Sú mladí skutočne leniví alebo pracovití?
Neviem ako túto tému nazvať. Ale prečítala som si par komentárov pod príspevkom o dôchodkovej reforme v ČR. Ja sa teda do ekonómie nevyznám a dovolím si tvrdiť, že komentujuci už vôbec nie, ale to nie je podstatne. V podstate všetci, čo tam písali mali asi 50+, spustil sa tam totálny náklad na mladšiu generáciu, na ľudí čo su ich deťmi. Ako nevedia nič robiť, žijú len z podpory s neviem čo. Ja ani neviem čo chcem týmto príspevkom dosiahnuť, je mi jasne, že keď ma niekto svoju pravdu, tak si ju bude mať aj keby sa postavím na chlpy. Ale ide mi o to, že tí ľudia si uvedomujú, že to je generácia, ktorú oni vychovali? Že aj napriek tomu, že manuálne sme určite zleniveli, musíme makať v tej práci na 100% a prinášať výsledky. Pamätám si veľmi dobre historky starého otca o tom, ako polku smeny naťahovali pálené a druhu polku podriemkavali a po 6 hodinách padla. Teraz led si chce niekto udržať zamestnanie, z ktorého sa dá vyžiť a zariadiť si vlastne bývanie, čo je tiež kapitola sama o sebe musí každý deň byt lepší ako bol včera, lebo zamestnávateľ očakáva výsledky. A títo ľudia idú hovoriť ako sa oni v živote namakali a my nemáme robiť nič iné, len robiť na ich sprosté dôchodky. Ja nemám problém s tým, že všetci robíme na dôchodky starším ľudom, ale to, že tie dôchodky su malé nie je pre to, že mladi malo robia a hentí si vôbec neuvedomujú, že ja čo mám teraz 25 rokov sa dôchodku možno ani nedožijem, lebo pôjdem z prace rovno do domova 😂 alebo sa mi pošťastí a posetrim aspoň na par dôstojných rokov. ja neviem, možno je to moja sociálna bublina, ale mám paradoxne pocit, že mladi sa idú zodrať aby dostali čo chcu a žili slušný život a nie ze čakajú ako ich bude každý len dotovať. Ako jasne, vyžierky sa nájdu, ale nemyslím si, že by taká bola väčšina mojej generácie.
@nikpa som generácia 50+. My sme tá generácia, tí študenti, ktorí v novembri 1989 mrzli na námestiach, aby ste aj vy mladí mohli dnes žiť v slobodnom štáte a slobodne a demokraticky voliť. Stáli sme s holými rukami proti ozbrojeným policajtom a vojakom a nevedeli sme, ako to skončí. V deväťdesiatych rokoch sme potom stratili všetky vymoženosti socializmu a benefity dnešného sveta boli len v plienkach.
Byty sa rozpredali za zostatkove ceny tým, čo v nich bývali, nič nové sa nestavalo, hypotéky boli v úplných začiatkoch a získať ju bolo takmer nemožné. Mladí samozrejme žiadne byty zadarmo nedostali. Mala som stavebné sporenie, na polovicu vkladu som musela šetrit 4 roky a potom som dostala úver a musela som platiť úroky z požičanej sumy a aj tej, čo som mala nasporenú, lebo sa to bralo ako celok a nemala som nejaké hodnotiace číslo v požadovanej výške. Stačilo to na malý panelakovy jednoizbak.
Idealistickych mladých odstavili od moci dravci, čo mali známosti a peniaze z minulého režimu. Začala malá a velká privatizácia, vytunelovali sa a priviedli ku krachu všetky veľké podniky, ktoré dávali ľudom prácu. Prepúšťal aj štátny sektor. Nezamestnanosť sa šplhala k 30 percentám a vtedy naozaj na jedno pracovné miesto čakali stovky ľudí. Veľkí zahraniční zamestnávatelia tu vtedy neboli a nefungoval ani schengensky priestor, nedalo sa len tak vycestovať robiť do zahraničia. O nejakých sociálnych vymoženostiach typu podpora v nezamestnanosti, rodičak, daňové bonusy atď škoda hovoriť, tie boli len v minimálnej výške.
Možno preto sme takí makači, lebo je v nás ten podvedomý strach zo straty práce. Keď si vtedy nerobila podľa predstavy šéfa, hneď sa ti vedel vyhrážať výpoveďou a tým, že na tvoje miesto čakajú desiatky ďalších.
Naozaj nebolo ľahko mladým v deväťdesiatych rokoch. A ty by si mne chcela brať volebné právo. Wtf
Ale k téme. Moja generácia je ochotná ťahať do seba zničenia, dnešní mladí si potrpia na work/life balance. Nemyslím si, že sú leniví, len už majú iné priority ako prácu.
Práca a peniaze sú pre nich len prostriedok, nie cieľ. Necítia lojalitu a zodpovednosť k zamestnávateľovi a kolegom, odrobia si len to minimum, čo musia a keď sa vedia dostať k peniazom za menej práce, menej námahy alebo úplne bez práce, bez výčitiek to urobia. Nechce sa im prevziať zodpovednosť. Proste ich prístup je iný ako našej generácie a trh práce sa tomu bude musieť prispôsobiť.
@vreckovka2 možné to je. Len ja som toto videla viac na mladých. Úrad práce daval vtedy príspevok, tak sa šéf snažil niečo získať. Po Tom čo na chalan urobil stratu 28t eur to šéf vzdal a z 12 mladých sme 10 prepustili, 7 v skúšobnej dobe (prípadne oni odišli). Aj starsi môžu byť blbci, mali sme typka ktorý bol prepustený kvôli alkoholu - ale tam sme obsadili 5 pozícii a prepustený bol 1. Takže taká moja skúsenosť.
netreba zabudat, ze generacia dnesnych 60tnikov mala byty zdarma za par korun sa odkupili od statu, nemali milionove hypoteky, ze koncili v 30-40 s infarktom..
Ale aby som nepovedala. Máme aj babu, ona má síce 31, ale je to mladý génius. Akurát tiež robí minimum čo musí ale to čo urobí je urobené mega dôkladne.
@taynee naozaj si nemyslím, že by toto bolo pravidlom
@diewcatqoo Prepáč, ale z čoho usudzuješ, že ľudia 50+ sú mimo reality? Prinajmenšom majú viac skúseností. Títo ľudia si odžili v ére zatracovaného socíku. Vedeli sa prispôsobiť aj novej tzv. demokracii. Niečo vybudovali, vychovávali svoje deti. Boli k sebe ústretovejši, v mnohom praktickrjší. Tvojim výrokom si jedným šmahom zdehonestovala staršiu generáciu. Je to smutné, veď aj ty máš určite rodičov, starých rodičov, tiež si o nich myslíš, že sú neschopní?
Nevidela by som to az tak cierno, vsetci moji znami vo veku 17 - 50 chodia do prace, alebo studuju a popri tom aspon brigaduju a ked si na to zarobia, tak co by necestovali a neuzivali si. Akurat popri tom nevypisuju na MK ani FB statusy so ziadostami o radu kde a ako prist k nejakym socialnym davkam a otazky :na co mam narok? Taketo vypisuju len nemakacenkovia a potom to tak vyzera ze "vsetci" mladi su lenivci.
Ejha, no oproti feudalu sa mala predchadzajuca generacia ooovela lepsie, s cim budeme porovnavat? A potrebujeme porovnavat? Ja vam neviem, vy by ste menili s predchadzajucou generaciou?A myslite,ze by oni menili s nami?
@janagem verim ti. Len ja mam aj opacnu skusenost. Kedy som mohla vysvetlovat kolko som chcela a doteraz netusim, ci to naozaj neponali, alebo sa len spolahli, ze vsak ja to opravim. A ja som fakt taky poctivy blbec, ze som vzdy opravila. Alebo taky extrem, ze hoci som vedela, ze je nieco uplne nanic, tak som musela ustupit starsej kolegyni, lebo ona je starsia a ma predsa xy rokov praxe ako mi povedala. Ja som si sice utvrdila, ze rozmyslam dobre, ale ustupit som musela.
Zase 😂 Pre boha veď toto hovorí úplne každá generácia. Títo mladí sú leniví, tieto mladé matky sú neschopné, tieto deti sú rozmaznané atď. Úplne zbytočná téma/otázka.
@chodec15 úplné nepochopenie z tvojej strany. Pointa toho výroku bola v tom, že my síce prispievame na dôchodky, ale sami sa ich nedožijeme. To by si musel dočítať ten príspevok aby sme sa vyvarovali tomuto. Inak to, koľko ja mám odrobene je jedno, mám 25 nemala som kedy odrábať, keď som študovala. Som ale zmierená s tým, že niečoho čo by sa približovalo dôchodku ako ho teraz poznáme sa nedožijem, pokiaľ si na to nenasporím. Skús si prečítať ten môj úvodný príspevok ešte raz, aby si spracoval pointu a nezavzdušňoval sa nad nezmyslom, ktorý si v tom asi ako jediny vyčítal 😁 čítanie s porozumením je podľa tvojho vyjadrenia asi privilégium
@chodec15 ja sa nerozculujem že budem narobená. Ja som s mojou prácou velice spokojná a to, že ju budem robiť dovtedy kym ma úplne neodstaví beriem ako fakt. Ty si si z tohoto normálne vyfabuloval ako ja sa sťažujem na neviem vlastne ani na čo, či na robotu alebo na dôchodcov, pri tom celá pointa môjho príspevku bola, že tých mladých lenivých moc nevidím, lebo keď niekto nemaká, nemá sa dobre a mladi sa chcu mať dobre a dopriavat si.
@medda_beda tomu co si napisala snad ani sama neveris, ak to takto vnima aj vacsina mladeze, tak sa vobec necudujem, ze to tu cele tak prudko upada.
Vyvraciat ti tu kopku nezmyslov jednostrannych ani nemam sil.
Ja ti poviem moju skúsenosť:Áno mladá generácia je veľmi lenivá. Určite nie všetci, ale je oveľa lenivšia. Zaúčam mladých ľudí do práce posledných 20 rokov a sú ohromné rozdely. Teraz si mladí ľudia myslia, že máme byť šťastni, že vôbec prišli ráno do práce a pomedzi mobilovanie niečo urobia. Prídu po škole a chceli by plat ako riaditeľ zemegule. Ešte nič nedokázali a ani nič nespravili a keď sa im niečo nepáčí idu hneď preč. Za dva roky sú schopní vystriedať šesť robôt, ega majú obrovské, ale do roboty sa nehrnú. Nechcu mat zodpovednost, len cakaju benefity. Ale takych najdete aj v strednom veku.
@baboadel prosim, precitaj si este raz moj prispevok a na co vlastne reagujem. Pretoze nedehonestujem vsetkych ludi nad 50. Ale tych, ktori prispievaju do diskusii pod spravodajske clanky na vacsinu internetovych medii.
Bola si niekedy, neviem, napr. na Topkach alebo autorka hovori o ceskom mediu, tak napr. na Idnese v sekcii komentare? Tam sa to hemzi stratenymi existenciami v dochodcovskom alebo preddochodcovskom veku. To su take nazory, ze toto nemoze brat snad nikto vazne.
@baboadel to, co pisal
@chodec15 bola realita. Socializmus nie je len mlieko za 2 koruny. Dnes by ludia nechceli mat taku zivotnu uroven. Nasi boli pracujuca trieda, zili sme od vyplaty k vyplate, v obchode par druhov potravin. O dovolenke sme ani nesnivali-ani by sme nemohli mimo hranice. Pracka Tv-pozicka na niekolko rokov. Precitaj si nieco o sociku, menova reforma, strielanie ludi na hraniciach, lustracie, udavanie, znarodnovanie majetkov, kolektivizacia.

@taynee tak ale toto su take reči… každý poznáme takého človeka, nie je to relevantná vzorka podľa mňa. Ja som tiež ostala čučať, keď mi personalista ponúkal 1200 v hrubom a konkurencia o 500 viac. Som sa musela opýtať o akom type úväzku sa bavíme. Ale keby je to jediná príležitosť, vezmem ju. Len potom sa nemôžu ti zamestnávatelia čudovať, že tam nikto nevydrží.