Sklamanie z nevideného vnuka: Ako pomôcť svokre?
Ahojte, mám problém so svokrou a chcela by som jej pomôcť.
Švagor býva v zahraničí, majú 4 ročného syna, ktorého ešte svokrovci nevideli iba na fotke. Žijú v Nórsku, nechodili domov, keďže švagrova manželka nechcela ani k matke a ani ku svokrovcom a teda sa dohodli, že nie.
Svokra sa teraz neskutočne tešila na vnuka, ale zostala sklamaná, keďže jej oznámili, že malý nerozumie po slovensky a teda, oni ho po slovensky ani učiť nechcú a údajne malý sa na starých rodičov neteší.
Svokra má vážne zdravotné problémy, 67 rokov a je žiaľ,možné aj to, že ich bude vidieť posledný krát.
Je a aj bude sklamaná, bojím sa, že to bude väčšie sklamanie ako radosť. Švagor povedal, že on do SR próde, aby sa vyspal po takej ceste - cestuje autom a aby pochodili kus Slovenska a Maďarska.
Čo teraz? Manžel povedal, že by najradšej povedal bratovi, nech ostane doma.
@mnamko ale tebe na tom záleží, mne nie.. ja som rada, že majú dokonalú angličtinu, vedia Francúzky.. každý má iné priority,, na Slovensku z nás nikdy nikto žiť nebude.. našťastie.. keďže ta politická a ekonomická situácia je aká je. Ja mam 90 percent rodiny v Čechách, sestra si vzala Cecha, druhá Francúza.. každá mame iný život proste... mňa zo Slovenskom spája jedna jediná osoba po tých 20 rokoch a to je otec. A ten rozpráva 7 jazykmi...nech si deti učia slovenčinu,ked je to pre nich dôležité, ale treba akceptovať,že pre niekoho nie je.
@maciatkolulu oj, si hrdy narod, ale mna napr total roky koriguju a najradsej by vymazali cokolvek slovenske. Ako asi chceli pre muza Rakusanku, ale maju dokonaly kus zo Slovenska a uz to trosku iba prerobit a hotovo 😂🙈🙈🙈 Mna najviac bavia otazky “ a kde ste sa tak dobre naucila rozpravat? “ 😂😂😂 Ako ja nemam Problem s tym, ze som Auslander, ale keby to na mna niekto povie pred svokrou, tak ho zakope pod zem podla mna 😂😂😂 Kazdy to ma inak.
@kiki68 tak v Tom jednom prípade viem že to problémom bol, pretože matka sa chcela vrátiť na Slovensko ale deti mali problém s jazykom nakoľko slovenský rozprávať nechceli aj keď rozumieť rozumeli ale odpoveď zásadne po francúzsky.nakolko ten jazyk počuli častejšie ako slovenský ,a aj telku len vo francuzstine
@anjelicek26 ja si pamätám, že si dva-tri roky dozadu riešila učiteľku, doucovatelku slovenčiny, načo?
@martul syn mal také ťahy, že by sa chcel učiť po dovolenke, tak sme mu učiteľku zohnali, keďže ja popri full tíme praci nie čas a nervy.... zaplatili sme mu učiteľku,venovali sa tomu dva krát v tyzdni... Vydržal mesiac a pol a vyhlásil, že na co mu to bude,ked dedo nemecky rozumie.... to sú také nápady vždy popri skole, športe a iných krúžkoch,co sú v praxi proste nerealizovatelne...
@anjelicek26 a keď tak pohŕdaš Slovenskom, načo tu vypisujes na mk, ved to je na Slovensku? To už ti nevadí? Zaujímavé...
@bielasovicka to si vydedukovala z čoho? Ze nevidím objektivne budúcnosť mojich detí v tejto krajine je proste fakt.. to, že mám nostalgické spomienky a je to
co sa tyka prirody nádherná krajina je vec druhá.. ty sa stotožňujes zo slovenskou politickou scénou? S ekonomickými a právnymi zmenami posledných par rokov? Pohŕdanie a sklamanie sú dve rozdielne veci a to hodne.
@kiki68 ale veď vidíš,to je presne to čo tvrdím. Máš problém pred niekým z mužovej rodiny hovoriť slovenský? Samozrejme,pokiaľ nevedies dialóg s niekým cudzojazyčným,iba proste sa bavis s nejakym slovenským kusom 😂. Ono rakusania radi slovenky,vieme prečo😉. Vzorka rakúskych mamičiek od nás zo školy by sa dala prirovnať buď k Adams family,Kelly family,alebo toto všetko dohromady preblesknute fialovou,ružovou,modrou a zelenou😂
@anjelicek26 akože učiteľku slovenčiny mal syn? Véd by stačilo,aby si s ním ty hovorila po slovensky a naučil by sa...ja som neverila,že niekto nenaučí deti mater.jazyk,teraz už verím....ani moje vnúčatá nebudú žiť na sk,ale jazyk ovládajú, toto nie je o politike,je to o našich koreňoch...
Po nežnej revolúcii tu húfne chodili slov.emigranti aj ich potomkovia a v matrikach väčšinou cirkevných si hľadali predkov,niekoľkým som pomáhala a veru vedeli sa dorozumieť slovenský hoc samozrejme lamavo.
@janinah to je Snad kazdeho vec ci chce ci nechce učit deti po slovensky. Mozes mat na to aky chces nazor . Ale nemas ziadne pravo odsudzovat. Ale teda kludne odsudzuj ked toto ti chyba ku stastiu. Ked druhi neziju Podla tvojich predstav ale Podla svojich stale je vsetko tak ako mà byt . Len sa zbytocne iritujes 😉
@maciatkolulu no u nas to jedna cast jeho rodiny nema rada. Proste prekrucanie oci atd… Ale tak ram sa dost prerusili kontakty, ale roky to tak bolo. Svokre je to podla mna jedno. Len jej lezie na nervy ked tomu nerozumie
@janinah pozri rodna rec aj tak relativny pojem, ked moji rodicia robili cely nas zivot uzasny experiment hovorit z kazdym dietatom inym jazykom (akoze uspesne - ja zijem v nemecku, sestra vo francuzku, s najmladsou hovorili cesky, vzala si Cecha tiez...)... nikdy nam nedovolili chodit do skolky, lebo lepsie nas naucia vsetko doma... v 6 rokoch som slovensky hovorila len velmi zle, bola to dost sranda potom v prvej triede... mama s nami hovorila len cesky, stari rodicia tiez, len jeden dedko a otec slovak. Otec s jednou nemecky, s druhou francuzky, s tretou po cesky.. Prakticky by som deti mala teda ucit cestinu, ze? Lebo tak mi to z toho vychadza 😅 Nie su veci cierno biele a nie kazdy ma potrebu riesit korene, ja uprimne vobec... pozeram dopredu, nie dozadu... keby sa deti nevedeli s mojimi rodicmi dohodnut, mala by som motivaciu ich nieco naucit, ale takto? Ved otec sa vzdy tesi, ako si pokeca 😅 Na stare kolena sa zacal ucit este aj Taliancinu, chodi na vysoku skolu tretieho veku, proste to je typ cloveka, co nema problem s nicim.... A urcite aby som vyhovela niekomu na MK a isla sa do kuta hanbit, nie to nebudem...deti vedia dokonale anglicky, lebo sme zili v anglicku (doma potom nemecky), vedia dobre po francuzky (kvoli sestre a jej detom)...doma mame vikendy, kedy vsetci prepiname do anglictiny, aby sa mladsi dobre chytali... na tie 2x do roka, co sa vsetci vidime na Slovensku na par dni... to nema zmysel hrotit Slovencinu viac... rovnaky pocet dni do roka sme aj v Dansku a Turecku, ked to tak vezmem...
@anjelicek26 otec deti je Nemec alebo Slovák?
Obaja sú slováci. Nie, svokru nikto nevolal a úprimne, je po 5 operáciách srdca, má vysoký krvný tlak, cukrovku, pred 2 rokmi mali operáciu hlavy, tak si neviem predstaviť, že by cestovala cez pol Európy.
@kiki68 ako je jasne,že keď sa bavia dvaja po slovensky a pridá sa tretí,či nerozumie,tak šup do nemčiny,to je slušnosť. Ale ja myslím vyslovene súkromný rozhovor....kde sa tí druhí bavia mimo. S okrem odporúčam sa na tajnasa doručiť slovenský,nebude vedieť ako ju ohovárate😂😂😂. Mojej kamošky muž sa ksichti,že nič,naraz odpovedal na niečo,čo sme medzi sebou po slovensky. Spoza chrbta😅. Ale on sa naučil podľa mňa aj z toho,ako ona s deťmi hovorila/hovorí. Úplne bilingválna rodina. A decka vedia veľmi pekne po slovensky. Akurát na prízvuku počuješ,že niečo nie je s kostolným poriadkom😂.
@maciatkolulu "ako je jasne,že keď sa bavia dvaja po slovensky a pridá sa tretí,či nerozumie,tak šup do nemčiny,to je slušnosť." 😂 Bodaj by to tak bolo. Ja som zažila taký extrém, že som sa bavila s kolegyňou po slovensky (pracujem s Maďarmi, oni vedia po slovensky, ja po maďarsky NIE), kolegyňa je Maďarka. Kolegu (Maďara) zaujalo niečo z nášho rozhovoru a prišiel sa zapojiť. Povedal niečo po maďarsky, na to mu kolegyňa odpovedala tým pádom tiež po maďarsky a ďalej sa už bavili oni dvaja medzi sebou. Ja som tam stála, ako tvrdé Y, chvíľu som čakala, či im dôjde, čo spravili, chvíľu som váhala, či im niečo povedať... Potom som si povedala, že to nemá zmysel a odišla som preč.
@h2 Na vyváženie, ja to vyslovene nerobím, aj keď mi zavolá napr. muž či mama, a zdvihnem, bavím sa s nimi po slovensky. Vtedy vedia, že nie som sama, a berú to ako samozrejmosť a tiež prepnú do iného jazyka. A funguje to aj opačne. Príde nám to.prirodzene a ako základná slušnosť. Syna mám v maďarskej škôlke, ale chodia tam aj slovenské deti a rodičovské bolo, pochopiteľne, po slovensky. Ale ak ide o súkromný rozhovor, napr. keď sa bavím so synom v autobuse, tak samozrejme medzi sebou po maďarsky. Ale naopak, v obchode pri platení a komunikácii s predavačkou prepíname do slovenciny obaja, aj keď niečo riešime pritom len medzi sebou, či je to u lekára a potrebujem sa mu prihovoriť.. vedieme ho k tomu, aby s tým nemal ani prakticky problém. Teraz sme boli v HU na dovolenke a smiala som sa, že pri lúčení, ako sme odchádzali z reštiky, automaticky hovoril "dovidenia" a nie "viszlát" 😁 už to má takto zafixovane, a pritom sme sa medzi sebou rozprávali celý čas po madarsky. Dokonca som si to už všimla aj na sebe, že ak som v práci, a riešim nejakú pracovnú vec, rozmýšľam po slovensky, alebo aj počítam v duchu po slovensky. Naopak, o pár hodín doma, keď som si potrebovala niečo prepočítať, tak som to robila po maďarsky. Už to hlava robí automaticky 🙂
@h2 to je vrchol neslusnosti... Buď im to nedoplo,alebo teda.....🙃ja si smiechom spomínam na môjho otca,ktorý mi rozprával ako malej príhodu,otec maďarský vie ..išiel do Pesti robiť rozhovor,dostal automaticky prekladateľa,išli na obed,kde otca núkali niečím,čo si neprosil(riešil všetko oficiálne cez tlmočníka),dotyčný s kým pracoval zamrmlal po maďarsky,že mal by jesť,vychudnutý je ako pes v útulku😂😂😂😂,otec elegantné zareagoval niečo v tom duchu,že dobrý metabolizmus,ale dal by si radšej niečo tvrdé a od vtedy boli veľmi dobrý kamaráti. Ja si dávam hold pozor inak,kde a čo hovorím,akokoľvek a kde kolvek. 😂.
@maciatkolulu Kante vzdy vravim detom - nenadavaj, neohovaraj, nevies, kto ti moze rozumiet.
@yanni 😂😂😂😂presne
@maciatkolulu to mi pripomina jednu moju prihodu. Isla som ako 16 rocna vo Viedni v metre s kamoskou Slovenkou a oproti nam si sadol velmi pekny cernoch. A my s kamoskou ze "jeej, ale fajny kus chlapa je to" a on na to: "dakujem, dievcata" 🤣
@inaemre 😂😂😂😂,vo Viedni musí byť človek extra obozretný. Ale ono v podstate v každom kúte sveta. Nikdy nevieš,kde natrafis na slováka.
@autorka co ste vsetci zameskali (ano aj oni, aj vy ste v tomto chybni), nedobehnete. Len musite vymysliet nieco, aby navsteva bola pre babku a vnuka co najprijemnejsia. Za jeden den sa hory prenasat nedaju a ani vnuk sa nenauci jazyk- existuje vela prekladacov, odporucam nainstalovat a vnuk s babkou sa budu dorozumievat cez prekladac. Takisto by som svokru povzbudila k prvemu stretnutiu, nech sa toho neobava a ze sa vnuk netesi, je normalne, kedze ide do niecoho a niekam, kde to v zivote nevidel. My mame cast rodiny 4000km vzdialenu bez moznosti, aby oni prisli k nam -a tak sa aj vdaka korone stalo, ze mojho syna nazivo videli, az ked mal 5 rokov. A syn tiez ani zatat (odmieta nam akykolvek cudzi jazyk okrem nemciny🫣🙄). Ale po par rokoch sa to lepsi a uz cie aj par fraz z oboch dalsich jazykoch a vie si krkolomne vypytat zakladne veci k prezitiu😂to len taka nadej do buducnosti🙂a teda, ked sme sli jeho prvykrat-on nechcel ist do lietadla, nechcel nic zjest, s nikym sa zhovarat, ignoroval komplet vsetko. Po par dnoch navstevy sa nas pytal, ci nemozeme u starkej zostat rok-dva🫣, aj ked jej pol slova nerozumel....😃
@vevesh tak to je láska,rozumeli si aj bez slov😉

K tomu slovenskemu pasu len tolko:
Najprv treba ist dieta zaregistrovat na urad, zalezi, kedy clovek dostane appointment, ci je rodic schopny tam ist, tak ale ratajme do mesiaca.
Potom treba tento rodny list dat apostilovat, ratajme dalsi mesiac, byvam v UK, tu je cudcincov ako maku.
Potom tento rodny list treba dat prelozit do Slovenskeho jazyka, tak ratajme 2 tyzdne.
S tymto rodnym listom treba ist na slovensku ambasadu (vela stastia so zabookovanim terminu, ale tak hadam za 4 mesiace ho dostanes) . Tam tento rodny list odnesies a oni ho posli na slovensko na specialnu matriku - vid odkaz dole.
Potom, ked uz tento rodny list bude vystaveny slovenskou stranou, tak si mozes zas dat dalsi appointment na ambasade.
Takze do mesiaca to urcite nebude.
Da sa urobit pas aj na slovensku, ale stale treba prist s apostilovanym rodnym listom a tam ho dat prelozit, potom nasledne odniest/poslat na matricny urad (je az jeden na Slovensku a pracuje tam az jedna pani, co ma na starosti slovakov z celeho sveta).
Tam cakat na slovensky rodny list (tusim 1-3 mesiace) a potom nasledne vybavit Slovensky pas.
Ked ten slovensky rodny list chces vybavit na slovensku, stale sa nevyhnes cestovaniu na ambasadu, aby si si vybavila jednorazovy cestovny doklad, na vycestovanie.
To len tolko k tomu, ako do Mesiaca sa da vybavit slovensky pas.
Takze az spominana rodina byva niekde v Tromso, tak predpokladam, ze sa nebudu niekde do Oslo terigat.
To len tak na okraj