás s priateľom najkrajšie a mali by sme sa tešiť a kvôli mojim rodičom je to cele naopak. Obaja sme bez nálady a nešťastní. Veľmi sme sa tešili na to ako to všetkým oznámime, ako sa budeme spoločne tešiť a plánovať svadbu. A v takej to situácii nemáme ani chut sa s týmto pochváliť. Vždy som si predstavovala akú budem mat rozprávkovu svadbu a naši zahlasali ze žiadna svadbu nebude pretože oni nemajú čo oslavovať. Celému tomu nerozumiem. A priateľom inak nemajú problémy je to veľmi dobrý človek a vždy pomohol aj im ak potrebovali a oni zase jemu. Je to rozumný chlap, ktorý rozmýšľa do budúcna a hlavne chce mať vo svojom živote mňa. Myslím si, že iný rodičia by boli radi za takého "zaťa". Potrebujem poradiť čo mám ďalej robiť, ako túto psychicky náročnú situáciu zvládnuť. Bojím sa toho, že cez to všetko sa s priateľom rozijdeme kvôli psychickemu nátlaku. Odsťahovať sa od rodičov momentálne nechcem, nakoľko chcem mať najprv svadbu a som o tom presvedčená. Ale ako ďalej? Ako sa z toho celého nezblázniť? Prosím o radu. 🥲
@ľudí 3 Po roku tvrdiť, že sa hádate, že boli toho aj svedkom a, že ste tvrdohlavi. wau skvelý prístup k rozvodu.😀 Správaš sa ako 15 ročná a nie dospelá ženská. Ty si asi nejako mentálne zaostalejsia a preto to takto cele vnímaš inak tomu nerozumiem.
Asi iba tehotenstvo by ma donútilo sa vydať aj bez spoločného bývania. Nikdy, nikdy nespoznáš lepšie človeka ako po spoločnom bývaní. Stretávať sa a hádať sa je za mňa veľmi zle znamenie. Rodičia očividne vidia, že nie si zrelá na takéto niečo a preto tvrdia to čo sa ti nepáči. Určite by som šla radšej žiť s nim a bývať a až tak plánovať svadbu. Vtedy uvidíš veľa vecí, ktoré by si inak nevidela.
@luli32 my sme sa s manzelom zasnubili po 9mesiacoch chodenia svadba bola po 1.5 roku Jeho mama skoro vyskocila z koze. Mal 31 a ja 28. Myslim si ze v tomto veku je to uz normalne ze nebudes s niekym 5 rokov chodit a rozmyslat ci je to ten spravny chlap. Ja som toho nazoru ze alebo si s niekym sadnes alebo nie. Sme spolu 10 rokov a mozem povedat ze je to moja druha polovica, moja najlepsia ,,kamoska,, stale sa mame o com rozpravat. A na margo jeho mami tak sme to riesili tak ze sme si isli svoje. Vsetko sme vybavili vobec sme ju neriesili a potom sa pekne pridala a aj zaplatila co mala svadba bola super kazdy sa bavil. Dalsi problem nastal ked sa narodilo dieta a boli krstiny tiez nieco chcela riesit ale to uz sme si uvedomili ze je to jej povaha nikdy sa jej nic nepaci. Ale neriesime ju. Oni si ziju svoj zivot my svoj a obcas sa stretneme.
@majkamasar Vam to proste vyslo. Nehovorim ze treba spolu chodit 5 rokov, ale stale si myslim ze v autorkinom pripade planovat spolocny zivot len po vyse jednom roku, bez spolocnej domacnosti, je riskantne
A hádky sa týkali čoho? Teda najmä tá ktore jsvedkami boli rodičia? Lebo je dosť dôležité kvôli čomu a akým spôsobom sa hadate.
Vieš rodičia mozno práve svoju skúsenosť so sobášom a rodinou v 20 pokladajú za dostatočnú na to, aby ti radili nevydávať sa po roku vzťahu.
Na druhu stranu ak spolu intímne žijete, otehotnieť môžeš rovnako teraz ako po svadbe hoci dieťa ešte neplánujete
Ci teraz nie je veľmi kde, tak rodicia si myslia, že nezijete intímne? Alebo fakt ešte nezijete intímne? A nemusia to byť náboženské dôvody.
Ci ako to na malých dedinách býva, kým spolu nebývate, všetci sa tvária, že spolu nemáte ani intimnosti?
Ak spolu intímne žijete, nerozumiem potom tomu dôvodu nežit spolu v jednej domácnosti pred svadbou. Prečo?
Písala si, že rodicia by neprežili, reči v dedine atď. Chápem, ak sa tomu chceš vyhnúť, na druhej strane svadbu kvôli tomu aby reči neboli, že spolu bez svadby žijete alebo kvôli tomu, aby ste uzmohli intímne žiť, za mna nie dobrý dôvod.
Tiež som nepostrehla odpoveď, ktorá sa týkala tvojej práce. Doteraz si pracovala, nepracovala, stabilnú prácu už máš, či len hľadáš? Možno sa rodicia boja,aby si neostala závislá finančne na mužovi.
Možno sa im nepozdáva, že v 34 ešte nemá vlastné bývanie, možno nedostatočný príjem, celková už vaša čoby finančná situácia.
Skus v kľude na rovinu nech povedia čo okrem veku im vadí.
@luli32 rodicom treba ukazat ze sa vies postavit na vlastne nohy. Tiez by som nevyskakovala od radosti ak by mi dcera trcala doma a najprv fnukala za svadbou a byvanie s buducim si nevyskusala.... ono je pekne mat predstavy o zivote po svadbe, ale realita prefacká... prepac za uprimnost. Ale dceru budem najprv viest k osamostatneniu a odstahovaniu. A potom nech sa vydáva...
Ty sa predsa môžeš a mohla si sa už dávno osamostatniť od rodičov a vôbec si pri tom nemusela zit s mužom v jednej domácnosti, ak to tak cítiš.
Prečo sa tak nestalo? Nemala si prácu, možnosti bývania v malej dedine asi bohvieake nebudú, ale čo v okolí, študovala si do 25, bol tam zdravotný problém?
@janage Ja tam vidím skôr mentálny problém...Veď premýšľa, akoby mala desať a pýta sa mamičky, či jej kúpi biele, alebo ružové topánky 👎 A ešte spomínala malú dedinku, kde je evidentne vekový priemer 98 rokov a zmýšľanie typu "čo povedia ľudia" ☹ Celé zle 🙈
@walentina7 a Ty co riesis? tvrdis ze Ti to vyslo ale ostatnym chces zakazovat? a co Teba do toho ako ziju ini ludia? staraj sa o svoj zivot 🤦🏼♀️
Ja teda vidím ako sa ľudia spoznávajú po spoločnom bývaní , rozvody a rozchody ako na bežiacom páse. 5,6,7 , 10 rokov spolu žijú , zoberú sa a do pár rokov sú rozvedení . Rekordmankou je dcéra mojej klientky , 5 rokov žitia v jednom byte s mužom , 3 mesiace trvania manželstva.
Ak je niekto kompatibilný , tak bude komatibilný aj bez toho aby sme spolu žili . Ľudia sa menia, muži sa menia , ak niekto bol na začiatku ňunáňčik na konci manželstva to môže byť debil riadneho kalibru, takže pre ňa osobne spolužitie nie je žiadna záruka riadneho preverenia partnera.
Je množstvo párov ktoré spolu žili , zobrali sa a väz im zlomili deti . Potom sú páry kde sa zobrali lebo nevesta bola tehotná a často aj po veľmi krátkej známosti a sú spolu mnoho rokov v normálnom dobrom manželstve.
Vzťah je lotéria a to za každých okolností .
@luli32 to je ten isty, ktoreho si tu jedno obdobie riesila minuly rok??
@subartic ale samozrejme, že spolužitie nie je žiadna 100% záruka úspechu, tak ako ani SL nie je zárukou šťastného manželstva. Dokonca minulý rok sa najviac rozviedlo manželstiev čo trvali 20plus rokov.
Ale určité problémy sa môžu objaviť a par zisti, ze tadiaľ cesta nevedie.
Ja zas poznám pár čo 7 rokov spolu chodili, nežili a do pol roka po svadbe rozvedení. Sama som jeden vzťah po kratkom spolužití ukončila a dodnes si myslím, že to bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí. Lebo až tam, nie počas chodenia, ktoré mimochodom trvalo niekoľko rokov sa ukázali naplno ja to nazvem patologické stránky druhej strany. Odrazu začalo vadiť všetko ako sa obliekam, varím, upratujem, moja rodina, kamoška....
Úplne s tebou ale súhlasím s tým, že najväčšou skúškou pre väčšinu vzťahov je narodenie dieťaťa či detí.
Ako som už písala, chápem to tam kde sú náboženské dôvody a ani spolu intímne pred svadbou nežijú alebo sa o to snažia.
Ale v autorkinom prípade dôvod "čo by ľudia povedali" a rodicia, ktorí sa vlastne boja len toho, aby neostala tehotná mimo manželstva lebo zas čo by ľudia povedali, mne osobne príde pochopiteľný, ale nesprávny.
@espeo sme spolu 25 rokov. Slusne, nie?
Ty si jedináčik, keď rodičia tak lipnu na tvojej slobode... Nie teraz vzťah, nie tento muž, nie svadba a ty vyzeráš, ze bez rodičovského požehnania vy dvaja šťastní nebudete, fnuk💦 co tak z tej rodičovskej nepriazne niečo vytlct???
Ano,, choďte von, zarobíte si, kedy, keď nie teraz, spoznáte sa, primerane zostarnete😃a vaši nech si zatiaľ fukaju práškový....
Keď s ním chceš byť, tak buď. Svadbu môžete začať plánovať, veď môže byť cca za rok. Uvidíš, ako sa k tomu časom rodičia postavia. Snažte sa pred nimi nehádať, ani im nevešaj na nos vaše problémy.
A my sme spolu pred svadbou tiež nebývali, ale chodili sme spolu skoro 4 roky, než sme mali svadbu.
@stanulienkat A my 38 rokov😝

@luli32 myslím si, že rodičia majú jednoducho triezvejší pohľad na vec. Zaľúbenosť,t.j. ružové okuliare trvajú maximálne 2 roky. Až potom zistíš, či si vlastné ochotná akceptovať ho aj s chybami. Vy ste spolu krátko a dokonca ani ešte spolu nebývate a ani to nechceš. Čiže z môjho pohľadu vieš o ňom veľmi málo, plus si ešte zaslepená zaľúbenosťou. Rodičia si to pravdepodobne uvedomujú, ty si to pravdepodobne neuvedomuješ. Ak by mala také dieťa, ako si ty, na kolenách by som ju prosila, nech aspoň tie dva roky vydrží s dotyčným bez svadby. Nemáte sa kam ponáhľať, ak vám to má vydržať celý život. To spoločné nebývanie je za na takisto dosť veľké mínus, kopec negatívnych vecí si tým pádom jednoducho nemáš šancu všimnúť. Ale našťastie nie som tvoj rodič, takže tvoj život - tvoja ruská ruleta... ja len budem držať palce, aby vám to vyšlo 🤷.