Skúsenosti so svokrami ako babičkami: Aké sú vaše?
Ahojte. Rada by som si prečítala vaše skúsenosti so svokrami ako babičkami. Ja mám skvelú svokru, vždy som s ňou mala dobrý vzťah, nemožem naňu povedať zlé slovo lebo vždy nám pomohla a som jej za veľa veci vďačná. ALE. Odkedy sa nám narodilo dieťa pokazil sa mi vzťah k nej. Myslela som si že tak ako svokra bude aj skvelá babička. Lenže nieje to tak. Je to babka ktorá príde raz za čas (rozumej raz za 2-3mesiace) na max dve hodky sadne si vypije kávu poklebetí a ide preč. Žiadna pomoc, kočíkovanie, hranie s vnúčaťom, ihrisko, žiaden vzťah nič. Je mi to strašne ľúto a neviem jej odpustiť že takto ignoruje svoje vnúča čo vytvára bohužiaľ aj zlý vzťah medzi nami ako rodinou (aj manžel je z toho veľmi smutný). Nerozumieme tomu obaja kde je problém.
Ešte dodám že svokra už dlhšie nepracuje ale je stále aktívna žena.
Ako to máte vy?
Tak asi nemá vzťah k deťom, moja sa tiež aktívne nevenuje vnúčatám, svokor tiež nie.
Alebo sa iným venuje, len vašemu nie?
@really8 vzťah mám neutrálny, nie dobrý. Nebudem v sebe živiť negatívne pocity, to sa človek časom a vlastnými skúsenosťami k tomu dopracuje.
Postara sa, ked treba. Vychovne metody ako zo stredoveku. Ale syn ju zboznuje
Aké veľké je dieťa teraz? Možno sa bojí ho chytať,brat na ruky ak je maličké.
Presne ako píšeš. Vzťah bude medzi vnučaťom a babkou o ničom. Potom sa baba bude sťažovať na neviem koho. Ja som tiež pomenej s najmladším vnukom a dnes sme boli za ním a teda keď ma ráno stískal bolo mi mdlo od smútku. Keby byvali bližšie, ja mam aj kopu lekárov tak nie vždy sa dá ísť ku nim, tak by som ho častejšie mávala. Keď len hodinku po každé. Sú to vzácne chvílky s vnúčatkami. Aj tým sa deti formujú.
Moja mama síce býva s nami, ale ona keď je doma tak je ňom stop s deťmi. Zato svokra tak ta príde len vtedy keď už jej partner povie, že má aj vnúčatá. Akože kým sme nemali deti6tak som ju mala rada, večne plakala ze nemá vnúčatá a bla bla. A od kedy máme deti tak ich má viete kde. Len sedí doma na zadku jak pripecena. Akože úplne som o nej zmenila názor.
@lentilka78 aké som doma? ja mám do dôchodku ešte pekne ´daleko moja... nie každý má decko v 30 tke... syna som mala ešte ako študentka...😉
ľúto ti to nemusí byť - stačí ak sa budeš starať o seba.
Ja mám tiež dobrú svokru s malým majú pekný vzťah sú taký parťáci,keď som s malou vnútri vždy si príde po malého a sú vonku rada pomôže aj keď nemusí ... zatiaľ čo moja mama (babka deti) na vnúčatá doslova s prepacenim série...ale aký vzťah si buduje taký budú máj až j oni k nej bohužiaľ
Svokra-roky nepracuje a sedi na zadku,ale este u nas nebola ani raz,postrazi,ked sme my tam,ale von dieta nevezme (tisic dovodov preco nemoze). Moja mama pracuje,ale chodia k nam a stale pomoze,chodi s malou von,salia sa,zboznuje ju. Mala vsak lubi obe. Ale urcite ma mrzi pristup svokry k niektorym veciam,ale uz som si aj povedala po urcitych veciach,ze sj dobre,ak nechodi. No beriem si z nej ponaucenie,takto sa chovat urcite nebudem.
@deti95060810 ale opakovane píšeš, ako tvoja mama sa starala o tvojho syna, lebo ty si chodila do školy.
Nechápem ako tu niektoré píšete, že to nie je jej povinnosť a dobre že sa nepohoršujete nad tým, ze toto niekto rieši. Ja si vždy potom poviem, že asi nemáte dobre rodinne vzťahy…. Veci hlavne v rodine sa neudelia na to, čo je moja povinnosť a čo nie. Moja mama nie je povinná tráviť čas s mojim dieťaťom, ale robí to. A nie pre to, že by som to potrebovala, ale pre to, že je to jej vnúča, s ktorým chce tráviť čas. A asi by ma veľmi mrzelo, keby to nerobila a od vnučky sa dištancovala. Ja tiež nie som povinná kúpiť darček mojej mame, ona nie je povinná kúpiť dar mne - sme obe dospelé, nepotrebujeme donora. Ale poteší to. Vzťahy nie su o tom, že robím len to, čo musim, pripadne k čomu mám nejakú zodpovednosť. To ja považujem za tolerovanie sa, nie blízky vzťah
Kebyze nie je moja mama (ktora dokaze za den cestovat 5 hodin tam a 5 spat vlakom, aby na par hodin videla vnucata) tak deti ani netusia co je to laska a pozornost od babky.
Ja nepotrebujem, aby mi niekto deti strazil. Potom sa budu cudovat, ze dieta ich odmieta.
Strasi syn uz to pochopil aj sam. Povie mi: A naco mam s nimi (rodicmi z muzovej strany) volat, co im mam povedat? Nemaju ani tusenie, co tie deti zaujima, ich nase deti vobec nezaujimaju.
@13uzivatelka11 nie leboje to moje dieta, nie jej.. bola by som rada, keby prisla na kavu.. svokra a ani mama nie su povinne byt nam k dispozicii na kocikovanie.. dieta bolo nase rozhodnutie nie ich
@lavender94 lebo chce..ja som tiez strazila segre deti lebo som chcela. , vztahy mame dobre, ale nemam zodpovednost ani moja mama za ich deti, mame pravo na svoj zivot a konicky.. to ze mate deti, a obcas su postrazene je nasa dobra vola.. nie zodpovednost
@barbie79 ale ja nevravím o povinnosti ho kocikovat.. Moja mama aj svokra boli kocikovat len párkrát, aj to oni sami chceli, ale so synom majú krásny vzťah všetci starí rodičia preto, lebo chcú a lebo chcú tráviť čas s malým od malička a to do 3 rokov bolo len za našej prítomnostť. Moja mama keď je u nás na víkend tak su nerozlucna dvojica s malým ale preto, lebo tak chce ona a nie ja a vôbec som to od nej nečakala ze bude taka super starká, lebo mam pocit ze dáva viac lásky malému, ako vedela dat mne a ja som za to vďačná ze ma s malým taky vzťah..
A svokrovci sa mu síce nevenujú na 100% keď sme u nich a ani to od nich nečakám, ale aj tak majú s malým nádherný vzťah už od bábätka sa na neho tešili a venovali sa mu dosť ale až v 3 rokoch som ja sa "odvážila" pustit ich samych s malým na nejaký výlet alebo len nechať ich s nim samých na hodinku kým sme šli nakúpiť, aj keď oni to navrhovali už dávnejšie..
Takže to vôbec nie sú veci, ktoré by som od nich čakala ze majú robiť z povinnosti, ale keď vidím ako ich malý ľúbi, tak to ma najviac teší.. Ja nepotrebujem aby ho strážili alebo varovali na pol dna alebo prespaval u nich v noci aby som mohla chodiť niekde po baroch.. Ale kebyže nemajú o neho vôbec záujem a nemajú k nemu žiadny vzťah, tak to by ma naozaj mrzelo
@barbie79 máš pravdu, nie je to zodpovednosť. Ale to sa nejedna len o stráženie deti, pokiaľ su tie vzťahy normálne, starý rodič, ale aj strýko, teta… prosto chcu vidiet svoje vnúča, chcu s ním tráviť čas a chcu ho vidieť vyrastať. Nie je to len o tom, že stráži keď to vyhovuje rodičom, ale normálne trávenie času. A povinnosť to samozrejme nie je, ale pokiaľ nemajú vzťahy v rodine úplne uchladnute, je za mňa úplne relevantne, že keď sa tak nedeje, človeka to mrzí. Ty si to zobrala len z tej stránky, že ste strážili, keď to potrebovali, ale starí rodičia bežne chcú tráviť s dieťaťom čas aj keď to ten rodič absolútne nepotrebuje. Moja ma teraz ocinka na md, ma kto s ňou byt, ale aj tak sa s ňou staré mamy stretávajú a chodia s ňou von, dokonca tam už aj prespala. A nepotrebovala som to, aké keby takýto záujem o ňu nie je, mrzelo by ma to, lebo mať milujúceho starého rodiča je zas úplne iný rozmer, ktorý u tých rodičov dieta nemá.
Tak sa nechce hrať a kocikovat a? My bývame s mojimi rodičmi , dva byty nad sebou. Tiež nechodili ani jeden kocikovat, postrážia v nutných prípadoch . Svokrovcom rovnako. Však chcela si tak sa staraj. Mne to bolo tak povedané hneď . A ono je to asi lepšie . Aspoň nám nikto nekafre do výchovy.
@deti95060810 a už neopatrujes chorú dcérku?
Ja viem ze syna si mala mladá okolo 25 a dcérky okolo 40tky. Ale predpokladala som ze si doma s dcérou.

Ja ti poviem tak, ze mame to podobne so svokrovcami, akoze su u nas castejsie, lebo byvaju blizko, ale stylom, ze idu okolo, tak vojdu na 5-10 minut, s nami pokecaju, s detmi sa v 90% pripadov nepohraju. Nasi, to je opacny extrem, az to bolo neunosne a museli sme to stopnut. Takze ten peistup svokrovcom beriem ako mensie zlo, resp.ani ako zlo neberiem. Bud rada, ze sa ti svokra do vsetkeho nemontuje a nesnazi sa, aby bola pre tvoje dieta osoba c.1 v rebricku oblubenosti