icon

Ťažká situácia s partnerom a svokrou: Poradíte?

mimi8383
23. jan 2025

Ahojte. Zacala by som tak, ze priatel ma pozemok od mamy. Ja som vzala hypoteku a zalozila byt. Spravila sa pristavba k svokrinmu domu. Ja som vsetky peniaze dala na stavbu. Slubil mi priatel, ze bude ten dom spolocny. Lenze svokra ma neznasa a stale vycita, ze tam som. Ale najprv to bol jej navrh a prosila nech tam ideme. Lenze ja to uz nezvladam. Mam pocit ze ma vyuzili a ked nemam peniaze, uz ma tam nepotrebuju. Poradte. Som smutna. Peniaze som posielala jej a ona vraj so synom realizovali stavbu.

mimi8383
autor
23. jan 2025

@deti95060810 som blba. Priznavam. Co uz drahy spas. Nic nemam na papiery, takze mozem sa nadalej tvarit, ze raz ma napise ako spoluvlastnicku. A znasat urazky a teror. Lebo ved ich pozemok a ich pristavba

enmery
23. jan 2025

@deti95060810 Robia aj horšie blbosti. Bola tu rozvedená žena s dieťaťom, ďalšie 2 si urobila s priateľom a kúpili si dom s jeho bratom, kde ona platila hypo a nebola na LV a čudovala sa, že priateľovi rodina proti nej začala útočiť. Ja sa tu už nečudujem ničomu.

mojemenonikto
23. jan 2025

No, milá moja, mám obavu a veľmi ma to mrzí, že ťa čaká veľmi nepríjemný a zdĺhavý súdny spor s neistým výsledkom. Mala si si nechať na nehnuteľnosť zapísať ťarchu a zmluvu o pôžičke a až na základe toho si im mala dať peniaze. Máš trochu šťastie v nešťastí, že si peniaze posielala cez účet, ale nemusí to stačiť. Takže ako prvý krok si pekne pozbieraj všetky potvrdenia z banky o platbách, nájdi si právnika a napíšte prvú výzvu na vrátenie peňazí. To, že na tom prerobíš je viac než isté, lebo za hypotéku zaplatíš určite viac ako si im poslala, ale pokús sa zachrániť čo sa dá. A nájdi si normálnejšieho muža.

korra
23. jan 2025

@mimi8383 chce to pravnika. Ustna dohoda je tiez dohoda, ale. tazko sa to dokazuje. Dalo by sa to, ak by si mala svedkov tejto dohody...vypisy z uctu mas, kedze si to "svokre" davala na ycet, sli tie olatby aj s nejakou poznamkou pre prijemcu (napr. stavebniny, strecha, proste nieci, co by poukazovalo ucel platieb). Dalej by sa dali vyuzit trebars sms-ky, maily, nemas ohladom toho nejaku komunikaciu vzajomnu?

mimi8383
autor
23. jan 2025

@korra aj to ze sa na nich vykaslem je cesta. Len hypo nech si prevedie teda na ten dom. Ja predam byt a kupim si dom daleko

mimi8383
autor
23. jan 2025

@korra strasne ma sklamali, davaju mi najavo, ze ma tam nechcu.

kvadrinkaaa
23. jan 2025

No, už ho vidím, ako ide prepisovať hypotéku na seba a svoj majetok.

mimi8383
autor
23. jan 2025

Dakujem vam za rady a za podporu. Lebo chcela som pocut, ze nie jedina si myslim, ze to vyzera trosku ako podfuk na mna,

mimi8383
autor
23. jan 2025

@kvadrinkaaa tak slubil

mimi8383
autor
23. jan 2025

@kvadrinkaaa ak nie, tak co narobim. Ja mu verim este.

mojemenonikto
23. jan 2025

@mimi8383 Never mu. Bude to pre teba drahá skúsenosť, ale skús sa naučiť, že sú na svete ľudia, ktorí majú iné vzorce správania a iný rebríček hodnôt ako ty. To, čo ty považuješ za normálne, a čo by si urobila, neznamená to, že oni uvažujú rovnako a že urobia to isté. Som presvedčený, že si teraz myslia, že ťa majú v hrsti a že nemáš ako dokázať, že si im tie peniaze dala. Že to bude len tvoje slovo proti ich.
Ak chceš niekedy ešte vidieť aspoň časť svojich peňazí, tak ich musíš vystrašiť, že prídu o oveľa viac ako o to, čo si im dala. Hypotéku nikdy neprepíšu na seba. Ten proces je zdĺhavý, treba tam riešiť znalecké posudky, podpisovať zmluvy, budú tam mať veľa príležitostí na to aby sa mohli vykrútiť.
Teraz musíš byť rázna, ukázať im že presne vieš čo robíš, a že to skrátka prepískli. Jedine, keď sa zľaknú, tak máš šancu, že svoje peniaze uvidíš bez súdneho sporu. Inak ťa čakajú roky chodenia po súdoch. Alebo budeš roky splácať hypotéku niekoho iného.

kavasmliekom
23. jan 2025

Zaujímalo by ma, koľko si im dala peňazí.

mimi8383
autor
23. jan 2025

@kavasmliekom cez 70000

mimi8383
autor
23. jan 2025

@mojemenonikto ano ja mam priority inde. Viem byt stedra a doverciva. Zla kombinacia

subartic
23. jan 2025

@mimi8383 nie to nie sú priority . To je hlúposť a naivita. Určite si dobrý človek a tak na seba pritahuješ takýchto sebcov . Je to viac ako dva roky čo si im poslala ?

oriesocek
23. jan 2025

A čo si založila pri hypotéke? Tam sa ručí nehnuteľnosťou. Doklad o posielaní peňazí máš… podľa teba to bola pôžička na stavbu… nech dokážu na súde opak…

subartic
23. jan 2025

@oriesocek oni nedokazujú . Ona dokazuje .

oriesocek
23. jan 2025

@subartic ona dokáže výpisom z úctu, že posielala na stavbu…. Toto je vyslovene na právnika… ale súdne spory a Slovensko je na dlhé lakte… uviedli ju do omylu, čele to popise a bude sa súdiť… ešte dobre, že to nedávala cash…

ahhola
23. jan 2025

Spavas s tym chlapom? Nech ta otehotnie a tu staru babiznu nech rozpuci. 😂

subartic
23. jan 2025

@oriesocek pokiaľ tam nie je napísané že im to dala na stavbu tak môžu argumentovať že je to dar . ťažko sa jej bude dokazovať.

mimi8383
autor
23. jan 2025

@ahhola on so mnou uz rok nespi

mimi8383
autor
23. jan 2025

@subartic minuly rok

subartic
23. jan 2025

@mimi8383 tak sa odstahuj do svojho bytu , pošli im výzvu na vrátenie financii ktoré si im omylom zaslala. Ak nie tak podaj žalobu o neoprávnené obohatenie.

bystrozraky
23. jan 2025

@mimi8383 Porad sa potajme s dobrým právnikom. Všetko mu povedz. Podľa mňa, ak sú normálni, tak to zaplatia späť, a ak nie, tak budeš pripravená. Keďže to bola investícia mienená do spoločného, aspoň to tak bolo plánované, a ty si mala byť podľa ústnej dohody spolumajiteľka (tiež dohoda, ale ťažšie sa dá dokázať... ale ak máš správy, maily a podobne, tak sa to dá), až také úplne nemožné to nie je. Tiež na súde by im určite nikto neveril, že si mu dala tie peniaze len tak, nech si ich zoberie. Zhromaždi všetky dokumenty a dôkazy, ktoré preukazujú, že si poskytla peniaze na stavbu (napríklad bankové prevody, zmluvy, faktúry, e-maily). To všetko prines dobrému právnikovi. Možno bude treba nejaká mediácia... no proste sa porad. A hlavne žiadny stres, tým nič nenapravíš... akurát si ešte poškodíš zdravie. O peniaze si možno prišla, ale tak čo, hlavne že máš čo jesť a si zdravá. Možno si potom budeš musieť nájsť lepsie zarabajuceho (srandujem). Skús to ešte urovnať s ním, nech netreba právnika, a možno sa aj vzťahy dajú napraviť. Ale v takomto strachu o tvoje peniaze to bude ťažké. No bola si plne oddaná tomu vzťahu a... no určite to nejako dopadne. Prajem veľa šťastia.

ahhola
24. jan 2025

@mimi8383 tak ho zved😅

mimi8383
autor
24. jan 2025

@ahhola je uplne odtazity. Mozno raz v tyzdni rychlo aby sa nepovedalo, ale to teraz posledny rok. Vraj koli mame , aby nepocula, ale byva aj prec velakrat, a nic. Je to cele take, no

mimi8383
autor
24. jan 2025

@ahhola par sekund😃

svetlonos
24. jan 2025

@mimi8383
toto sa nedá čítať, sorry! Ty nie si zla, zial len sprista. Lepšie pre teba by bolo byť zlá sviňa. Ty mas fakt 41 rokov a si tak blba??
Ja som najskôr myslela podľa tvojich komentovať ako témy, ze mas nax 24 rokov! Ale ty už dávno by si mala mat rozum a vediet ho aj používať vo svoj prospech.
Jedine za právnikom, v apríli tiez toho veľa nepovieš is asi a teda rozchod. Mamka hrčka synčeka proti tebe? On nemá OP teda je nesvojpravny? No vy ste sa teda nasli obaja.

enmery
24. jan 2025

@ahhola Hej, dieťaťom to porieši. Určite ju začne ľúbiť odrazu. Okrem hypotéky potrebuje ešte na krku dieťaťa a starať sa oň. Nech sa neťahá po súdoch nielen kvôli hypo, ale aj kvôli výživnému.🤦‍♀️

mimi8383
autor
24. jan 2025

@svetlonos teraz som citala, ze maju sprisnit zakony a nie zlahcit. Po aprili sa ta stavba uz nebude dat zmenit. Zas klamali. Ach jaj. No poviem nech ma zbavia zataze na mojom byte. To mi slubil, ze to urcite spravime. Musim cim skor jednat. Lebo este fakt dopadnem s hypotekou na krku a na "ulici"