Rozdielne prežívanie Vianoc: Problém vo vzťahu?
Ahojte
Ako ste nastavené a vy a vaši partneri čo sa týka Vianoc ?
Ja Vianoce milujem všetko s tým spojené mám to tak od malička ,chodievam do kostola ,navštevujem rodinu, zdobenie domácnosti svetielka ,upratovanie a pečenie…no proste veľmi sa na ne teším. A potom je tu môj partner ktorý sa vyjadrí že neznáša Vianoce ,že to je vlastne jeden deň,najradšej by šiel niekam na výlet,lyžovačku, na dovolenku. Tak sa zamýšľam či táto rozdielnosť nespôsobí v budúcnosti len problémy. Zatiaľ ich trávime osobitne tak sa má to netýka,ale…
Môj muž nemá rád Vianoce, ale ja ich zbožňujem. Nebyť mňa, tak ani stromček by neozdobil. A vlastne nič vianočné by nekupoval. Všetko by to šlo mimo neho. Stretnutia s rodinou tiež veľmi nemusí, lebo je to také "nútené ", pretože sa to na Vianoce patrí. Ale povedal, že ak ja som šťastná a to všetko okolo Vianoc mi robí radosť, tak aj on je šťastný 🤗
Milujem Vianoce so všetkým čo k tomu patrí. Varenie, pečenie, hudba, atmosféra, vianočné filmy. Všetko je krásne ozdobené, všetko sa ligoce, veľa vianočných svetielok atď.. Čím som staršia, tým viac mám rada tieto sviatky. Najkrajšie obdobie v roku 😍
mne by to v budúcnosti prekážalo. čo ho budeš prehovárať každé Vianoce že treba ísť do kostola? to nemá zmysel. Vaše deti budú totálne pomýlené...
Nerozumiem tým komentom predavačiek v potravinách,či ľuďom v službách,ako ľuďom toto a hento.
Lebo ľudia veľa nakupujú,atď,atď,prázdne regále,atď.
Ja neviem,ale idú dní voľna,každý doma musí variť,či chce,či nie. Niečoudia tie dni jesť musia. Čiže jasné,že obrovské nákupy. Každý chce niekoho potešiť,čiže každý kupuje darceky-tie darčeky kupujeme naraz,všetci všetkým,nie postupne ako na koho vyjdú narodky,či meniny.
Čo je na Tom také divné?preto nazvať Vianoce sviatkami konzumu?
Tiež pracujem s ľuďmi a pred Vianocami máme toho veľa,dokonca zákaz brať týždeň pred štedrým dňom dovolenku. A zvykli sme si,zariadime sa v práci. Jasne,že by nám pomohlo byť doma,v kľude si pripraviť,napiecť,upratať...ale máme aj upratané,aj upečené,aj navarené. Je to prístupe každej z nás.
Buď budeme na všetkých okolo vrčať alebo si uvedomíme,že nám,aj keď unaveným stačí,že budeme slušné. Že ľudia sú všelijakí? sú.
Ale to ešte neznamená,že musíme na podrazdenych a drzych ľudí reagovať rovnako.
Aj o tej milote sú Vianoce.
A keď už nie v toto obdobie,kedy inokedy?
@terezka1947 kompromis je jeden rok lyžovačka,druhý rok tradične Vianoce u babky..ale všetci ako rodina
Otázka je, čo sú vôbec Vianoce. Lebo ak človek nemá vieru, a vníma to len cez ten cirkus okolo, tak častokrát proste buď výbori alebo robí veci len preto,lebo sa to tak vždy robilo.
Ak nemáte iné problémy, nevidela by som nič zlé na tom, že o jednom dni v roku máte každý iné predstavy. Život je o kompromisoch, každý sa trošku prispôsobí a trošku bude tolerovať zase partnera. Keď mňa niečo až tak neberie, ale pre muža je to dôležité, tak sa mu prispôsobím. On mne zase v tom, čo je dôležité pre mňa.
Myslím, že v tej konštelácii, ako to máte vy, je to ešte dobre. Horšie by bolo, keby si ty neznášala Vianoce a on by od teba očakával napečené a vyzdobený dom.
Ja mam kvôli rodičom zle spomienky, preto nemám rada Vianoce, ale tento rok som si povedala, že budem mať aj stromček co predtým som nemala nič. Mam aj svetielka a spravila som si vlastnú výzdobu, snáď to dobre dopadne 😁 Kamarát od smrti otca nemusí vianoce... Zisti prečo ich nemá rád
Úplne rozumiem, že chlapa nenadchyna pečenie, varenie, zdobenie bytu a sta vianočná pesnička.
V tom sa v 90% vyžívajú ženy.Raz budú Vianoce podľa teba a potom pôjdete na chatu lyžovačku.Buduci rok chcem byť prvý krát na Vianoce na penzióne, hotely budem s deckami v bazéne, saune a nech mi to niekto pripraví už som z toho unavená
Tak take veci mozu byt neskor kamenom urazu...treba si to vykomunikovat uz teraz a v podstate vsetky dolezite veci treba mat vykomunikovane este pred sobasom...
Moj ma rad Vianoce v tom, ze su to Vianoce, je volno, sme spolu, naje sa, chodime aj do kostola...ale pecenie ani nahodou, peciem s detmi, upratuje len z nutnosti a vyzdoba...tiez z donutenia 🤣
@minenkak chudák to tvoje “decko”. Už len to ako píšeš a čo z toho cítiť ke smutne
@janinah toto pre mňa kompromis nie je.
@lucia147852 no chuďa to moje decko
@lucia147852 a čo z toho cítiť mi napíš
@mikadooo podľa mňa ti radosť kazí to, že sa podriaďuješ očakávaniam a nevyhovuje ti to. Maj aj ty nejaké a nech sa rodina v niečom prisposobi tebe. Je to o nastavení v hlave.
@namornicka mhm, dobrá rada. Lenže - nie je vôľa vychádzať mi v ústrety a ani to od nich nechcem. Proste Vianoce neznášam, je to pre mňa stres, ale prežijem to a potom si vydýchnem, že už je po nich. Je nie som z tých, ktoré tíško plačkajú do vankúša a nič nepovedia, to sa neboj, môj muž veľmi dobre vie moje nastavenie, čo sa vianoc týka. Moje očakávania sú úplne mimo realitu s 3 malými deťmi - jednoducho tváriť sa, že je deň ako každý iný a srať na celé Vianoce. Naozaj to mám od detí žiadať, aby JA som bola spokojná? Aha ešte dotaz k tej radosti - čo konkrétne cez Vianoce mi má spôsobovať radosť, čo cez všedné dni nezažijem? Len ma to tak zaujíma 🤔.
fakt vam niektorym pride, ze vianoce su o jednom dni? uz len ked sa beru priamo vianocne sviatky, tak su to minimane tri dni.. ale vianocna atmosfera, nalada a chystanie, su uz pomaly od zaciatku novemba.. a to je sakra rozdiel, ked jeden z partnerov bude zit cely advent pripravami a tesenim sa na nieco, co je druhemu ukradnute, pripadne ho to este otravuje.. pre mna partnerstvo ma byt hlavne o tom, ze vnimame veci rovnako, alebo aspon podobne a potom si ten zivot uzivame spolocne a nie kazdy si zije to svoje sam.. to si bude zena ozaj uzivat vianocne sviatky vedla niekoho, kto ich neznasa.. este, aby sa citila vinna za to, ze ma radost z niecoho tak hnusneho 😝
aj moj muz neznasal vianoce.. klasika kecy o tom, ako matka vzdy hystercila kvoli upratovaniu a peceniu a ako sa museli dodrziavat tradicie a povinne navstevy a ako on to neznasal.. ja vianoce milujem, aj som vzdy milovala tu atmosferu, aj ked aj u nas byval stres a hadky, co som nemusela, tak som chapala, ze niekomu to moze sviatky zhnusit.. ja som si sama pre seba zariadila vianoce bez stresu, bez nahanania, len s uzivanim prijemnych veci.. muza som nikdy do nicoho nenutila, ani do zdobenia stromceka, ani do ziadnych priprav, vsetko som si robila sama, aj potom neskor s detmi.. a myslela som, ze si take prijemne a pokojne vianoce casom zamiluje.. trt makovy.. on sa silou mocou drzal svojej nenavisti k nim a ked som s detmi zdobila stromcek, on tradicne hral nejake strielacky na pocitaci.. pri veceri aj darcekoch bol zucasteny, ale tvaril sa, ze mu mame hadam nohy bozkavat za to, ze vobec to pretrpel.. a aj ked sa snazil obcas tvarit, ze si to uziva, tak mu to teda vobec neslo.. a bohuzial sa casom ukazalo, ze takyto postoj nema iba k vianociam, ale aj celkovo k zivotu 😝
takze za mna pozor na ludi, co neznasaju vianoce 😀 ved kto uz moze neznasat sviatocne dni volna, kedy si moze uzivat co a ako chce a zariadit sa podla seba, aby sa mal dobre? iba nejaky chronicky stazovatel a neznasac zivota, co si nevie zivot zariadit podla seba, aby mu v nom bolo prijemne, ale musi proste nieco neznasat 😝
@reanda píšeš dve rozdielne veci,vianočná atmosféra už od novembra a voľno počas Vianoc a nového roku .Nie každého baví piecť, ozdobovat, počúvať mesiac tie skurvene pesničky,nakupovať kopec darčekov,u nás sú Vianoce sviatky pohody a kludi a keď napríklad môj muž a decko chcú stromček a ja nie tak nech si ho spravia, jesť sa musí takže navarime ale choré pomaly dvojmesačné blaznenie čo sa už z vianoc stalo je úplne mimo.A otravovať svojho partnera od novembra Vianocami a jemu to nieje po vôli ,asi není jeho chýba ,to asi málo kto zvládne a ešte označiť takýchto ľudí chronickými sťažovateľmi a neznasacmi života je fakt moc.Uvedomujes si ako ty svojho muža tými Vianocami otravujes
Ozaj neviem,kto môže Vianoce neznášať.
Stres,chystacky,to patrí k tomu. A vôbec mi neuberá na vianočnej nálade.
Že som často unavená?som,hoci mám pomoc od manžela.
Ale som šťastná,že máme pohodové Vianoce,navarené,napečené,čisto...sme v kostole,chodíme na prechádzky,pozeráme rozprávky...sme spolu. Veď to je najkrajšie obdobie roka.
Žena a najmä mama ma neskutočnú úlohu v rodine,aby sviatky vytvárala teplo domova. A to nie je jej nevýhoda,či trest. To je neskutočná prestíž.
Čo môže byť krajšie ako vidieť rodinnú pohodu doma.
A to teda ja nie som typická žienka domáca. Ale sú veci,kedy chcem,aby to bolo čo naj.
@terezka1947
Toto čo píšeš máme my stále doma ,čisto ,navarené aj napečené keď máme chuť,chodíme do prírody,kina ,pozeráme rozprávky doma.Takto to má fungovať celý rok mať teplo domova nie iba na Vianoce a teplo domova vytvára každý jeden člen rodiny
@minenkak to máme aj my,ale potom aký problém je ho mať počas Vianoc?,keď iné dni sú pohodička,kde sa vytratí počas Vianoc?
Ale súhlasím,teplo domova vytvára každý člen rodiny.
Stačí jeden znudený a ufrflany a každý deň je utrpením.
@terezka1947 ja nemam vobec ziadny stres
Na dovolenku moze ist aj hocikedy inokedy, nie je to vazny dovod na to aby sa neprisposobil, treba si to s nim vyjasnit hned v zaciatku.
@terezka1947 otázka bola rozdielne prežívanie vianoc a nie každý má rád Vianoce v tom čo je z nich,konzum,preafektovane stromčeky už mesiac kde sa pozrieš
@reanda ja mám,svoj obľúbený prípravný stres. A teším sa na svoje prípravné stresy,lebo vždy sú pred niečím výnimočným.

@kvietok2012 aj mne ostalo smutno