Spoločné bývanie a financie v manželstve
Ahojte. Veľa sa tu otom vždy píše, akoby ste nikdy neprepisovali nehnuteľnosti nadobudnuté pred manželstvom na toho druhého, ale vlastne ako to potom riešiť v manželstve? Zoberme si situáciu - fiktívnu, že priateľ ma nehnuteľnosť a ja nemám nehnuteľnosť. Ideme sa zobrať. Chceme byvat spolu. Teraz čo s tým. Kúpiť spoločnú nehnuteľnosť? Ok. Budeme sa podieľať spoločne na hypotéke, výdavkoch atd. Ale čo s tou jeho nehnuteľnosťou? Prenajme? .. kam pôjdu peniaze? Do spoločného rozpočtu? Ak ju preda peniaze si teda necha iba pre seba …. Alebo situácia že priateľ ma nehnuteľnosť, kde vieme bývať spolu. Lebo nám vyhovuje. Ako potom ja v manželstve mám prísť k nejakej nehnuteľnosti? Ako si mám sama zobrať hypotéku a financovať to z čoho? Nášho spoločného príjmu? … je to vôbec reálne? veď ja potom nemám šancu dostať sa k vlastnej nehnuteľnosti, ktorú by som dajme tomu po nejakom nečakanom rozvode mohla potrebovať. Viete si predstaviť neinvestovať do tej nehnuteľnosti kde spolu bývame lebo je iba jeho? Veď to je úplne nereálne … Príde mi to, že ísť do manželstva by mali len ľudia buď čo majú každý nehnuteľnost alebo ani jeden.
Ale ved otec cele roky plati alimenty, podiela sa na vacsich vydavkoch, necha im svoj majetok spred manzelstva a dom, v ktorom byvaju. Otca predsa stale maju, nestratil sa
@majlo1234 ale prečo by dieťa nemalo dediť podiel z celého majetku ? Ostalo napr. s matkou opustené, otec sa nevenoval ,založil si novú rodinu - preto zákon dal výsostné právo postaveniu dieťaťa ako neopomenuteľného dediča, či je to dieťa nemanželské, manželské, osvojené......deti sa na svet nepýtajú samé od seba,tak pri plodení treba na to myslieť....asi tak
@majlo1234 príde to nefér tebe. mne príde nefér že deti nemajú z nejakého dôvodu otca a potom ani nič z jeho majetku 🤷♀️
@biba_18 keby si bola v tej situacii ty, rozmýšľala by si inak. Tomu ver.
A oni o otca predsa neprišli, plati alimenty, stara sa, zaujíma sa. Dediť budú po matke a ako pise @majlo1234 tam majú majetok aj po otcovi, keď sa vysporaduva BSM po rozvode.
Tiež čisto teoreticky, pokial ma chlap nejaký majetok pred manželstvom, v pohode, z toho nech si polku dedia. Ale nie z majetku, ktorý muz nadobudol so mnou. A prečo? Lebo hoci je to jeho dieta, pre mňa je to cudzí človek, ktorý sa navyše nijako na zvládanie toho majetku nepodielal. To rovno môže po mne dediť časť suseda. Je to za jedno.
Btw, tiez tu bola debata, kde dokonca písal chlap, ze nechce, aby po ňom dedilo dieta, ktoré si mal osvojiť. A prečo? Lebo aj keď ho mal rád, jeho dieta ti nebolo a chcel, aby po ňom dedili iba jeho deti.
A oni o otca predsa neprišli, plati alimenty, stara sa, zaujíma sa. Dediť budú po matke a ako pise @majlo1234 tam majú majetok aj po otcovi, keď sa vysporaduva BSM po rozvode.
Tiež čisto teoreticky, pokial ma chlap nejaký majetok pred manželstvom, v pohode, z toho nech si polku dedia. Ale nie z majetku, ktorý muz nadobudol so mnou. A prečo? Lebo hoci je to jeho dieta, pre mňa je to cudzí človek, ktorý sa navyše nijako na zvládanie toho majetku nepodielal. To rovno môže po mne dediť časť suseda. Je to za jedno.
Btw, tiez tu bola debata, kde dokonca písal chlap, ze nechce, aby po ňom dedilo dieta, ktoré si mal osvojiť. A prečo? Lebo aj keď ho mal rád, jeho dieta ti nebolo a chcel, aby po ňom dedili iba jeho deti.
@naniki rozumiem, co hovori zakon a beriem tento uhol pohladu. Ja tu v podstate rozoberam moju situaciu, a moju perspektivu ako spominanej “macochy”. A zdielam pocity, ktore popisuje
@lienka.7
Plus teda majetok, ktory nadobudol muz mimo manzelstva, kludne. Mna bude boliet, ak budem raz musiet toe deti vyplacat z veci, kde som ja potila krv 🙂
@naniki rozumiem, co hovori zakon a beriem tento uhol pohladu. Ja tu v podstate rozoberam moju situaciu, a moju perspektivu ako spominanej “macochy”. A zdielam pocity, ktore popisuje
@lienka.7
Plus teda majetok, ktory nadobudol muz mimo manzelstva, kludne. Mna bude boliet, ak budem raz musiet toe deti vyplacat z veci, kde som ja potila krv 🙂
@majlo1234 áno, rozumiem ti, ale s tým treba rátať - nikto sa dobrovoľne nevzdá svojho podielu dedičstva.Ešte sa dá prepísať dom iba na teba - ale to je už iné kafé....ak by sa chráňboh tebe niečo stalo, dedí tvoj muž a vaše deti.Ak následne mužovi / vdovcovi / - tak dedia všetky jeho deti,alebo v dospelosti darovať dieťaťu s vecným bremenom
@anonym_autor tak my sme s muzom 20r,a neplanujem sa rozviest ani po dalsich 20r,a taky isty nazor ma aj muz.Takze ty planujes sa rozviest tak sa ani nevydavaj.To len na margo rokov trvania manzelstva.
@vladuska20 skutočne si myslíš, že niekto rozvod plánuje? Neplánovala ho ani pani z našej ulice, neviem presne, koľko rokov sú spolu, podľa veku detí počítam že okolo 25-27. Manželovi tesne pred 60. preplo, mladá milenka, rozvod. Netušila som to, vždy sa mi zdali, že boli jeden druhému súdení, spoločné záujmy, dovolenky, lyžovačky, kino, plesy, no stáva sa. Ona sa snažila nad to povzniesť, odpusiť mu, ale musia chcieť dvaja. A neurobíš nič.
@lienka.7 ak otec opustí rodinu a založí si novú - tak o neho prišli, či sa to niekomu páči alebo nie. Otcovstvo v pravom slova zmysle nie je iba platiť alimenty, zaujímať sa,ale žiť a vychovávať dieťa spolu s matkou. Toto je reálne otcovstvo. A nepíšeš správne,po rozvode majú v zmysle rozdelenia BSM iba časť po matke /majetok/,leda že by sa otec vzdal svojej 1/2 v prospech detí ( súd ustanoví poručníka ).Vtedy by sa dalo hovoriť o tom, čo píšeš.A áno,ja súhlasím,aby všetky deti dedili rovnakým dielom.K rodičovstvu treba pristupovať zodpovedne - tým nemyslím,že kvôli deťom sa nemá rozvádzať - pozor !ANi zúženie BSM nepomôže,jednoducho je to tak právne nastavené,aby bola ochrana dieťaťa prioritná a zabezpečená.....
@vladuska20 skutočne si myslíš, že niekto rozvod plánuje? Neplánovala ho ani pani z našej ulice, neviem presne, koľko rokov sú spolu, podľa veku detí počítam že okolo 25-27. Manželovi tesne pred 60. preplo, mladá milenka, rozvod. Netušila som to, vždy sa mi zdali, že boli jeden druhému súdení, spoločné záujmy, dovolenky, lyžovačky, kino, plesy, no stáva sa. Ona sa snažila nad to povzniesť, odpusiť mu, ale musia chcieť dvaja. A neurobíš nič.
@anonym_edd0d8 presne tak,sused sa rozviedol v 68. rokoch - s cukrovkou,obezitou,bercovými vredami,psoriázou,kardiovaskulárnym ochorením atď - polymorbídny pacient.O vizuále sa nezmieňujem,je to vec vkusu a priorít.A áno,aj takí si nájdu milenku - lebo zahodia spoločné roky života so ženou ,čo im vychovala deti a idú za hlasom srdca.Keby mali IBA dôchodok,určite sa nezamilujú - nebol by dopyt !
@anonym_autor my sme to vyriešili tak, ze ja som mala dom a hypo. Ked sme plánovali svadbu, tak povedal, ze by chcel byt tiez na dome zapisany, lebo sa o neho budeme starat spolu a tak. Cize sme sa dohodli, ze mi vyplati 1/2 toho co som uz investovala do domu a 1/2 akontácie a ja som mu prepisala polovicu domu. Takze ani on sa tu neciti ako na navsteve. On ma este svoj byt, ktory prenajímame a ja mam podiel na rodicovskom rodinnom dome, plus mam nejake pozemky. Hodnota v € je zhruba ta ista, co ma kazdy z nas. Peniaze z prenajmu normalne užívame spolu a rozhodujeme o nich spolu. Cize aj toto mas moznost, sa dohodnut, ze ho vyplatis z jeho 1/2 bytu v ktorom budete byvat spolu. Ak by nechcel, tak za mna je fajn, aby ste si kupili nieco spolocne. A peniazky na viac z najmu su v rozpočte vzdy super, ci na setrenie alebo na dovolenky. Sucasne ty vies, ze keby nieco, tak neodídes s igelitkou. A pred svadbou nezabudnite prebrat financovanie domacnosti pocas tvojej materskej a rodicovskej.
@vladuska20 presne tak. Mne sa zdá v poslednej dobe, najmä tu na mk, že ľudia vstupujú do manželstva už s tým vedomím, že sa aj tak rozvedu . Toto je strašné. Ved potom nech sa ani neberú. Načo?
@bielasovicka mne sa práveže zdá, že pribúda tém, kde je žena psychicky, ekonomicky alebo dokonca fyzicky týraná a je v koncoch, lebo k rodičom ísť do jednoizbového bytu ísť nemôže a na podnájom nemá. Byť zabezpečená pred manželstvom to manželstvo predsa nijako neohrozuje, ak manželstvo klape, nehnuteľnosti ostanú deťom. Ak nie, nie je žena vystavená útokom muža len preto, lebo nemá kam ísť. Uznávam, že oveľa dôležitejší je výber partnera, no nie vždy to vyjde.
Ahoj.ked som mala 20, začala som bývať s priateľom v jeho byte. Neskôr sme sa vzali. Po 5rokoch som od neho odišla so synom. Ja som si však od 20tich šetrila peniaze, takze ,ked som odchádzala do manžela, kúpila som si vlastný byt, bol vyňatý z bsm . Keby mi nevyšla hypoteka, tak by som išla do prenájmu.
Problém podľa mna nie je, ze žena nemá vlastnú nehnuteľnosť, ked býva v manzelovom byte. Podľa mna problém mnohých žien je , ze nemajú vlastne financne prostriedky. Nechápem, ako žena, ktorá má 30rokov , nemá " zaco" odísť od manžela? To vobec nikdy nepracovala? Nikdy si nešetrila???
@anonym_81db66 niekedy ani nie, nie všetci idú po skončení SŠ pracovať.Ak žena skončila VŠ v 24 rokoch, pracovala rok, potom 2x MD, RD a to píšem len o dvoch deťoch, tak má 30 a odrobený rok. Okrem toho, financie v manželstve sú spoločné, takže aj keď niečo počas manželstva našetria, má len polovicu. Koľko by asi musela mať žena našetrené pred manželstvom, aby po dajme tomu desiatich rokoch mohla odísť a kúpiť si byt? Keby aj deti nemala, tak na byt nenašetrí, našetrí možno na to, aby mohla ísť do podnájmu a mala ešte nejakú finančnú rezervu. A nezabúdaj na infláciu, ak si mohla za nejaký finančný obnos kúpiť pred desiatimi rokmi malý byt, dnes si za to kúpi tak garáž.
@lienka.7 ty houby vieš ako by som to brala. ja som za to že VŠETKY deti majú detiť všetko, prečo uprednostňovať jedno dieťa pred druhým?? je nejaký dôvod na to?? každá ktorá ide do vzťahu s mužom ktorý už má dieťa by na toto mala myslieť a byť s tým OK…
@biba_18 no vidis, ale sú aj muži, ktorí s týmto nie sú ok a vadi im to presne tak isto. Starať sa o dieta je jedna vec a dedenie zase vec druha. A ako som napisala, po mužovi nech pokojne dedí to, čo nadobudol on sam, nie co uz ma so mnou. A ano, verím tomu, že keby si mala vyplácať napr.z domu či bytu deti tvojho muza, ktoré by si ty v živote nevidela, na to vyplatenie by si reálne nemala, tak áno, pozerala by si sa na to inak. Alebo svojim deťom by si v pohode povedala, že viete, musím predať byt/dom, lebo peniaze chce aj Janko, ktorého síce ste nikdy nevideli, nic s nami spoločne nemal, len teda to, ze je tatinkovym synom. Na vyplatenie ale nemám, takže miesto, kde sme XY rokov žili musím predať, takže sa sťahujeme... vieš čo, aspoň tu nekecaj, ze kvôli uplne cudziemu dieťaťu si schopná z tých svojich spraviť pomaly bezdomovcov. Lebo ano, aj toto je život
@anonym_autor ak ti daju hypo zober byt a nech ti ho splacaju najomnici...a vydaj sa.On si svoj byt necha a ak spolu vydrzite,bude aj tvoj.."potom ak by".Lenze nato uz ty mysliet nemusis ak sa zabezpecis svojim bytom.Nemusis sa bat o buducnost.
Ahoj.ked som mala 20, začala som bývať s priateľom v jeho byte. Neskôr sme sa vzali. Po 5rokoch som od neho odišla so synom. Ja som si však od 20tich šetrila peniaze, takze ,ked som odchádzala do manžela, kúpila som si vlastný byt, bol vyňatý z bsm . Keby mi nevyšla hypoteka, tak by som išla do prenájmu.
Problém podľa mna nie je, ze žena nemá vlastnú nehnuteľnosť, ked býva v manzelovom byte. Podľa mna problém mnohých žien je , ze nemajú vlastne financne prostriedky. Nechápem, ako žena, ktorá má 30rokov , nemá " zaco" odísť od manžela? To vobec nikdy nepracovala? Nikdy si nešetrila???
@anonym_81db66 a ešte taký detail, ak si pred desiatimi rokmi kúpila byt, jeho hodnota vzrástla astronomicky, ak by si tie peniaze nedala do bytu, ale na nejaký šetriaci účet, dnes by si byt za ne nekúpila. Takže aj dnes, keď sú pomery iné, stále považujem investíciu do nehnuteľnosti pre slobodnú ženu za dôležitú
@biba_18 no vidis, ale sú aj muži, ktorí s týmto nie sú ok a vadi im to presne tak isto. Starať sa o dieta je jedna vec a dedenie zase vec druha. A ako som napisala, po mužovi nech pokojne dedí to, čo nadobudol on sam, nie co uz ma so mnou. A ano, verím tomu, že keby si mala vyplácať napr.z domu či bytu deti tvojho muza, ktoré by si ty v živote nevidela, na to vyplatenie by si reálne nemala, tak áno, pozerala by si sa na to inak. Alebo svojim deťom by si v pohode povedala, že viete, musím predať byt/dom, lebo peniaze chce aj Janko, ktorého síce ste nikdy nevideli, nic s nami spoločne nemal, len teda to, ze je tatinkovym synom. Na vyplatenie ale nemám, takže miesto, kde sme XY rokov žili musím predať, takže sa sťahujeme... vieš čo, aspoň tu nekecaj, ze kvôli uplne cudziemu dieťaťu si schopná z tých svojich spraviť pomaly bezdomovcov. Lebo ano, aj toto je život
@lienka.7 ved dieta bude dediť iba polovicu z vasho spolocneho spolu s dalšimi surodencami - nie tvoju polku - iba jeho. Takže nie tvoje krvopotne zarobené - iba jeho.Podarujte vašmu dieťatu s vecnym bremenom a nemusite sa deliť.dajte si po 10 % podielu ,aby sa dom nemohol predat.A máte vystarane - len pri dedeni sa započitava aj hodnota daru jednemu z detí - teda aj to je napadnuteľné.
@naniki to by stačilo najprv prepísať na ňu - a ona potom neskôr na dieťa… napr… alebo on keď odchádzal tak nenechať všetko žene, ale napísať to na deti… alebo jednu z tých nehnuteľností čo mal pred manželstvom ošetriť tak, aby tam mala podiela aj manželka… možností je niekoľko… ale celkovo sa mi nepáči to že jednému (rozumej môjmu) dieťaťu dajme a tým druhým nie… lebo to jedno (moje) dieťa bude dediť aj tie ostatné nehnuteľnosti, nie iba tú v ktorej žije teraz…
@naniki to by stačilo najprv prepísať na ňu - a ona potom neskôr na dieťa… napr… alebo on keď odchádzal tak nenechať všetko žene, ale napísať to na deti… alebo jednu z tých nehnuteľností čo mal pred manželstvom ošetriť tak, aby tam mala podiela aj manželka… možností je niekoľko… ale celkovo sa mi nepáči to že jednému (rozumej môjmu) dieťaťu dajme a tým druhým nie… lebo to jedno (moje) dieťa bude dediť aj tie ostatné nehnuteľnosti, nie iba tú v ktorej žije teraz…
@biba_18 ale nebudu moje deti dedit nehnutelnosti, v ktorych byva prva manzelka a ich deti. Chapes. A tiez je to majetok, ktory bol raz davno manzelov.
V kazdom pripade sa tu mozme donekomecna bavit, zakonnik ako vravite mysli na to, aby vsetky deti delili rovnym dielom. Takze sa tu mozem zavzdusnovat kolko chcem, pokial to nejako neosetrime, bude to presne tak🤣
@biba_18 ale nebudu moje deti dedit nehnutelnosti, v ktorych byva prva manzelka a ich deti. Chapes. A tiez je to majetok, ktory bol raz davno manzelov.
V kazdom pripade sa tu mozme donekomecna bavit, zakonnik ako vravite mysli na to, aby vsetky deti delili rovnym dielom. Takze sa tu mozem zavzdusnovat kolko chcem, pokial to nejako neosetrime, bude to presne tak🤣
@majlo1234 ale aj tak by dedili jeho deti z prvého manželstva - keby neprepísal na manželku/deti svoju polovicu - čiže je to prakticky jedno.Ostáva už iba varianta,aby on nič nevlastnil - tým pádom nebude čo dediť !Ibaže božechráň,ty by si umrela ako prvá a on a tvoje deti/dieťa by zdedili po tebe - rozumej, on by sa stal vlastník.A po jeho smrti by dedili všetky jeho deti........
@majlo1234 ale aj tak by dedili jeho deti z prvého manželstva - keby neprepísal na manželku/deti svoju polovicu - čiže je to prakticky jedno.Ostáva už iba varianta,aby on nič nevlastnil - tým pádom nebude čo dediť !Ibaže božechráň,ty by si umrela ako prvá a on a tvoje deti/dieťa by zdedili po tebe - rozumej, on by sa stal vlastník.A po jeho smrti by dedili všetky jeho deti........
@naniki ale ak budem ja mrtva, uz mi to bude jedno😀mne ide o to, aby sme sa my nemuseli raz vystahovat z domu

Ale ved otec cele roky plati alimenty, podiela sa na vacsich vydavkoch, necha im svoj majetok spred manzelstva a dom, v ktorom byvaju. Otca predsa stale maju, nestratil sa