icon

Riešili by ste rodinnú nespravodlivosť s darčekmi?

10. mar 2024

Ahojte, mam v sebe taku malichernost, ktora mi uz ale dlhsie lezi v hlave. Svagrina ma dcerku a ja 2 deticky. No a pred rokom na vianoce prisla k nam s rukami plnych hraciek, ze to mam zabalit a dat jej dcere pod stromcek. Vsetko to stalo 30 €. A mam vybrat obom mojim detom nieco do 30 €. Povedali som si ok. Na to prisli svokrovci dali mi na darcek pre deti 50 € so slovami, ze aj neter dostala tolko. Ja si hovorim kurna ale ja mam 2 deti ne jedno. Po tom co svokrovci odisla manzel prisiel za mnou ci je to normalne a ci ma sa nasledne snimi porozpravat. Povedala som, ze ne mozno blba nahoda a riesime somariny. Lenze toto sa stale opakuje uz vyse roka..
Ja nikdy nezabudnem na meniny/narodky a na moje a mojich deti sa zabuda. Den deti, mikulas tak neter dostane jeden balicek a moje deti tiez jeden. Riesili by ste to ? Pride mi, ze riesim v sebe blbost a su aj horsie veci ako toto.

akyia
10. mar 2024

@maciatkoe áno moj názor “🤦🏻‍♀️” .. druhá časť logicky bola odpoved na samotný príspevok, viem že si nič o darčekoch nepisala

fodorka
10. mar 2024

Neriiiiies ja to poznam... Sestra je s dcerou sama byva u otca... Ja mam vlastny byt a dve deti a ked dava oco peniaze dava napr ze 300€ na rodinu vianocne.... Cize mam to rovnako... Ale ked ma syn narodky a tak kazdy ma rovnako... Ale na tie vianoce ci ked cez leto otca napadne dat peniaze tak teda na rodinu segra 2 ks ja 3ks....a holt rovnako

viky173
10. mar 2024

Su to v prvom rade Vase deti, nikto iny, aj ked je z rodiny nie je povinny im kupovat darceky/davat peniaze. Vobec mi nepride spravne si vynucovat dary/peniaze pre Tvoje 2 deti, pripadne porovnavat kolko dostala svagrina. Dostali ste na deti predsa rovnako.

ahhola
10. mar 2024

Riesila. Vynulivat obdarovacky ja tebe, ty mne, nasi vasim, vasi nasim. Nacoi je to doibre, vzdy da niekto niekomu menej, horsie, podradnejsie ako cakal. Stanovit si 4.roky ako pri volbach😄alebo 5 rocnice,
- budeme si vinsovat detom v 5.roku,10. rocnym,15.....dospelym detto. Aj to je.mrte prilezitisti na frflanie.

abbey1
10. mar 2024

Mňa vždy fascinuje, ako veľmi sú ľudia upnutí na peniaze. Nikdy si nedávam finančný limit na darčeky. Vždy sa snažím kúpiť darček, ktorý poteší a zároveň nemusí byť extrémne drahý. Ani by mi nenapadlo riešiť, že každý musí dostať v rovnakej hodnote.
A ako tu už bolo vyššie spomínané. Ak má niekto viac detí, automaticky očakáva, že druhá strana bude míňať násobne viac?
Celý príspevok bol o finančnom obnose za darčeky. A čo vzťahy? A čo spoločne strávený čas? Tam to ako cítite? Či nechávate darčeky ovplyvňovať vzťahy v rodine?
Ďalšia vec, každý má iné finančné možnosti, každý prikladá darom inú dôležitosť. Bohužiaľ, materialno tuším vládne svetu.

abbey1
10. mar 2024

Deťom v tomto prípade vyrábajú traumu, z teda hlavne matricu správania, rodičia. Počítať darčeky, počítať výslednú sumu za darčeky, snáď si i zapisovať, koľko dali svojim rodičom, koľko svokrovcov, dokonca koľko komu pomohli. Pomoc má byť nezištná. A nie čakať za ňu odplatu a vďaku. S darčekmi je to rovnako, dávať z lásky a nečakať, či ja dostanem späť to isté.

jana_eyre_2
10. mar 2024

Neriešila by som vôbec sumu, ale každé dieťa by malo dostať svoje.. čiže keď by aj svokrovci minuli úplne rovnaku sumu na jednu vnučku, nech rovnakú sumu minú aj na dve druhé vnučky, ALE nech sú to dve veci nie jeden balik, nie jeden darček pre dve deti.. mi nehovorte že by ste brali v pohode že moje dve deti dostanú jednu vec /balik a ich sesternica jedno pre seba.. to je jednoducho nespravodlivé a deti to budú vnímať, jediné čo tým vznikne bude nevraživosť medzi troma dievcatkami..

Ozvala by som sa, nie kvôli peniazom, ale kvôli tomu že deti sa budú cítiť zle, totiž deti nie sú slepé a rozdiely vnímajú dosť citlivo.. takže každá ktorá to berie ako malichernost by mala brať v úvahu aj pocity dievčat..

/Naša babka mojím deťom a ostatným vnukom vždy spravodlivo rozdelí veci.. lenže nie pozornosť a moje deti -najma dcéra to vníma.. v určitom období ju to aj dosť bolelo/

letfenixa
10. mar 2024

@sissy27 fakt, za 30 eur sú 2 malé lega, alebo jedno trošku väčšie, keď to bola plná náruč, tak to boli plastové jednorazove blbosti.

juliacenc
10. mar 2024

Je to nefer, nepochopitelne…nech to urcite muz s rodicmi preberie ze maju dve vnucata od vas

angeli121212
10. mar 2024

Ženy ale veď tu ani nejde o peniaze ale o princíp veď keď dá dvom surodencom jeden darček a sesternici tiež jeden tak proste to vyznie divne, ešte dobre dar ok, ale balíčky mikulášske, že dvaja dostanú jeden a sesternica jeden sama?, všetky ste sa tu do nej pustili ale vy ako babky by ste dávali takto dary svojím vnúčatám? A nemyslite si my mame jedno dieťa a švagriné po tri a samej by mi bolo ľúto keby to doslova vidím.

jana_eyre_2
10. mar 2024

@angeli121212 zase sa všetky zamerali len na peniaze v texte a podľa toho odpovedajú... Preskočili že dve deti dostanú jednu vec, rovnako ako jedna neter.. keď to tak dávajú aj svojim viacerým vnukom tak je to smutne.. a nie rodičia na to nemusia vôbec upozorňovať, deti majú dosť pozorovacich schopnosti..

thoughtfulweirdo
10. mar 2024

Vyčlenený obnos peňazí deleno počet vnúčat rovná sa suma na darček pre jedno vnúča, je to úplne jednoduché 🤷🏻‍♂️ všetky vnúčatá by mali byť pre starých rodičov na rovnocennej pozícii bez ohľadu na to, kto je s kým súrodenec.

ivik4
10. mar 2024

Vsak treba povedat ze miesto jedneho drahsieho daru nech kupia 2 mensie aby malo kazde dieta vlastny. My sme nikdy neriesili sumy za darceky ktore dieta za kolko dostalo ( v porovnani nase dieta a jeho sesternice) a ani nik z rodiny. Som v uzase kolko ludi to riesi ked to tu casto citam

petulda333
10. mar 2024

@abbey1 neviem ci autorke ide o peniaze,ale... Ja tiez kupujem to,co sa obdarovanemu bude pacit. Takisto moje deti dostanu. Dcera je mensia a jej urobia radost ine veci,zvavsa su aj lacnejsie. No,ale ak by jedno dostalo a druhe nie,ostali by sklamane. A nepotrebuju drahe,napr na toho spominaneho mikulasa. Dostanu kinder vajce a zajaca a su stastni. Babky ale daju viac,no obom rovnako

jana_eyre_2
10. mar 2024

Inak ja by som napríklad pri tom Mikulášovi rovno pred všetkými povedala nieco ako "fíha Mikuláš sa asi pomylil že vám dal len do jedného balíka a zabudol to rozdeliť" stavím sa že všetkým zúčastneným by docvaklo..

sabrea
10. mar 2024

Ja by som to neriesila, pride mi to ako blbost. Ona ma jedno vysnene a ty mas dve zdrave mile deticky. Uplne zbytocne porovnavas a potom bude iba zla krv v rodine, v ktorej sa zda sa dobre vychadza. Skoncit to moze zbytocne velkou hadkou a mozu tomu jednemu dietatu zacat kupovat este viac darcekov ako tvojim dvom.

kukuk29
10. mar 2024

Tak podla mna ked mam 3 vnucata tak spravim 3 balicky, tri krat rovnako ma meniny 3x narodeniny a 3 krat vianoce a je jedno ze ma dve deti ...Ved predsa obdarovava vnucata a nie rodicov...u nas to vzdy boli tak...ale tak kazda rodina je inaa a hlavne by to mal riesit manzel ...usmernit svoju mamucku a ked sa to nenapravi tak kaslat na ine deti v rodine a ries si len svoje 🥰 ziadne dary neterke...

angeli121212
10. mar 2024

@jana_eyre_2 až mi lúto prišlo autorky ako z nej urobili mrchu čo sa hrabe za peniazmi akoby ju tych 30 eur vytiahlo z biedy. Deti nie sú sprosté ani slepé. Vidia su vnimave a tiež maju pocity. Neviem ci je tak náročné pre babku zobrať obnos peňazí co chce dať na darčeky podeliť počtom vnúčat a dobre alebo aj kašľať na to čo koľko stojí vybrať každemu vnúčaťu čo sa páči a dobre ale každému bez rozdielu

klip0
10. mar 2024

@janinah modliť sa za normálnu nevestu... V každej téme to takto píšes a prepáč ale niekedy dosť preháňas. Hoci ťa mám za múdru rozhľadenu inteligentnú..
Ale nejde vôbec o peniaze ani darčeky. Ale autorka len chce aby sa nejaké z jej deti necítilo odstrcene. Že ono darček nemá. Zato nieje nenormálna nevesta. Veď nemusia dať nikomu, ale ak dajú a na jedno vnúča vždy zabudnú tak aj mne by to bolo za to dieťa ľúto

veronicka88
10. mar 2024

Moja babka rozdáva rovnako "rodinám" ujo má tri deti a otcova sestra dve,my sme dve. Dostali akzrla rodina rovnako a ako si to už rodičia medzi deti podelili netuším dodnes. Takisto dostávam už na Vianoce aj keď mám rodinu. Rozratane na "rodinu" rovnako. A je mi to absolútne jedno. Je pravda že decká dostanú každý svoj balíček. Ale NIKDY neriešim sumy a koľko kto dostane. Takisto mi to príde prízemné. Je to každého v c. KaDy dá tak ako môže. X rokov bankám rozprávam(mojim babkam) že nechceme peniaze už nech si radšej sebe doprajú. Nepočúvajú. Nikdy by mi napadlo r šiť koľko stál darček pre sestrinhonjedneho syna tak ako ona nerieši že mamka kúpi obom mojim deťom za takua takú sumu. Boli sme tak vychovávane. A som rada že má tieto zabomysie rodinné krivdy na hlupaoticj obchádzajú!a áno aj ja pomáham svokrovcov,vzdu som mpamahala,vybavovala aj lekárov,aj manžel behal po doktoroch,aj ide keď treba niečo opraviť vždy a hneď. Ale u nás sa veci nikdy neriešili niečo za niečo. Ale to som odbocila. Mne hlava tvoje zmýšľanie neberie,ale asi sama každá iná.

jana_eyre_2
10. mar 2024

@veronicka88 a keby dostali tvoje deti len jeden balíček tak by si to brala v pohode? Nemyslím vobec sumu, ale len jeden balík na dve deti (alebo viaceré neviem koľko detí máš)

lubinkap
10. mar 2024

Neriešila by som ...nech aj nekupujú. Ono sa s tym treba zmieriť a nehnevať sa. Napriklad ja som sa po rokoch naučila a učím aj deti, že nech nečakajú darčeky od nikoho, že ja im všetko kúpim a keď vyrastú zarobia si a kúpia si čo chcú, ale nech nikdy nečakajú, že im niekto niečo dá. Po prvé nebudú sklamané a po druhé naučia sa byť sebestační. No a ďalšia vec je, netreba si zakladať na materialnych veciach.

veronicka88
10. mar 2024

@jana_eyre_2 áno...vysvetlila a nabudúce dotyčnému povedala že druhý dopim aby deti neboli smutné ak treba alebo nech im ten jeden rozdelí na dva...ústa mám na to aby som eozpravala

negymama
10. mar 2024

presne z toho dovodu som zrusila so svagrovcami darcekovanie na narodeniny a na vianoce. Kupime len my rodicia, kolko chceme a vybavene.

toto su prenasane krivdy prakticky v kazdej rodine a nikdy nie je 100percentna spravodlivost a laska. Moja svokra mala jednu sestru, bezdetnu. jej rodicia delily dary, peniaze, maso zo zabijacky atd. v style...vam treba viac mate deti, a druhej sestre, vam dame menej, vsak nemate deti. Samozrejme svokra ako matka jedinych milovanych vnucat a ta co dostala preto viac...bola uplne spokojna s takym prerozdelenim.

potom ona mala dvoch synov, jeden mal dve deti, druhy styri /moj muz/. kedze ten syn s dvoma detmi bol ten preferovany milacik, tak zrazu zmenila pravidlo. Uz nie podla deti a nakladov rodiny ale rovnako kazdemu. Dokonca aj svagor to prebral, raz dosiel doslova ofucany na narodeniny nastho stvrteho syna a skoro od dveri mi oznamil, ze ako on k tomu pride, ze ma davat darceky na nase styri deti a my dame len jeho dvom. Och...a pritom slo so symbolicky dary, vypredajove tricka za 5 eur, raz doniesli dcere knihu, co jeho deti dostali na konci sk. roka!. ...Takze to boli posledne narodeniny co som ich volala. Nie som odkazana na ich darceky a nepotrebujem pestovat ich pocit krivdy.

svokra davala pol na pol, dokonca viac synovi. co mal dve deti, napr nase nechcela na prazdniny len tie preferovane vnucata. Ale beriem to. OK, jej peniaze, jej cas...jej vola. Toto nie je nieco z coho zbohatneme.

jana_eyre_2
10. mar 2024

@veronicka88 to sa moc nezhoduje s tým čo píšeš v prvom príspevku 🤷🏻‍♀️ veď si autorke vlastne povedala že rieši blbosť a nie že sa má ozvať..

negymama
10. mar 2024

ale zas musim povedat, ze svokra napr. ked boli vianoce, tak obisla vsetky vnucata a supla im dvadsat eur. Len synom potom dala do obalky rovnko stovku-dve ako kedy.

ceresna17
10. mar 2024

Ahoj z pohľadu toho menej obdarovaného dieťaťa /ja som bola jedináčik, druhé vnúčatá 4/ ver, ze ja som si to sama uvedomovala a pocit krivdy voči starým rodičom som mala.

veronicka88
10. mar 2024

@jana_eyre_2 rieši blbosti a možno by ma to ani netrápilo. Nezažila som neviem čo by som spontánne v danej chvíli urobila. Lebo sú to totálna malichernosti a žabomyšie hluposti si k telu nepripúšťam. Mám dosť udržíte aj vek na to aby som si to nepripustala

majlo1234
10. mar 2024

Ja neviem, u nas sa darceky davaju, lebo sa chcu davat. Neporovnavam, kto co dostane a za kolko. ved ked citis krivdu, tak nedaj ani ty jej detom a ohrad sa aj u starych rodicov

akvi
10. mar 2024

Rozumiem ti, že ťa to mrzí, ale iba seba oberas o energiu, že to riešiš. Mne sú darčeky úplne ukradnuté, neočakávam nikdy nič. Zarazilo ma, keď svokra svojmu jedinému vnúčatu nič nedala na Vianoce ani narodeniny, ale venovala som tomu 5 sekundové zamyslenie a pustila z hlavy. Môjmu dieťaťu to bolo jedno a je mu to jedno aj teraz, keď je už veľký. Vlastne takéto somariny riešime len my dospelí, deťom to je jedno. Pamätám si, ako sme my ako deti dostali od starkých na Vianoce "len" knižku a bratranec dostal Lego. Dospelí zakázali bratrancovi nám o tom povedať, už vôbec nie ho vytiahnuť a nechať nás pohrať sa. A my sme tomu nerozumeli, bratranec nám to samozrejme povedal, veľmi sa chcel s nami hrať s tým Legom a my sme nechapali, prečo nemôžeme. Až ako dospelá som pochopila, že oni nechceli, aby sme sa cítili ukrivdene, že on má lego a my len knihu. Ale ako deti sme to vôbec neriešili, že on ma drahší dar, ako my. Oveľa dôležitejšie sú vzťahy a tie nestoja na darcekoch a pod. Starkí majú asi svoj dôvod, prečo to tak robia a zdá sa im to tak správne. A je to tak v poriadku, majú právo rozhodnúť sa podľa seba. Fakt sa treba zbaviť nejakých očakávani voči druhým, to nikdy nevedie k ničomu dobremu.