Vykajú vám svokrovci aj po svadbe?
Prosim mate to niektora doma podobne? Ked som este chodila s manzelom jeho rodicom som samozrejme vykala a oni mi vykali tiez...priatel povedal ze su starsi a konzervativnejsi ale viem ze so vsetkymi jeho byvalymi si potykali ale neriesila som to...ked sme sa vzali tak som im povedala ze vsak mi mozu tykat ale muzova mama mala velmi zlu reakciu na to ze co si o sebe myslim ze ked ja im poviem ze mi maju tykat ci cakam ze aj oni mne povedia...pritom to som vobec nemyslala....takze som jej povedala ze ked to takto vidi tak nech mi teda vykaju...pride mi to cudne plus este aj ta jej reakcia...moj mm mojim rodicom tyka, oni mu hned povedali...vykaju vam svokrovci?
Nie, nevykaju.
Zoznamili sme sa ked sme mali 20, takze oni mi tykali a brala som to od zaciatku ok, ja som im vykala a vykam im doteraz (tykanie nenavrhlu, aj oni svojim svokrovcom vzdy vykali).
Manzelovi moji rodicia tykali, on im vykal a po svadbe mu povedali nech im tyka.
Manzelova babka mi pri zoznameni vykala, ale niekedy sa pomylila, tykala a potom sa velmi ospravedlnovala, povedala som ze mi moze pokojne tykat.
svokrovci mi tykaju a rovnako aj ja im. moji rodicia mojmu manzelovi tykaju a on im vyka :D hoci mu niekolko krat navrhli/povedali, ze im moze tykat :D nevie si nato zvyknut a je mu to neprirodzene
@biba_18 ty už tu riadne slovickujes...ano ak hovorím teraz s 10-12 ročným dietatom tak mu tykam...ak s nim nebudem v kontakte, nebudeme rodina alebo kamarat mojich deti, tak v dospelosti mu samozrejme budem vykat...
Ale žiadnemu dospelého nebudem tykat svojvoľne len preto, ze je to novy kamarát mojich detí, a už vôbec nie ak si privedú partnerov...tým samozrejne vykam...alebo si potykame navzajom...
s mamou prvého muža sme si vždy vykali az di kej smrti, s rodičmi môjho terajšieho manzela sme si asi rok vykali a potom mi navrhli tykanie...
@rachel36a no a presne toto som sa pýtala - kde je ten vek … a aký je rozdiel že teraz mu tykáš - a stretneš ho o 10 rokov a budeš mu vykať? čo sa zmení za ten čas vo vašom vzťahu? … alebo iná otázka - frajer by ťa predstavil mame - ona by ti tykala - akože fakt mi chceš povedať že by si jej povedala teta, prosím vykajte mi? alebo by si pomyslela že je neslušná? teda ja by som bola skôr radšej že sa jej páčim a je normálna…
@biba_18 nie, nepovedala by som jej teta, dospelym teta nehovorím...ale pokiaľ mi niekto v dospelosti začal tykat, tykala som mu aj ja...a nik s tým nikdy nemal problém....az na sestričku na RHB, ale tam som jej to veľmi rýchlo vysvetlila.
A ano, väčšine synovtch spolužiakov zo ZS vykam ked ich stretnem...su to dospelaci, majú vlastné rodiny, nevidím dôvod im tykat...
A hranica? Pre mňa je to ZS, tam ešte deťom tykam keď v skole niečo riešim...ked idem na SS s organizáciou prednášať, tam už "deťom" vykam...lebo uz tk nie sú deti..
@rachel36a nebavíme sa o cudzích ľuďoch - ale o svokrovcoch prípadne ako sa ty budeš správať k priateľom svojho syna ... a naozaj končím, lebo stále odkrývaš nové pre mňa záhadné veci a mám pocit že odpisuješ bez rozmyslu ... - je mi jedno, či by si jej povedala teta - alebo akokoľvek, to bol príklad - povedala by si jej pani Vlasatá, prosím vykajte mi?? alebo dokonca by si jej povedala pani Vlasatá, podaj mi soľ?? ... každý podľa jeho gusta ...
@biba_18 ano presne tak by som povedala.. nadtadtie roficis mojho parynera tiez poznali slusnost...nemusrla son to tiesit...
.o tej tete som ti napísala preto, lebo je uplne na hlavu keď dospelá osoba druhej dospelej hovorí teta..moj syn ma 10 tokov a vie ze sa oslovuje pani predavačka, pani poštárka, pani XY..nie teta...
.pre mňa elementárna slušnosť netykat len tak, pre teba záhada..
@biba_18 pre teba záhada, pre mňa základy slušnosti...neviem si predstaviť ze by mi partneri mojich detí hovorili teta...dá sa povedať aj slušne pani Moniks napr...
Svokru som nevolala priezviskom, vyksli sme si, ale hovorila som jej pani Janka...tak sa volala..
Pani Vlasata podajte mi soľ nie je ok, ale teta podajte mi soľ už ok je? 😁😁😁
Pekný deň ti prajem
Pre mňa je extrém, keď svokrovci vykajú neveste/zaťovi. Neviem, divné mi to príde. Opačne je to v poriadku a je to tak vo väčšine rodinách. Mňa by teda nenapadlo ani náhodou nádejnej neveste vykať.
@biba_18 tak keď niekomu tykam, tak mu nehovorim pani Vlasata.....ked si tyksme, poviem "Janka podaj mi" co je na ton zvláštne ...
A ako by som vedela meno? No tak ja neviem ako ty, ale ja keď som uz Isla prvy krát k rodičom priatela, tak som vedela ako sa volajú jeho rodica, súrodenci...však to bol priateľ, rozprávali sme sa o rodine
@biba_18, tak neviem, čo je na tom nepochopiteľné. Pred tym, než by som pani Vlasatu žiadala o sol, by som sa jej opýtala, ako ju mám oslovovat. Jednostranné tykanie je mimo detského veku čisté hulvatstvo a primitivizmus. Tak ako ja nikomu na hulváta netykam, nevidím dôvod, aby niekto tykal mne. So svokrocami sme si tykali, s dcerinym priateľom si tykame tiež.
Moji svokrovci su rozvedeny. Obom nezavisle od seba vykam, nikdy mi nenavrhli tykanie. Oni mne tykaju, ked som sa spoznala s muzom a teda aj s nimi, tak som bola násťročná, takze to bolo take prirodzené, že oni mi tykali, ja im vykala. Takto to zostalo dodnes. Svokor ma priatelku, ktorej tykam. Zo zaciatku som sa citila ako blazon, pretoze moj pozdrav vyzera takto “Dobrý deň, Ahoj” 🤷🏼♀️ uz som si zvykla, uz mi to nepride cudne. Trochu divne sa citim so svokrou a svagrinou v jednej miestnosti. Pretoze so svagrinou si tyka, lebo ju pozna od malicka (svokra s jej mamou su kamosky od studentskych cias). Vsimam si na sebe, ze casto hladam take slova aby som svokru vtedy neoslovovala, ale iba tak neurcito. Napriklad nepoviem date si kavu? Ale opytam sa spravim kavu? Ale asi si musim iba zvyknut, svagrinu mam novu, asi si len musim na to zvyknut. Nevadi mi to, viem, ze aj svokra aj svokor ma maju radi, resp. maju ku mne neutralny vztah, takze to nie je je o tom, ze by mi takto davali najavo nesympatie ku mne (aj keby hej, je mi to jedno), ale je tu jedno ale 🤣 keby sa stalo, ze mi navrhnu tykanie, tak odmietnem. Povedala by som, ze dakujem, ale neviem ci by som si na to po tolkych rokoch zvykla a ze asi teda zostanem pri vykani. Este zvlastna situacia bola ked deti poculi mna hovorit dobry den, tak aj oni im hovorili dobry den 🙈
Mne týkajú ja im zatiaľ vykam.
Svokrovci mi tykaju a uz aj ja im tykam. Môjmu mužovi naši tykajú, ale on im vyká. Rovnako im vyká aj švagor. Máme skvelé vzťahy, ale chcú, aby im vykali.
@biba_18, no, napríklad má syn tej panej predstaví, mami, to je vroni a ona povie: "Vítam ťa, ja som pani Nováková", tak slušne poviem: "Ďakujem. Ako ťa mám oslovovat, pani Nováková?" Uznávam, že asi bobríka sympatií nevyhrám, ale problém tykania či vykania bude vyrieseny. Samozrejme platí pri stretnutí dvoch dospelých osob. Ale zase 12 rocni snáď nechodia domov predstavovať frajerky. Teda, dúfam...

Oni mne týkajú, ja im vykam a oslovujem mama a otec. Tykať im nemienim, mne by to asi nepustilo. 🤷Ale byť Tebou neriešim, je to ich rozhodnutie, mne by to bolo adi jedno.