Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?
Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?
Lemry sa najdu aj tie co su doma aj tie co chodia do roboty. Netvarme sa, ze nutne pracujuca musi byt sikovna spickova odbornicka vo svojom obore, pride domov a ide sa potrhat v domacnosti, navari, uprace, napecie a spickovo sa venuje detom. A tak isto, ani ta co je doma, nemusi mat spickovo upratane postarane, navarene. Nechapem ze toto niekto dookola riesi. Neviete o tych ludoch dokopy absolutne nic. A je milionkrat vacsi rozdiel, kolko ma zena deti, aku pracu ma, aky velky byt/dom/zahradu ma, ake ma konicky, ako sa vzdelava, ako velmi a v akom veku ju deti potrebuju, ake a kde a kolko maju kruzkov a podobne. A tiez ako ma muza ci rodinu k dispozicii. Pre pana prestante sa tu porovnavat, je to uz trapne
@liv1 úplne presne.. tieto porovnávacky a sutaze žien sú hrozne trápne.. 😒 večná téma ktorá je lepšia..
@drahomirrra ja som sa s tým naozaj stretla len na klinikách, kde je dlhá otváracia doba. Inak u bežných lekárov fakt nie, ani tu, ani v CZ. V Prahe máme lekárov v Canadian Medical Care, väčšina ich kliník má otváraciu dobu do 19.-19.00, niektoré až do 20:00. Tam sa točí ohromný počet personálu a aj viacero sestier. Je to logické. Ale ani naša suseda, ktorá je obvoďáčka v Prahe, ordináciu má v Letňanoch a pacošov už neprijíma, dve sestričky nemá. Tak ma len prekvapuje, že niekde to zvládajú zaplatiť...
@milovnickakvetov Tak to je asi na Orave 1 z 500 rodín, čo nemá k dispozícii tam rodinu. Orava nie je druhá Bratislava kde sa hrnie celé Slovensko, neviem si predstaviť že pár z Trenčína, Banskej Bystrice, Komárna tam pôjde bývať, kedže práce tam veľa nie je a je to aj nehostinný region čo sa týka počasia. Tam žijú rodiny, kde aspoň jeden odtiaľ pochádza a majú pozemky a podobne a postavia si tam domy, teda nejakú rodinu tam má drvivá väčšina ľudí.
@liv1 Ale veď my diskutujeme Livka. Ak sa ti nepáči forma, je úplne v pohode vypnúť upozornenia na tému. Však fórum je o diskusii, a keď má diskusia o nabehnutí rodičáku na účet 1500 strán (a TO JE NONSENS), tak takáto hádam 17 strán mať môže.
@tiezjedna Evidentne áno. Proste nie je na výber, jedna sestra by nezvládla pracovnú náplň.
S tými zdravotnými sestrami, ono je to tak, že jedna je sestra, teda meria tlak, robí ekg, berie krv a druhá je nesestra na administratívu-spisuje papiere, dvíha telefon. Tá druhá je nekvalifikovaná teda a nemusí jej dať lekár vysoký plat a ona je rada, že má prácu len v pracovné dni v čase ked sú deti v škole/škôlke, to sú dostatočné benefity a plat stačí nižší. A lekár nemusí po službe potom 3 hodiny sedieť nad papiermi a platiť vysoké dane, do nákladov dáva aj plat tej administratívnej pracovníčky.
A tú prácu nesestry zvládne hocikto, často lekár využije projekt z úrad práce podľa toho aký beží, či už pre absolventov, dlhodobo nezamestnaných a veľkú časť mzdy mu preplatia rôzne sociálne fondy.
@anjelicek26 praveze velmi vela- 10, ak mam byt presna a v roznych bundeslandoch, so soplom a kaslom ta neotocia🙃 naopak na slovensku aj s naznakom kasla otacaju (viem podla bratrancov a sesternic, ktori v tomto veku su alebo nedavno boli).
A na margo sedenia doma- nie kazdy chce byt zavisly od zamestnavatela resp. driet, len aby mal nejake vreckove. Na rozbeh podnikanka tiez nie je kazdy stavany a nema nadanie ci stastie (ano, je to aj o stasti), a zodriet sa ako mulica- no, ked niekto dobrovolne chce, moznost ma....ale ked ta moznost je mat to volnejsie a inac usporiadane, nie je preto zena leniva ist do prace- vsak existuje milion veci, ktore mas/mozes robit, ak mas furu volneho casu - a tym nemyslim fitko ci kavicky, ale sebarozvoj...
@marsmykkok a toto by som kvitovala, keby mal lekár nejakú recepcnu/administratívnu silu, určite by sa sestricke lepšie pracovalo.

@tiezjedna Neviem, či je výnimka, stretla som sa s tým už viackrát. Pediatri sú na Slovensku prestarnutí, nakoľko ich je málo a malých pacientov majú tisíce, administratívu jedna sestra nezvládne.