icon

Využívajú vás kamarátky s deťmi? Kde je hranica?

24. sep 2026

Moja skúsenosť: Máte aj vy pocit, že po narodení dieťaťa kamarátke sa z kamarátstva niekedy stane skôr jednostranná pomoc?
Koľko žien sa cítilo využívaných – návštevy, darčeky, stráženie, pomoc… a keď potrebovali niečo ony, zrazu nič?
Zažili ste to? Či len ja mám takú skúsenosť?

My s kamarátkami chodíme aj prespávať k sebe. Keď bola kamarátka u mňa s bábätkom, mala som práve neskutočne ťažký týždeň v práci. Prišla cez týždeň, málo som spala, bola som úplne unavená a vystresovaná, ale aj tak som jej pokocíkovala, pohrala sa s bábätkom, nachystala obed a pozvala ju na kávičky. A neskôr mi ešte bolo vyčítané, že ju mrzelo, že keď ku mne prišla veľmi unavená a babo jej v tom období dobre nespalo, ja som počas pracovného týždňa, keď som ráno vstávala do práce, večer neostala s ňou hore, ale išla som o 11 večer spať. 😅 asi čakala že budem hore celu noc nech si pospi a ráno pôjdem do prace. A ešte dodala ze ked to vravela mužovi ze sa tiež čudoval ako som ju mohla nechať samu večer. No vtedy mi už skoro dekel odpálilo. Veď aj ja som človek, ktorý môže byť unavený, vystresovaný a potrebovať oddych. To, že ešte nemám dieťa, predsa neznamená, že mám nekonečnú energiu a som automaticky k dispozícii. A nevravím o tom ze aj môj muž je rád keď mame svoj priestor a nepáči sa mu keď nás chodia vyjedať kamarátky.

A potom príde situácia opačne – ja idem prespať k nej a jedlo sa nejako nerieši. Ideme sa najesť do reštaurácie a ešte sa nechá aj pozvať s tým, že veď ona má dieťa a vypadol jej príjem. 🤷‍♀️ Úprimne, už sa na to asi vykašlem. Nechcela som, aby sa naše vzťahy rozpadli po tom, ako sa niektorej narodí dieťa. Ale mám aj lepšie veci v živote, ktorým môžem venovať svoj čas a energiu, než vzťahy, kde sa odo mňa stále niečo očakáva, no keď potrebujem záujem alebo podporu ja, často sa ani neozve.

Kde je podľa vás hranica medzi kamarátstvom a využívaním?

Strana
z2
zuzana76
•
24. sep 2026

Netreba chodit na prespavanie, nikdy som okrem rodicov nikam s babatkom nechodila, stretnite sa na kave, ked jej niekto dieta postrazi raz za cas a vybavene, nikdy sme s kamaratkami u seba neprespavali, takze neriesim, ze ma niekto vyjeda a vyuziva, to je cisto jej vec, ty nemusis vobec pomahat, asi by som na tvojom mieste obmedzila stretavanie, povedz jej, ze ma dieta a ona by sa mala venovat jemu

muchotrafka298
•
24. sep 2026

Nastav ine pravidla. Pojdete si niekam sadnut na kavu, ziadne prespavanie niekolkodnove ani taketo navstevy.Nie je tvoja povinnost venovat sa cudziemu dietatu, ked sama chodis do prace, aby si jeho matka oddychla. Preto k tebe ide, aby si ju komplet prestravovala, dietatu sa venovala, pokupovala veci a ona si oddychla. Nech ide oddychovat do hotela a dieta necha niekomu inemu.

tarra6
•
24. sep 2026

@anonym_autor nie, nikdy ma navyužívali. A to som bola slobodná. Sama som sa ponúkla keď som mala čas, z vlastnej vôle som deťom kupovala darčeky. Keď som po rokoch mala dieťa, nosili darčeky môjmu dieťaťu oni.

thereisabear
•
24. sep 2026

Ako ďaleko od seba bývate? Nikdy by mi nenapadlo prespávať u kamošky.

zuzacka16
•
24. sep 2026

hneď by som tomu dala stopku, lebo je to jednostranné..keď sme sa vedeli s kamarátmi stretnúť a to keď sme nemali deti ani jedna, ani druhá strana, tak to bolo z piatka na sobotu alebo zo soboty na nedeľu, keď bol víkend a nie takto cez týždeň..a teda raz u jedných, raz u druhých ale vždy tá strana niečo doniesla a druhá niečo pripravila, ktorá bola doma, nebolo to ako ty píšeš, že na komplet servis, wtf? kamárati buďme, ale dlhy si plaťme, ako sa hovorí..a ako ti píšu vyššie, stopni to úplne a len sa stretnite na káve, obede - s tým, že buď raz zaplatí jedna, potom druhá, alebo každá svoju časť 😉 a keď nie, tak hold smola, nie je to kamarátka..

anonym_ac19cc
•
24. sep 2026

Cakat, ze kamaratka bude s mojim deckom hore celu noc, je dobre WTF😃

anonym_b24f4e
•
24. sep 2026

@anonym_autor asi tolko k tomu, skonci to cim skor, nema to vyznam, uplna stopka..kono to bol napad .. 🤣

cimage
•
24. sep 2026

Hned zrusit prespavacky. Ty nie si hotel. Este sa dotrepe cez tyzden? Nechapem co si kamaratka a jej muzik mysleli. Ze si princeznicka odpocinie, napapa sa a ty sa budes starat v noci o dieta? Este si jej mohla wellness zaplatit. Ty nie si rodic, ty sa nemusis starat o ich dieta! Kamoska ma muza, nech sa stara on a ona moze ist s tebou na kafe. Tam by som to ukoncila, ak by som chcela s nou este niekam chodit.

anonym_004a84
•
24. sep 2026

Dospele zeny a prespavacky? To by mi ani nenapadlo. Ved sa stretnite v meste na kave a vybavene, svaty pokoj

anonym_48d6df
•
24. sep 2026

To je divne 😁 Ja teda mam kamosky, aj blizke, aj mame super vztahy, aj niektore maju dieta/deti aj ja mam deti. Ale v zivote sme nechodili ako dospele k sebe prespavat a uz vobec nie s babatkom 😅 A este akoze manzelov doma mame, ved ono je to asi pekne, neviem, asi tak niektore kamaratstva funguju ale teda pocujem prvykrat taketo zvyky 😁😁😁
Teda pardon, ano, pozvala som kamosku co byva 500km od nas, ma male babo a umrel im tatino, takze logicky nedokazeme pri malych detoch zbehnut na kavu niekde v meste, ked je na druhom konci republiky. Ale inak divne.

anonym_a969ec
•
24. sep 2026

Nefungujem takto s kamoskami. Nestrazim nikomu deti, ani nikto nestrazi deti mne. Ak sa chceme stretnut, stretavame sa najradsej mimo domovov. Obcas sa stane, ze prideme aj k sebe domov, ale to fakt vynimocne. Ak uz, tak posedime hodku, dve a ideme. S jednou kamoskou to mame tak, ze cca raz za dva roky u seba prespime (sme kazda v inom state a vacsinou sa striedame, raz oni u nas, raz my u nich), vacsinou je to na vikend, cize dve noci. Ale nikto nikoho nevyuziva, ani nevyziera. Vzdy donesieme aj my k nim, aj oni k nam darceky, jedlo a pod. Vecer posedime, ale kedze mame deti, je jasne, ze sa nam nechce vysedavat do polnoci.
Akoze, prist k niekomu, kto pracuje, pocas pracovneho tyzdna na noc s malym babatkom a este ocakavat nejaky servis, je totalne buranstvo.

anonym_e54089
•
24. sep 2026

@anonym_autor v týždni keď pracujem, nechodím ani poobede na nákup, nie ešte návšteva aby mi prišla, alebo ja k niekomu išla. Ona chcela dieťa, nech si ho sama vychová, nie niekto iný. Kto pozýva, ten nech platí, ja nikoho nepozyvam=nikomu nič neplatím. Nemá peniaze? Nech ide do prace, existujú jasle. 🤷‍♀️ prid cez víkend na hodinu, koniec…..

anonym_511c4c
•
24. sep 2026

@anonym_autor to načo si dohovarate prespavačky s miminom cez pracovny tyždeň? By mi ani nenapadlo, veď keď niekoho pozvem alebo niekam idem tak preto, že chcem s ním stráviť čas a nie, že jedna ide ráno do práce a druhá padá na hubu a čaká že sa o ňu postarajú. To čo ste zamrzli na základke? Ešte aj tam sa prespávačky robia keď je voľno.

anonym_6963d6
•
24. sep 2026

Nemáte nast rokov,aby ste organizovali prespávacky.Ty si potrebuješ odpočinúť, keďže chodíš do práce a kamarátka je matka, predpokladám, že toho času doma s bábätkom, čiže jej denný a nočný režim vyzerá inak ako tvoj.

kvietok1233
•
24. sep 2026

@anonym_autor načo ju berieš k sebe cez týždeň? Zobrala by som ju Max piatok sobota a dovi...povedz že sa potrebuješ vyspať do práce a hotovo a ty tiež ku nej nechoď vyjovor sa na nieco

januska12323
•
24. sep 2026

Budeš asi typ, ktorý nevie povedať nie, pravda? Ešte som nepočula aby dospelé vydaté ženy prespavali u kamošiek ešte aj s bábätkom. Stretnite sa vonku na prechádzke, poprípade na večeri a každý domov.

anonym_44646a
•
24. sep 2026

Tvoj prípad som nezažila Skôr ine a to maminy zo škôlky/školy všetky radi k nám chodili sa hrať-prespavať-narodeniny dokonca i meniny Len žial to nebolo obojstranné!?!?😬Tak som aj dcére povedala že A Dosť! Nikoho s jej triedy nechcem u nás vidieť.

autor
•
24. sep 2026

Úplne normálne takto chodíme na návštevy s kamarátkami, preto sa aj čudujem, že to toľkým z vás príde divné. Ja cez víkendy chodím na výlety a malokedy som doma a väčšina mojich kamarátok to má podobne. Keď sa nám dá cez týždeň, ideme k sebe, prespíme, zájdeme von a je to úplne príjemné. Aj ja chodím k nim, keď mám náhodou voľno cez týždeň alebo napríklad lekára. Nebývame tak blízko, aby sme si mohli hocikedy povedať, že zajtra dáme kávu. A tie kamarátky, ktoré sú v zahraničí, k sebe bežne chodíme aj cez týždeň, aj s rodinou, aj s mužmi, aj so zvieratami 😅. Kamošky, ktoré majú home office a nemajú deti, sú zase bežne cez deň u mňa ked sa im da a keď prídem z práce, užívame si spoločný čas. Je nás pár, ktorých chlapi chodia občas aj pracovne mimo domu, takže aj takýto čas si proste spríjemňujeme spolu. A absolútne mi to vyhovuje. Ja som tu riešila konkrétnu kamarátku a konkrétnu situáciu, nie to, že mi nevyhovuje stretávať sa cez týždeň. Práve naopak, u nás je to úplne bežné. 😄

nicegirl369
•
24. sep 2026

@anonym_autor to ako kamoška s bábätkom príde k tebe prespať? Ako vážne?

autor
•
24. sep 2026
@nicegirl369

@nicegirl369 ako vážne, a okrem toho že prehaňa s požiadavkami na mňa na tom nič divne nevidím. Však komu by sa chcelo byť celé dni samému doma s bábätkom. Nie je prvá ani posledná čo tak chodí ku mne. Aj ja keď budem mať dieťa určite rada pôjdem prespať k niekomu z blízkych a socializovať sa.

januska12323
•
24. sep 2026

Aj so všetkým oblečením, dudlami, postieľkou a čo ja viem čo potrebuje?

anonym_1d4fd0
•
24. sep 2026

@anonym_autor mne to prespávanie príde divné kamosky kava obed ok ale má malé babatko a ide ku kamoske aby pomahala? Preco nepomáha muz? Jaaj on chodí do práce...ale aj TY chodís...uprimne neprídes si vyuzivana?

mandzula
•
24. sep 2026

Nikdy u mna nespala kamaratka s dietatom a ani ja som sa k ziadnej nenasackovala. A teraz som uz vo veku, ked mi navsteva staci na par hodin. Chcem svoj pokoj a mat cas pre seba a rodinu, nie obskakovat niekomu rit.

anonym_b1edd7
•
24. sep 2026

Prespavacky by som zatrhla, ale s kamaratkou by som kontakt udrziavala. Ist si sadnut niekam na kavu po praci na hodinku by nemuselo ani jednu z vas vycerpat a ani jedna z vas by sa nemusela citit vyuzivana... Idealne niekam, kde je detsky kutik a vie sa aj dieta vyhrat bez toho, aby si vyzadovalo neustalu pozornost..

bielasovicka
•
24. sep 2026
@anonym_autor

@nicegirl369 ako vážne, a okrem toho že prehaňa s požiadavkami na mňa na tom nič divne nevidím. Však komu by sa chcelo byť celé dni samému doma s bábätkom. Nie je prvá ani posledná čo tak chodí ku mne. Aj ja keď budem mať dieťa určite rada pôjdem prespať k niekomu z blízkych a socializovať sa.

@anonym_autor ale však keď tebe toto vôbec nevadí tak co vlastne chceš, načo si sem písala? Nechápem zmysel celej diskusie.

svetlonos
•
24. sep 2026

@anonym_autor
Tak pozor! Toto nie je kamarátka! Tiež sme sa stretli s kamoškou po dlhej dobe. Neprestávali sme. Ona bola super v Tom, že ako bezdetná s autom prišla za mnou, doniesla sladkosti deťom a parádne sme pokecali. Šli sme na kávu a platila som ja.
To čo je za sprostý nápad, že išla k tebe s úmyslom aby si jej dávala v noci pozor na bábo a robila mu fľaše Sunaru a kŕmila či jej pri Tom robila psychickú oporu?? Správne som pochopila? Do kelu, veď keď je tak unavená, nech je doma a rieši to otec dieťaťa a nie ty!
Že nevarí ak nevie kde jej hlava stojí, unavená ok. Ale nech ťa pozve, veď pizza nestojí svety predsa, či?? Ale ešte to odôvodniť výpadkom príjmu a ty plat veď robíš ale kua hop!
U ďalšej kamošky som prestala cielene, navrhol to jej muž, že veď nech pokecáme, on pojme k mame spať. Naše deti mali 2 roky vtedy, uspali sme ich a kecali dlho do večera. Ona varila, ešte sa pýtala či to pasuje, ja som niečo platila potom na výlete.
Toto jednosmerné nefunguje. Pošli ju do kelu.

svetlonos
•
24. sep 2026
@nicegirl369

@nicegirl369
Mne to kamoška tiež raz navrhla. Malý mal vtedy 3 roky a druhý bábätko. Nešla som. On aj občas poplakal večer a nechcela som ju rušiť. Okrem toho som mala rutinu/ kľud doma nie v cudzom prostredí. Ale naliehala, ona má deti už 20 ročne a Malinke má rada 🙂.

anonym_32b9df
•
24. sep 2026

Mala som kamaratku roky, ked sa nam narodili deti (byvame od seba do dvoch hodin), som ja chodila autom k nim, lebo nemaju auto ani vodicaky, autobusom sa jej nechcelo, lebo sak dieta, vela veci so sebou ... vylet? Ja autom, ona k nam? Ja autom pre nich.. ona nemala snahu, ani raz neprispela na benzin, a este jej nebolo hlupe, ked ja som im vzdy nieco priniesla a oni s prazsnymi rukami... uz som to stopla

anonym_6963d6
•
24. sep 2026
@anonym_autor

Úplne normálne takto chodíme na návštevy s kamarátkami, preto sa aj čudujem, že to toľkým z vás príde divné. Ja cez víkendy chodím na výlety a malokedy som doma a väčšina mojich kamarátok to má podobne. Keď sa nám dá cez týždeň, ideme k sebe, prespíme, zájdeme von a je to úplne príjemné. Aj ja chodím k nim, keď mám náhodou voľno cez týždeň alebo napríklad lekára. Nebývame tak blízko, aby sme si mohli hocikedy povedať, že zajtra dáme kávu. A tie kamarátky, ktoré sú v zahraničí, k sebe bežne chodíme aj cez týždeň, aj s rodinou, aj s mužmi, aj so zvieratami 😅. Kamošky, ktoré majú home office a nemajú deti, sú zase bežne cez deň u mňa ked sa im da a keď prídem z práce, užívame si spoločný čas. Je nás pár, ktorých chlapi chodia občas aj pracovne mimo domu, takže aj takýto čas si proste spríjemňujeme spolu. A absolútne mi to vyhovuje. Ja som tu riešila konkrétnu kamarátku a konkrétnu situáciu, nie to, že mi nevyhovuje stretávať sa cez týždeň. Práve naopak, u nás je to úplne bežné. 😄

@anonym_autor Tak potom je všetko v najväčšom poriadku.

anonym_4f62c9
•
24. sep 2026

Vymyslená téma. Neverím že by nejaká žena pobalila babatko aby spalo u jej kamošky v cudzej posteli 🙈 a ešte čakala že sa bude o neho starat kým si pospi 🤣

Strana
z2