icon

Rešpektujete, ak deti nechcú byť oblievané?

30. mar 2024

Respektujete v rodine, ak vase deti nechcu byt oblievane a sibane?

zeldia
30. mar 2024

Ak by ma niekto oblial tak mu vypálim po papuli.

wiccawicca
30. mar 2024

Ja som toto ako dieťa a ako mladá strašne neznášala, žiaľbohu som to musela akceptovať, lebo zvyky na dedine. Keď sme boli menšie, tak prišli možno susedia a spolužiaci, trošku pošibali medzi dverami, dostali vajíčko alebo čo a išli domov. Keď sme boli na strednej, tak bolo zvykom, že treba chalanov aj pohostiť, chlebíčky, zákusky a niečo vypiť. Oni chodili spolu všetci spolužiaci a niekedy ku mne prišli možno až navečer, kým obišli všetky spolužiačky, niekedy aj opití už a robili doma zle. Rodičia našťastie nikdy nedovolili aby nás bili, mohli len symbolicky a do vane ma dali iba raz a našťastie do teplej vody, lebo mama ich hneď krotila. Potom som ich po dva roky už ani nepustila, keď prišli večer napití a robili zle. Ako dieťa som cítila veľkú krivdu z toho, že chlapci si nosili plné igelitky čokoládových vajec a zajacov čo si vyšibali a ja som im ich musela dať za to, že ma vlastne zbili a my dievčatá sme nemali nič. Chodili sme šibať akože iba krstnú a niečo nám dala. Teraz mám dcéru a ak bude chcieť, aby ju niekto prišiel vyšibať, môže byť, ak si to nebude želať, neotvoríme a hotovo. Ja som jej zvykla poschovávať na záhrade sladkosti akože od veľkonočného zajaca aby mala radosť. Šibať chodila babku a deda a tetu. A mňa vyšibe synovec a je to. Muž absolútne nešibe a neoblieva. Jemu je to jedno. Hlavne že má čo jesť. Na Veľkú noc odpočívame.

zeldia
30. mar 2024

@tenerifka nehnevaj sa ale tvoj príspevok o tebe veľa vypovedá netušíš a si šťastná že 25 rokov netušíš. Ak nevieš a chces vedieť tak si prečítaj napríklad na Slovensku mame Slovensku akadémiu vied a Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV, v. v. i. je jeden z top ústavov podľa zahraničných hodnotení v celosvetovom meradle. Okrem toho veľkú popularizacnu pracu robi Dr Katarína Nádaská. Tak keď 25 rokov “nevieš” tak sa k tomu nevyjadruj sproste.

vreckovka2
30. mar 2024

Samozrejme, ze by som to respektovala. My tieto sviatky zatial vobec nedodrziavame. V detstve mi ich dokonale znechutili. Ak vsak bude nase dieta chciet, tak tradicie zavedieme, ale v ramci respektu druhej strany. Vzdy som sa rano bala, lebo moj otec mal zvyk vyliat nas z postele. Neznasala som to. Ked uz som mohla, tak som sa zamykala v izbe a nastavovala si budik na skoro rano, aby som bola hore skor. A neskor som na tieto sviatky uz nechodila domov. A doteraz nechodim. Pamatam si, ako som sa raz schovala s krikom pod postel u babky, lebo ma chceli vysibat a poliat. Neznasala som tento den.

diewcatqoo
30. mar 2024

Mam 7 rocneho syna a chodi sibat. Ale nerobi z toho modlu - ak sa rozhodneme pre vylet a sibat nepojde, je s tym uplne v pohode. Sibe naozaj symbolicky, ziadna sila, len fakt slabucko poklepe korbacom po zadku. Oblievat nechce, lebo sam vie, ake je to neprijemne, ked je clovek mokry.
Cakame dceru a ak dcera povie, ze sibana byt nechce ani symbolicky, budeme to respektovat. Nikdy by som nedovolila, aby na moje dieta niekto vylieval kyble ladovej vody alebo ho hadzal do potoka, pripadne bil silou korbacom.
Nas otec a bratia oblievali tiez len tak symbolicky, par kvapiek na vlasy alebo parfem. Sem-tam prisli spoluziaci, ale ti moji boli celkom normalni - tiez len tak symbolicky. Zato moju sestru ked prisli obliat spoluziaci, tak mali kyble vody a vzdy som sa bezala ukryt, aby sa mi tiez neuslo. Je to snad najdebilnejsi zvyk aky na Slovensku existuje.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
sissy27
30. mar 2024

@pribinak takze ty nepoznas, ty si ani nepocula, takze sa take nikomu nestalo? Vidis, a ja a mnohe dalsie sme si to aj zazili… ladovy potok (este mrzlo aj sneh bol) a dvojmetrovy korbac, od 6 rana do 12, strasna sranda, fakt…

mandzula
30. mar 2024

Ja si tak nejako myslim, ze keby boli sibani a oblievani chlapi, tato tradicia by velmi rychlo zakapala, ale ked ide o zeny, tie musia vydrzat vsetko, lebo tradicia, hoci aj nezmyselna.

deedol
30. mar 2024

mame syna a nechceme, aby ho niekto braval sibat, ked on sam nechce. keby neskor chcel (s kamosmi), tak ok, ale my sibacku a oblievacku nemame radi, takze ho k tomu aktivne nevedieme, a v pondelok radsej cielene nie sme doma, ale niekde na vylete.

keby som mala dceru, respektovala by som jej nie a muz takisto. ja si pamatam, ze som to nemala rada, a moj muz to neznasa snad este viac ako ja.

suzy2508
30. mar 2024

Úspešne tiež už roky ignorujem celú Veľkú noc. Dúfam, že tento pripečený zvyk polievať a švihať korbáčom postupne vymre. Syna k tomu nemienim viesť, muž tiež nešibe a som rada, že vie, čo sa v 21.storočí na chlapa patrí. Keď chcete rešpektovať sviatky Veľkej noci, hajde do kostola, nie ženy švacať.

pribinak
30. mar 2024

@sissy27 ja som fakt takýchto debilov nezažila a ani nikto koho poznám
Som rada že mam normálnych ľudí vo svojim okoli

matkova_laska
30. mar 2024

Ahoj autorka 🙂 u nás musia rešpektovať mňa… 😂🤦‍♀️ ale k veci. Z detstva mám z tohto sviatku traumu, keďže sme obrovská rodina a ja som ako dieťa bola neuveriteľný introvert… chodili ku nám bratranci snad neviem z koľkých kolien a bolo bezne byt mokrá za deň aj 30x…. A všetci sa zdržali a smiali na nás (sme 5 sestier) že sme mokré ako kurence a podobne nevhodne situácie a ako dievca som sa cítila strasne ponizena, odvtedy tento sviatok neznášam, neuznávam žiadne symbolicky ani nič že aby sa nepovedalo. Môjmu muzovi som to zvestovala hneď na začiatku a povedala som mu, že ak raz budeme mať deti, že odmietam takéto aktivity (obzvlášť pre dcéru)… synovia chodia iba vyšibat babku (lebo ta si to vyslovene žiada)- ale to chodia kľudne aj v utorok, pretože vždy sme v pondelok mimo na nejakom výlete/pobyte… i teraz sme od štvrtku v Krakove a myslím, ze je to to najlepšie rozhodnutie čo sme mohli urobiť, žiadne nákupy pre šibačov, ale len intenzívne krásny cas v kruhu mojej 5clennej rodiny ❤️ minule roky sme boli na opekacke, chate, turistike, skratka stále niečo 🙂

mandzula
30. mar 2024

@pribinak ani ja nepoznam zbicovanu, no svagrinu na dedine zvykli smarit z mosta do potoka, a kedze uz mala dost modrin a zapalov pluc, chodila sa k nam vzdy v pondelok schovavat.

zuz0110
30. mar 2024

Ja som to ako dieta neznasala aj “symbolicky”. Moj muz bratislavsky staromestan sibat nebol nikdy, takze toto absolutne ignoruje. Pred par dnami mi volala mama, ze ci ma synovi kupit korbac. Hovorim jej, nech sa spyta jeho. Syn (5r) razne odmietol, ze to je blbost. Aj ked v skolke o tom hovorili a pominule roky mu ho niekto v rodine pichol do ruky pocas velkej noci, tak odmietol s tym niekoho “buchat”. Ja neviem, niekde na dedine je to mozno ine, ale ja som rada, ze v meste tato blbost vymiera.

klip0
30. mar 2024

A u nás doma sa nerešpektovalo že som nechcela.
Bola som zlá, kazila sviatky, robila drahoty, netykavka, nemôžem byť taká, to sa musí atď atď atď. A ešte poďakovať a dať výslužku, pohostiť, usmievať sa, radovať... Brrr doteraz ma striasa

pribinak
30. mar 2024

@mandzula tak to je fakt sprosté

ronie338
30. mar 2024

U nás máme dohodu, len teplá voda, priateľ rešpektuje, u nich v rodine max pohár vody ale skôr iba parfém a symbolicky vysibat, malý pôjde s ockom, už sa najbližšia rodina pýtala ci pôjdu, aby sa vedeli nachystať ale keď som bola malá tak sme vždy skončili vo vani a nemala som to rada, teraz mi to nevadí keď si môžem nastaviť teplotu vody. Ale tiež to nie sú vedrá vody ale len trochu

mandzula
30. mar 2024

@pribinak na mnohych irecitych echt dedinach to takto, bohuzial, fici este stale.

mamickalisticka
30. mar 2024

Ja si u nás pamätám takú vec, že mamu obliali, fakt velmi a nepekne, nahnevala sa a s plačom ušla. Celý deň bola zamknutá v izbe. Bolo to pre mňa strašne traumatické, moja mama NIKDY neplakala a zrazu toto. Našťastie potom sa to už nedialo, na veľkú noc sme chodili preč alebo sme neotvárali.
Mňa na prvú velku noc svokor oblial vodou. Muž to mal celý deň na tanieri, bola tichá domácnosť. NIKDY by si to už nedovolil.. ani mojich troch chlapcov k tomuto nevediem. Blbotina možná len na sk 😒

srdeenko19
30. mar 2024

Keď som bola dieťa, nikto nikdy nič nerešpektoval. Susedia z ulice, chalani, kamaráti oblievali plnými vedrami vody, aj na ulici. Sesterniciam vyliali aj do postele kybel vody, chalani isli uplne cez mrtvoly. Neznášala som tieto zvyky. Našťastie odkedy mam rodinu, tieto zvyky ignorujeme aj s mužom. Aj keby niekto prišiel, neotvorime alebo keď chce niekto náhodou prísť, všetkým hovoríme, že nebudeme doma 😅
Za mňa naozaj, v ten deň sa niekde zobrať a ísť preč. Naj na cele sviatky nebyť doma, ak sa dá.

janulka1802
30. mar 2024

Hm, ako tak čítam príspevky, tak ja budem výnimka. Mne oblievačka nikdy neprekážala. Ako dieťa, zvlášť ako pubertiačka, keď sa mi páčili chalani, som sa na oblievačku tešila. Ja mám ozaj na to pekné spomienky, hoci som bola komplet mokrá. Bolo veselo, nemám na to jedinú zlú spomienku. Nespomínam si, aby som bola po oblievačke chorá. Nemám dcéry, ale ak by si to nepriali, rešpektovala by som to. Synovia sú jemní "oblievači".

ropucha6
30. mar 2024

Ja osobne z toho traumu nemam, vacsinou bolo iba velmi decentne sibanie v rodine a trochu vody. Dcera je mala, budeme “sibat” prvy rok, ked sa jej to nebude pacit, tak to praktizovat nebudeme. Aj to som musela manzelovi pripomenut, ze nema sibak, ten by to ani neriesil.

veronikaszabova
30. mar 2024

Sme 3 sestri - otec nikoho nepustal, lebo sme to nechceli. Respektoval nase nazory a pocity.
Ja mam 2 synov a dceru. Chalani sibat nechodia, chodime radsej niekam na vylet. Dcera je este malinka ( 1 rok), ak vsak nebude chciet pustit sibacov, nepustime ich. A ziadne " nech nerobi drahoty", ako tu bolo uz pisane. Otrasny pristup.

terezka1947
30. mar 2024

Vždy sa divím,keď príde téma oblievačka.
To naozaj ste boli tak zabité, zničené?
Odjakživa ma chodili chlapci oblievať vždy to bolo srandovné,žiadna násilie,modriny,...pekné spomienky na to mám.
A to bývam na dedine,čiže zvyky sa dodržiavali.
Ale asi sme mali normálnych chlapcov🤷

darinelainey
30. mar 2024

Ja už len keď som počula tento rok od priatelovej rodiny že mame prísť babky vyšibať tak sa mi zježili všetky fúzy na tele. Debilná tradícia na ktorej najviac záleží starým jezibabam čo by ich po zbytok roka nikto pozrieť neprišiel lebo si nechce kaziť pekný víkend. Nemám slovenských predkov a teda u nás sa táto primitívna tradícia oslavovaná tým najviac konzumným spôsobom vôbec neviedla. Milovala som moju mamu za to že vždy na šibačku ráno zvesila zvonček aby sme sa mohli prespať až do obeda lebo sme celu noc pozerali filmy 😁 to je ďaleko krajšia spomienka

janage
30. mar 2024

Mne je smiešne, koľko mužov obhajuje tieto pohanské zvyky, lebo pohanské sú v tejto kresťanskej krajine. Ale akýkoľvek inaky zvyk je fuj, to do kresťanskej slovenskej krajiny nepatrí.
A pritom drvivá väčšina mužskej populacie to robí kvôli, jedlu, pitiu a prachom.
Keby sa dávali len stužky a vajíčko ako v minulosti a vypustilo sa núkanie alkoholom myslím, že by tento zvyk v dnesnych časoch do roka, 2 vykapal.
Tiež nevidím dôvod, aby si žena alebo dievča nechalo robiť niečo čo je jej vrcholné nepríjemné len preto, že ten druhý chce.
Nehovoriac o tom, že kedysi to malo úplne iný význam. Sibali len slobodní, vhodní na ženbu, slobodné vhodné na vydaj a pri tej príležitosti dievča mohlo verš na vajíčko ako odkaz vyskrabat atď.
Tiež som to ako dieťa neznášala, v momente keď som mohla som v ten deň začala chodiť na výlety.
Kto chce a je mu to milé, nech si užíva koľko chce. My ostatní sa zariadime podľa seba.
A povedzme si úprimne kedy ľudia veľa dreli vonku, tak podobne rozptýlenie bolo jedno z mála možnosti "kultúry" na dedine. Dokonca sa dievčatá predbiehali, ktorá mala viac šibačov, lebo o tu bol väčší záujem.

terezka1947
30. mar 2024

A ešte doplním,synovia sa tešia,že môžu ísť oblievať spolužiačky....s mojou voňavkou,majú zákaz brať peniaze,čiže dostávajú sladkosti.
Sú smutní,keď sa niekto zatajuje.

guliver19
30. mar 2024

@alex49 ze mlatenie. Kde si videla ze sa zeny mlatia?? Nerob histeriu😀. Zeny sa jemne posibu, novym jarnym prutim aby boli tak ohybne, pruzne, zdrave ako to mlade prutie. Je v tom symbolika a je to slovanske kulturne dedicstvo.

natalkasimonka
30. mar 2024

My mame istotu 60kg psa....nik nepride
A dievcata a ani ja to neznašame

gab1sol
30. mar 2024

Mám dve dievčatá a také to symbolické “obliatie” a vyšibanie s riekankou rešpektujú, smejú sa pri tom. Ale mladšia je citlivá na vodu, takže tam vždy upozorním, že len jemne, alebo vodu vôbec. Ak by sa im to nepáčilo, tak by som šibačov nepustila dnu. A tento rok dokonca nahovorili tatina, aby si kúpil korbáč, lebo to sa predsa patrí a ony majú nachystané stužky, aby mu uviazali.