Riešenie konfliktov s partnerovou matkou: Rady a skúsenosti
Prosím Vás, neviem či ja som už divná, ale chcela by som počuť Váš názor. S partnerom máme 2 ročného syna a svokra stále vyžaduje, aby tam partner chodil každý víkend buď sobotu alebo nedeľu, samozrejme s jej vnukom. Za celé 2 roky sme nemali víkend pre seba, nás troch ako rodinu. Vkuse mu mama vypisuje, kedy uvidí malého, leze mi to na nervy. Nerešpektuje niektoré veci, ktoré poviem, preto jej nechcem dávať moje dieťa ešte. Musela som už aj zakročiť, lebo ho začala manipulovať. Cez týždeň chodí priatel neskoro z práce, sme málo spolu a ja mám cez víkend rada aj kľud a chcem aby sme trávili čas aj spolu ako rodina. Jeho mama je veľký generál a keby jej povedal, že nepríde a neuvidí vnuka jeden víkend, bol by prúser na svete. Mysli si, ze vsetko sa toci okolo nej a syn jej bude s nasim dietatom vyplnat program cez vikend, lebo ona nefunguje s muzom. Ja sa s našimi vidím každý druhý víkend. Chcela som to striedať, jeden víkend jedna babka a dedko jeden deň, druhý by sme mali pre seba. Ďalší víkend by sme šli k druhej rodine, ale neprešlo. Každý víkend riešime jeho rodičov. Teraz zrazu začal tlačiť, že bude tam chodiť aj cez týždeň so synom. Som na materskej a som proti tomu. Priateľ totiž nevie byť ani sam s dieťaťom, vkuse by behal len za mamickou, aby uspokojil jej túžby a potreby. Už som povedala, že nevedia prestrihnut pupocnu šnúru. Jeho mama je až príliš naviazaná na synov a keď sa jej narodilo prvé vnúča, ešte sa to zhoršilo. Kazdy vikend musia k nej chodit na obedy. Je až posadnutá malým a nechce sa zmieriť s tým, že jej syn už vyletel z hniezda.
@oli18 nie je to dobre vychovaný syn - ved to (takmer) každá tu vidí, že total ignoruje názory/potreby zeny, s ktorou žije a s ktorou si spravil dieťa. Kde tu akože vidíš tú jeho dobrú výchovu? Keď chce jeho partnerka deliť ich čas medzi potenciálnu svokru a svoju rodinu, už je zrazu proti. On si neváži rodinu (tam už patrí aj ona a jej blízki), on je len naučený skákať podľa svojej mamičky.
Je tu množstvo párov, ktoré rodičov vidia raz za 3-4 týždne a napriek tomu majú v rodine veľmi pekne vzťahy. Ja svokrovcov vidím dokonca ešte menej a napriek tomu môžem tvrdiť, že medzi nami panuje VZÁJOMNÁ úcta a ľúbim ich (aj oni mna). Verím, že s manželom vychovame syna v podobnom duchu, ako bol vychovaný môj muž - a síce, že keď si založí vlastnú rodinu, ta bude u neho na prvom mieste.
@michaelaaa02 súhlasím s babami, problém je priateľ. Pozri, buď si zvyknes alebo odídeš zo vzťahu s ním. Zatiaľ nie ste manželia, takže máj v Tom úplnú slobodu.
Tak a to si nevidela pred dietatom, ze mas doma zavislaka na mamicke? On to tak chce a hotovo. Zjavne je to pre neho nejaky ideal.
@petamich ale on nechce, jemu to tak vyhovuje... moja rodina nie je tak naučená, že musíme každý víkend sedieť u našich cez víkend, lebo rešpektujú, že mladá rodina potrebuje aj súkromie...
@esteris áno, jeho pokrvná rodina ako mama, babka, dedko (samozrejme s nasim dietatom) su preňho dôležitejší ako ja...
@lizatko1009 možno je to tým, že za celé 2 roky nevedel povedať mame, že obcas neprídeme, chcem sa venovať svojej rodine, aj ja ho potrebujem mat tiez doma ako partnera, aby sa nam venoval... keby to tak bolo, ustupim a dávam malého na stráženie... ale keď sa mam podriadovat ich pravidlám, tak nie... nechcem aby tam malý chodil, lebo je to manipulativna osoba... keď sme šli na predĺžený víkend občas, normalne som mala pocit, ze svokra ziarlila, ze ideme ako rodina prec... tak tam musel priateľ utekať cez týždeň, aby sa nezblaznila, že neuvidí malého...
@rozculena on mi na to povie, že ma kamošov a ich deti sú stále s babkami, aj cez týždeň a víkend
@michaelaaa02 a to ako to maju kamosi (vraj; pochybujem ze zeny kamosov by toto znasali) je pre neho viac smerodatne ako to co si prajes Ty=jeho partnerka a mama jeho dietata?! Odpalkoval Ta...
@michaelaaa02
"...je to manipulativna osoba... keď sme šli na predĺžený víkend občas, normalne som mala pocit, ze svokra ziarlila, ze ideme ako rodina prec... tak tam musel priateľ utekať cez týždeň, aby sa nezblaznila, že neuvidí malého..."
Nie NEMUSEL, on chcel a on sa slobodne rozhodol tam utekat. Tebe je asi zbytocne nieco hovorit. Stale si dokolecka ides to svoje o svokre. A chudacik nesvojpravny priatel nema na vyber, vsetko je to vina tej jezibaby.
@apolka77 jj, je to chore, ale riesit to musi tvoj drahy
chodil by tam pekne bez mojmo dietata, kludne do piatku do nedele... a ja si s dietatom spravim program. A nech sa preberu, to ako to mali oni zauzivane, neznamena ze aj vy to budete mat tak. Teba to ako matku dietata vobec nemusi zaujimat. Jedna vec je navsetvy, stretavat sa, druha vynucovat si taketo "povinne kazdotyzdnove navstevy".
@michaelaaa02 nič si z toho nerob môj bol tiež taký ,že každý víkend u jeho rodičov tiež som hovorila ,že radšej k vode niekam ako k nim nudiť sa na dvor ale moja svokra nemala ešte ani záujem o môjho syna no az teraz dospel čo má po 40 roku a už tam nechodí vôbec dokonca aj dom sme kúpili len o dom vedľa čo teraz povedal ,ze už nikdy by tak nekúpil no len vtedy mal kolo 20 rokov niekedy stačí dospieť a potom pochopí..Akurát ,že mi sme chodili všetci.Drzim palce ✊
Už na 2 strany sa rozobrali, kde je problém. Tvoj chlap je 3.cecok svojej mamy, neprestrihli pupočnú šnúru a nedozrel.
Len čo poradiť ? Hmm
Nič mu nehovor, kým v piatok príde z práce, odíď k tvojim rodičom a vráť sa až v pondelok ráno alebo kedy chces, aj o 10 dní. Aby mi niekto diktoval že musím, syn / vnúča musí takto pravidelne a často naklusat k babke, tak prrrr, a u náhodou. Babka nemusí vidieť svoje vnúča každý víkend a oba dni ! Ani zákon o rodine neprikazuje rodičom aby svoje deti vodili k babke ako do cirkusu.
Ty si bola dosť prístupná kompromisom, stretnúť sa cez týždeň, alebo jeden deň víkendu, aby si dieta a babka budovali vzťah, ale mňa by nikdo nedonutil takto cvičiť. Kedy si ma budovať vzťah mama otec dieťa, keccez týždeň otecko chodí neskoro domov ?! A cez víkendy trčí u rodičov, lebo mama povedala.
Ale mama si ty, tak ty rozhoduješ o svojom dieťati, henta teta nech buzeruje svojho syna, keď si dá srat na hlavu. Fakt ma to nasrdilo aj za teba, že Vegas ako cudzia žena píska a krúti generálskou paličkou ako bachar. Ja s mojou tvrdou hudbou by som už tak zakrocila, že by celá dedina bola hore noháma,nielen svokra. A to som mierny človek, veľmi, ale toto by zdvohlo dekel aj 3 mníškam.
Tak si ho proste spravte a nech tam nejde, vyriešené
Mam doma nieco podobne a je to cim dalej tym horsie. S tym rozdielom, ze chlap robi v zahranici a kazdy jeho prichod ku nam domov sa toci okolo jeho mamy/rodiny. Vzdy som bola na maleho sama, kedysi chodil na mesiac a dlhsie prec, teraz ca. 3 tyzdne (tyzden doma). Byvaju od nas 120 km. Z opacnej strany to nefunguje, prist si pozriet vnuka, existuju len vnucata, ktore byvaju blizko, tu sa len ocakava doviezt vnuka tam vareneho peceneho pred prah ich dveri. Chlap pride domov a hned vola mama kedy prideme, ako dlho sme neboli a co treba u nich pomahat a bla bla. Vidia len seba, a presne je to tym ze im syn nikdy nestanovil nejake hranice, hned na zaciatku. Zial aj ja som si to zacala uvedomovat az casom, zasahuje to nehorazne do naseho vztahu, ktory je aj vdaka tomuto pred rozpadom. Niekedy mam pocit ze chodi na slovensko len kvoli nim, nie kvoli nam, pre neho je to vsteko v poriadku. Pred mamou nikdy nenaznaci kusok odporu alebo nesuhlasu (bol schopny jej napr. aj klamat ze sme sli so synom k lekarovi aj ked sme nesli, len preto ze to ona nakazala a nechcel odporovat). U nas to vedie uz do takeho bizaru ze miestami zacinam aj ja o sebe pochybovat 😔 Naposledy ked tu bol sme mali ist vlakom ku jeho rodicom (problemy s autom), chcel ist skor, aby tam cim skor bol a trval aby som sla aj ja o hodinu skor z prace (aby sme stihli skorsi vlak), co som povedala ze sa mi neda, kedze chodim skor v ine dni ked ma syn kruzky (na ktore si ho musim sama odprevadzat kedze je stale prec), zacal po mne hucat aka som brzda ako ho brzdim ked chce niekam ist urobil mi taky cirkus doma kvoli tomu, ze doteraz nechapem. Kvoli tomu aby bol o dve hodiny skor pri mame. Pritom ked pride by mal byt on mne oporou a my byt jeho prioritou a aj ten cas nam vynahradit co tu nie je, ale nie je to tak. Takychto situacii uz mam plny zoznam. Neviem ako z tejto situacie von, uz je asi neskoro.🙄
@michaelaaa02 veď nech jej oviec, mami som unavený, treba mi niečo aj doma spraviť, tento víkend neprídem. Bože ludia, veď sú to vadí rodičia a ja mám pocit, že sa k nim správate ako k šéfom v práci. Čo sa vzťahy máte? Veď kto vás lepšie pochopí ako rodičia? Nikdy som nemala taký vzťah s rodičmi, aby som im nemohla povedať, čo chcem, aj sa ich spýtať, či niečo nepotrebujú oni odo mňa. Všetko je o komunikácii.
@princezna_bosorka
@evansova ja nie som autorka .
@michaelaaa02 ja by som mu pohrozila rozchodom. Alebo sa ho spýtala, prečo radšej neostal pri matkinej sukni, keď evidentne nevie bez nej fungovať. Podľa mňa je to chorý vzťah.
Povedala by som mu, ze na dvoch stolickach sa sediet neda. Zobrala by som sa so synom prec a spravila si program po svojom.
@oli18 dobre vychovaný syn?? Chlap, ktorý nerešpektuje matku svojho dieťaťa, svoju partnerku? Chlap, ktorý pred rodinou, ktorú si založil, preferuje vlastnú matku, ktorú poslúcha na slovo?
To asi ťažko..
Tento vzťah nie je zdravý. Ale že vôbec.
A to píšem ako niekto, koho pevnou súčasťou života sú starý rodičia.
@michaelaaa02 poznam to napis sk chces
@ivkaaa13 no ja viem presne, ako z toho von, a už by som daaavno v tom vzťahu nebola. Načo ti je ten chlap??? Načo??? Veď spolu ani nežijete, on je preč, a keď príde, je so svojou mamou.
@lizatko1009 ja to cez víkend nezakazujem, len mi to už začína vadiť... myslím si, ze som bola dosť tolerantná doteraz... Ale je normálne, keď príde víkend a môžme ísť všetci traja (ja, priateľ a syn) trebárs na bicykel ako rodina alebo proste niekde spolu von, vylet a on nechce, že chce byť s malým sám? Lebo je s ním málo? Tak nech vynechá občas návštevu u mamy a môže s nim tráviť čas osamote bez mamy a budovať si so synom vzťah... ale nieee, radšej ide za mamou... alebo mi nič nepovie a zatají to, aby nebol hriech...

@jaond19 velmi zavisi, kto z akej rodiny prisiel. Kde sa udrziavali a fungovali vztahy, nema problem. Kde v rodine vztahy nefungovali, povazuje taketo vztahy za chore. Neviem, ako to zvladaju Slovenky v arabskom svete a manzelmi Arabmi.🤷