icon

Rozchod z rozumu

10. júl 2023

Mala som priatela 2,5 roka. Zaciatkom tyzdna mal narodeniny a povedal mi, ze uz vo vztahu so mnou nevidi perspektivu, ze sa citi ako vo vazeni.
Vcera sa so mnou rozisiel. Prisiel, zobral si vsetky veci a odisiel. Vecer sa este zastavil, objal ma, povedal, ze ma ma rad, ale on uz so mnou dlhsie nevydrzi. Ze mozeme byt kamarati, ze sa kedykolvek rad zastavi.
Ja neviem preco to tak zle prezivam. Mam zachvaty paniky (nemam rodinu, ani priatelov, iba deti a jeho som mala). Neviem sa z toho spamatat. Stalo sa to vcera a ja som uplne na dne z toho. Vymazala som si vsetky kontakty nanho aj jeho rodinu, aby som nemala nutkanie sa ozyvat.
Rozumom ho uplne chapem, ale tie telesne priznaky su priserne. Busi mi srdce, nespim, nejem, uplne panikarim. Neviem ako si ulavit 😔
Alkohol nepijem, kamosky nemam. Som cele dni sama

autor
17. júl 2023

@akiana ano, bohuzial to tak je. aj ked su deti v mojej starostlivosti a on je s nimi 4 dni v mesiaci, tak potrebujem jeho podpis pri zmene skoly. a ked mi ho neda, musim to riesit cez sud a musim si obhajit svoje rozhodnutie sa prestahovat. je to na hlavu postavene.

autor
17. júl 2023

je to na hlavu postavene. lebo on ma pravo sa stykat s detmi, ale nie povinnost. vsetci lekari, skoly, kompletne vsetko je na mne. a ked sa chcem odstahovat, aby som si ulahcila zivot, tak bez jeho povolenia nemozem. a kedze on je cisty narcista, velmi agresivny a pomstychtivy, tak on mi vie zivot skutocne zneprijemnit.

akiana
17. júl 2023

Vyborne, a tu sa este niekto chce ohanat tym, ze zeny maju viac prav ako muzi, no urcite. No dobre a keby ti to povolenie neda, bol by velmy problem, vozit deti do skoly z noveho bydliska? Ja by som ten dom so zahradou predala/prenajala.

autor
17. júl 2023

@akiana ja sa chcem odstahovat uplne mimo tohto mesta. a dom, v ktorom byvam patri do bsm, takze ho nemozem predat. ex mi ponukol na vyplatenie smiesnu sumu, takze aj to sa ide riesit sudom. co je na niekolko rokov pri stave nasho sudnictva.
som tu uplne zaseknuta, na mieste plnom neprijemnych spomienok a neviem ako z toho von. ja mam sice dobry prijem, ale uspory takmer ziadne, o vsetko som prisla pri rozvode.

autor
17. júl 2023

neviem. uplne mam dnes depky. Vsetci muzi sa mi hnusia, nevidim zmysel v zivote. 20 rokov som nieco budovala a o vsetko som prisla a ani sa neviem pohnut dalej

la_dolce_vita
17. júl 2023

Autorka, to nemyslis vazne.. zmysel zivota hladaj v detoch, nie muzovi. O co si prisla? O dvoch magorov, ktori si ta ani nezasluzili.

katkami123
17. júl 2023

A aký máš dnes vzťah s rodičmi? Stretávate sa? Dnes im dokážeš odporovať, povedať vlastný názor bez strachu ako zareagujú? Povedala si im o ich autoritatívnej výchove, ze to nie je v poriadku?

autor
17. júl 2023

@la_dolce_vita nemam depresiu len z rozchodu ale tak vseobecne zo zivota. Budem teraz riesit nejaku sebalasku a zda sa mi to ako cesta bez konca. Ze to uz proste nikdy nebude lepsie. Deti vyrastu, odidu a ja ostanem uz naozaj uplne sama. Neviem. Uplne som ostala v depkach nejakych dnes

autor
17. júl 2023

@katkami123 s rodicmi mam no contact. To nebolo len o autorativnej vychova. Matka hysterionska porucha, otec narcisticka

autor
17. júl 2023

Aj preto mam depky. Lebo ma obklopuju len takyto ludia a ja uz neverim ze existuje aj niekto normalny. Velmi tazko nadvazujem blizky vztah s niekym, aj u tohto mi to trvalo vyse roka kym som sa ako tak otvorila.

majada35
Autor odpoveď zmazal
laila22
17. júl 2023

@autorka, prosím Ťa aké depky? 2_3dni sa výkup v smútku, porochni si trošku v tej sebaľútosti a smútku, ale potom vstane a spláchnuť to zo seba. Ak sa naučíš žiť sama so sebou, zistíš, že ani žiadny chlap Ti nechýba.. 🙂. Hlavu hore.

autor
17. júl 2023

@laila22 no vsak prave to. Ako sa naucit zit sama so sebou. Este nikdy som v takej situacii nebola. Velmi dlho mi trvalo zvyknut si na byvanie len ja plus deti. A teraz este aj bez akejkolvek spriaznenej duse. Uz som stara na taketo velke zmeny. Strasne zle to znasam 😔 tu baby v diskusii ste jedine s ktorymi sa o tom mozem bavit.

mondolina
17. júl 2023

o čo si prišla? čo bolo to všetko????nemáš náhodou dve zdravé deti? nerúhaj sa.

autor
17. júl 2023

@mondolina nie. Nemam bohuzial dve zdrave deti. Ale to tu riesit nechcem

mondolina
17. júl 2023

tak živé deti.

autor
17. júl 2023

@mondolina prisla som o rodinu, zazemie, stabilitu, akekolvek zivotne istoty. Okrem prace nemam v zivote ziadny zachytny bod.
Exmanzel ma totalne izoloval od okolia. Upla som sa casom na expartnera. A od neho prisli dalsie zranenia. Bojim sa komukolvek otvorit alebo zdoverit, ze pride dalsia rana

autor
17. júl 2023

@mondolina tak ako sa nemozem upinat na partnera, tak sa nemozem upinat na deti. Jeden je uz pubertak, zije si svoj zivot, ma priatelku, nepotrebuje ma

mondolina
17. júl 2023

asi sa máš naučiť spoliehať len na seba.

autor
17. júl 2023

@mondolina ale vsak ja viem. Ze sa neda cely zivot prezit s niekym, ze sa musim naucit milovat seba a byt sama so sebou spokojna. Bohuzial mi toto nebolo dopriate v detstve, tak si teraz musim prejst ocistcom.
Ja sa len strasne bojim, ze nikdy nedosiahnem ten stav, ze budem stastna sama so sebou 😔 a ta myslienka ma vrha do beznadeje a uplne mi berie chut do zivota.
Mne sa teraz nic take strasne nedeje, ale ked spocitam co vsetko sa mi za posledne roky stalo, tak to by polozilo asi kazdeho cloveka

autor
17. júl 2023

Tento rozchod a ten sposob akym prebehol, to uz je len taka ceresnicka na torte

katkami123
17. júl 2023

To mi je ľúto, to si si užila až až. 😢 teraz si daj oddych od chlapov, ten pravý príde, ale musíš sa naučiť vážiť si samú seba a vymedziť jasne hranice čo si ku tebe kto môže dovoliť s tým, že nik ich nemôže prekročiť.

katkami123
17. júl 2023

Ja osobne neznasam tieto rady, “no uz toľko netruchli”, “no a hoď to za hlavu” a podobne. Celkovo nechápem načo tu take zeny prispievajú, ktoré ti zas idu hovoriť co máš prežívať, čo nemáš prežívať a aké pocity máš mať a aké nemáš mať, jednoducho stačí iba neprispievať do diskusie. Každý si prechádza jednotlivými fázami podľa seba, keď ma depku a smútok, ma na to plné právo ho mat kľudne aj niekoľko mesiacov, prežila si ťažký život, nechápem, prečo by si sa tu len kvôli zadosťučineniu pár žien mala pretvarovať, že si radost sama o sebe. Máš plne právo mať všetky tieto pocity.

autor
17. júl 2023

@katkami123 och. ze pokoj od chlapov. mne sa tak strasne hnusia teraz vsetci chlapi. aj po rozvode sa mi hnusili. K tomuto som prilnula len preto, ze som ho poznala uz dlho a ze sme si na zaciatku len pisali.
Absolutne netuzim prezivat toto martyrium znova. Velmi som sa popalila dva krat. Staci mi.
On mi ale chyba aj ako spriaznena dusa. Bez ohladu na to vsetko okolo sme sa vedeli porozpravat o vsetkom moznom. A teraz nemam s kym.

autor
17. júl 2023

@katkami123 dakujem ze si sa ma zastala. Ano, smutim, fnukam, prezivam to velmi. A nepridava mi ani to, ze sa deti nanho stale pytaju, ze pubertak mi tu za nim ronil slzy. O to je to cele tazsie. Ze nielen ja som smutna ale este mi pridava aj smutok deti

katkami123
17. júl 2023

Bude dobre časom, uvidis, len skús viac chodiť medzi ľudí, nájsť si kamošky, na nejaké skupinové cvičenie zájsť, atď. Chce to čas.

autor
17. júl 2023

@katkami123 Dakujem. Vsak ja viem, ze raz bude dobre, moj rozum to chape, len niekedy este na mna pride taka opustacia sa vlna, ale snazim sa nepoddavat tomu moc.
Dnes ked to na mna prislo, tak som s detmi sla na 5km prechadzku. Chudatka 😀
Cvicit chodim kazdu stredu s kamoskami.
Plus kazdy druhy piatok chodim hrat pinpong s kamosom.
Plus ked deti boli v skole tak som zvykla rano ist na 30-45 minut sa previezt na bicykli po lese este pred pracou.
Zacala som dnes citat uzasnu knihu, uz som ju kedysi citala a velmi ma oslovila. Je to skutocny pribeh zeny vyrastajucej medzi mormonmi, ktorej nebolo umoznene vzdelanie ale prekonala vsetky prekazky a dostala sa az na oxford.
Okrem toho citam knihu o narcizme a uzdraveni sa z neho.
Sebe aj detom sosm stiahla duolingo a spolocne sa ucime cudzie jazyky.
Dohodla som sa na roadtrip s kamosom. Po tom som vzdy tuzila. Zobrat auto a len tak sa viezt za nosom a spoznavat krajinu.
Takze ja tu mozno zniem velmi zufalo ale navonok fungujem a idem vpred.

autor
17. júl 2023

napisal mi akurat: ahoj, si tu?

necitim sa na to mu odpisat. dost ste mi tu otvorili oci. mala som dnes aj rozhovor s terapeutkou, ta mi tiez pomohla divat sa na ten vztah s vacsim nadhladom a odstupom.

romanovic
17. júl 2023

@autorka v ziadnom pripade neodpisuj. Tieto typy su schopne sa s tebou rozist, aby sa mohli triumfalne vratit a cakaju, ze ich odprosis. Prosim ta velmi pekne, venovali sme ti 20 stran, nedovol mu, aby ta opat opantal. Uvidis, bude to o tom, ze on nemal inu moznost ako sa rozist, ale "dava ti este jednu sancu, ked urobis to a to". Nedopust to. Kvoli sebe.

autor
17. júl 2023

@romanovic urcite mu neplanujem momentalne odpisat. v ziadnom pripade do toho nechcem padnut znova. velmi sa bojim, ze odpise nieco vagne, alebo zranujuce a ja budem tam, kde som bola.
takto mam zo seba lepsi pocit, hlava hore.
ked odpisem, tak mi sebavedomie zas padne dole. a po tom naozaj netuzim.
zajtra ma maly oslavu narodenin a idem skusit prvy krat v zivote urobit tortu 🙂
starsi tu bude mat frajerku, potom ich chcem vsetkych zobrat kupat sa.