Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
@aurora33 tak dočítaš sa tu dnes a denne ako si niektoré ženy rady prirábajú prácu, hoci to nie je nutné. Každý deň utierajú prach, vysávajú, vytierajú, div že okná neumávajú. Niekto je proste na poriadok uletený a v takom prípade verím, že im to zaberie 4x toľko času než tebe alebo mne... Ja zas rada varím, veľa experimentujem, strávim v kuchyni tretinu dňa, ale nie preto, že musím, ale pretože chcem😉
@aurora33 Neviem veru. Tu na MK sledujem, že baby, čo nepracujú si tak nejako zakladajú na téze, že ich deti sú vychovanejšie, lebo majú matku stále za riťou, rodina pokojnejšia, ergo, že sú lepšie mamy, že ich muži vysoko oceňujú tie teplé večere, komínky v skrini a upratanú domácnosť. Osobne mi je toto na smiech. Dnes v čase home office a pružných pracovných časov mám aj upratané, aj navarené, aj som stále s dieťaťom, plus mám slušné, veľmi slušné peniaze. SVOJE.
Ja by som veľmi rada čítala skutočný, ale skutočný názor manželov takých žien. Či im to naozaj takto vyhovuje.
@drahomirrra moja veta nebola oznamovacia, ale opytovacia. Opytovacie znamená otázka, nie konštatovanie. Vyrastala som presne tak, ako väčšina detí mojej generácie na severe Slovenska, kde je minimum práce a chlapi chodievali a ešte aj teraz chodievajú do Čiech na týždňovky a ženy boli doma a starali sa o deti a chod domácnosti. A ak by tvoje prsty opäť nepredbehli tvoj mozog, tak by si nenapísala, ze niečo v rodine aplikujem, pretože ja nič neaplikujem, uz som písala, ze som na rodičaku s 1.5r.dietatom.
@drahomirrra to, aké sú mamy budú hodnotiť ich deti v dospelosti. Perfektná mama je tá, ktorá vytvorí deťom harmonický domov a pri ktorej deti cítia oporu a ochranu. To má byť cieľ každého kto si spraví deti... A je jedno, či to dosiahne doma na riti, alebo popri práci. Ak sa mu to podarí, tak uspel.
@chodec15 Taká úvaha k tomu americkému snu trochu mimo témy alebo ako nenazrani kapitalisti prevzali sovietsky model a znížili reálne mzdy. V 70tych rokoch minulého storočia americký robotník so stredoškolskym vzdelaním zarábal toľko že kúpil dom na predmestí a uživil rodinu vrátane manželky ktorá bola doma. Zatiaľ vo východnom bloku vydr*ali komunisti s pracujúcou triedou, donútili pracovať ženy tak ako mužov (ale druhá sichta im ostala) a tým pádom stačilo dávať ľuďom polovičné platy a keď robili v rodine dvaja tak ako tak vyžili. Neoliberalom sa to zapáčilo a pod rúškom emancipacie, konsolidácie verejných financií a tak ďalej začali systematicky znižovať reálne mzdy, najprv donútili mužov zobrať druhú robotu, potom tretiu a tie panie domáce museli časom tiež makať aby splacali stále drahšie školné, hypotéky, zdravotnú starostlivosť.
To že ženy pracujú v tempe a systéme vytvorenom pre mužov, idú proti prirodzeným biorytmom a ničia si zdravie nie je voľba ako tvrdia pseudofeministicke ideológie ale nevyhnutnosť aby rodina neskapala od hladu. Aj feministky a tým myslím skutočne feministky a nie šibnute mrochty sa zamýšľajú ako sa z možnosti voľby (môžeš si vybrať či sa budeš starať o rodinu alebo pôjdeš pracovať) stala povinnosť zvládnuť všetko. Aj z tejto diskusie vidieť že možnosť voľby majú len dobre situované zabezpečené ženy, ostatné sa musia prispôsobiť tomu čo im život prináša a robiť kompromisy na úkor vlastného zdravia.
Keby muži zarábali toľko aby uživili rodinu a ženy by sa reálne mohli rozhodnúť či ostanú doma alebo nie, nič by sa nestalo. Produktivita práce stále rastie, automatizácia postupuje a tie prace by zastúpili muži. Jediné čo chýba je neochota podnikateľov dávať ľudom za prácu adekvátnu mzdu.
@drahomirrra to je fajn , ja nepoznám ani 1000 žien všeobecne a už vôbec nie tak dokonale aby som vedela že sú také skvelé matky. Ale poznám ich pár čo od detí utekali do práce a nemuseli , neťažili ich ani financie , len ich viac bavila práca ako vlastné deti .
@lili929 no zamestnávateľ by z toho nadšený nebol. To inac počujem prvýkrát. Nedava mi to logiku dietatko prec a ja doma. Ale isto budu ma to nejaké dovody
@aurora33 a to pradlo ti do susicky samo naskace, vyvesi sa, odlozi sa? Je sakra rozdiel mat 50m2 trojizbak a 300m2 rodinny dom z arovym pozemkom. Takisto je rozdiel mat jedno a mat 5 deti (kedy sice najstarsie ma uz davno nast, ale to posledne este len zacalo driet skolske lavice). A v neposlednom rade je rozdiel, ci niekto byva v meste alebo na dedine na lazoch, kedy aj blby nakup potravin trva 3 hodiny. Ale tak kazda ti tu nebude davat karticku, ze to a to mam, tu zijem, tolko clenov rodiny mam etc, aby si pochopila, ze zena doma, ak je doma, z nejakeho jej a jej muza dovodu doma je a s prepacenin urcite neprehadzuje sadlo vidlami sprava do lava a hlada susne v nose, dokym milost pan ci milostive potomstvo sa dostavi...🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@milovnickakvetov Nepredbehli nič. Ty si na RD s malým dieťaťom a už teraz vieš, ako ideš byť doma po ukončení RD a všade to píšeš.
Fakt? Aj ja som zo severu a neviem o čom hovoríš, ženy okolo mňa boli vždy všetky zamestnané.
@drahomirrra vies ty, ze home office ma zastupenie na slovenskom pracovnom trhu nejakych 13%??? A v zahranici, napriklad nemecko, ma len 24% . Takze to nie je take jednoduche, ako si myslis, ze ti, co maju deti, tak maju ist na home office, aby sa vedeli plnohodnotne postarat o deti...
@subartic Veď tisíc bol prenesený význam, proste poznám dosť veľa žien, ktoré sú super mamy. Samozrejme, poznám aj karieristky, áno.
@drahomirrra čo poznám pár takých rodín, muži sú hrdí, že vedia kompletne zabezpečiť rodinu
Ja sa zase čudujem ľuďom ktorí sa naháňajú do prace a doma sa takmer nevidia aby mohli cez víkendy nakúpiť plne koše nezmyselnosti a hraburd ktoré nikdy nevyužiju. Vela rodičov sa naháňa a nevedia ani kde majú deti ako sa učia, čo robia vo voľnom čase a co ich trápi,nemajú na seba čas lebo peniaze musia zarábať pretože majú na všetko pôžičky a hypotéky.
Všetko má za aj proti netreba súdiť, mne je osobne jedno ako si kto žije, pomyslím si svoje a idem ďalej, mam svoje starosti neriešim.
@drahomirrra môj muž sa orosil z predstavy, že by som zase naskočila do svojho šialeného pracovného tempa 😀 Pre nás je už teraz dôležitý hlavne spoločný čas, možnosť vypraviť sa kam chceme, kedy my chceme, a nie keď nám niekto podpíše dovolenku. To je úplne absurdná predstava. Takže môj muž by ti povedal, že lepšie usporiadanie si nedokáže predstaviť😉 Ale my to máme trošku inak, nie sme ten "klasický" model muž živiteľ, žena doma.
@kristinkakvetinka tak pokiaľ nezdedíš, tak máš obvykle buď hypotéku alebo nájom. Na oboje musíš zarobiť peniaze😉
@drahomirrra môj brat podniká - úspešne a jeho žena je doma, deti už majú veľké. Brat to tak chcel a jeho manželke to tak vyhovuje . On to berie ako osobnú prestíž ,že jeho žena nemusí pracovať.
@tiezjedna áno mas pravdu na bývanie ešte pochopím ale poznám ľudí čo majú všetko na splátky a ešte aj obrovskú hypotéku a mesačne výdavky len na toto aj 1000 euro .
@chodec15 no tak ty si nebol ani ten hlupák a aj tak si zostal bez ženy a detí . A zrejme aj bez majetku , lebo tu často plačeš ako ženy vedia pri rozvode/ rozchode muža ošklbať o majetok .
Jednoducho sú muži čo to tak chcú aby žena bola doma a venovala sa sebe, domácnosti a deťom a ešte raz sebe.
@subartic V poriadku. Žena ako ja nikdy nepochopí, čo je na nepracovaní prestížne, lebo zostať doma môže každý, ale veď budiš.
@chodec15 no zaujímavé... doteraz tu boli čerti na stene v podobe toho, ako ženy čo sú doma ostanú ako bezdomovec bez ničoho keď ich kopne chlap do riti a nakoniec voilá ... nakoniec ostane bez všetkého chlap :DD
Ani by som nebola povedala, že kôň je plný žien, čo nepracujú. Riadna sranda.
@drahomirrra zostať doma nemôže každý, napr ja by som to nedala. Nemám vzťah k domácnosti, potrebujem sa realizovať odborné. Byť ženou v domácnosti by som si netrúfla byť
@chodec15 nepoznám také páry
@drahomirrra zostať doma môže len ten kto si to môže dovoliť a ten kto chce. Ak žena zostane doma a venuje sa sebe, vôbec to nemusí signalizovať že je lenivá , neschopná , ale to že muž má veľmi dobrý ekonomický status a nechce aby jeho žena bola uviazaná niekde na 8 hodín .
@subartic Ale ty to tu cele tlacis do roviny, ze pracujuce zeny su nejake chudery, co su niekde uviazane a podobne. Toto je tiez dost prehnane, uz to tu nie je o diskusii, ale o tom, ako sa nepracujuce baby tlapkaju vzajomne po pleciach.
@mamamasama @liv1 veď ja hovorím to isté, aby s tým súhlasili obaja.. a aj keby sa garde otočí,veľakrát aj žena je ten živiteľ a platí to aj v Tom prípade. Na to však musia byť nastavený obaja .. no je mi smiešne,keď tu niektorí opisujú pracujúce ženy ako vyflusnute chudery.. to môžu písať len tie,ktore chodia/chodili do práce ktorá ich nebavi a jedinou motiváciou sú pre nich peniaze.. zjavne nikdy nemali prácu ktorá ich baví a napĺňa.. je tiež úplne scestné tvrdiť že pracujúca matka si deti neužije 🤦 Jedine že by boli domoskolaci,inak mi to význam nedáva.. aj keď svojho muža milujem,by som mu z lásky určite nikdy nenavrhla,venuj sa svojmu hobby,deťom a domácnosti,ja zarobím dosť...jediné čo by u nás prešlo,poď, doklepneme to spolu ešte pár rokov,aby sme nemuseli robiť už obaja ... Ale ako vravím,každý vzťah je iný a priority máme každá iné.
@subartic ja som pracovat z ekonomickeho hladiska nikdy nemusela a aj tak pracujem, muza sa na nazor nepytam, ci mozem nemozem byt niekde 8h uviazana😅

@drahomirrra jedna žena to tu pekne napísala, že nerozumie, čo také v dobe automatických práčok, susiciek, umývaciek riadu robotických vysávačov robia tie ženy doma. A ja sa totuto tiež divím. Ved prídem, zapnem a mám upratané 🙂