icon

Túžba po psovi v manželstve: Ako sa rozhodnúť?

18. máj 2026

Ahojte píšem anonymne. Ale to je v podstate jedno. Máme dom,máme dvor,všetko krásne,tip,top.
Dve deti. 9 a 19 ročne...
Chcem počuť vaše názory na to ako sa postaviť k určitým veciam...manžela samozrejme veľmi ľúbim...je to môj stabilný bod. Dôverujem mu, a verím,že ma ľúbi...ale nemáme velmi spoločné záujmy. Alebo ako by som to nazvala. Sme odlišný..aj keď už sa začíname viac na seba podobať..ale sme. Lebo už som z toho svojho veľa potlačila....
Ja by som žila naplno ,bola za každú srandu, za prechádzku,za bicykel, za hocijakú radosť...ale on,je spokojný, tak ako je. Jemu stačí,dom a dvor.
A my keď sme pri ňom doma.
Ale ja začínam prežívať z takto prežívaneho zivota smútok...
Teraz nastala chvíľa ,ktorá sa vo mne vždy raz za pol roka ozve,že strašné túžim mať psa ...
Chodiť na prechádzky, do parku, na túru, samozrejme so psíkom
On to pochopiť nevie...a rázne to odmieta. Vždy to odmietne a ja posluchnem...zase je pol roka pokoj a potom nastane zase tá istá situácia...a ja už začínam normálne byť z toho veľmi smutná...pretože my ostatný v rodine by sme boli moc šťastní zo psíka...ale jeho argumenty sú,že sa o to treba starať, že zničí dvor, a vnútra by zničil dom....proste nie nie a nie...ale kde je v Tom všetkom moje prežívanie ?je mojou úlohou žiť tak ako odomna manžel očakáva ?

autor
Včera o 07:50

Po ďalšie...ja aj keď niečo chcem zmeniť...on sa síce tvary,že má záujem to zmeniť...ale samozrejme že sme za dva tri dni v starých koľajach...ale ano cez to všetko ho ľúbim...nemôže ani on konať presne podľa mňa ale problém je že ja potrebujem oslobodiť seba od toho aby som mala pocit že musím plniť jeho predstavy o mne.

anonym_f45ce6
Včera o 08:02
@anonym_autor

Zhodnotili ste to skvelé...a vo veľa veciach máte pravdu...
Áno musí byť po manželovi...lebo on si vysníval krásny dom a krásny dvor...sen má splnený...ale napr my nemôžeme mať ani bazén lebo ,on sa nerád kúpe ,a nás zhodnotil že by sme sa kúpali raz dva krát a radšej máme ísť na kúpalisko...samozrejme kôli tráve aby sa nezdnicila ...a po ďalšie, aj by bolo miesto na normálny bazén ale nie lebo to nie je jeho sen...tu ide o to,že naše potreby sú dlhodobo potláčané...a ja radšej aby som sa nemusela pozerať na neho nepríjemného tak sklopim uši a radšej svoje sny zase zasuniem niekam do šuflíka...a áno ide tu aj o psa..ide o to že chcem aktívne žiť...a sama sa prechádzať nepôjdem to má nebaví...a ja nebudem stále prosiť aby môj muž somnou niečo robil...on príde domov v piatok...ok to sme spolu...prichádza okolo 17tej...v sobotu robí...buď na dvore pre nás alebo u rodičov...stále niečo...a v nedeľu sm doma...a keď poviem že nechodíme nikam to znamená že n chodíme nikam...teda on s nami...my chodíme samozrejme s deťmi chodím...ale stále sme samé..on sa nepridá. Takže čokoľvek by som vymyslela ,nepridá sa...a keď by sa pridal to musím povedať minimálne mesiac dopredu aby si to dal do plánu...
A jasné že 9 ročnú už nebavím len ja...tu ide aj o ňu...že ona by s ním tiež rada trávila čas...aj ona túžila ale už aj prestala...vidí že to nemá zmysel....proste vždy ústupim...a fakt ma to nebaví...a uvedomte si že môj manz l.nema problém jemu je dobré...lebo ja plním čo chce..takže on nemá problém. Problém mám ja.

@anonym_autor ked vzdy ustupis muzovi, tzak sa necuduj, ze zijete tak ako on nariadi. Mala si si uz davno dupnut, pretoze aj ty a deti mate svoje potreby a prava. Takze bud tej lasky, a zacni nieco robit aby boli naplnene. Nie, pes to nezachrani, to vies aj sama, ale nechces si priznat, ze pes je zastupny problem. Ty si nespokojna s fungovanim vasej rodiny, deti su nespokojne vo vasej rodine a ty sa stale znova len prisposobujes tomu, co on nariadi. Preco? A nie, nejdem ta zhadzovat, len ti chcem pripomenut, ze za to ako prezivate popri muzovi a otcovi mozes z velkej casti aj ty sama. Mala si sa uz davno postavit na stranu deti, mala si sa uz davno postavit za seba. Naberies na nieco take vobec niekedy odvahu, ci takto budes, budete, prezivat este dlhe roky?

1alzbetka1
Včera o 08:03

@anonym_autor Psík nič zničiť nemusí, ak sa mu človek venuje a učí ho. Máme dvoch, z toho jeden najdúch, vtedy asi 5 ročný - odhad kynológa. Pekne sa postupne všetkému naučila. Spia v dome a všetko je ok.

autor
Včera o 08:07
@1alzbetka1

@anonym_autor Psík nič zničiť nemusí, ak sa mu človek venuje a učí ho. Máme dvoch, z toho jeden najdúch, vtedy asi 5 ročný - odhad kynológa. Pekne sa postupne všetkému naučila. Spia v dome a všetko je ok.

@1alzbetka1 samozrejme ,ja napríklad chcem sa naozaj tomu psovi venovať...
Naozaj. A hlavne chcem ho mať rada a tešiť sa z neho...nie ho mať len tak hodného na dvore...ja by som ho mal rada dnu,to miu číre neprejde ale vonku by mi to prešlo...
Alebo proste bude musieť prejsť...pretože všetky tri chceme a len manžel nechce...

autor
Včera o 08:08
@anonym_f45ce6

@anonym_autor ked vzdy ustupis muzovi, tzak sa necuduj, ze zijete tak ako on nariadi. Mala si si uz davno dupnut, pretoze aj ty a deti mate svoje potreby a prava. Takze bud tej lasky, a zacni nieco robit aby boli naplnene. Nie, pes to nezachrani, to vies aj sama, ale nechces si priznat, ze pes je zastupny problem. Ty si nespokojna s fungovanim vasej rodiny, deti su nespokojne vo vasej rodine a ty sa stale znova len prisposobujes tomu, co on nariadi. Preco? A nie, nejdem ta zhadzovat, len ti chcem pripomenut, ze za to ako prezivate popri muzovi a otcovi mozes z velkej casti aj ty sama. Mala si sa uz davno postavit na stranu deti, mala si sa uz davno postavit za seba. Naberies na nieco take vobec niekedy odvahu, ci takto budes, budete, prezivat este dlhe roky?

@anonym_f45ce6 nie ja to chápem čo mi tu píšete všetko
A áno viem,že to je pravda...proste je u nás kľud a pohoda len preto že ja som ticho a vždy súhlasím a na nič sa nesťažujem...a keď sa zastavujeme kazim náladu a robím zlo...to je odpoveď.

anonym_f45ce6
Včera o 08:15
@anonym_autor

A áno viem,že to je pravda...proste je u nás kľud a pohoda len preto že ja som ticho a vždy súhlasím a na nič sa nesťažujem...a keď sa zastavujeme kazim náladu a robím zlo...to je odpoveď.

@anonym_autor "robis zlo a kazis naladu", nechapem ako mozes milovat takeho sebca. Nechapem preco kvoli tomu, ze mu nechces kazit naladu maju trpiet vase deti. Preco sa nepostavis na ich stranu ale donekonecna ustupujes? Ten dospely vam coskoro zamava na odchod a bude sa vam vyhybat, pretoze uz ma moznost riesit svoj zivot po svojom. Jednoducho utecie z toho toxickeho prostredia, to mensie to este tych 10 rokov bude znasat a potom to dopadne rovnako a ty ostanes s nim, budes tisko suchat nozickami a robit vsetko aby si mu nepokazila naladu. Este dalsich 20 - 30 rokov. Sama si si to vybrala, tak sa nestazuj. A ver tomu, ze toto ziaden pes nezachrani.

darmasiswa
Včera o 08:16

Ja to vidim tak, ze ak mi nieco v zivote velmi chyba, snazila by som sa to dosiahnut. Idealne s muzom, ale nie za cenu, ze budem roky potlacat samu seba, az kym nepomrieme. Potom uz nejde o psa, ale o zivot.

akvi
Včera o 08:24

Toto celé nie je vôbec o psovi. Je to o tebe a tvojich hraniciach. O tvojom nastavení "obete". Sama to cítiš a potrebuješ zmeniť to. Pes môže byť gesto. Aj keď trochu "nešťastné", pretože je to živý tvor. Ale môže sa niečo zlomiť vo vašom vzťahu a v tvojom nastavení. Spravila by som to tak, že by som vzala do docasky psíka a mužovi to len oznámila - to je to gesto. A mala tie zadné dvierka, aby psík netrpel, že teda ho môžeš vrátiť. Docaska sa dá dohodnúť na určitý presný čas, napríklad tri mesiace. Za ten čas uvidíš, ako si to celé sadne. Určite by som si nebrala malé šteniatko, skôr odrastenejsieho, vyrovnaného psíka, lebo ten nebude už robiť mláčky a ničiť veci a vieš si užiť práve tie prechádzky a túry naplno.

darmasiswa
Včera o 08:27

zda sa mi, ze mas vela prace sama so sebou, nie som si ista, ci by si vedela vytvorit plnohodnotnu starostlivost o psa, tvoje vlastne problemy ta pohlcuju, odpovedz si, kto je stredom tvojho vesmiru? kde si ty v tom vsetkom?

anonym_de2394
Včera o 08:28

Ja osobne by som psa nechcela. Mala som a stačilo, už by som nechcela. Ale myslím, že vo vašom živote to nie je o psovi, problém je úúúplne, ale úplne iný ako pes. Vo veľmi zlej situácií si začala "rebelovať", lebo na psovi sa naozaj musí zhodnúť CELÁ rodina. Prečo si sa stále prispôsovovala ty? A potláčala tvoje ja? Mala si začať tam s výletami, že nie, dnes sa nesedí doma, ale ide sa na turistiku. Raz sa mal prispôsobiť jeden, raz druhý a tak ste sa mali na seba začať podobať, nie že ty sa prispôsobuješ len jemu a preto sa na seba podobáte, ako si to nazvala. Pes je až príliš veľký záväzok na to, aby si si dupla nohou.

januska12323
Včera o 08:33
@anonym_autor

@anonym_autor začni tým blbým bazénom, nie živou bytosťou.

zuzubb007
Včera o 08:38
@anonym_autor

@1alzbetka1 samozrejme ,ja napríklad chcem sa naozaj tomu psovi venovať...
Naozaj. A hlavne chcem ho mať rada a tešiť sa z neho...nie ho mať len tak hodného na dvore...ja by som ho mal rada dnu,to miu číre neprejde ale vonku by mi to prešlo...
Alebo proste bude musieť prejsť...pretože všetky tri chceme a len manžel nechce...

@anonym_autor čo neprejde? Však dá sa spamätať a začni o živote a veciach rozhodovať aj ty, nie pod papučou pekne sekať dobrotu, chces psíka idem na to, chcú deti chcú, budete sa starať budete, tak si zabezpečím jednoducho, a muž bude len držať hubu a krok, ukáž, že aj ty dačo vieš a neposlúchaš na slovo, a keď chces budeš ho mať aj v posteli, kto nieje psíčkar toto nepochopí a nemal by sa do diskusie ani zapájať

darmasiswa
Včera o 08:39
@akvi

Toto celé nie je vôbec o psovi. Je to o tebe a tvojich hraniciach. O tvojom nastavení "obete". Sama to cítiš a potrebuješ zmeniť to. Pes môže byť gesto. Aj keď trochu "nešťastné", pretože je to živý tvor. Ale môže sa niečo zlomiť vo vašom vzťahu a v tvojom nastavení. Spravila by som to tak, že by som vzala do docasky psíka a mužovi to len oznámila - to je to gesto. A mala tie zadné dvierka, aby psík netrpel, že teda ho môžeš vrátiť. Docaska sa dá dohodnúť na určitý presný čas, napríklad tri mesiace. Za ten čas uvidíš, ako si to celé sadne. Určite by som si nebrala malé šteniatko, skôr odrastenejsieho, vyrovnaného psíka, lebo ten nebude už robiť mláčky a ničiť veci a vieš si užiť práve tie prechádzky a túry naplno.

@akvi nie, ja by som tu vobec psika nedoporucila, mam obavu, ze nakoniec by ten pes doplatil na toxicke prostredie, autorka v tomto momente nie je v pozicii aby mohla zodpovedat aj za psa

anonym_98ff59
Včera o 08:43

Chodiť venčiť psíka do útulku si neuvažovala? Pre začiatok aspoň...

akvi
Včera o 08:44
@darmasiswa

@akvi nie, ja by som tu vobec psika nedoporucila, mam obavu, ze nakoniec by ten pes doplatil na toxicke prostredie, autorka v tomto momente nie je v pozicii aby mohla zodpovedat aj za psa

@darmasiswa to nevieme úplne posúdiť z toho, čo píše. Ale súhlasím, že psík môže trpieť. Preto píšem, že tá docaska by mohla byť cesta. Určite lepšie, ako vziať na truc šteniatko a potom sa ho chcieť zbaviť. Mám kamošku, kde tiež muž kategoricky odmietol psa, teraz sú najväčší parťáci a pes spí v posteli. Takže niekedy je veľmi ťažko posúdiť situáciu, keď nevidíme do tej rodiny.

darmasiswa
Včera o 08:51
@akvi

@darmasiswa to nevieme úplne posúdiť z toho, čo píše. Ale súhlasím, že psík môže trpieť. Preto píšem, že tá docaska by mohla byť cesta. Určite lepšie, ako vziať na truc šteniatko a potom sa ho chcieť zbaviť. Mám kamošku, kde tiež muž kategoricky odmietol psa, teraz sú najväčší parťáci a pes spí v posteli. Takže niekedy je veľmi ťažko posúdiť situáciu, keď nevidíme do tej rodiny.

@akvi z toho, co autorka pise, mam pocit, ze v ich domacnosti je dominantny muz. A ak muz psa vyslovene nechce, a ona by ho aj tak doniesla, obavam sa, ze by si to pes mohol odniest. Autorka totiz momentalne neposobi, ze vie ubranit ani samu seba a svoje potreby. Niekto tu uz spomenul bazen, a podla mna je to rozumnejsia cesta - zacat si budovat vlastny sposob travenia casu a vlastny zivot, ale zatial nie cez ziveho tvora.

anonym_b3e242
Včera o 09:21
@anonym_ca0b37

@anonym_b3e242 a to by nebolo sebecké zas z tvojej strany?

@anonym_ca0b37 nemyslím, on o jej túžbe vie a nie je ochotný a schopný pristúpiť na kompromis a hľadí si iba svoje. Používa vyfabulované argumenty a ide mu iba o jeho pohodlie a načančaný dom, nevadí, že manželka stráda a chátra. Nemusí sa starať,ale musí tolerovať,dom je predsa aj jej. Kto nie je ochotný urobiť kompromis,tak si nezaslúži aby sa na neho bral ohľad.

darmasiswa
Včera o 09:38
@anonym_b3e242

@anonym_ca0b37 nemyslím, on o jej túžbe vie a nie je ochotný a schopný pristúpiť na kompromis a hľadí si iba svoje. Používa vyfabulované argumenty a ide mu iba o jeho pohodlie a načančaný dom, nevadí, že manželka stráda a chátra. Nemusí sa starať,ale musí tolerovať,dom je predsa aj jej. Kto nie je ochotný urobiť kompromis,tak si nezaslúži aby sa na neho bral ohľad.

@anonym_b3e242 Toto si ale musi vyriesit sama autorka. Sama musi svoj zivot uchopit do vlastnych ruk. Jej muz je taky, aky je, netreba ho posudzovat, ona sama si ho zvolila, ona to vie, a teraz zalezi hlavne na nej, ako sa k tomu postavi a ako si nastavi svoj zivot.

autor
Včera o 09:55

Ženy tak sme to prebrali ,jednoducho som povedala všetko čo som mala na srdci,cez to že mám pocit,že on je ten ktorý o všetkom rozhoduje,že nepozerá na nás, ale len na seba ...a že ma neberie vôbec vážne...
Vysvetlila som mu dôvody. Nakoniec povedal keď som po spomínala aj deti, a hlavne seba,že ma pozná že by mu mali záležať aj na našom šťastí nie len na jeho povedal že dobre...že môžeme ho mať. Verím že si pes získa aj môjho muža a pomôže mu trochu sa uvoľniť 😀

autor
Včera o 09:57
@darmasiswa

@anonym_b3e242 Toto si ale musi vyriesit sama autorka. Sama musi svoj zivot uchopit do vlastnych ruk. Jej muz je taky, aky je, netreba ho posudzovat, ona sama si ho zvolila, ona to vie, a teraz zalezi hlavne na nej, ako sa k tomu postavi a ako si nastavi svoj zivot.

@darmasiswa ja práveže svojho muža milujem len je to s ním niekedy trošku ťažké sa dohodnúť a áno keby som ja dominantnejsia bolo by to ľahšie..ale ja som skôr bola nútená vždy ustúpiť...ale začnem si viac veriť a áno musím sa aj ja zastať sama seba.

anonym_f9e4a8
Včera o 10:00
@anonym_7cc9a3

@anonym_f9e4a8 autorka nepíše len o psovi...píše o tom,že všetko podriadila v prospech svojho manzela-citate vôbec?A ty jej ideš radiť,že ma chodiť von s dcerou🤦‍♀️

@anonym_7cc9a3 takze teraz bude do konca zivota sediet doma na zadku? Ja by som vzala dceru a sla, ked sa jemu nechce.

darmasiswa
Včera o 10:06
@anonym_autor

@darmasiswa ja práveže svojho muža milujem len je to s ním niekedy trošku ťažké sa dohodnúť a áno keby som ja dominantnejsia bolo by to ľahšie..ale ja som skôr bola nútená vždy ustúpiť...ale začnem si viac veriť a áno musím sa aj ja zastať sama seba.

@anonym_autor Samozrejme, prajem vam obom, aby vam to fungovalo, ale uprimne si myslim, ze clovek sa po rokoch fungovania nezmeni zo dna na den. Skutocnu zmenu ukaze az cas a bezny zivot.

autor
Včera o 10:29
@darmasiswa

@anonym_autor Samozrejme, prajem vam obom, aby vam to fungovalo, ale uprimne si myslim, ze clovek sa po rokoch fungovania nezmeni zo dna na den. Skutocnu zmenu ukaze az cas a bezny zivot.

@darmasiswa ďakujem ❤️

beruska9561
Včera o 10:52

poznám vzťah, kde bolo rezolútne nie pre zviera v byte a nakoniec z toho bola veľká láska. deti túžili po zajacovi, napriek nesúhlasu manžela som ho deťom zaobstarala. chcela som, aby zakúsili ten pocit, mať zvieratko, starať sa oň, ľúbiť ho. mňa to v detstve veľmi napĺňalo. prvú noc so zajacom som prežila s gučou v hrdle, lebo ten v klietke celú noc vystrájal, čakala som, že ráno pôjde späť k majiteľovi. ale manžel s pokojom v hlase navrhol presťahovať zajka do inej miestnosti, aby nás nevyrušoval. a tak si začali nebadane rokmi budovať vzťah. myslím, že ho mal radšej ako mňa 🙂 keď ho pochovával, tak si aj poplakal a prežehnal sa.

katkaseiner
Včera o 11:17
@anonym_autor

Ženy tak sme to prebrali ,jednoducho som povedala všetko čo som mala na srdci,cez to že mám pocit,že on je ten ktorý o všetkom rozhoduje,že nepozerá na nás, ale len na seba ...a že ma neberie vôbec vážne...
Vysvetlila som mu dôvody. Nakoniec povedal keď som po spomínala aj deti, a hlavne seba,že ma pozná že by mu mali záležať aj na našom šťastí nie len na jeho povedal že dobre...že môžeme ho mať. Verím že si pes získa aj môjho muža a pomôže mu trochu sa uvoľniť 😀

@anonym_autor perfektne, drzim palce. Psik bude laska, to mi ver

anonym_4a139a
Včera o 12:18

@anonym_autor napíšem za nás. Manžel chcel psa, ja nie. Presadil si svoje a kúpil psa. Bol to vlčiak, narástol, keď na mňa v behu skočil, normálne nazvalil na zem, bol ťažký a ja stihla. Na Silvestra sa stratil. Boli sme bez psa, potom kúpil Yorkshire teriéra. Má 14 rokov a už s vraví, že ak sa pominie tento psík, už nechce žiadneho. Sme stále viazaný na psíka, vždy ho musí niekto nakŕmiť, ak nie sme doma. Všetko má svoje pre a proti. Ak vieš zabezpečiť komplet servis pre psíka, kľudne si ho kup, to je taká čistá láska, každý deň sa na teba teší a čaká ťa z práce.

1katkas
Včera o 16:54

My máme jedného vonku.. chcela som dovnutra civavu, zohnala som, doniesla som a máme ho uz 5 mesiacov

zmrzlinka2021
Včera o 16:58
@anonym_autor

Baby tu ide aj o to,že môj manžel je cez týždeň preč...ja teda sedím doma a pozerám tv...nemám záľuby nejaké a kôli malej ešte nemôžem úplne odchádzať z domu...a ani neviem či by ma to samu bavilo...asi nie...
Preto chcem psíka mať lebo chcem čas tráviť trošku živšie ako len doma sama pri tv...

@anonym_autor

Ja sa tu zostanem tvojho muža.

Ak je celý týždeň niekde na turnuse, chcieť od neho aby cez víkend behal po výletoch je sebecké. On ma život na prd. Päť dní mimo domova, rodiny, ty pravdaže doma v domčeku. Večer v piatok príde a je rád, že je rád. Už dávno mal zmeniť job a nebyť takýmto chudakom.

anonym_f45ce6
Včera o 17:03
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Ak je celý týždeň niekde na turnuse, chcieť od neho aby cez víkend behal po výletoch je sebecké. On ma život na prd. Päť dní mimo domova, rodiny, ty pravdaže doma v domčeku. Večer v piatok príde a je rád, že je rád. Už dávno mal zmeniť job a nebyť takýmto chudakom.

@zmrzlinka2021 ale aspon jeden vikend z mesiaca by sa mohol obetovat a vypadnut z domu a prezit pekny cas s rodinou. Aj jemu by to prospelo, o zvysku rodiny ani nehovorim, pretoze vo vsetkom sa prisposobuju jemu.

letfenixa
Včera o 17:09
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ale sedieť 20 rokov celý víkend doma tiež nie je riešenie.