Spoločné účty vo vzťahu
Ahojte ako to mate doma s manzelom ked obaja pracujete mate spolocny jeden ucet? Alebo kazdy svoj ?dost ma to zaujima ja som skor ze kazdy svoj alebo manzel by chcel jeden spolocny a pre toto do mna furt rype 🤦♀️
Zeny pozor, nie kazdy "spolocny" ucet je naozaj spolocny. To, ze ste disponentky na ucte, ktory je zalozeny na manzelovo meno, este neznamena, ze mate spolocny ucet. Pokial viem, na slov. trhu jedina banka, ktora poskytuje otvorenie jedneho uctu dvom rovnocenny majitelom je mBank. Vo vsetkych ostatnych bankach ak mate takyto "spolocny" ucet a manzel by nedajboze umrel, ucet sa zmrazi a ostanete odstrihnute od penazi, kym neprebehne dedicske konanie. Aj v mBank, pokial by k tomu doslo, dojde k zmrazeniu polovice prostriedkov v dany den pritomnych na ucte. Takze je to krasne a romanticke a prakticke a neviem ake, ked mate "spolocny" ucet, ale treba zvazit kazdy aspekt. A co mne osobne rozum neberie, ze by mi vyplata chodila na ucet, ktory nemam na vlastne meno v banke 🙈
@anonym_autor staci odpoved, ze dnes nie je mozny spolocny ucet. Majitelom bude vzdy len jeden
@stanislavicenka jedine v mBank sa to da.
@anonym_autor Kazdy svoj a jeden spolocny. Nikdy by som sa financne bezhranicne neodovzdala.
@anonym_04abb8 žiaľ ak ste v manželstve tak ste sa svojim áno odovzdala aj finančne. Ale kľudne si tu klamte samé seba ( čo ste v manželstve) že máte vaše peniažky. Iba vaše. HA HA HA
@anonym_04abb8 žiaľ ak ste v manželstve tak ste sa svojim áno odovzdala aj finančne. Ale kľudne si tu klamte samé seba ( čo ste v manželstve) že máte vaše peniažky. Iba vaše. HA HA HA
@anonym_151066 vsetky tu vieme co je bsm.
Ale ak mbe vyhovuje mat svoje ucty a muzovi zas svoje preco by sme mali mat iba 1? Mne je fuk co plati on a jemu co si platim ja.
@anonym_autor My sme mali kedysi spoločný, ale po čase sme si rozdelili. Je to tak lepšie, nesťažuje si ani jeden z nás.
@anonym_151066 toto platí až pri rozvode. Ak si dovtedy dokáže jedna alebo druhá strana "hádzať cash bokom", tak je to len rozprávka na dobrú noc 😉
@anonym_151066 vsetky tu vieme co je bsm.
Ale ak mbe vyhovuje mat svoje ucty a muzovi zas svoje preco by sme mali mat iba 1? Mne je fuk co plati on a jemu co si platim ja.
@natalka13 veď v pohode ale ak človek nevie byť spoločne vo financiách a myslím naozaj spoločne nie že my vieme na čo míňame atď.... ( Kravina, neviete) Tak ako takýto ľudia sú spolu v ťažkých chvíľach keď tak nepodstatné ( v skutku podstatné ale nie najpodstatnejšie) ako peniaze nemajú spoločné že nemajú jeden balík ( dá sa všetko ošetriť v prípade smrti atď omg je 2026 nie 1987) a spoločne nerozhodujú, nemajú spoločné ciele tým pádom lebo to sa nedá ak majú "svoje" peniaze a milión veci by som tu mohla napísať.
@anonym_151066 toto platí až pri rozvode. Ak si dovtedy dokáže jedna alebo druhá strana "hádzať cash bokom", tak je to len rozprávka na dobrú noc 😉
@tiezjedna ste čítala rozprávky deťom teraz ? Už je dávno po večierke, lebo to platí v prvom rade v manželstve 🤣🤣🤣
@pribinak neviem vraj preto.aby sme mali prehlad kde idu peniaze ,ale ja viem kde idu peniaze aj sme sa teraz dohodli ze kazdy mesiac z vyplaty rovnaku čiastku odlozime. Zvysne vyberiem na zivobitie a taketo veci a ostatok nechavam na ucte na poplatky, snazime sa rovnako tak ja nechapem naco 1 ucet no ja s tym nesuhlasim.A k tomu este chce aby sme si robili kazdy mesiac taky rozpis naco idu peniaze a vsetko si zapisovali ako potraviny,drogeria a vsetko co sa kupi to sa mi tiez zda zbytocne lebo kazdy mesiac sa minie inak
@anonym_autor My to presne tak mame. Od zaciatku manzelstva jeden spolocny ucet, obaja majitelia, obaja neobmedzeny pristup. Komplet komplet vsetky prijmy idu na ten jeden ucet. Aj vsetky vydavky z neho. Ale teda, my sme to tak citili a chceli obaja rovnako od zaciatku, vobec s tym ani jeden z nas nemal problem. My sme to brali tak ako samozrejmost, baco zivit dva ucty, ked mozme len jeden. A to ja som bola dlho predlho bez prijmu, len RD, cize muz bol hlavny zivitel. Nikdy mi nic nevycital, ze neprispievam rovnako, neposielal ma do roboty od deti, nikdy mi nevycital na co minam ( minam myslim rozumne, vacsie veci vzdy konzultujeme). Takze u nas spokojnost s jednym uctom. A teda, presne si od zaciatku aj tu excelovsku tabulku vedieme 😄 Mame tam presne xy stlpcov ( strava, drogeria, relax, skola a skolka, dary, kruzky a zaujmova cinnost deti, auto, banky, dom- prevadzkove nakl., ....) a peeekne krasne si vsetko zapisujeme a zapisujeme a sem tam si to prejdeme a krutime hlavami na co sme to vlastne pominali 😜 Ale my
si v tom uplne doverujeme, vieme ze ten druhy je rozumny, zodpovedny, ziaden klamar, zlodej, spekulant. P.s. manzelmi sme 15 rokov
@stanislavicenka jedine v mBank sa to da.
@selenka7 Presne, my mame od zaciatku mBank a obaja sme majitelia.
@lienka.7 Aj my sme obaja s muzom svojpravni. Mame jeden spolocny ucet.🙂
@silvike vidis, ja nemám potrebu si písať ani excelovske tabuľky ani nič podobné. Vieme aké máme výdavky, tie sa uhradia, odíde "povinne" sporenie a so zvyškom peňazí si každý nakladá podľa svojho uváženia. Mňa nezaujíma, co si kúpi muz a on sa nestara, co si kupujem ja, lebo samozrejme ja kupujem iba blbosti a on životné dôležité veci 👌 btw, úspory mam väčšie ako on, lebo všetko hneď nerozhadzem 😉
@anonym_autor pracovala som v banke. Spoločný účet z mnohých praktických hľadísk neodporúčam, múdrejšie je mať dva účty a prístup k nim pre oboch manželov.
@anonym_f455d8 prečo by mala žena ťahať za kratší koniec? Pokial je na MD alebo RD, ma sa o rodinu starať otec. Ona nemá "zit" a platit účty. Z rodicaku už tobôž nie. Co sa tyka platu, pokial ma nižší plat, opäť predsa nebude všetko platit ona. Ci všetko plati len žena muz si svoju výplatu šetrí? Ci kde je problém? Ja fakt nechápem.
@lienka.7 ty si tu nova ci co? Pravidelne je tu prispevok od nejakej mamicky, ktora je na MD a muz jej nedava absolutne ziadne peniaze a nic neplati ani na deti.. preto v takych pripadoch radime spolocny ucet
@anonym_autor oddelene (obaja sme vsak disponenti), do spoločného by som sla iba v pripade, ze by slúžil len na odkladanie. Po vsetko, co som zazila pri praci v banke, by som do spoločného uctu nešla.
@anonym_65b4c4 no mne keby ze sa minuli tak peniaze to by bolo bombardovanie a ako je to mozne atd
@anonym_autor píšeš, keby sa mi minuli peniaze...to by sa nemalo stať, že ideš na doraz.Ked to navrhol po viacerých rokoch asi ma dôvod nemá pocit, že viac ťahá on a ty si marnotratna?Tabuľka a prehľad je dobrá vec, ale nie sa denne fixovať na to, čo sme minuli.Mame každý svoj a jeden spoločný.Aj, keď má človek BSM a spoločný účet nie je problém ho vybieliť a často sa to pred rozvodom a v kríze stane a nikto ho nepotresta
@anonym_autor mame každý svoj. A on má pristup môjmu a ja k jeho.
@tiezjedna ste čítala rozprávky deťom teraz ? Už je dávno po večierke, lebo to platí v prvom rade v manželstve 🤣🤣🤣
@anonym_151066 nie, už sú veľké a rozprávky nečítajú. Za to aj tu čítam x diskusii, v ktorých ženy nariekajú, že ani nevedia koľko ich manžel zarába. Dobré ráno.
@anonym_autor máme spoločný, hej. Sme obaja majitelia (v mbank sa to dá). Muž si nevedie excel ani nič podobné. Keby chcel, nech si vedie pre mňa za mňa. Ak by mal pocit, že moc míňame, pokojne nech ide on nakupovať a pekne mi naplánuje, či navariť z toho, tak aby to všetci zjedli (on a vie, akých máme jedákov doma, plus on sám...), plus nech pokojne šatí deti on, nemám s tým problém 😁. Len to je trošku záhul, to nie je len tak, poškrtať mi nákupný zoznam, lebo ja by som mu hodila na krk celú oblasť, okej netreba toľko míňať, tak teda si to zober CELÉ na plecia, nie len mi povedať informáciu, že mám míňať menej. A ja mu len oznámim, dcéra potrebuje nové nohavice, lebo už prederavila aj záplatu, o týždeň blúzku na besiedku, lebo koťuha zas vyrástla, syn zelené tričko na zajtra lebo juhahá nejaký zelený deň majú či čo to, druhá dcéra potrebuje narodeninový darček pre kamarátku na piatok a hajde môže ísť aj excelovať, nech sa páči... Môj muž si vedie excel na auto - benzín, servis, opravy a myslím, že to mu bohato stačí, do toho sa mu nestarám, akurát donesiem blok od benzínu a nafotím stav tachometra, keď natankujem. Čo tam presne sleduje, netuším. Na druhej strane, keď pozriem tie výdavky raz za čas, príde mi to brutál, koľko minieme. Ale holt, je to tak, keď si to pozriem v drobnom, nič extra tam nie je. Možno aj ten tvoj muž, keby to videl v tom exceli, tak by pochopil, že tie výdavky sú naozaj "bežné" a nič extra tam nie je, pokiaľ nechcete žiť ako nejakí držgroši (teda my si doprajeme občas nejakú pizzu, idem na kávu s kamoškami, na jogu, decká majú krúžky, atď. - ale toto ja aj muž považujeme za bežný život).
@anonym_autor máme spoločný, hej. Sme obaja majitelia (v mbank sa to dá). Muž si nevedie excel ani nič podobné. Keby chcel, nech si vedie pre mňa za mňa. Ak by mal pocit, že moc míňame, pokojne nech ide on nakupovať a pekne mi naplánuje, či navariť z toho, tak aby to všetci zjedli (on a vie, akých máme jedákov doma, plus on sám...), plus nech pokojne šatí deti on, nemám s tým problém 😁. Len to je trošku záhul, to nie je len tak, poškrtať mi nákupný zoznam, lebo ja by som mu hodila na krk celú oblasť, okej netreba toľko míňať, tak teda si to zober CELÉ na plecia, nie len mi povedať informáciu, že mám míňať menej. A ja mu len oznámim, dcéra potrebuje nové nohavice, lebo už prederavila aj záplatu, o týždeň blúzku na besiedku, lebo koťuha zas vyrástla, syn zelené tričko na zajtra lebo juhahá nejaký zelený deň majú či čo to, druhá dcéra potrebuje narodeninový darček pre kamarátku na piatok a hajde môže ísť aj excelovať, nech sa páči... Môj muž si vedie excel na auto - benzín, servis, opravy a myslím, že to mu bohato stačí, do toho sa mu nestarám, akurát donesiem blok od benzínu a nafotím stav tachometra, keď natankujem. Čo tam presne sleduje, netuším. Na druhej strane, keď pozriem tie výdavky raz za čas, príde mi to brutál, koľko minieme. Ale holt, je to tak, keď si to pozriem v drobnom, nič extra tam nie je. Možno aj ten tvoj muž, keby to videl v tom exceli, tak by pochopil, že tie výdavky sú naozaj "bežné" a nič extra tam nie je, pokiaľ nechcete žiť ako nejakí držgroši (teda my si doprajeme občas nejakú pizzu, idem na kávu s kamoškami, na jogu, decká majú krúžky, atď. - ale toto ja aj muž považujeme za bežný život).
@anonym_autor ešte niečo. My s mužom sme podobne "finančne" naladení. Čiže u nás to klape. Vo vzťahu, kde jeden rád šetrí a druhý rád nakupuje spontánne lebo jéééj to je pekné, alebo na to mám teraz chuť, tak tam by by to asi riadne vrzgalo. Čiže treba zvažovať aj toto. Pri takom páre by bolo určite lepšie, keby ten šetrivý radšej nevidel sumu tých "jeeeej" nákupov.
@pribinak neviem vraj preto.aby sme mali prehlad kde idu peniaze ,ale ja viem kde idu peniaze aj sme sa teraz dohodli ze kazdy mesiac z vyplaty rovnaku čiastku odlozime. Zvysne vyberiem na zivobitie a taketo veci a ostatok nechavam na ucte na poplatky, snazime sa rovnako tak ja nechapem naco 1 ucet no ja s tym nesuhlasim.A k tomu este chce aby sme si robili kazdy mesiac taky rozpis naco idu peniaze a vsetko si zapisovali ako potraviny,drogeria a vsetko co sa kupi to sa mi tiez zda zbytocne lebo kazdy mesiac sa minie inak
@anonym_autor sme spolu 20 rokov a od 2 mesiacov máme spoločný účet, ktorý je na moje meno, chodia nám tam obom výplaty, každý z nás má kartu z účtu. A potom máme v tej istej banke ešte 1 účet, ktorý je na manželovo meno a to je sporiaci. Tam každý mesiac preposielam ušetrené peniaze. Obaja sme disponenti. My by sme nemenili, sme manželia a všetko je naše spoločné.
@silvike vidis, ja nemám potrebu si písať ani excelovske tabuľky ani nič podobné. Vieme aké máme výdavky, tie sa uhradia, odíde "povinne" sporenie a so zvyškom peňazí si každý nakladá podľa svojho uváženia. Mňa nezaujíma, co si kúpi muz a on sa nestara, co si kupujem ja, lebo samozrejme ja kupujem iba blbosti a on životné dôležité veci 👌 btw, úspory mam väčšie ako on, lebo všetko hneď nerozhadzem 😉
@lienka.7 Ale ved to neznamena predsa ze sme nesvojpravni. Chceme vediet co a a za kolko nasa rodina teda MY miname, to je cele.
@lienka.7 Ty to pises taka kokeby tí co maju spolocní ucet, maju tabulku vydavkov su nesvojpravni ? Potrebuju kontrolovat vydavky toho druheho ? Take zvlastne. Lebo u nas to tak vobec nie je ze ide o KONTROLU toho druheho. Povedala by som ze chceme mat prehlad a vediet si urcit k de sa da z vydavkov ubrat napr. ked chcem viac nasporit na nieco. My nemame prilis velke prijmy, musime si to viac strazit. Ale aby to bola nejaka nesvojpravnost, to nie.
@anonym_151066 A ze teba rozvod prekvapil a ostala si s holym uctom, vsak?
@lienka.7 ty si tu nova ci co? Pravidelne je tu prispevok od nejakej mamicky, ktora je na MD a muz jej nedava absolutne ziadne peniaze a nic neplati ani na deti.. preto v takych pripadoch radime spolocny ucet
@anonym_f455d8 ano, samozrejme. Zo spoločného účtu jej tie peniaze určite "da". No jasne 👌 a teraz tu o červenej ciapocke.
@anonym_151066 A ze teba rozvod prekvapil a ostala si s holym uctom, vsak?
@anonym_04abb8 nie nie , som v manželstve a peniaze máme spoločné a spoločne uvažujeme čo s nimi. Máme ciele a spoločne plány do budúcna a jediné takto vieme na čom ako rodina sme. Lebo to nie je len o Tom aby mal každý svoje ( "svoje") peniaze ja účte. Ale máme deti , tie peniaze sú aj ich tak mám za to že chcem ja a manžel s nimi čo najlepšie naložiť a nie že jeden žgrlí a ďalší míňa. A predstavte si že to funguje aj takému páru kde jeden míňa a druhý šetrí. Prispôsobili sme sa z lásky k rodine jeden k druhému. Aj k našim potrebám
@anonym_04abb8 nie nie , som v manželstve a peniaze máme spoločné a spoločne uvažujeme čo s nimi. Máme ciele a spoločne plány do budúcna a jediné takto vieme na čom ako rodina sme. Lebo to nie je len o Tom aby mal každý svoje ( "svoje") peniaze ja účte. Ale máme deti , tie peniaze sú aj ich tak mám za to že chcem ja a manžel s nimi čo najlepšie naložiť a nie že jeden žgrlí a ďalší míňa. A predstavte si že to funguje aj takému páru kde jeden míňa a druhý šetrí. Prispôsobili sme sa z lásky k rodine jeden k druhému. Aj k našim potrebám
@anonym_151066 Pises uplne od veci uz. O tom tema nebola. Pekny den prajem.
@lienka.7 Ty to pises taka kokeby tí co maju spolocní ucet, maju tabulku vydavkov su nesvojpravni ? Potrebuju kontrolovat vydavky toho druheho ? Take zvlastne. Lebo u nas to tak vobec nie je ze ide o KONTROLU toho druheho. Povedala by som ze chceme mat prehlad a vediet si urcit k de sa da z vydavkov ubrat napr. ked chcem viac nasporit na nieco. My nemame prilis velke prijmy, musime si to viac strazit. Ale aby to bola nejaka nesvojpravnost, to nie.
@silvike vidis, ja ziadny prehľad v Excel tabuľke mat nepotrebujem. Viem, čo nakupujem(e). A ci dám v ten mesiac na niečo o 50€ ci 100€ viac ako minulý, toto ja fakt neriešim. A co sa tyka súkromných výdavkov, t.j.vydavlov co mi/mužovi ostatnú po zaplatení všetkých uctov a sporeni, to je naozaj ako moja, tak i mužova výsostne súkromná vec. Nebudem do excel tabuľky si písať za co som koľko dala, keďže ide o moje súkromné peniaze a môžem si ich minút na co ja chcem. Viem, že to asi nedokážeš pochopiť, keď si naucena si všetko písať a KONTROLOVAT výdavky. Toto robia ľudia, ktorí bud nevedia hospodáriť, nevychádzajú im peniaze alebo majú potrebu kontroly toho druhého.
@silvike vidis, ja ziadny prehľad v Excel tabuľke mat nepotrebujem. Viem, čo nakupujem(e). A ci dám v ten mesiac na niečo o 50€ ci 100€ viac ako minulý, toto ja fakt neriešim. A co sa tyka súkromných výdavkov, t.j.vydavlov co mi/mužovi ostatnú po zaplatení všetkých uctov a sporeni, to je naozaj ako moja, tak i mužova výsostne súkromná vec. Nebudem do excel tabuľky si písať za co som koľko dala, keďže ide o moje súkromné peniaze a môžem si ich minút na co ja chcem. Viem, že to asi nedokážeš pochopiť, keď si naucena si všetko písať a KONTROLOVAT výdavky. Toto robia ľudia, ktorí bud nevedia hospodáriť, nevychádzajú im peniaze alebo majú potrebu kontroly toho druhého.
@lienka.7 Ale prosim Ta, za to, ze ty nepotrebujes mat tabulku neznamena, ze tí co tabulku maju su nejakí menejcenni. Ved Ty si nic nepis, nerob a je to ok. Ale ked to niekto ma inak, neznamena hned, ze je nesvojpravny. Alebo s nim nie je nieco v poriadku. Kto chce, nech si vydavky pise a analyzuje, kto nie nech si nepise. Jednoduche.

@anonym_autor kazdy mame svoj… poznamka: manzel bol zgrlos a nechcel sa v tom case delit… teraz zarabam ja viac ako on a nedelim sa ja 🙂