Výhody a nevýhody manželstva
Dobre ráno.
Čo vás viedlo k tomu vydať sa/oženiť? Čo aj tu dennodenne čítame, ved tých manželstiev je viac zlých ako dobrých. Vlastne nielen tu, ale aj v okolí človek vie o veľa prípadoch, kedy to nie je dobre. O tom svedčí aj vysoká rozvodovost.
Mam 28 rokov a seriózne rozmýšľam o tom, že sa nevydam nikdy. Mam síce priatela, ktorého ľúbim, ale manzelstvo mi príde ako veľký risk. Čiže aj keby ma požiadal o ruku, odmietnem. Veď človek nikdy nevie kedy ho muz/žena podvedie a podobne. A možno sa o tom dotyčna/y ani nikdy nedozvie.
Aj svadobná hostina mi príde ako vyhodené peniaze.
A aby som nezabudla. Peniaze, Nehnutelnosti, teda byvanie nočná mora a vecna téma. Každý má mať svoje byvanie či spoločne? Nevie sa
@anonym_autor a keď si ho nezoberieš, máš väčšiu istotu že ťa nepodvedie? Nechápem. Manželstvo je riziko. Všetko v živote je riziko. Byť tehotná je riziko. Mať deti prináša riziká. O tom život je. Keď sa na všetko chceš pozerať cez optiku "čo všetko sa môže stať", tak to sa ani neoplatí ráno zobudiť 😁 To že sa niekto rozvedie, neznamená, že aj ty sa musíš. Hlavne sa zbav predstavy, že buď existuje krásne manželstvo bez problémov, alebo zlé manželstvo, ktoré sa rieši rozvodom. Veľa ľudí sa na to totiž takto pozerá a potom sa to naozaj končí rozvodmi. Nikomu sa totiž nechce na vzťahoch zamakať, hľadať cesty, možno sa trochu aj sám pre toho druhého meniť či dokonca niečo pre to obetovať. Súvislostiach medzi manželstvom a majetkom tu písať ani nejdem. Nájdeš tu kopec tém. Ak chcete žiť v spoločnej nehnuteľnosti, bez manželstva je to veľmi náročné. Takže buď v nájme alebo radšej každý sám a vzťah s výhodami. No a potom ešte si nájdi chlapa, ktorý to vidí rovnako ako ty a nebude chcieť manželstvo, deti, rodinu. Ono sa celkom reálne môže stať, že budete mať 40-50 a on si to rozmyslí a nájde si mladšiu, s ktorou si tú opomínanú tradičnú rodinu založí a ty už budeš na zmenu stará. Aj to je jedno z rizík 🤷🏻♀️ Volá sa to ŽIVOT. Nikdy nemáme istotu, ako veci dopadnú. A aby som nezabudla manželstvo sa dá uzavrieť aj s malým posedením s najbližšími. Vôbec nemusíš rozbíjať prasiatko. Mám kamarátku, ktorá to urobila s rodičmi a súrodencami. Už majú dve deti, žijú v malom bytíku, sú to milí pokojní ľudia, ktorí sa jednoducho majú radi. A pritom je za nimi dosť smutný príbeh. Možno práve preto im to tak klape. 😊
@anonym_autor mala som tiež 28 keď som mala niekoľko mesiacov partnera do ktorého som bola zamilovaná, a viacerí kamaráti nám poukazovali na fakt, že manželstvo by vyriešilo isté veci. Ale obaja sme si uprimne povedali navzájom, že aké neisté životy momentálne máme. Ani jeden stabilnú prácu ani poriadne isté dlhodobé bývanie. a žiadne peniaze na velký sobáš. Vtedy som vnímala manželstvo naivne, romanticky, po vplyvom kultúry, rodiny, médií a rečí kamarátok. A myslela som si, že
na svadbu by som mala pozvať veľa ludí z rodiny, ako to robili iní, a mať ju užasne romantickú - čiže aj drahú. Takže naštastie sme sa do manželstva nenutili.
Pýtala som sa sama seba čo vlastne najbližšie mesiace plánujem, keď mi skončí dočasné zamestnanie v zahraničí. A zistila som, že sa chcem učit cudzí jazyk v inej krajine, tak som šla za tým. Neskôr,
po 30ke, ma začal doktor strašiť, že sa musím ponáhľať otehotnieť, inak bude neskoro. To už som partnera nemala. Cítila som veľký stres. Tak som začala hovoriť s ľuďmi, vrátane známych a kolegov, o tom, prečo sa sobášia a majú alebo nemajú deti, ak im nevadí o tom rozprávať...A čítala som "Committed" od Elizabeth Gilbert, o tom ako sa bála druhýkrát vydať po prvom traumatickom rozvode....
Uvedomila som si, že manželstvo je iba obchod. že je to iba spojenie môjho bankového účtu s iným.
Chcem vôbec spojiť moje vlastné peniaze s iným človekom? Chcem byť obvinovaná za to, že žijem z jeho penazí, lebo on ich má viac, závisieť na nom finančne?
Chcem, naopak, mať niekoho, koho budem musieť živiť, lebo on sám má penazí málo?
Nemôžem mať lubostný vztah radšej s niekým, kto má svoj vlastný bankový učet a ja zase svoj? Nebude to tak jednoduchšie?
Uvedomila som si aj, že manželstvo má otrasnú historiu. Je to predanie dievčaťa od jej otca, jej manželovi. Ona si nenavyberá. v Biblii dokonca v Starej zmluve stojí, že ak niekto znásilní pannu, má sa s nou potom oženiť, zaplatit jej otcovi a nikdy sa s nou nerozviesť.....a ona chúďa musí žit 50 rokov so svojím násilníkom, nech
ju znásilnuje aj dalej!!!
Uvedomila som si, že manželstvá boli hlavne o spojení území, majetkov, pozemkov,
a o tom, čo rozhodli rodičia, a niekedy rodičia plus ženich.
Mám obrovsku vyhodu, aj ked som žena, že už ma rodičia nikomu predať za veno nemôžu.
Mám legálne právo na vlastný bankový účet, čo ženy vždy nemali.
Prečo by som k nemu mala pripustit inu osobu?
Rozvody a nevera su náročné, psychicky a finančne,ale rozvodovosť je vysoká iba preto,lebo rozvod sa stal legálny, dostupný a prijatelný za posledných 50 rokov. Ludia by sa radi boli rozvádzali aj predtým, to dovolené, tak žili uvaznení v neštastných manželstvách, často aj so SVOKROVCAMI, a nemali únik.
... a manželstvá z lásky sú v podstate realita iba posledných cca 200 rokov. Predtým také niečo ani neexistovalo v žiadnej kulture. Manželstvo bolo vždy iba o dohode rodín a krajín. Aj preto nie každý chcel rozvod - nebolo treba, lebo nikto neočakával lásku, priatelstvo a vernost už počas svadby.
Ale Henrich IIIV tááák strašne chcel rozvod, ktorý mu pápež nechcel dovoliť, že kvôli tomu založil vlastnú anglikánsku cirkev!! 😎😅
Takže teraz to vidím takto. Manželstvo je vlastne vymysel ludí, a nemusí nič znamenať. Ludia sa pchajú do formičky, že musime spolu žit, musime si deliť manželské povinnosti, musime tak a tak, lebo "tak sa to musí"... Nemám záujem. Milostný partner, ktorý má vlastné peniaze a ja vlastné - to je super.
@malinkajozka kde mas info ze su spolu dlhsie ked sa nevezmu? 😁
@malinkajozka “velakrat tym nezatazia vztah”. Este som nepocula, ze by niekto zatazil vztah manzelstvom 😁. Prave naopak. Vztah ludi ktori sa skutocne miluju, krori naozaj planuju spolu zivot, deti, sa utuzi, nie zatazi. Cim by sa mal presne zatazit? Tym, ze sa stanu rodinou? Ak sa beru ludia, krori manzelstvo beru ako “zabavu”, idu do neho s nerealnymi ocakavaniami, alebo spolu nikdy predtym nezili, tak ok, taki by sa radsej brat nemali.
Nemyslim si ze porovnavanie slovakov s americanmi je k veci. Podla mna sme iny druh 😁. Statistika by bola ok taka, kde by sledovali pary a detmi zosobasene a nezosobasene, kolko z nich konci viac, skor.. to by potom bola relevantna statistika.
Trend znizenia manzelstiev sa zvysuje vo svete celkovo. Predpokladam ze 95% su na “vine” muzi, ktori sa nechcu viazat, ktori hladaju lahsie zadne dvierka, krore neplanuju sa zodpovedne postarat o deti a o manzelku, krorej sa zvacsa velmi znizi prijem a zivotny standard prave detmi…
A zeny v tuzbe po dietati pristanu na vztah bez zavazku manzelstva. Ak si raz muz zenu neplanuje vziat, potom ju bud tak nemiluje, alebo s nou nepocita zostarnut.
A pre istotu napisem, ze tam nepocitam ludi rozvedenych, rozidenych s detmi atd., z ktorych mnohi neuzatvaraju manzelstva aj z praktickych dovodov-dedicstva a pod.
... a manželstvá z lásky sú v podstate realita iba posledných cca 200 rokov. Predtým také niečo ani neexistovalo v žiadnej kulture. Manželstvo bolo vždy iba o dohode rodín a krajín. Aj preto nie každý chcel rozvod - nebolo treba, lebo nikto neočakával lásku, priatelstvo a vernost už počas svadby.
Ale Henrich IIIV tááák strašne chcel rozvod, ktorý mu pápež nechcel dovoliť, že kvôli tomu založil vlastnú anglikánsku cirkev!! 😎😅
Takže teraz to vidím takto. Manželstvo je vlastne vymysel ludí, a nemusí nič znamenať. Ludia sa pchajú do formičky, že musime spolu žit, musime si deliť manželské povinnosti, musime tak a tak, lebo "tak sa to musí"... Nemám záujem. Milostný partner, ktorý má vlastné peniaze a ja vlastné - to je super.
@anonym_c9a510 nazor, za ktorym si ale velmi nestojis, tak ho radsej napises anonymne :D
@malinkajozka nemusi to tak vobec byt - mna a zeny sa pytaju, ci sa nieco po svadbe zmenilo a obaja aj dva roky po svadbe len krutime hlavami, ze okrem toho ze nosime obrucky a pred inymi ju nepomenujem ako priatelka ale manzelka, sa uplne ze nic nezmenilo.
@anonym_autor Manzelstvo je financna transakcia, kde od momentu sobasa sa majetok a financie beru ako spolocne. Choroba, materska, polovicny uvazok, aby si stihala deti/domacnost-to vsetko je kompenzovane automaticky prijmom spolifinancnika =manzel. Financnu transakciu je mozne kedykolvek jednoducho ukoncit=rozvod. Zaroven to, ze sme ochotne s niekym uzavriet dohodu o spolifinancovani, tak tej osobe davame doveru, ze obe strany budu konat cestne, so vzajomnym respektom a ani jedna strana nezneuzije svoje postavenie ......Dodatok: Deti su hodmotnejsie nez financie. Ak s niekym nechcem uzavriet financnu transakciu=sobas, tak je potreba si velmi dobre rozmysliet projekt "dieta". Financie rozdelis vzdy. Na dieta by som ale s pilkou nesla.
uhorkova sezona, ze admini zakladaju take trapne temy?🤣
@malinkajozka 🤣 “statistiky” vycucane nejakou tinedzerkou pocas sedenia na wc… prvy rok manzelstva je najlahši, vsetko nove, cerstve, super…. manzelstvo preveri az CAS a dieta.
@anonym_autor najvacsi zavazok a risk je spravit si s niekym dieta, z mojho pohladu ovela vacsi ako svadba. Podla svojho okolia sudis manzelstva, ale to je biedna statisticka vzorka, ja mam zas vsetky kamosky okrem jednej stastne vydane, tak to ako keby ja som napisala, ze teraz vacsina manzelstiev je stastnych 🙈
@malinkajozka hned prvy clanok, prvy pribeh... Citujem: I když jsem v hloubi duše věděla, že to je chyba, stejně jsem se vdát chtěla,“ popisuje Jade.
@malinkajozka a k tym clankom ti este poviem. Tie zdroje 🙈. Robila som vo vydavatelstve a viem kto pise toe clanky. Pokial nemas realne statistiky, nemas vlastne nic.
Ale vratme sa k teme. Ak manzelstvo skonci uz prvy rok, vyborne! Lepsie ako s detmi, majetkom, stari, neviem aki. To su prave tie manzelstva (podla mojho nazoru), co si naivne mysleli ze svoj nanic vztah manzelstvo nejako utvrdi. Ale nestalo sa. Ak vztah manzelstvo “zatazi” preto, lebo je zrazu stereotyp atd, ze sa spolu nastahuju, tak potom by to dopadlo rovnako i tak. A inak.. nic nepreveri vztah viac ako prve dieta. A to je jedno ci manzelsky, alebo partnersky. Mamzelstvo resp svadba a vsetko okolo toho je nic oproti tomu ked do domacnosti k dvom ludom pribudne treti, ktory otoci ich zivot o 180 stupnov od zakladov.
@anonym_autor Manzelstvo je financna transakcia, kde od momentu sobasa sa majetok a financie beru ako spolocne. Choroba, materska, polovicny uvazok, aby si stihala deti/domacnost-to vsetko je kompenzovane automaticky prijmom spolifinancnika =manzel. Financnu transakciu je mozne kedykolvek jednoducho ukoncit=rozvod. Zaroven to, ze sme ochotne s niekym uzavriet dohodu o spolifinancovani, tak tej osobe davame doveru, ze obe strany budu konat cestne, so vzajomnym respektom a ani jedna strana nezneuzije svoje postavenie ......Dodatok: Deti su hodmotnejsie nez financie. Ak s niekym nechcem uzavriet financnu transakciu=sobas, tak je potreba si velmi dobre rozmysliet projekt "dieta". Financie rozdelis vzdy. Na dieta by som ale s pilkou nesla.
@petkavka to bolo dobre...
@malinkajozka fakt neviem preco si agresivna 😁. Ty tvrdis, ze vztah manzelstvo zatazuje, ja ze ho utuzuje. Ja ale hovorim o dobrych a peknych vztahoch a ty asi o tych druhych, ktore i tak uz boli odsudene na zanik. A tymto mozeme ukoncit debatu tym, ze sa zhodneme, ze sa nezhodneme 😁.
Ps: mne nemusis nic hladat, nikto ta o to neziadal

@anonym_autor berú sa lebo vlastne je to akože ekonomicky výhodné, lepší úver teda vyšší, dáky dôchodok, keď by jeden umrel, stále je v spoločnosti zakorene, že vydatá je viac ako nevydate, na ktorú sa každý pozerá cez prsty, láska a ošiaľ vyprcha, ľudia to berú len čisto ekonomický a preto je kopec žien aj s debilom, lebo čo by kam by bez neho. Celé je to chore, zeny a už aj muži nechcú byť samostatní, vyhovuje im byt na niekom zaveseni a mat aspoň akékoľvek výhody!! Poznám prípady, že chudera s ozranom sa nevedela rozviesť 15 rokov lebo čakála kedy deti odrastu... Manželstvo je v podstate len ekonomická zalezistost a to ze niekto do toho napasuje aspoň na úvod lásku je len bonus