Vzťah s partnerom, ktorý má nižšie akademické znalosti
Ahojte, mam taku malu dilemu. Som s partnerom uz nejaky ten cas. Je to uzasny muz: je milujuci, starostlivy, pracovity (aj dobre zarobi), sikovny, slusny, vtipny, dobre vyzerajuci, doma pomaha, proste vsetko, co si zena moze zelat. Vztah klape, vsetko funguje perfektne. Ale... Ja ho nechcem urazit a ani sa povysovat, nemam preco - sama som priemerna - ale on je proste "akademicky hlupy". A tym myslim, ze nevie urcite zakladne veci (napr. hlavne mesta krajin. Nechcem od neho mesta africkych statov, ale on netusi, kde je napr. Edinburgh... nepozna niektore pre vacsinu ludi trivialne slova, ako priklad uvediem "perpetuum mobile" "utopia/dystopia" atd., je toho vela. Co sa gramatiky tyka, tak vobec nevie pouzivat ciarky, ked nieco niekde pise, musim to po nom kontrolovat. Nerozumie ani trochu politike, aky je rozdiel medzi koalicia a opozicia... nema prehlad.
Napriek tomu sa velmi milujeme, ale mam obavy. Bude to v buducnosti problem, ktory by rozbil vztah?
Odpovedz si sama na otazku:
Máme sa o čom porozprávať?
Máme spoločný zmysel pre humor?
Keď sme v spoločnosti mojich či jeho priateľov, cítim sa ja aj on príjemne alebo nepríjemne lebo ja či on nevieme o čom je reč?
Zaujíma ho svet okolo tak ako mňa?
Máme rovnaký koníček či oblast záujmu, prípadne také čo sa dopĺňajú?
Viem si predstaviť, že vychovávame spolu deti?
Z osobnej skusenosti, nebude to fungovat. Ak nema aspon priemernu inteligenciu, nebudes si s nim rozumiet, pridu konflikty a on ich nebude vediet vyriesit, lebo mu bude chybat emocna inteligencia a ty budes cakat nieco hlbsie, nie povrchne, coho on nebude schopny.
nikto nevieme všetko, otázne teda je ako sa stým človekom cítime, a či má ochotu na sebe pracovať ak druhénu niečo vadí, či to zmení nieje až tak dôležité, podstatná je snaha niečo zmeniť a zmena trvá,
@mixo2425
Krásna floskula,až mi slzy vyhŕkli
To čo si pomenovala,nie je vôbec v živote dôležité ,ale že ani trocha..ak ti záleží na takých prkotinách,tak nad sebou pouvažuj. On s tým nemá problém. Len ty,cítiš sa múdrejšia ako on a časom mu to budeš vyhadzovať na oči. Asi nie si tá správna preňho do vzťahu. Buď to hoď za hlavu a to čo ty považuješ za múdre a potrebné ,nie je pre praktického človeka ale že vôbec dôležité. Ja tiež neviem to čo si napísala. A nezaujíma ma to ani. A keď by ma mal partner podľa toho hodnotiť ,asi s ním nie som.
@anonym_autor to sú všetko veci, ktoré sa dá naucit, na rozdiel od empatie, tolerancii
To čo si pomenovala,nie je vôbec v živote dôležité ,ale že ani trocha..ak ti záleží na takých prkotinách,tak nad sebou pouvažuj. On s tým nemá problém. Len ty,cítiš sa múdrejšia ako on a časom mu to budeš vyhadzovať na oči. Asi nie si tá správna preňho do vzťahu. Buď to hoď za hlavu a to čo ty považuješ za múdre a potrebné ,nie je pre praktického človeka ale že vôbec dôležité. Ja tiež neviem to čo si napísala. A nezaujíma ma to ani. A keď by ma mal partner podľa toho hodnotiť ,asi s ním nie som.
@hrasocek12 Podľa mňa je teda dôležité sa orientovať v základných pojmoch. Ako opozícia, koalícia, mať trošku prehľad, či na základe čoho potom ten človek ide napr. voliť? Na slepo? Ved koalícia sú tí, ktorí momentálne určujú ako, čo, kto, koľko bude platiť na daniach, na čo sa peniaze vyzbierané od ludi a firiem vo forme daní a odvodov použijú. V akom prostredí budeme žiť. Koľko pôjde na vedu, vzdelanie, zdravotníctvo, na cesty.....
Nik nie je dokonalý a zdaleka nemusi kazdy ovladat všetko. Určitý základný prehľad, by ale človek za mňa mal mať.
Tak akoby mal mat základné ľudské kvality. Zodpovednosť, pracovitosť, ohľaduplnosť atď.
@hrasocek12 Takže nevedieť napríklad rozdiel medzi opozíciou a koalíciou nie je doležité. Pre hlupákov nie je, rovnanko nie je pre nich dôležitá aspoň základná matematika či iné veci. Že to nie je dôležité pre Teba, neznamená, že pre nikoho. Je super sa neorientovať v ničom, nevadí.
@hrasocek12 Podľa mňa je teda dôležité sa orientovať v základných pojmoch. Ako opozícia, koalícia, mať trošku prehľad, či na základe čoho potom ten človek ide napr. voliť? Na slepo? Ved koalícia sú tí, ktorí momentálne určujú ako, čo, kto, koľko bude platiť na daniach, na čo sa peniaze vyzbierané od ludi a firiem vo forme daní a odvodov použijú. V akom prostredí budeme žiť. Koľko pôjde na vedu, vzdelanie, zdravotníctvo, na cesty.....
Nik nie je dokonalý a zdaleka nemusi kazdy ovladat všetko. Určitý základný prehľad, by ale človek za mňa mal mať.
Tak akoby mal mat základné ľudské kvality. Zodpovednosť, pracovitosť, ohľaduplnosť atď.
@janage Vsetko je to pravda co si napisala,lenze realita je uplne niekde mimo. Pracujem v cisto muzskych kolektivoch. Chodim po stavbach ,takze sa s tymi ludmi aj bavim. 8 z 10 noeze nema nejaky vseobecny prehlad,ale doslova vypatlane v hlave. Halloweenska tekvica je menej duta. A este aj tej aspon plamienok v ociach svieti,na rozdiel od niektorych ludi. Nepotrebuju demokraciu,moznost sa rozhodovat slobodne. Doslova potrebuju vodcu,ktory im povie co a ako a co si maju mysliet.
@janage Vsetko je to pravda co si napisala,lenze realita je uplne niekde mimo. Pracujem v cisto muzskych kolektivoch. Chodim po stavbach ,takze sa s tymi ludmi aj bavim. 8 z 10 noeze nema nejaky vseobecny prehlad,ale doslova vypatlane v hlave. Halloweenska tekvica je menej duta. A este aj tej aspon plamienok v ociach svieti,na rozdiel od niektorych ludi. Nepotrebuju demokraciu,moznost sa rozhodovat slobodne. Doslova potrebuju vodcu,ktory im povie co a ako a co si maju mysliet.
@martin96321 zaujimave myslienky, myslim že je za tym dovod, preco si muzi taký, zamyslime sa
@martin96321 žiaľ, musim s tebou súhlasiť. Pracujem s ľuďmi a naozaj je to veľakrát obrovská bieda, ľudia s krcmovymi názormi, nevedia ani len vysvetliť prečo tomu veri, lebo ani sam nechápe.
O nejakom všeobecnom rozhlade ani nechyrovali, nevedia ani co to slovné spojenie znamená
@mixo2425 Asi to bude tým, že nechce. Koľko poznáš ľudí, čo ich nič nezaujíma a zrazu začnú byť hladní po vedomostiach a informáciách? Ja nula. Lenivosť, pohodlnosť a načo mi to je. Ja som šokovaná, koľko ľudí sem je schopných napísať, že nemať žiadne vedomosti nevadí.
@eludka Osobne beriem iba to,ak niekto ide pretlacat svoj nazor ako ten jediny a pravy. Sme ludia. Kazdy mame svoj pohlad na svet a veci okolo nas. Mozno spravny,mozno pokriveny,ale je náš. Kolko lumdi,tolko nazorov. Nemozme sa k hlupakovi spravat ako k hlupakovi,lebo by to bolo neludske....aj ked by si to zasluzili
@martin96321 takto uvolnen sa nemozeme k niektorym temam stavat. je slobodny nazor niekoho na chut piva, asi mu ho nikto nevezme, ale ci sa dat ockovat a, to je dobre nechat na odbornikov, samozrejme aj tam su mudrlanti, vediet si spravne vybrat je tiez schopnost. a v politike je dobre vidiet si dalej od nosa.
@mixo2425 Asi to bude tým, že nechce. Koľko poznáš ľudí, čo ich nič nezaujíma a zrazu začnú byť hladní po vedomostiach a informáciách? Ja nula. Lenivosť, pohodlnosť a načo mi to je. Ja som šokovaná, koľko ľudí sem je schopných napísať, že nemať žiadne vedomosti nevadí.
@mircalla
Za to ty si tu úplná "hviezda",komentuješ vždy,všetko,všade a každého...
A zakaždým posledné slovo...
Len niekedy mlčať je lepšie,to mi ver.
@martin96321 takto uvolnen sa nemozeme k niektorym temam stavat. je slobodny nazor niekoho na chut piva, asi mu ho nikto nevezme, ale ci sa dat ockovat a, to je dobre nechat na odbornikov, samozrejme aj tam su mudrlanti, vediet si spravne vybrat je tiez schopnost. a v politike je dobre vidiet si dalej od nosa.
@eludka To je samozreme. Ja rozumiem ze kazdy mame iny nazor. Iny pohlad na niektore veci. Ved prave preto je vela druhov zmrzlin,aut,oblecenia.....kazdy si vyberie co mu vyhovuje. Ja mam rad vaznu hudbu,kolega zas ac/dc.........ale ak Ti dnes povie "pribrzdeny" nestastnik ktory vcera nevedel poskladat stolok z ikey podla navodu,ze on si nastudoval obrannu zmluvu s usa a nieje vyhodna pre nas,tak mi odpalilo dekel. Nevie poskladat hracku z kinder vajicka,ale pravne dokumenty luska ako pistacie🙄 A to behom dna je imunolog,politolog, vojensky expert na obranu, trener hokeja a vecer gynekolog samouk. Hotovy Jara Cimerman.
@martin96321 zaujimave myslienky, myslim že je za tym dovod, preco si muzi taký, zamyslime sa
@mixo2425 Bohuzial nielen muži. Poznam vela ludi,ktorí 10-20 rokov zili a pracovali v zahranici. Nic dobre sa nenaucili,neobkukali......prisli domov a hned boli na slovenskej vlne.
@mixo2425 Bohuzial nielen muži. Poznam vela ludi,ktorí 10-20 rokov zili a pracovali v zahranici. Nic dobre sa nenaucili,neobkukali......prisli domov a hned boli na slovenskej vlne.
@martin96321 mozno nemaju potrebne vedomie aby tie informacie zhodnotili
@mircalla ak je to len lenivost, to nie je taka katastrofa ako keby bol proste malo inteligentny. Predstav si, ze si s nejakym, co ta nepochopi ani keby ti chcel zniest modre z neba a ze sa vzajomne snazite este k tomu. Ja poznam dost ludi, co maju nizsie vzdelanie ale vyslovene ze hlupi, co nemaju tu schopnost v hlave posobit normalne a nie prilis jednoducho, taki by mi liezli na nervy a myslim, ze to vzdelanie je skor socialna tema lebo nemozem povedat, zeby ti, co spravili ucnovku alebo zs boli blbci. Proste zivot mali taky, ze ich nedoviedol na tu cestu. Ja si ale myslim, ze toto, co riesi autorka temy je vyslovene iq zalezitost podla toho jak to popisuje takze sa to nezlepsi. A nemyslim, ze to je zle z jej strany, ked jej to neladi. Ja to mam podobne a proste jak som sa zamilovala, tak som rychlo este nikdy nevytriezvela no…a uz len silou vole a z vdacnosti za charakter.
@mircalla ak je to len lenivost, to nie je taka katastrofa ako keby bol proste malo inteligentny. Predstav si, ze si s nejakym, co ta nepochopi ani keby ti chcel zniest modre z neba a ze sa vzajomne snazite este k tomu. Ja poznam dost ludi, co maju nizsie vzdelanie ale vyslovene ze hlupi, co nemaju tu schopnost v hlave posobit normalne a nie prilis jednoducho, taki by mi liezli na nervy a myslim, ze to vzdelanie je skor socialna tema lebo nemozem povedat, zeby ti, co spravili ucnovku alebo zs boli blbci. Proste zivot mali taky, ze ich nedoviedol na tu cestu. Ja si ale myslim, ze toto, co riesi autorka temy je vyslovene iq zalezitost podla toho jak to popisuje takze sa to nezlepsi. A nemyslim, ze to je zle z jej strany, ked jej to neladi. Ja to mam podobne a proste jak som sa zamilovala, tak som rychlo este nikdy nevytriezvela no…a uz len silou vole a z vdacnosti za charakter.
@leidin Súhlasím

@mircalla Ja spamujem?A nie nenašla som tam seba,ale vytáča ma to úplne z iného hľadiska..Základy politického diania poznám,ale telku vôbec nepozerám.Keď chcem niečo nové vedieť,raz za čas sa spýtam chlapa,ale kebyže ty začneš predo mnou hovoriť o politike,tak ťa pošlem do prdele.Čítam knižky a nie,nie sú to romány.Sú to knižky ťažšie na chápanie,psychologický zamerané,plus skutočné príbehy,ale nie s dobrým koncom.A kebyže sa s tebou stretnem a preberieme pár veci,tak ti na konci poviem celú tvoju osobnosť od hlavy až po paty...Dovidenia
@karolina196 Ok, prepac, ale fakt ma nezaujima, ci mas telku. Ani co citas. Nemusis mi nic dokazovat. Tema je o inom. Tema je o vztahu ludi s roznymi znalostami a zrejme aj s roznym intelektom a aky je na to nazor, ci to moze byt prekazka vztahu.