icon

Využívajú vás kamarátky s deťmi? Kde je hranica?

24. sep 2026

Moja skúsenosť: Máte aj vy pocit, že po narodení dieťaťa kamarátke sa z kamarátstva niekedy stane skôr jednostranná pomoc?
Koľko žien sa cítilo využívaných – návštevy, darčeky, stráženie, pomoc… a keď potrebovali niečo ony, zrazu nič?
Zažili ste to? Či len ja mám takú skúsenosť?

My s kamarátkami chodíme aj prespávať k sebe. Keď bola kamarátka u mňa s bábätkom, mala som práve neskutočne ťažký týždeň v práci. Prišla cez týždeň, málo som spala, bola som úplne unavená a vystresovaná, ale aj tak som jej pokocíkovala, pohrala sa s bábätkom, nachystala obed a pozvala ju na kávičky. A neskôr mi ešte bolo vyčítané, že ju mrzelo, že keď ku mne prišla veľmi unavená a babo jej v tom období dobre nespalo, ja som počas pracovného týždňa, keď som ráno vstávala do práce, večer neostala s ňou hore, ale išla som o 11 večer spať. 😅 asi čakala že budem hore celu noc nech si pospi a ráno pôjdem do prace. A ešte dodala ze ked to vravela mužovi ze sa tiež čudoval ako som ju mohla nechať samu večer. No vtedy mi už skoro dekel odpálilo. Veď aj ja som človek, ktorý môže byť unavený, vystresovaný a potrebovať oddych. To, že ešte nemám dieťa, predsa neznamená, že mám nekonečnú energiu a som automaticky k dispozícii. A nevravím o tom ze aj môj muž je rád keď mame svoj priestor a nepáči sa mu keď nás chodia vyjedať kamarátky.

A potom príde situácia opačne – ja idem prespať k nej a jedlo sa nejako nerieši. Ideme sa najesť do reštaurácie a ešte sa nechá aj pozvať s tým, že veď ona má dieťa a vypadol jej príjem. 🤷‍♀️ Úprimne, už sa na to asi vykašlem. Nechcela som, aby sa naše vzťahy rozpadli po tom, ako sa niektorej narodí dieťa. Ale mám aj lepšie veci v živote, ktorým môžem venovať svoj čas a energiu, než vzťahy, kde sa odo mňa stále niečo očakáva, no keď potrebujem záujem alebo podporu ja, často sa ani neozve.

Kde je podľa vás hranica medzi kamarátstvom a využívaním?

Strana
z2
anonym_e408e2
•
24. sep 2026

@anonym_autor To,čo od teba vyžaduje je asi pre to,že si si to nikdy na nej predtým nevšimla,ale istotne to robila aj pred tym,keď nemala dieťa.Ako to normálne napísať.Je jednoducho vychcaná a vie ku komu si to môže dovoliť.Buď jej to budeš ďalej tolerovať alebo to stopneš,žiadne iné riešenie neexistuje.Nečakaj,že jej niečo docvakne,keď jej to v podstate vyhovuje.Vedela by som ti o tom napísať svoje.

123profil321
•
25. sep 2026

@anonym_autor prečo si ju volala k sebe prespať, keď si mala náročný týždeň? Prečo si ju nezavolala k sebe cez víkend, voľno, dovolenku?

Aj ja som bola prespať u kamošky, keď nemala svokrovcov a chlapa doma. Obe sme ale bezdetné. A teda prekecali sme celú noc. Išli sme spať asi 4tej.

Kamoška čakala filmový večer a klebetenie, alebo postráženie dieťaťa aby sa vyspala? Lebo ak si potrebovala oddýchnuť, lebo bola vyčerpaná, dieťa má aj otca, ten sa mal o malé postarať, nech si ona oddýchne

Strana
z2