Sklamanie z nevideného vnuka: Ako pomôcť svokre?
Ahojte, mám problém so svokrou a chcela by som jej pomôcť.
Švagor býva v zahraničí, majú 4 ročného syna, ktorého ešte svokrovci nevideli iba na fotke. Žijú v Nórsku, nechodili domov, keďže švagrova manželka nechcela ani k matke a ani ku svokrovcom a teda sa dohodli, že nie.
Svokra sa teraz neskutočne tešila na vnuka, ale zostala sklamaná, keďže jej oznámili, že malý nerozumie po slovensky a teda, oni ho po slovensky ani učiť nechcú a údajne malý sa na starých rodičov neteší.
Svokra má vážne zdravotné problémy, 67 rokov a je žiaľ,možné aj to, že ich bude vidieť posledný krát.
Je a aj bude sklamaná, bojím sa, že to bude väčšie sklamanie ako radosť. Švagor povedal, že on do SR próde, aby sa vyspal po takej ceste - cestuje autom a aby pochodili kus Slovenska a Maďarska.
Čo teraz? Manžel povedal, že by najradšej povedal bratovi, nech ostane doma.
Ako sa tu už písalo. Snaha musí byt na oboch stranách. My mame rodinu v zahraničí a neviem si predstaviť nevidieť ich. Chodime pravidelne aj my tam a aj oni k nám. A je to nesmierne obohacujúce pre obe strany.
@h2 ver tomu,že existuje. 🙃Príklad od nás,Slováci,doslova pár rokov v Rakúsku,ksichtia sa ako rodení rakusania. A čuduj sa svete vrkocu medzi sebou desivou nemčinou s vychodniarskym prízvukom. Ja len nemo zakaždým ziram.Už som si zvykla,že keď sme niekde na školskej akcii,napriek tomu,že stojíme len my dve,že začne sveholil nemecký a ja v kľude slovensky odpovedám,za mňa je trápna a jej dieťa má desivú nemčinu. Mne bolo jasne povedané(ešte v škole,logooed)že s dieťaťom mám hovoriť materinským jazykom,základ,pre cudzí jazyk,je ovládať dobre materinský,ten správny prízvuk a všetko chytí v škôlke,škole danej krajiny,aj tak je. Načo ho učiť s nesprávnym prízvukom,chybami,ktoré si zafixuje😵💫. Ale niektorým premotivovanym nevysvetlis. Myslia si,že sú neviem čo a pritom aj tak naveky -vekov proste bude auslander a ešte aj s okaty ritolez,čo je každému pricetnemu jasné a smiešne.
@maciatkolulu tak ty si tiez dobre mimo. 🤦♀️ Ja rozpravam tiez uz skoro vylucne po nemecky. Aj s kamoskou ktora je tiez Slovenka prepiname jazyk ako nam to prave pride. Niektore slova proste nemaju akvivalent v slovencine. A po 17tich rokoch som tu dlhsie ako na Slovensku, nemcina je pre mna uz jednoduchsia.
Nikdy sa ku mne nikto nespraval ako ku auslanderovi...ale to je o tom, ze ako sa do hory vola, tak sa z hory ozyva....
@oslo1 no.bud po 60 tke budeš zarezávať alebo aj nie...možno ti to zdrav.stav nedovolí ako babke z príspevku...a možno ti niekto bude oprašovať rit.lebo to bude nutné...nehovor hop.este si nepreskocila...to ti píšem ako 61 r.zdravotnik z oper.saly.ktory pracuje stále na 100%ale dôjde domov zo smeny a je odpísaný .a to sá nepovažujem za padavku.organizmus má svoje limity a po 42rokoch práce ten vek jednoducho nepustí...
Zároveň ti úprimne želám veľa zdravia a sily.aby si ešte aj po 60makala ako kladivá.ale vôbec to tak nemusí byť....ja už spolužiakmi m aj sviečky zapalujem na cintoríne...
Ja zase nemam rada Slovakov ktori sa kamosia iba so slovakmi a nesnazia sa "ksichtit ako rakusaci". Radsej mam tich ktori sa vedia prisposobit a nerobia rozdiely medzi ludmi len podla toho kto sa kde narodil.
@maciatkolulu
@maciatkolulu Veď preto som sa autorky pýtala, akej je švagriná národnosti. Všetko je možné, aj tvoja možnosť, aj moja, aj nejaká úplne iná... Snáď sa dočkáme odpovede.
Ja som žila v zahraničí a moja mama prišla za mnou 2 týždne pred pôrodom a ostala niekoľko mesiacov a to v tom čase už mala 73 rokov...ale chápem, že niekto v 60tke sa cíti už akokeby za chvíľu bol ich koniec...alebo sú aj ľudia, ktorí sú chorí...to je jasné...ale kde nie je vôľa, nie je cesta....ak je babka schopná cestovania, tak ju vezmite vy, ty s mužom na menší výlet. Zajednajte si hotel v blízkosti, kde bývajú napr. na 1-2 noci a dohodnite sa so švagrom, že sa stretnete v kaviarni, cukrárni alebo aj v hoteli na hodinku, dve, aby babka vnuka videla. Tým pádom jej urobíte radosť a nebudete obmedzovať ani švagrinu, ak vás tam nechce.
@janinah
No vidis, ale takto ako Ty padas na rit po smene, mozno takto pada aj ta nevesta a to ju doma caka Este dalsia sichta v podobne maleho dietata. A Tu SA od nej ocakava, ze svoju dovolenku stravi s babkou na Slovensku.
Starsia generacia ocakava, ze Len mlada SA Bude prisposobovat, lebo je mlada. Dnes ale mladsi ludia maju horsi zivot, ako starsia generacia. Vsak SA Len na to zdravotnictvp pozri, pred 30 rokmi vacsina pacientov v nemocnici chodila po svojich, dnes su to tazke stavy, lebo vela to prezije. O nich sa staraju prave ti mladsi zdravotnici, ktori v tvojom veku uz budu totalne odrovnani.
Ano, babka je tazko chora, ale Tu na modrom koniku si vsetci dedkovi po 60 chori, unaveni a uboleni.
Babka moze kazdy vikend rodine cez kameru zavolat. Ona je pre vnuka cudzi clovek, preco by SA Mal na nu tesit?
je pekné, že chceš svokre pomôcť. Ale nechaj to radšej na tvojho muža a jeho brata. Maximálne môžete kúpiť svokre nejaký tablet, notebook a naučiť ju komunikovať cez nejaký viber, skype alebo niečo podobné aj s videohovorom. Načo niekoho nasilu tlačiť do niečoho, o čo nemá záujem?
Len pár postrehov zo života expatov, sestru mám už roky preč
Prvy rok, dva sa na Slovensko nedostaneš, dieťa nemá cestovný pas, musíš si ho vybaviť na ambasáde ktorá (ne)funguje na Slovenský spôsob, v Holandsku čakáš vonku na ulici v daždi aj s deckom v rukách. Také Nórsko je obrovská krajina, verím tomu ze ak ziju niekde na severe nechce sa im trepať s malým bábätkom tisíc km do Osla
Deti expatov nehovoria po Slovensky, dokonca ani ked ziju v cisto slovensky hovoriacej domácnosti a rodičia sa im vylozene venujú ze čítajú knižky, učia slovíčka, vyžadujú od nich slovenčinu. Rozumieť rozumejú ale nehovoria, až ked sú staršie (6-10)rokov. A veľa ľudí proste svoje deti ani SJ neučí, co mi pride ako škoda, lebo každý jazyk je veľké plus ale to je ich vec
Dvom dospelým starým rodičom sa cestuje ovela ľahšie ako rodine s malými detmi. Moje pokusy o lietanie s deckom skončili pri jednom jedinom lete ked mala 2 roky, celý ho prevrieskala, chuda dieťa aj spolucestujúci. Leteli sme potom až ked mala 7 to už bola pohoda
Veľa 60 tnikov na Slovensku sa už predčasne pochováva a správajú sa ako keby majú 90. Hodina, dve v lietadle je pre nich neprekonateľný problem no v autobuse do nového Targu na nákupy kľudne vydržia cestovať aj pol dňa
4 roky sa babka o vnuka nezaujímala, nevolala mu, nečítala mu rozprávky cez videohovor a zrazu sa zobudila? Ako sa môže to dieťa tešiť na cudzieho človeka? Bránili jej v tom jeho rodičia? Vy ste sa o švagrovcov tiež nijak zvlášť nezaujímali, čo im idete teraz vyčítať? Vzťahy treba budovať stále.
@oslo1 nechcem sa hádat.debatujeme..ja som tou mladou nevestou s malými deťmi bola.viem porovnať.vtedy som stihala a vladala toľko ako tú teraz ani polovica z mladých žien a to sa nechvalim.konstatujem...
Plus chodiť upratovať aj k svokre vtedy cca 65r ale onko chorej aj k mojim rodičom robiť na záhradu.vela by sa dalo písať...
A dovolenku máš koľko dní nárok ročne?asi30? Nik nepusemze máš byť u rodičov celú dovolenku.ale týždeň v roku by sa hádam dalo " obetovať"
@januska12323 ťažko niekomu čítať po slovensky.ked ti nerozumie.slovencinu takto dieťa nenaučiš.kwd ju nepočuje aj doma a casto
je to možno smutné, ale k tej jazykovej bariére - keď sa môjmu bratovi v USA narodili dvojčatá, začala sa moja mama učiť po anglicky, aby sa dohovorila s nevestou (Američanka) a vnúčatkami. Na opačnom konci brat učil svoju ženu a deti po slovensky, aby sa dohovorili so svokrou/babkou. Nikto z nich nehovorí tým cudzím jazykom perfektne, ale tá zmes slovenčiny a angličtiny je milá a dokážu si povedať všetko. Takže keď sa chce, tak sa dá, z obidvoch strán
@januska12323 Ktoré dieťa bude čumieť do tabeltu a počúvať ako mu niekto číta rozprávky cez videohovor? 🤔 moja by hneď stlačila červený gombík a dovidenia videohovor. Moja dcéra má otca cudzinca a denne volá cez videohovor, síce rozpráva s ním po anglicky ale dlhšie ako 2-3 minúty ju to nebaví...stále mu to po pár minútach vypne....a po pravde, mne ako dospelej by sa tiež nechcelo vykecávať cez videohovor, to priam neznášam...ale áno, mohla sa babka viac zaujímať, ale na druhej strane, je to malé dieťa a keď nevesta hovor nezdvihne, tak babka sa môže aj poskladať a nič s tým nenarobí...tam musia chcieť všetci zúčastnení...a nie len jeden.
@danica2711 Áno, aj moja mama, už má 78 rokov a naučila sa aspoň základne frázy po anglicky, keďže dcéru som učila cudzí jazyk ako prvý, aby sa dohovorila s otcom...a mala vôľu, chcela...teraz dcéra rozpráva 2 jazykmi a žiadna bariéra....dokonca aj dcéryn otec, cudzinec, sa naučil trocha po slovensky, keďže bolo obdobie, kedy dcéra odmietala hovoriť po anglicky...ale z vlastnej vôle, takže kto chce, cestu si nájde...
@earlgrey ale tu očividne ani tých pár minút nebolo keď babka nevedela, že vnuk nevie jazyk. Aspoň aké také vzťahy mohli byť keby chceli obe strany. Autorka nepíše ako sa snažili.
je mi ľúto keď čítam o takýchto vzťahoch, ale deje sa to a prevažne si to sami medzi sebou spôsobujú, sú to také typy
@inaemre zjavne si nepochopila. Ale nevadí. Predpokladám,že žiješ v zahraničí. Ak nie,tak🙃😂. Ja sa v nemčine hýbem dosť. A automaticky hovorím slovensky,čo je normálne,teda samozrejme so Slovákmi. S rakúšanmi asi nie. Malý používa niektoré slová nemecké a niektoré slovenské,keď sa ponáhľa, ALE plynulo ovláda a gramaticky správne ovláda OBA jazyky. Inak rakusania sa učenia v pohraničí v škôlke slovenský,vieš prečo? Asi nie...nevadí. a áno,Slovak v zahraničí je a aj bude auslander,je to prirodzené. Ja sa napríklad nehanbím za to,že som Slovenka a ver tomu,že sa na to pozerajú domáci radšej,ako keď sa človek hra na niečo,čo nie je.
@januska12323 To je ten problém, že autorka nepíše vôbec nič. Len založila diskusiu a nič, ticho, tma... ☹️
Mna by zaujimala aj druha strana tohto pribehu, lebo ak sa niekto rozhodne ze 4 roky nevidi svojho rodica, tak zrejme ten vztah nie je bohvieaky alebo sa nieco jednoducho stalo. Norsko nie je na opacnej strane zemegule a myslim ze aj stari rodicia mozu ist za vnucatom. Keby byvali v Australii alebo na Novom zelande, tak nic nepoviem, ale takto 🤷🏼♀️
V tvojej pozicii by som to vobec neriesila a nemiesala sa do toho. Je to medzi svokrou a jej detmi.
@inaemre a to niekto napísal,že sa tak nedeje? 😂😂😂Fascinuje ma,ako sa vie domýšľať. Ja píšem,keď sa stretnú dve slovenky a bavia sa spolu,alebo jedna slovenská rodina,ktorá nedávno bývala na sk a proste sa ksichtia ako rakusania a sú tak akurat na smiech. Rakusania sú hrdý národ,Slováci žiaľ nie. A pritom každý jeden hneď spozná,že ten človek je cudzinec,žiaľ ti,ktorú tak robia svojim deťom kašľu prízvuk a to "správne nárečie"svojim deťom,ktoré majú šancu pochytit to domáce. Nuž a normálni ľudia,čo žijú bežný život v zahraničí sa normálne stretávajú s domácimi a majú bezne medziľudské vztahy,aj keď rakusania si ťažko púšťajú do Kožucha cudzích,ale keď sa prirodzeným správaním, ver tomu,že vlezoritstvo to nie je,medzi nich dostaneš,sú to fajn ľudia,poväčšine. Naopak sa smejú s tých "native speakerov"
@januska12323 S tým súhlasím.
Z tých...
@lujza123 pas vybavis uz po mesiaci od narodenia, navyse dieta, ak ma obcianstvo sk po rodicoch moze ist aj s RL a vybavia mu pas priamo na SK. Kamoska to tak robila. Lebo sa chceli vyhnut tym natahovackamna ambasade a urychlit povolenie k pobytu v krajine. Ale je to rozne. Ale da sa to aj pomerne takto urychlit. Ja by som urcite nesla autom, ale dala to letecky an auto pozicala v krajine navstevy. Tiez zijem v zahranici, ale dieta nema sk obcianstvo.
Tu Bude nejake vacsi problem o ktorom nevieme. Lebo sadnut na lietadlo neni problem. Do Viedne lieta kadeco. S dietatom/ bez . Tam kde neni vola, nebude ani cesta.
@earlgrey my zijeme 600km od SK, druhy koniec Rakuska. Nasi sa denne cez video vidia so mnou a aj s vnukom. Chodia k nam pravidelne. My k nim malo. Ale ked sa chce. Nas sa bezne hrava takto s nimi cez video. Normalne stavia lego a ukazuje a hovori co jde a oni jemu, spievaju si spolu. Nas ma v 4 rokoch uz 4 jazyky obsiahnute. Je to tu bezne.
Veľmi smutné.

@oslo1 tak oprašovať rite zrovna netreba, ale asi so nepostrehla v príspevku že táto babka je vážne chorá.