Riešili by ste rodinnú nespravodlivosť s darčekmi?
Ahojte, mam v sebe taku malichernost, ktora mi uz ale dlhsie lezi v hlave. Svagrina ma dcerku a ja 2 deticky. No a pred rokom na vianoce prisla k nam s rukami plnych hraciek, ze to mam zabalit a dat jej dcere pod stromcek. Vsetko to stalo 30 €. A mam vybrat obom mojim detom nieco do 30 €. Povedali som si ok. Na to prisli svokrovci dali mi na darcek pre deti 50 € so slovami, ze aj neter dostala tolko. Ja si hovorim kurna ale ja mam 2 deti ne jedno. Po tom co svokrovci odisla manzel prisiel za mnou ci je to normalne a ci ma sa nasledne snimi porozpravat. Povedala som, ze ne mozno blba nahoda a riesime somariny. Lenze toto sa stale opakuje uz vyse roka..
Ja nikdy nezabudnem na meniny/narodky a na moje a mojich deti sa zabuda. Den deti, mikulas tak neter dostane jeden balicek a moje deti tiez jeden. Riesili by ste to ? Pride mi, ze riesim v sebe blbost a su aj horsie veci ako toto.
@janinah vdaka mne dostali moji svokrovci pozemok. Pomahali sme dost finacne, aj sme stavali aj vsetko. Vedela som svokre vybavit skore terminy u lekarov krd prisli problemy Cize si myslim, ze som zla nevesta ok. Chcela by som vidiet nevestu, ktora by tak dotovala svokrovcov. Stale si spomeniem na nu stale dostane kvietok odomna. Nemusis tu vypisovat ale na 3 strany aka som zakerna. Viem, ze je to malichernost a nebudem to riesit. Uz s nikym len sa budem tisko prizerat.
Z pohladu rodicov aj mna su spravodlivi- dali kazdemu dietatu na deti rovnako… a on nech zvazi co kupi, keby mate 4 deti maju davat 200€?
By som chcela vidiet keby to bolo opacne akoby ste tu zbrojili ze preco ma ten surodenec dostavat viac ako druhy.
Dobre tak nech sestre daju tiez 100€ a tych 50€ odklada na knizku,aby nebola ,,skodova,, z tvojho pohladu nespravodlive ale z ich ano..
Jedine co by som sa ozvala,ze ked nesu balicek nech urobia dva kludne mensie ale nech ma lazde dieta svoj.
Vianoce by som neriešila. Pokiaľ vám dávajú peniaze, ty rozdel na 2 darčeky. Veď všetko dôležité im dávate hlavne vy, rodičia. Ale o Mikulasovi nech s nimi manžel hodí reč. Nech im dajú buď 2 balíčky, prip. aj menšie, ak počítajú € na rodinu a nie na dieťa. Alebo nič. Ale deti sa snáď nebudú doťahovať o 1 lízatko alebo keksik.
@janinah a povedala by som, ze svokroci stale od nas dostali viac ako moji rodicia .. mojim netrebalo tak pomahat nikdy, mali v zivote stastie. Chvalabohu uz ani svokrovcom tak netreba pomahat, vsetko sa ustalilo.
Autorka vysvetli, ako vdaka tebe dostali pozemok…ty si kupila za svoje (nie spolocne s manzelom) a pozemok na nich previedla??? To isto
@natalienka12 ako naozaj uz takto tu somariny budeme rozoberat
Ked si s s tym pochvalila, aby sme ta adorovali, tak vysvetli. Malichernosti riesis ty. Ty si za kolko kupila svagrininej dcere?
@janinah samozrejme že nebola niekedy si tie dary ani nedáme ked sa medzi sebou dohodneme ale ked dávame dávame deťom rovnako... A mimochodom ako ma môžeš ľutovať keď ma ani nepoznáš ani nevieš akí sme ľudia ako žijeme nič, krásne si nado mnou vyniesla súd bez všetkého s tvojimi názormi sa veľa krát nestotožňujem ale nenavážam sa do teba
@maciatkoe no vies co my si presne tak davame, my sme mali prvi 2 deti tak svokra aj svagrina dali kazdemu rovnako napr po 20€, potom ako sa narodilo dieta svagrinej to pokracovalo jej decku 20 mojim dvom 20 a 20. Potom mala svagrina 2 deti tak to bolo 20 a 20 jej aj mojim. A teraz ma deti 3 tak davam 3xsumu, naposledy vianoce 3x50€ a napr. vobec neriesim kolko dala ona ci svokra mojim, uz su to velke decka akurat som presvedcena ze obidve dostali rovnaku sumu ako ostatne vnucata. Keby mala 4 deti tak dam rovnaku sumu 4x mozno nie po 50 ale urcite rovnako.
@natalienka12 neboj dost, dostala odomna celu vybavu, kazde vianoce min 50 €, kazda oslava ... Neboj ja som ani zlomok nedostala a to zaraba ovela viac ako ja (teda jej manzel). Ona si ani nespomenula, ze jej neter ma meniny. Cize tak sa idem bavit ...
Nepochvalila len, tu vyssie pisala, ze som strasna ci vobec pomaham svokrovcom ano ... A dost. Moja mama robila na restituciach cize ano dopomohla ku pozemku a ja a manzel sme zaplatili cast peniazkov co im chybali. Robim v nemocnici, cize ked prislo na slovo rakovina vybavovala som jej ozaj skore terminy (na sale bola za 2 dni). Bola to samozrejmost s mojej strany.
Ano riesim malichernost vo svojom vnutri a nie na povrchu, riesi ju aj manzel ale to neznamena, ze to realne budeme vytahovat vonku
peniaze na vianočné darčeky by som neriešila, ale priniesť jeden mikulášsky balíček pre dve deti, tak to by som im povedala, nech radšej nenosia nič alebo teda každému jeden. To mi príde uhodené.
@sheila121 akože ja už nechápem ako sa už všetko dá skritizovať...
Tak som sa zamyslela. Syna uz mam dospeleho,svagrovci maju deti viac. Ale ani za toho boha neviem,co ich deti dostavali,dostavaju a za kolko na Vianoce a sviatky od svokry. V zivote ma to nezaujimalo. A u nas to mame presne naopak. Segra ma deti dve. A vzdy ked chceli nasi silou mocou dorovnavat nejaku sumu,aby aj moj syn mal darcek v rovnakej hodnote ako dve deti, tak som to odmietla. Darceky sakra nie su o tom,aby si splnila nejaku hodnotovu hranicu!
@maciatkoe presne tak. Mne sa to zdá tiež spravodlivé. Každému svojmu dieťaťu dala pre vnúčence rovnako. Veď keď im to vadí, mali mať tiež iba jedno. Či zato, keď si niekto narobí 10 detí, má dostať 10x viac ako súrodenec? Každý má mať toľko detí, koľko zvládne zaopatriť a nie čakať od svokrovcov a rodičov.
Autor ak chceš napíš súkromnú správu naozaj ťa chápem zamrzí to
U nás to mame takto. Každé dieťa v rodine dostáva rovnako. Je jedno či ma/ nemá súrodenca. Napríklad 50€ na hlavu, či je jedináčik, alebo ma brata, sestru. Nikdy nič nedávame spolu.
Tak vidíš autorka,namiesto dotovania pozemku pre svokrovcov si mohla kúpiť svojim deťom čo potrebujú a nemusela riešiť blbosti🙈😬😬
@marryen hej ne :D keby som to skor vedela ..vtedy deticky neboli :D
Dakujem za nazor, nebudem tu uz odpisovat
Riesit to nebudem, len ma to mata uz vyse roka. Skusim mozno hodit rec ale so svagrinou aby pre malu nevyberala tak drahe dary.
Mna by asi drblo z “plnej naruce hraciek co dokopy stali 30€”. Uplne posledne co doma potrebujem (alebo teda moje dieta) je kopa toxickeho plastu z aliexpresu 🙈 kedze nic ine to za tychto podmienok byt nemohlo. Takze by som sa velmi tesila, ze mozem sama vybrat svojim dvom detom nieco rozumne za 2x15€ alebo spolocny darcek za 30€ (napr spolocensku hru, stavebnicu…). Na mikulasa ci ine taketo sviatky by som slusne poprosila, aby radsej pripravili 2 mensie balicky ako 1 velky, nech ma kazde dieta vlastny. Proste svokrovci maju nejaky rozpocet na darceky a daju rovnym dielom jednej aj druhej rodine - kto ma kolko deti je uz jeho problem. Ved keby si mala 10 deti, tak kupovat za 30€ kazdemu by bolo trosku vela, to musis uznat.
@janinah ked budes mat vnucata,tak im das jeden balicek? Pochybujem
Nejde o sumu,ale dat dvom detom jeden balicek je smiesne. A deti to vnimaju
Ja by som to neriešila, na takych veciach mi nezalezi. Prave naopak, velmi to nemusim toto obdaruvavanie a pocitanie kolko co komu dal, nikdy som to nechapala. Keby svagrove deti dostali aj 100x viac ako moje od svokrovcov, je mi to uuuuplne jedno a taktiez ak by to malo byt od svagrovcov pre moje deti, nieco jednokusove pre dve alebo co, trosku mi asi jedine bude blbo za nich ale inak nic, ani moje deti neriesia taketo hluposti.
A ja nechcem aby nam davali majland ale nech to je realne, ze 15, 15, 15 €. Potom pride za nami neter a sa vystatuje co ona vsetko dostala, lebo si to opytala od starkych. Ja nepytam, ani by ma to nenapadlo.
Nie, neriesila by som to. Presne ako bolo vyssie pisane, co keby mas 5 deti?... moj svokor dal mojej dcere 100 eur, mojmu synovcovi 500 eur a pred nami. A tiez som to neriesila. Zamrzelo ma to, lebo to dcera videla, ale inak som to neriesila, je to jeho vec, keby ak nic nedal... co tiez u neho byva zvykom...

Podľa mňa je normálne aby každé dieťa dostalo rovnako a ani jedno ,,netrpelo,, tým ze ma súrodenca. Keď nema na to dat každému napr. za tých 30e tak nech spraví menšie a lacnejšie balíčky ale rovnaké.
Kým bol môj syn sám vnuk, vždy dostal 100e na každý sviatok. Časom keď pribudli aj ďalšie vnúčatá, či už moje ďalšie dieťa alebo sestrine, rodičia im začali dávať menej a aj nám povedali, že si nemôžu dovoliť dat každému po 100e. Nikto to nerieši, je to takto spravodlive. A ani deti sa necítia ukratene keď nakukaju kto co a koľko dostal.
Je to hakliva téma, neviem ci by som to riešila. Keď tak to nadhodiť keď bude vhodná príležitost.