icon

Riešiť vzťah s odlišnými politickými názormi?

Včera o 19:11

Začala som chodiť s mužom, no krátko nato sa ukázalo, že máme dosť odlišné politické názory. Mám to riešiť nejak alebo je to fuk?

Strana
z2
insider555
Autor odpoveď zmazal
anonym_8a60cd
Dnes o 06:35
@anonym_039c37

@anonym_8a60cd Ale nie každý je taký jednoduchý človeka ako ty, že jej stačí sa baviť len o počasí a o varení a žiť si v svojom ignorantskom ružovom obláčiku. Politika nám ovplyvňuje viac ako si myslíš, je to dôležitá téma.

@anonym_039c37 a najskor pises v zenskom rode, potom v muzskom .. 😃 a este aj zabundeš rozkliknuť odošli anonymne si sa prezradil

anonym_1bfa71
Dnes o 07:43
@riky_rower

Mňe keby že nejaká baba povie,...že by volila PSko,tak to viem hneď že 💩🧠

@riky_rower Ak si nacista, alebo plochozemec, tak si mozes .... bambus do smrti sam. Pamataj si, ze zena si vybera, koho k sebe pusti. Ty im darmo mozes posielat smajliky exkrementov, ani o teba nezakopnu. Radsej budu vzdy same ako s ujom.
Podobny nahlad na svet a priority ako aj podobne vzdelanie su dolezite. Kym je rovnaky, tak sa ani vo vztahu neriesi. Ked je rozny, bude presakovat na povrch coraz castejsie pri konfliktocha moze by game changer pri rozhodnuti, o dalsom spolocnom zivote.

777januska777
Dnes o 08:08

Vzdy zalezi ake politické nazory a preco ma take politické nazory. Vela pochádza z prostredia v akom žijeme a často aj z nášho vnímania sveta a z nášho postoja k sebe samému. Kedze som bola v konspiratorskych vodach a dnes som skor liberálnejší človek, vidim ten mechanizmus. Preto nie som vo vseobecnosti velmi nahnevana na podporovateľov koalície (ano obcas som), lebo viem, ze milovnici koalície su často sklamaní, nešťastní ludia a nahnevaní na cely svet.

unbeholfen
Dnes o 08:15
@777januska777

Vzdy zalezi ake politické nazory a preco ma take politické nazory. Vela pochádza z prostredia v akom žijeme a často aj z nášho vnímania sveta a z nášho postoja k sebe samému. Kedze som bola v konspiratorskych vodach a dnes som skor liberálnejší človek, vidim ten mechanizmus. Preto nie som vo vseobecnosti velmi nahnevana na podporovateľov koalície (ano obcas som), lebo viem, ze milovnici koalície su často sklamaní, nešťastní ludia a nahnevaní na cely svet.

@777januska777 netreba zabúdať na voličov menších strán ktoré niesu ani tam ani tam.

777januska777
Dnes o 08:19
@unbeholfen

@777januska777 netreba zabúdať na voličov menších strán ktoré niesu ani tam ani tam.

@unbeholfen tak si treba pozriet aj tie menšie strany o čom su, ako maju zalozeny program a prezentáciu. Ja sama viem ako som presla z velkych do malých stran, ktore tiez mali nejake spoločne body s veľkými. Takze ako vravim rozumiem mechanizmu a rozumiem ako nešťastný volič hlada útechu, ale to jadro tam zostáva. A ako vravim to jadro je často najma bolestivá predstava sama o sebe a o budúcnosti seba a sveta.

anonym_bbd2df
Dnes o 08:20

Áno, vadilo by mi to ak by bol môj partner politicky otočený o 180 stupnov. Politika totiž nekončí pri tom, či mu je sympatický Pellegrini, Čaputová, Harabin, alebo Heger. A “nebavme sa” nie je riešenie.

Vládna garnitúra je totiž zodpovedná za to, ako si tu žijeme. Koľko peňazí nám zostane z našich príjmov a ci sa s partnerom budem vidieť vždy po práci alebo bude utekať do druhej/tretej roboty, aby sme sa mali dôstojne.

Môžu ovplyvniť to, ci môjmu partnerovi porodím dieta v slušnej nemocnici, alebo niekde, kde si budem musieť doniesť aj plachtu na posteľ a budú sa tam ku mne správať ako k živému inkubátoru, na ktorý sadajú holuby.

Sú plne zodpovední za to, či naše dieťa v prípade život ohrozujúcej diagnózy dostane modernú liečbu, akú dostane bežne jeho rovesník v okolitých štátoch, alebo budeme musieť zbierať vrchnáčiky a žobrať o peniaze na internete. A či v tej nemocnici náhodou nebude zavreté samo.

Sú plne zodpovední za to, či naše deti dostanú adekvátne vzdelanie, vďaka ktorému ak budú chciet môžu uspieť kdekoľvek vo svete, alebo sa v najbližšej škole budú povinne učiť všetky verzie hymny a teórie o plochej zemi a pár krokov za hranicami budú za idiotov.

Každá jedna vláda toto rieši (hoci aj ponechaním statusu quo, ak je pre nich dostatočne “dobrý”). Niektorá pár týždňov, iná cez viac ako 10 rokov… tak vyber si… A mohli by sme pokračovať do rána.

Každopádne Ďuri, ktorý toto nechápe a politika pre neho končí pri “lebo Soroš”, širšie súvislosti asi nepochopí. A hlavne neverím, že to budú jediné naše rozpory vo vzťahu. Veď ono sa to pomerne rychlo ukáže. Dovoli naše dieťa očkovať alebo nie? Nechá ho pohrať sa na ihrisku s Rómom, Ukrajincom, Indom či Američanom? Dá si rúžko ak bude chorý a potrebuje ísť do spoločnosti? A čo viera? A čo ak naše dieťa náhodou bude ináč orientované?Lebo toto všetko sú mimochodom tiež témy, kde politika výrazne ovplyvňuje a polarizuje spoločnosť.

Ľudia samozrejme môžu zmeniť politické preferencie, ale nejaké zásadnejšie postoje už v dospelosti ťažko…

anonym_8eb556
Dnes o 09:13

Ako to zasahuje do vzťahu???

ivka225
Dnes o 09:18
@anonym_8eb556

@anonym_8eb556 Ak by sme sa rozprávali iba o tom, čo bude na obed, tak nijako. Ak ľudia chcú hovoriť aj o niečom, čo presahuje rámec tých najelementárnejších vecí, napríklad o tom, či má byť na sídlisku park alebo detské ihrisko, či a ako separovať odpad, komu dať dve percentá z daní ... lebo toto všetko je politika ... tak zasahuje, a to výrazne.

777januska777
Dnes o 09:21
@anonym_8eb556

@anonym_8eb556 politicky postoj ukazuje vnutorne rozpoloženie človeka. Toto robi aj nabozensky postoj a aj akékoľvek nazory na čokolvek. Nase vnútro sa odráža na tom co počúvame, na tom co zijeme a na tom co hovoríme.

ivett1
Dnes o 09:29

@anonym_autor môj názor...ak ti to príliš vadí a nedokážeš si predstaviť, žeby ste sa mohli baviť aj o niečom inom, tak to je na tebe a určite to rieš...i keď by bolo zaujímavé diskutovať s človekom, ktorý má iné názory 😊ale je lepšie, ak to nie je tvoj partner😊 niektoré rodiny kvôli rozdielnym politickým názorom prerušili kontakty...
btw my sme už s mm spolu dlho a nemáme úplne totožné politické názory, ovplyvňuje nás aj prostredie, v ktorom sa pohybujeme, kolegovia v práci, kamaráti, rodina ...ale ...neriešime to, akceptujeme názor toho druhého (alebo aj nie, ale kvôli tomu sa hádať nebudeme) lebo v zásadných otázkach fungovania našej rodiny sa zhodneme - výchova detí, financie, partnerský vzťah a pod.
my sme sa síce kedysi na rande nebavili o politike, skôr o nás, záľuby, zážitky, práca, rodina ...teraz sa aj na rande dosť riešia politické názory, no každý si musí určiť sám, či sú pre neho tak podstatné, že si v prípade rozdielov nedokáže toho druhého predstaviť po svojom boku ako partnera...alebo to nebudú riešiť a sústredia sa na to, v čom sa zhodujú

anonym_8eb556
Dnes o 09:54
@ivka225

@anonym_8eb556 Ak by sme sa rozprávali iba o tom, čo bude na obed, tak nijako. Ak ľudia chcú hovoriť aj o niečom, čo presahuje rámec tých najelementárnejších vecí, napríklad o tom, či má byť na sídlisku park alebo detské ihrisko, či a ako separovať odpad, komu dať dve percentá z daní ... lebo toto všetko je politika ... tak zasahuje, a to výrazne.

@ivka225 stále nevidim problém, veď rôzne názory aspoň prijímaju ľudí k dialógu, môžu sa niečím obohatiť
Ved nikto nieje kópia toho druhého,ci za každý,, iný,, názor uz je rozvod, rozchod,vojna?mne to nedáva zmysel sa radikalizovat

anonym_1bfa71
Dnes o 09:57
@anonym_8eb556

@anonym_8eb556 Napr. moj brat ma zenu antivaxerku, nechal sa nou ovplyvnit. Vysledkom je, ze sme obmedzili stretavanie s jednoduchymi hlupakmi. A stretavat hlupaka kazdy den doma 24x7? To by bolo za trest. Kto je hlupy, ze nevie pouzivat logiku a rozum v jednej veci, bude vacsinou nie prilis mentalne zdatny ani v ostatnych zivotnych aspektoch. Od vzdelania cez financnu gramotnost po myslenie na buducnost, vsade sa to prejavi. Taky partner sa zmeni na zataz, retaz so zavazim na nohe.

ivka225
Dnes o 09:58
@anonym_8eb556

@ivka225 stále nevidim problém, veď rôzne názory aspoň prijímaju ľudí k dialógu, môžu sa niečím obohatiť
Ved nikto nieje kópia toho druhého,ci za každý,, iný,, názor uz je rozvod, rozchod,vojna?mne to nedáva zmysel sa radikalizovat

@anonym_8eb556 V podstate máš pravdu. Vychádzala som z empirického faktu, že diskusia s antivaxermi, harabinovcami, smerákmi alebo plochozemcami je nemožná.

anonym_202dc7
Dnes o 10:07

Poslednu dobu premyslam, ci nejak neprerusim minimalne na nejaky cas kontakty s ludmi, ktori su tak strasne zaslepeni, podporuju vrazdenie ludi, deti, ze ja by som povedala ze zit s niekym kto ma diametralne odlisny politicky nazor sa neda.a utrhnuty akymkolvek smerom, by pre mna bola stopka. Este mozno keby to bol respektujuci clovek, slusny, mierny a vsetko ostatne by bolo ok, a nesnazil by sa mi ten jeho nazor pretlacit, tak mozno.

unbeholfen
Dnes o 10:09

Kamoš bol národovec sympatizant SNS a vtedajšieho Jána Slotu, a ja zase fanúšik Pála Csáky-ho z SMK keď Béla Bugár založil Most-Híd a tak SMK začalo byť viac Patriotické a vždy sme sa doberali že čo tu chcete vy Húni na poníkoch? Ja že a vy čo chcete veď nemáte ani 100 rokov dejín kým my sme tu 1000 rokov. Ale nikdy sme sa na seba nehnevali, skôr sme sa doberali.

anonym_8eb556
Dnes o 10:20
@ivka225

@anonym_8eb556 V podstate máš pravdu. Vychádzala som z empirického faktu, že diskusia s antivaxermi, harabinovcami, smerákmi alebo plochozemcami je nemožná.

@ivka225
Hej len, radikalizovat sa lebo druhí sa radikalizuju.... nieje cesta, môj názor
S veľmi vela vecami nesúhlasím vo svete, všetko o peniazoch biznis, naše názory vyuzivaju na politické kampane, veľa ľudí naivne tomu verí alebo verí inému,niekto ma pravdu,niekto nemá
Ale čo chceme,ked medzi blízkymi sa straca úcta pochopenie a láska
Nie to od cudzích ľudí,kde im ide o moc,peniaze...
Celý svet sa radikalizuje a jedine my môžme medzi sebou sa učiť byt ľuďmi, vedieť konverzovat aj s odlišnosťami aj s chybami
budeme hádzať na seba kamene?alebo báť sa povedať svoj názor

ivka225
Dnes o 10:27
@anonym_8eb556

@ivka225
Hej len, radikalizovat sa lebo druhí sa radikalizuju.... nieje cesta, môj názor
S veľmi vela vecami nesúhlasím vo svete, všetko o peniazoch biznis, naše názory vyuzivaju na politické kampane, veľa ľudí naivne tomu verí alebo verí inému,niekto ma pravdu,niekto nemá
Ale čo chceme,ked medzi blízkymi sa straca úcta pochopenie a láska
Nie to od cudzích ľudí,kde im ide o moc,peniaze...
Celý svet sa radikalizuje a jedine my môžme medzi sebou sa učiť byt ľuďmi, vedieť konverzovat aj s odlišnosťami aj s chybami
budeme hádzať na seba kamene?alebo báť sa povedať svoj názor

@anonym_8eb556 Hádzať kamene určite nie. Ale ani báť sa povedať svoj názor nie. Sú ale ľudia a situácie, kedy je diskusia zbytočná.

anonym_202dc7
Dnes o 10:30
@ivka225

@anonym_8eb556 Hádzať kamene určite nie. Ale ani báť sa povedať svoj názor nie. Sú ale ľudia a situácie, kedy je diskusia zbytočná.

@anonym_8eb556 suhlasim. Ak niekto tvrdi ze “ja som lepsi lebo toto si myslim, tomuto verim, tohoho volim”, velmi sa myli. A nakoniec, najhorsi nie su ti ktori slobodne volili jednych alebo druhych. Ale ti, ktori su drzi, ktori urazaju ci doma, v praci, alebo na socialnych sietach a vyjadruju sa ako stvrta cenova.

@ivka225 Poznam jednu rodinu, kde dedko prerusil kontakt s detmi a vnucatami, lebo oni sa neockuju. Ani vonku sa s nimi nebol ochotny stretnut. Po covide mohli do jeho bytu vstupit iba deti, vnucata. A to moja kamoska strasne zlata, mila, slusna, skvela baba. A jej otcovi takto hrablo. Tato spolocnost mu uplne pomiatla mozog. Ona sa nesnazila jeho preavedcit, ale on bol uplne vysinuty. Len pre ten fakt, ze sa niekto mlady, zdravy ockovat nedal a nedal zaockovat ani svoje male deti.

ivka225
Dnes o 10:32
@anonym_202dc7

@anonym_8eb556 suhlasim. Ak niekto tvrdi ze “ja som lepsi lebo toto si myslim, tomuto verim, tohoho volim”, velmi sa myli. A nakoniec, najhorsi nie su ti ktori slobodne volili jednych alebo druhych. Ale ti, ktori su drzi, ktori urazaju ci doma, v praci, alebo na socialnych sietach a vyjadruju sa ako stvrta cenova.

@ivka225 Poznam jednu rodinu, kde dedko prerusil kontakt s detmi a vnucatami, lebo oni sa neockuju. Ani vonku sa s nimi nebol ochotny stretnut. Po covide mohli do jeho bytu vstupit iba deti, vnucata. A to moja kamoska strasne zlata, mila, slusna, skvela baba. A jej otcovi takto hrablo. Tato spolocnost mu uplne pomiatla mozog. Ona sa nesnazila jeho preavedcit, ale on bol uplne vysinuty. Len pre ten fakt, ze sa niekto mlady, zdravy ockovat nedal a nedal zaockovat ani svoje male deti.

@anonym_202dc7 Áno, pripúšťam že také niečo sa môže stať. Čo myslíš, je typická skôr táto, alebo skôr opačná situácia?

bomba36
Dnes o 10:46

A zase sa to konikovskemu trollovi podarilo, vy sa hádate a on/ona/ono sa už neozve

unbeholfen
Dnes o 10:51

@anonym_autor huuu autor ozvi sa.

riky_rower
Dnes o 11:55
@anonym_1bfa71

@riky_rower Ak si nacista, alebo plochozemec, tak si mozes .... bambus do smrti sam. Pamataj si, ze zena si vybera, koho k sebe pusti. Ty im darmo mozes posielat smajliky exkrementov, ani o teba nezakopnu. Radsej budu vzdy same ako s ujom.
Podobny nahlad na svet a priority ako aj podobne vzdelanie su dolezite. Kym je rovnaky, tak sa ani vo vztahu neriesi. Ked je rozny, bude presakovat na povrch coraz castejsie pri konfliktocha moze by game changer pri rozhodnuti, o dalsom spolocnom zivote.

@anonym_1bfa71 pozerám že ťa to vzalo až moc 😃 chúďatko.

danica2711
Dnes o 12:48

mňa politika zaujíma, moje názory sú pomerne vyhranené (nie fanatické) a partnera z opačného konca politického spektra by som nedala

anonym_1de10a
Dnes o 12:49

Tak zalezi ci su tie rozdiely az nejake extremne?

cacianka
Dnes o 15:41
@anonym_640692

@anonym_640692 ani progresívci, ani simeckova manka

Strana
z2