icon

Ťažká situácia s partnerom a svokrou: Poradíte?

mimi8383
23. jan 2025

Ahojte. Zacala by som tak, ze priatel ma pozemok od mamy. Ja som vzala hypoteku a zalozila byt. Spravila sa pristavba k svokrinmu domu. Ja som vsetky peniaze dala na stavbu. Slubil mi priatel, ze bude ten dom spolocny. Lenze svokra ma neznasa a stale vycita, ze tam som. Ale najprv to bol jej navrh a prosila nech tam ideme. Lenze ja to uz nezvladam. Mam pocit ze ma vyuzili a ked nemam peniaze, uz ma tam nepotrebuju. Poradte. Som smutna. Peniaze som posielala jej a ona vraj so synom realizovali stavbu.

Strana
z5
mimi8383
autor
24. jan 2025

@la_dolce_vita ja ich nebudem nutit. Bola dohoda jasna, musia ju dodrzat. Modry konik ma celkom nastartoval konat

la_dolce_vita
24. jan 2025

@mimi8383 tak drzim palce, ale nechcela by som mat na seba roky hypo na cudziu nehnutelnost.

mimi8383
autor
24. jan 2025

@la_dolce_vita samozrejme , ze je tu moznost, ze sa budu krutit, ale to by uz bolo prilis drze, lebo ked nemam mat podiel na tom dome, rucit svojim bytom urcite nemienim

la_dolce_vita
24. jan 2025

@mimi8383 ale uz rucis.. oni nemusia nic, tahas za kratsi koniec.

oriesocek
24. jan 2025

Inak predstavuješ si to ako Hurvinek valku, ako by to povedal môj otec. Si myslíš, že prídeš a povieš - zlatí moji, prehoďte si a plaťte hypotéku? Nebudú ju chcieť prevziať… že to nie je ich

la_dolce_vita
24. jan 2025

@mimi8383 mala si sa poradit a kym ti banka pustila cerpanie, mali ste ist na kataster a cast domu prepisat na teba, ako ti slubili. Ak by odmietli, hypo sa stornuje a nic sa nedeje. Tak sa to robi, neda sa len tak verit. Pises, ze svokra ta tam nechce, tak myslis, ze teraz ti venuje cast domu? Nech sa mylim...

la_dolce_vita
24. jan 2025

Resp preco sa nezalozil rovno ich dom alebo ten pozemok a zalozil sa tvoj byt? Plus samozrejme teba dat ako spolumajitela.

sova7
24. jan 2025

Vzťah ktorý nemal vzniknúť. Partnerkou toho chlapa je mama a iba ta využili na vylepšenie bývania. Bohužiaľ ak chlap neprestrihol pupočnú šnúru nie je vhodný na vzťah tam je žena vždy tá druhá a reči sú reči. A vlastneho bývania sa nikdy nesmie žena vzdať pre nikoho. Je to istota keby niečo zle dopadlo

enmery
24. jan 2025

@mimi8383 Nemusí nič. Ojebabrával Ťa doteraz absolútne v každej oblasti vášho vzťahu. Tie témy Tvoje o vašom vzťahu, prepáč, ja sa až čudujem, že Ti dali hypo, veď ako keby písal nesvojprávny človek. Toto budeš musieť riešiť s právnikom. A na Tvojom mieste by som to s ním KONEČNE ukončila.

nelka93
24. jan 2025

@mimi8383 takáto hustá si mala byť predtým ako si si tu hypotéku na seba vzala.

sova7
24. jan 2025

@mimi8383 dohoda bola ústna alebo písomná? Ak ústna tak tam šancu nevidím. Píšeš ze si si zobrala hypotéku a založila svoj byt. Ak už tu hypotéku cerpas dostala si ju aj na základe že byt je ako zábezpeka tak už byt založený máš a podiel na dome ešte nie. Ak je hypotéka len na teba je iba tvoja a platiť budeš ty. Určite začni riešiť situáciu ale všade pochodis len s tým čo máš zmluvne podlozene pri ústnych dohodách je to ich slová proti tvojim a dôkaz žiadny. Zatiaľ to vidím tak ty máš hypotéku založený byt a oni dvaja dom. Ak si im posielala peniaze na účet s poznámkou Na stavbu domu aspoň to by bol dôkaz inak neviem tiež mozu tvrdiť že to bolo na to a tamto. Nemá už svokra pre syna vybratu partnerku ktoru mu ona schválila a čakajú kedy odtial odídeš ?

martinadomianova
24. jan 2025

@mimi8383 prepáč, ale ako si mohla byť taká sprostá ? Ja nechápem. Robíš takéto veľké investície a nie je to ani tvoj manžel. A máš vôbec niečo na papieri ? A priateľ niečo investoval ? Ja mám z toho taký pocit, že Ťa len sprosto využili.

dankagirl
24. jan 2025

Pokial si posielala na účet ,tak už tone dôkaz .
Nájdi si právnika a riešiť s ním
Da sa to riešiť zákonne aj cez exekútora

kitycat
24. jan 2025

@mimi8383 ty si dobra muuuú. Oni na teba nakricali a ty si zalozila byt a teraz ich ides prehovarat aby tarchu preniesli na seba. Zase ta vysmeju a nakricia na teba.

No mozes si piskat. Peniaze si im dala, pochybujem ze zalatis pravnika co by ta z tohoto vysekal

zelenina1
24. jan 2025

Financne veci bokom, teraz vazne. Povedz mi prosim, co je to za napad ist byvat k svokre 🙂 Moja svokra je najlepsia na svete, ale ziadna entita v tomto vesmire by ma nepresvedcila, ze byvat v jej tesnej blizkosti je dobry napad. (Ak treba doopatrovat, to je samozrejme ine).

Ty nie si pripad, ze by si tam musela ist z nudze. Vysvetli mi prosim tvoje myslienkove pochody, ktore ta prinutili k stahovaniu

la_dolce_vita
24. jan 2025

@zelenina1 to ani nie je svokra, ale matka partnera, cize cudzi clovek, ktory ju neznasa a nechce, mne sa tiez rozum zastavuje.

mamina7070
24. jan 2025

a platis teda polku tej hypoteky kazdy mesiac?

clementisa
24. jan 2025

Ty nemáš rodinu známych čo by ti poradili rodičia tvoji kde sú oni nevedeli o tom čo robíš do akej šlamastiky si sa dostala a čo tvoj byt tam nikto nebýva nechápem že si sa znikým popredu neporadila je mi to úprimne ľúto že si na im naletela tvoj priateľ ťa veľmi hlúpo využil hádam nie si až taká naivná že si myslíš že ti teraz podpíšu polovicu domu hľadaj právnika a odíď odtiaľ

mimi8383
autor
24. jan 2025

@zelenina1 chcela som domcek ale inde. Priatel mal pozemok. Reku dava to logiku. Sme sa dohodli, ze to bude nas spolocny. Do toho sa zamontovala jeho mater a vyspekulovala, ze rychlejsie a lacnejsie to vyjde pristavat k jej baraku a potom si to zmenime ako samostatny dom. Lenze cim viac penazi som investovala, tym viac sa menili dohody a uvarili ma jak zabu doslova, co je teda moja sprostost na N-tu. Ak by som nenola autorkou ,ale citala by som toto, tak by som si myslela ahaa idiot🙈
Fakt toto bizar bizarov🙈🤧

rayla
25. jan 2025

@mimi8383 Mimi.. ak si to posielala na účet a nezískala za to žiadnu protihodnotu, ide o bezdôvodne obohatenie.. ak vieš zdokladovať, koľko si im poslala... Na debatu s nimi sa priprav. V kľude im povedz, že ako to plánujú riešiť, že dohoda znela inak. Kľudne im povedz, že ťa okradli a či sa nehanbia. Ak budú drzí, povedz, že máš právnika a budeš to riešiť súdnou cestou. Ešte predtým ich treba písomne požiadať o uznanie dlhu, alebo napísať niečo ako pokus o zmier.. No naozaj potom zajdi za právnikom, nech ti pomôže. Držím palce.

mantilka
25. jan 2025

A dala si nejakú poznámku že pôžička, stavba domu alebo na dom alebo niečo podobné pri posielani peňazí na jeho matky ucet ?

mantilka
25. jan 2025

Najprv choď za právnikom až potom s nimi rozprávaj. On ťa nasmeruje presne čo máš urobiť, aby ťa neoklamali. Lebo potom nic od nich nedostaneš.Netreba sa hneď právnikmi oháňať v rečilebo sa uraziť a predb hnu ťa svojim pravnikom. Radšej príď múdra.

anca30
25. jan 2025

@mimi8383 tie prachy daj okamžite ako pôžičku....ťahaj za právnikom....šak nemôžeš len tak niekomu dávať prachy

mimi8383
autor
26. jan 2025

Ďakujem za rady, urcite to idem ihned riesit.

vrabcek15
27. jan 2025

Inak v akej šialenej dobe to žijeme,že pre prachy ťa pokojne aj najbližší ľudia zneužijú...je mi ľúto čo sa stalo autorke,viem si to predstaviť..človek žije s človekom, ráta s ním do budúcna, plánujú dom.. jasné jeden má pozemok, druhý založí byt aby mali niečo spoločné...u mňa by bola tá stopka bývať v "jednom dvore"zo svokrou,ako nejde o to, že je to svokra(ani s vlastnou mamou by som nebývala na jedinom dvore) jednoducho keď sa chce človek osamostatniť,tak musí ísť bývať niečo ďalej od rodiny 🙂(aspoň o jeden dom 😎😂) nuž už len ísť za právnikom,alebo zatelefonovať na bezplatnú dlhovú poradňu (sú všade na Slovensku) ponúkajú právnu pomoc zadarmo,treba ich osloviť a nechať si poradiť,aby človek neurobil ešte väčšiu blbosť... držím palec aby tento príbeh mal šťastný koniec a bol pre autorku ponaučením aj keď trpkým ponaučením..

mimi8383
autor
27. jan 2025

@vrabcek15 dakujem. Už to riesim aspon s prevodom zaruky co sa tyka hypoteky a chcem to previest na priatov pozemok. Drzte palce, uz su oboznameni a suhlasia. Len kludna budem az to budem mat na papiery

senta_sofia
28. jan 2025

@mimi8383 daj im podpisat uznanie dlhu na sumu, ktoru si do toho vlozila, tym zabezpecis, aby sa to nepremlcalo…V banke len tak zalozne pravo nezrusia tak lahko.

Strana
z5