icon

Súdime ženy v domácnosti s deťmi v škole?

pupavka234
19. nov 2023

Ahojte, mam celkom dobru kamaratku, ktora od narodenia dcery nenastupila do prace, v podstate je zena v domacnosti aj ked ma jej dcerka uz 11 rokov. Raz som sa jej na rovinu opytala, ci nema niekedy pocit, ze ju ludia sudia ked nema pracu, a je matka v domacnosti s relativne samostatnym dietatom. Povedala mi, ze vobec, ze sa neciti menejcenna, ani jej to znami a rodina nedavaju pocitit, ze "len sedi doma". Ze skratka ludia v jej okoli to toleruju a nesudia ju. Ja mam skor pocit, ze na Slovensku sa na zeny ktore nepracuju po rodicaku pozera cez prsty, aj tu na modrom koniku to vidim, ze byt zena v domacnosti nie je uplne najobdivovanejsie povolanie, hlavne ked su deti v skole. Ako to vnimate vy? Sudite v kutiku srdca taketo zeny, alebo to vnimate ze je to plnohodnotne povolanie, starat sa o deti a domacnost, aj ked su deti v skole?

Strana
z17
drahomirrra
22. nov 2023

@tiezjedna Neviem, či je výnimka, stretla som sa s tým už viackrát. Pediatri sú na Slovensku prestarnutí, nakoľko ich je málo a malých pacientov majú tisíce, administratívu jedna sestra nezvládne.

liv1
22. nov 2023

Lemry sa najdu aj tie co su doma aj tie co chodia do roboty. Netvarme sa, ze nutne pracujuca musi byt sikovna spickova odbornicka vo svojom obore, pride domov a ide sa potrhat v domacnosti, navari, uprace, napecie a spickovo sa venuje detom. A tak isto, ani ta co je doma, nemusi mat spickovo upratane postarane, navarene. Nechapem ze toto niekto dookola riesi. Neviete o tych ludoch dokopy absolutne nic. A je milionkrat vacsi rozdiel, kolko ma zena deti, aku pracu ma, aky velky byt/dom/zahradu ma, ake ma konicky, ako sa vzdelava, ako velmi a v akom veku ju deti potrebuju, ake a kde a kolko maju kruzkov a podobne. A tiez ako ma muza ci rodinu k dispozicii. Pre pana prestante sa tu porovnavat, je to uz trapne

chodec15
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
22. nov 2023

@liv1 úplne presne.. tieto porovnávacky a sutaze žien sú hrozne trápne.. 😒 večná téma ktorá je lepšia..

tiezjedna
22. nov 2023

@drahomirrra ja som sa s tým naozaj stretla len na klinikách, kde je dlhá otváracia doba. Inak u bežných lekárov fakt nie, ani tu, ani v CZ. V Prahe máme lekárov v Canadian Medical Care, väčšina ich kliník má otváraciu dobu do 19.-19.00, niektoré až do 20:00. Tam sa točí ohromný počet personálu a aj viacero sestier. Je to logické. Ale ani naša suseda, ktorá je obvoďáčka v Prahe, ordináciu má v Letňanoch a pacošov už neprijíma, dve sestričky nemá. Tak ma len prekvapuje, že niekde to zvládajú zaplatiť...

marsmykkok
22. nov 2023

@milovnickakvetov Tak to je asi na Orave 1 z 500 rodín, čo nemá k dispozícii tam rodinu. Orava nie je druhá Bratislava kde sa hrnie celé Slovensko, neviem si predstaviť že pár z Trenčína, Banskej Bystrice, Komárna tam pôjde bývať, kedže práce tam veľa nie je a je to aj nehostinný region čo sa týka počasia. Tam žijú rodiny, kde aspoň jeden odtiaľ pochádza a majú pozemky a podobne a postavia si tam domy, teda nejakú rodinu tam má drvivá väčšina ľudí.

drahomirrra
22. nov 2023

@liv1 Ale veď my diskutujeme Livka. Ak sa ti nepáči forma, je úplne v pohode vypnúť upozornenia na tému. Však fórum je o diskusii, a keď má diskusia o nabehnutí rodičáku na účet 1500 strán (a TO JE NONSENS), tak takáto hádam 17 strán mať môže.

drahomirrra
22. nov 2023

@tiezjedna Evidentne áno. Proste nie je na výber, jedna sestra by nezvládla pracovnú náplň.

marsmykkok
22. nov 2023

S tými zdravotnými sestrami, ono je to tak, že jedna je sestra, teda meria tlak, robí ekg, berie krv a druhá je nesestra na administratívu-spisuje papiere, dvíha telefon. Tá druhá je nekvalifikovaná teda a nemusí jej dať lekár vysoký plat a ona je rada, že má prácu len v pracovné dni v čase ked sú deti v škole/škôlke, to sú dostatočné benefity a plat stačí nižší. A lekár nemusí po službe potom 3 hodiny sedieť nad papiermi a platiť vysoké dane, do nákladov dáva aj plat tej administratívnej pracovníčky.

marsmykkok
22. nov 2023

A tú prácu nesestry zvládne hocikto, často lekár využije projekt z úrad práce podľa toho aký beží, či už pre absolventov, dlhodobo nezamestnaných a veľkú časť mzdy mu preplatia rôzne sociálne fondy.

vevesh
22. nov 2023

@anjelicek26 praveze velmi vela- 10, ak mam byt presna a v roznych bundeslandoch, so soplom a kaslom ta neotocia🙃 naopak na slovensku aj s naznakom kasla otacaju (viem podla bratrancov a sesternic, ktori v tomto veku su alebo nedavno boli).
A na margo sedenia doma- nie kazdy chce byt zavisly od zamestnavatela resp. driet, len aby mal nejake vreckove. Na rozbeh podnikanka tiez nie je kazdy stavany a nema nadanie ci stastie (ano, je to aj o stasti), a zodriet sa ako mulica- no, ked niekto dobrovolne chce, moznost ma....ale ked ta moznost je mat to volnejsie a inac usporiadane, nie je preto zena leniva ist do prace- vsak existuje milion veci, ktore mas/mozes robit, ak mas furu volneho casu - a tym nemyslim fitko ci kavicky, ale sebarozvoj...

letfenixa
22. nov 2023

@marsmykkok a toto by som kvitovala, keby mal lekár nejakú recepcnu/administratívnu silu, určite by sa sestricke lepšie pracovalo.

janniik
Autor odpoveď zmazal
Strana
z17