Rešpektujete, ak deti nechcú byť oblievané?
Respektujete v rodine, ak vase deti nechcu byt oblievane a sibane?
@tenerifka * Netusim, kto toto vymyslel a preco je Sk jedina krajina, kde sa toto nasilie praktizuje. *
Bola to tradícia starých Slovanov pri oslave sviatkov jari a plodnosti. Vrbové prútiky pri švihaní po ženskom tele odovzdávali plodivú silu. Tiež tým zaháňali zlé sily. Oblievanie predstavovalo magické očisťovanie.
Mne pride sialene,ako niektore toto vedia prirovnat k nasiliu a tyraniu. Zasnem 🙆 mojej dcere to nevadi,ale chce len decentne. A tiez nepoznam zenu ktoru by zbicovali do krvi 🤦
@petulda333 nemusia nikoho zbicovat do krvi, a aj tak to nam mnohym pride ponizujuce, ved ak raz poviem NIE, tak to maju respektovat
@tenerifka nebudem reagovat,nema zmysel
@deti95060810 Názor ako zo stredoveku 🤦 Otras 🤦
@pribinak u mojej babky, jej brat kedysi nenosil klasický korbáč, ale chodil si odrezať do hory borovicu. Borovicovou vetvou potom surovo šľahal ženy z rodiny po nohách. Doteraz si pamätám, ako to brutálne bolelo. Nikdy viac som tam na Veľkú noc nechcela ísť. Takže áno, existujú aj sadisti, ktorí to nemajú v hlave v poriadku a vyžívajú sa v šľahaní žien. Tipujem, že tento človek z našej rodiny nebol a nie je jediný.
Nemam dcery, ale ak by im to nebolo po voli, respektovala by som.ich a nikdy by som nedopustila, aby robili nieco co nechcu len preto, lebo "sa to slusi a patri", resp. "co by ludia povedali"... h.vno (s prepacenim). V tomto stredovekom nazore bola vychovavana velka cast mojej generacie a ja som vdacna sama sebe, ze som sa toho v dospelosti zbavila... je to velmi oslobodzujuce 😉 PS: mam dvoch synov a nikdy tieto zvyky nepraktizovali, respektujeme ich volu 🙂
Uz od mala som to z duse neznasala, teraz mam 2 synov a nechodime nikoho sibat a brat sladkosti, nebudu sibat ani mna. Podla mna je to prezitok minulej doby, za mna je to trapne a ubohe aby ma slahali s korbacom a este maju za to nieco dostat...
Debil ten,čo to nerešpektuje.Nemam rada a úspešne ignorujeme tento sviatok všetci už roky.Nevarim,nepeciem,neupratujem.V pondelok ideme na rodinný výlet
toto "velkonocne nasilie" som vzdy neznasala, doma to nepraktikujeme a v okoli sa tvarime tak, aby bolo ostatnym jasne, ze nemusia hrat divadlo a ak musia, tak minimalne
Kriste👀👀 niektoré to hrotíte🙄 bývam na dedine od narodenia a v živote som nebola dobitá,ani zliatá...to, že sa niekto pohybuje v kruhoch,kde šibači nevedia,kde je sever ostatní za to nemožu..treba hľadať vady a chyby niekde inde,nie v tomto sviatku...to len na koni dokážu spraviť z Veľkej noci nadnarodnú tragédiu...🙈🙈jedna začne a už sa predbiehajú,kto zažil väčšiu veľkonočnú" šikanu"
Treba zrušiť, jasné treba a treba sem navliecť krampusov a kadejaké obludy z ktorých každý na mäkko...to nevadí, že taký "milý "čertík skmasne dieťa do náručia a kmáše s ním jak najatý, všetci bavia, dieťa vrieska...to nebude mať vôbec traumu, ako z pár kvapiek vody 😜
Neznasam velku noc od detstva, u nas nastastie uplne ignorujeme tento "sviatok", pre nas je to len predlzeny vikend. Neviem kto tuto traposinu vymyslel, ale ja by som snad bola schopna aj vylepit tomu, kto by sa ma pokusil oblievat ci sibat. Ani symbolicky!! Nech si s tym ide za tou, co o to stoji.
@miskakyska Ani my sme nikdy neboli zliate ani dobité, ale to neznamená, že sa mi ten sviatok páči a podporujem ho. Mne to príde vrcholne trápne a od istého veku my aj naši rodičia to neriešime, ani deti k tomu nevediem. Syn nechce chodiť šibať, tiež to pokladá za veľkú trápnosť.
@autorka ja to respektujem. Dcera si to nezela, tak sa nemusi nicoho zucastnovat, ani nic strpiet
Absolútne si nedokážem predstaviť nerešpektovať keby mi dcéra povie že to nechce. Našťastie nežijem v dobe spred 20 -30-40-50r kedy sa muselo tolerovať vsetko
Rešpektujem hlavne seba a tento zvyk ignorujem.. synovia akože idú vyšibať babku, veľmi symbolicky, ale mňa ani svoju sestru nesibu.. tento rok sme to odignorovali ešte viac, išli sme na sviatky na výlet do Budapešti..
Aj my tieto "tradície" ignorujeme a chvalabohu aj zvyšná rodina. Tieto trapošiny zo stredoveku v súčasnej spoločnosti nemajú čo hľadať. Buchnut korbacom alebo polievať "symbolicky" je pre mňa na rovnakej úrovni ako dat dieťaťu "symbolicky" po zadku - násilie ma aj formy ktoré nespôsobujú fyzickú bolesť.
Odkedy som skončila ako puberťáčka v teplákoch a hrubej mikine vo vani v ľadovej vode, s vložkou od pupka po chrbát (už vtedy som mala silné krvácanie a bolesti) a premočená do nitky, tak STOP. Šibnutých a pripitých chlapov, naozaj nemusím a celkovo tieto nezmyselné akože "tradície".
Keby sa to dcére nepáči, rešpektujem to.Moj muž tiež neoblieva, iba strekne voňavku, aj syna len tak učí.Ale dcére sa to páči, takže chodia kamaratkine deti
@miskakyska no, moja sesternica zila v okresnom meste a na velkonocny pondelok ju v byte oblievali tak, ze sa tak 4-5x musela prezliekat a castokrat bola aj chora nasledne. Vsetci doradu ozrati…chlapci sa predbiehali, kto viac zarobil. Eh, to su uz len tradicie, ktore stoja za udrziavanie v 21.storoci.
Ja som sa zatajovala doma. To ti pride tiez v pohode, ze ma nerespektovali, ked tu dr…tu velku noc nechcem?
moja mama to respektovala a planujem to respektovat aj ja - ci uz v ramci rodiny alebo nie, ked mi niekedy dieta povie, ze on polievat/sibat nejde nebude chodit
my sme to kedysi ako rodina vyuzivali na rodinne vylety, predsa len styri dni volna 🙂
ja som tieto sviatky prežívala na dedine a dodnes sú to pre mňa najkrajšie spomienky. S babkou sme piekli , všade bolo čisto a voňavo , a v pondelok sme čakali na kúpačov . Vôbec nám nevadilo že nás pooblievali čistou vodou a postriekali najlacnejšou voňavkou , zišla sa celá rodina . Akože sme pištali , ale v podstate sme boli spokojné že až toľko chlapcov nás prišo obliať. Žiadnych šibačov čo by ťali do živého široko ďaleko nebolo . Často sa strhla oblievačka medzi mužskou a ženskou časťou , bolo kopec smiechu a zábavy. Moje dcéry s tým nemajú najmenší problém , dnes už aj tak taká riadna oblievačka ani nie je.
Jasne, ze respektujem, dlabem na tradicie, dolezitejsi je pre mna dcerin pokoj.

dúfam, že čoskoro tento trápny sviatok mlátenia žien a polievanie studenou vodou a nechutnými voňavkami zmizne.