icon

Vzťahy s rôznymi platmi. Ako udržať harmóniu?

14. dec 2025

Ahojte, rada by som bola, ak by mi tu dali tipy ľudia v strednom veku okolo 50tky. Mám priateľa, s ktorým sme spolu 2 roky. Ja mám 48 rokov, on má 52 rokov. Bývame každý zvlášť, ja mám dospelé dieťa, ktoré študuje, on má dve deti, ktoré k nemu chodia na víkendy. Jemu po odrátaní všetkých výdajov, hypo, mesačných platieb, leasingu na auto, výživného, zostane 500 eur na život. On s tým vie vyjsť. Mne po odrátaní mojich povinných výdajov ostane 2500 eur na život. A tu narážame na problém. Ja som zvyknutá ísť do obchodu, nepozerať na cenu, kúpiť si, čo sa mi páči. Dnes som minula v auparku 250 eur a to som si len išla vyzdvihnúť objednávku do Notina. Som zvyknutá ísť na obed alebo na večeru a minúť v pohode 30 eur. On v hlave prepočítava. Ak pozýva na kávu on, tak ideme do jeho obľúbenej lacnejšej kaviarne. Ak pozývam ja, tak ideme kdekoľvek, spravidla mu dopredu poviem, dnes platím sa, nelimitujme sa. Ja keď kupujem darčeky, tak nepozerám veľmi na ceny, na Vianoce mu dávam niečo iba v sume cca. 150 eur, ale pre neho je to veľa. Ja však od neho nič nechcem, mne by postačil aj prstienok za 4 eur, ja nie som náročná, nič od neho nepýtam, nežiadam, nehnevám sa, neriešim. Som dosť štedrá, kupujem mu občas nejaké veci, maličkosti - pre mňa, pre neho asi nie, neviem. Už so mnou nechce ísť ani do obchodu, je mu to nepríjemné. A ešte viac mu to je nepríjemné, keď sa mu niečo páči a ja mu poviem, že mu to kúpim.

Ako toto prekonať? Dá sa s tým žiť? Nehovorím mu, čo si kupujem, aby som mu to nehádzala pred oči. Chodím nakupovať zásadne sama.

Ako dlhodobo udržať takýto vzťah. Ľúbim ho, je milý, láskavý, priťahuje ma, rozumieme si, nasmejeme sa spolu. Je to moja soulmate.

Strana
z3
anonym_f9afe6
14. dec 2025

@anonym_autor píšeš, že máš dcéru, čo chodí na brigády a študuje? Ja som na VŠ nechodila na brigády, živili má rodičia. No neviem, ja som študovala právo a dosť mi to dalo zabrať. Prečo tvoja dcéra brigádu je? Veď aj ty investuj do dcéry a on investuje do svojich detí. Je to dobrý otec. Tak odkladaj dcére na byt. 😳

anonym_687e15
14. dec 2025

@anonym_autor mám to podobne. Aj vekovo, aj finančne. Len mne príde z tvojho opisu, akokeby ste v tých obchodoch boli každý deň. Točí sa vás vzťah stále okolo aktivít spojených s platením? Prečo?

anonym_2933a8
14. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik nezarobím 5000 eur, mám v hrubom 3500 eur a 800 eur z druhej práce na tretinový úväzok.

@anonym_autor zarábas 3500 a ešte potrebuješ druhu prácu? To vieš komu hovor.
On ma 52 rokov a ešte platí výživné? Tiež super.

anonym_2933a8
14. dec 2025

Za tretinový úväzok 800 eur? Toľko dostanú ľudia za plný úväzok napr.v lidli

anonym_a0b49f
14. dec 2025

Teba by som za partnerku nechcela. Už len tvoj komentar, že ked pozýva na kávu on, idete do jeho obľúbenej lacnejšej kaviarne a ked pozývaš ty, tak to povieš dopredu a nelimitujete sa hovorí o tom, ako mu dávaš pocítiť, že máš viac peňazí. Je normalne, že sa cíti neprijemne, keď mu v kuse kupujes sprcháč, prášok atď, keď ti on nemôže kupovať malickosti. A sorry, ale s tým, že neni ,,roboš" si zabila úplne. Obyčajný hrobár, čo vezme 5000€ za pomník zarobí viac, ako rvoj stredný manažér. Keby si jazdila na svojom aute, platila benzín, servis atď, finančne prispievala dcére, ktorá študuje, tak by si sa tak nechvastala s 2500€

zara3
15. dec 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 mne by takéto maličkosti robili radosť od partnera a nevidela by som na tom nič zlé. Ak by mi kúpil sprcháč alebo prášok na pranie. Nekupuje mi ani macbook, ani kožuchy, ani šperky predsa.

@anonym_autor ale ty si zena a on je chlap. Chlapi odjakziva citia, ze musia mat "navrch" od zeny. Oni su hlavou, ale my krkom. Moj je tiez taky, keby som ja zarabala viac a kupila mu nieco, on by to zmnohonasobil, len aby mi nebol nic dlzny a naopak, aby mi dal nejakym zposobom viac. Teraz nemyslim len financne, ale aj v naklonnosti. Normalny chlao neznesie, aby za neho zena vobec platila, natoz aby si mu kupovala veci ako sampon, alebo aj bundu co by chcel. Mozno keby si mu furt neukazovala kolko mas a nestavila vas vztah na peniazoch, tak by aj prijal tu bundu za 300 (?), napriklad ked ho nezosmesnujes, ale naopak si ho vazis. Pokial s tebou nezije, ty mu sampon kupovat nemusis, bolo by ine, keby s tebou byval a obidvaja ste robili nakup do domu spolocne. Pozri nezneuziva ta, nechce po tebe nic, taky clovek ta nenecha ani v najhorsiom, zmen priority.

autor
15. dec 2025
@anonym_a0b49f

Teba by som za partnerku nechcela. Už len tvoj komentar, že ked pozýva na kávu on, idete do jeho obľúbenej lacnejšej kaviarne a ked pozývaš ty, tak to povieš dopredu a nelimitujete sa hovorí o tom, ako mu dávaš pocítiť, že máš viac peňazí. Je normalne, že sa cíti neprijemne, keď mu v kuse kupujes sprcháč, prášok atď, keď ti on nemôže kupovať malickosti. A sorry, ale s tým, že neni ,,roboš" si zabila úplne. Obyčajný hrobár, čo vezme 5000€ za pomník zarobí viac, ako rvoj stredný manažér. Keby si jazdila na svojom aute, platila benzín, servis atď, finančne prispievala dcére, ktorá študuje, tak by si sa tak nechvastala s 2500€

@anonym_a0b49f nepoviem mu to, ze nelimitujme sa. Ideme okolo kaviarne a hovorim, podme na kavu. On sa pozrie na kaviaren a uz vidim, ze si mysli, ze za latte 4.50 neda. Takze poviem, ja pozyvam.... ked ideme do jeho oblubenej kaviarne, bud pozve on, alebo mu dam za seba peniaze.

autor
15. dec 2025
@zara3

@anonym_autor ale ty si zena a on je chlap. Chlapi odjakziva citia, ze musia mat "navrch" od zeny. Oni su hlavou, ale my krkom. Moj je tiez taky, keby som ja zarabala viac a kupila mu nieco, on by to zmnohonasobil, len aby mi nebol nic dlzny a naopak, aby mi dal nejakym zposobom viac. Teraz nemyslim len financne, ale aj v naklonnosti. Normalny chlao neznesie, aby za neho zena vobec platila, natoz aby si mu kupovala veci ako sampon, alebo aj bundu co by chcel. Mozno keby si mu furt neukazovala kolko mas a nestavila vas vztah na peniazoch, tak by aj prijal tu bundu za 300 (?), napriklad ked ho nezosmesnujes, ale naopak si ho vazis. Pokial s tebou nezije, ty mu sampon kupovat nemusis, bolo by ine, keby s tebou byval a obidvaja ste robili nakup do domu spolocne. Pozri nezneuziva ta, nechce po tebe nic, taky clovek ta nenecha ani v najhorsiom, zmen priority.

@zara3 ale on znesie v pohode, aby som za neho platila. Nema s tym problem. Aj peniaze som mu poziciavala a nemal s tym problem.

amdornik
15. dec 2025
@anonym_f9afe6

@anonym_autor píšeš, že máš dcéru, čo chodí na brigády a študuje? Ja som na VŠ nechodila na brigády, živili má rodičia. No neviem, ja som študovala právo a dosť mi to dalo zabrať. Prečo tvoja dcéra brigádu je? Veď aj ty investuj do dcéry a on investuje do svojich detí. Je to dobrý otec. Tak odkladaj dcére na byt. 😳

@anonym_f9afe6 tiež tomu nerozumiem. keby zarobila 800 v čistom (iba), tak pochopím, že dieťa popri VŠ aj pracuje alebo brigáduje... ale takto?

brontofuz
15. dec 2025

ked je bohaty muz tak kúpi zene vsetko a nic neriesi ked je bohata zena tak je na MK a vypisuje =) normalne sa porozprávajte, co tak zacat žiť spolu?

lentakyterapeut
15. dec 2025

@anonym_autor moja rada komunikovat. Vysvetlit zecty si peniaze do hrobu nevezmes a kedze ho lubis chces ich cast minut prave s nim. Ze to ako spolu travite cas je to najdolezitejsie. Drzim palce

hopsas
15. dec 2025

@anonym_autor dievča maj trochu empatiu v sebe. Je mu nepríjemné že zarábaš viac, tak to nemusíš na každom kroku ukazovať. Kúp mu lacné veci, chod do lacnej kaviarne, nech sa necíti blbo. Aký problém?

zorienka28
15. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik čítaj ešte raz a pomaly čo píšem. Kde píšem, že mám v čistom 3500? 2500 v čistom plus 800 side job, to ide na povinné výdaje mesačné a zvyšok ostáva na život. Moje dieťa popri štúdiu aj pracuje ....

@anonym_autor Autorka presne som vedela, ze sa tu zbehnu harpie, podla ktorych zarabas bud prilis vela, takze to nemoze byt tvojou vlastnou sikovnostou, alebo prilis malo a vlastne si chudera a mala si sa lepsie ucit. Kazdopadne na slovenske pomery (mimo MK, kde ziadna pod 5000 v cistom ani rit nedvihne) ma tvoj partner este velmi slusny zivotny standard, ked je po vydavkoch 500€ v pluse. To vacsina ludi vychodne od BA nemoze povedat (a casto ani v BA). Podla mna to rieste tak ako doteraz - ty mozes mat svoj standard aj bez neho, a spolu robit veci, ktore vyhovuju obom, ale tu ai on musi uvedomit, ze ty si aka si a bud ta bude akceptovat (lebo ochudobnovat sa kvoli nemu predpokladam nechces) alebo si musi hladat partnerku s nizsim rozpoctom. Mozno by som mu akurat nefinancovala tolko veci, to vela chlapom robi zle na egu.

orisker
15. dec 2025

"Irenkóóó, já Ťa mám rád aj bez peňěz."
(Bohumil Stejskal)

Tu nie problém ani vo vašich príjmoch, výdavkoch, ani v rozdielnych pomeroch.
Problém je v vašom rozdielnom mentálnom nastavení.

Ty keď idete okolo kaviarne - zastavíš sa. Veď prečo nie?!
On zas nechce vyhodiť €€€ na zbytočnosť, keď vie vydržať bez kávy a preňho to nie je ani spoločenská udalosť.
Keď vidíš pekný tovar - kúpiš. Aj jemu. Veď prečo nie?!
On zas kupuje len veci vtedy, keď vie, že ich bude používať a len vtedy, keď si to vopred naplánuje. Ty ideš spontánne.
Zmeň svoje myslenie.

zorienka28
15. dec 2025
@anonym_f9afe6

@anonym_f9afe6 Pretoze financne uspesni ludia su casto ti, ktori uz v mladosti brigaduju a ucia sa narabat s peniazmi, aj keby ich mohli zivit rodicia. Autorka pise, ze aj ona brigadovala od 16-tich, mozno preto ocakava to iste od svojej dcery. Tu ani nejde tak o peniaze, ako o pracovne navyky, rezim, “dospelacke” zodpovednosti. A rozhodne to vyzera lepsie pri prvom uchadzani sa o pracu po skole, ako nulove skusenosti a “zivili ma rodicia”.

darmasiswa
15. dec 2025

autorka, kde ste sa spoznali s priatelom? z mojich skusenosti viem, ze pekna vyplata nie je zadarmo. Vacsinou si firma uzurpovala celeho cloveka, nasledkom coho, sa stala firma osobnym zivotnym stylom, nie raz si takyto clovek povedal, ze mat o polovicu menej penazi ale mat o polovicu viacej casu. Samozrejme, realne sa to nedalo,. A tym, ze takto bol clovek previazany firmou, tak bol aj obklopeny porovnatelnymi ludmi. Kde si sa stretla s clovekom s tak odlisnym zivotnym stylom?

anonym_ffd8e2
15. dec 2025

Ja dávam palec hore mužovi, že platí na slovenské pomery slušné výživné a ešte dáva deťom aj na mimoriadne výdavky a udržuje s nimi pravidelný kontakt. Tomu hovorím rozumná investícia pre muža v strednom veku. Naopak, neverím, že táto žena má dieťa. Žiadna dobrá matka so slušným príjmom by nenechala jediné dieťa počas štúdií len tak, nech sú samé zarobí a ani by mu nešetrila do budúcnosti. Najmä ak peniaze rozhadzuje na úplne hlúposti: predražené reštaurácie, kozmetika, spontánne nákupy nepotrebných vecí, tzv. darčekov... Takto sa správajú bezdetné, dlhodobo osamelé ženy. Radšej by mohla tisícku mesačne odložiť dcére na bývanie ako peniaze takto konzumne premrhať (s cudzím mužom, ktorý o to ani nestojí) a pritom aj normálne žiť.

anonym_8fe99e
15. dec 2025

@anonym_autor akú máš prosím ťa prácu, že ti zostava 2500€ ešte po zaplatení povinných výdavkov? Ak to nie je tajné 🙂

autor
15. dec 2025
@anonym_ffd8e2

Ja dávam palec hore mužovi, že platí na slovenské pomery slušné výživné a ešte dáva deťom aj na mimoriadne výdavky a udržuje s nimi pravidelný kontakt. Tomu hovorím rozumná investícia pre muža v strednom veku. Naopak, neverím, že táto žena má dieťa. Žiadna dobrá matka so slušným príjmom by nenechala jediné dieťa počas štúdií len tak, nech sú samé zarobí a ani by mu nešetrila do budúcnosti. Najmä ak peniaze rozhadzuje na úplne hlúposti: predražené reštaurácie, kozmetika, spontánne nákupy nepotrebných vecí, tzv. darčekov... Takto sa správajú bezdetné, dlhodobo osamelé ženy. Radšej by mohla tisícku mesačne odložiť dcére na bývanie ako peniaze takto konzumne premrhať (s cudzím mužom, ktorý o to ani nestojí) a pritom aj normálne žiť.

@anonym_ffd8e2 moje dieťa študuje IT a pracuje, ako mnoho mladých ľudí v tomto veku. Rovnako ako aj ja som pracovala od mojich 16tich a rovnako ako otec dieťaťa pracoval od 16tich. Ja samozrejme dieťaťu dávam všetko čo potrebuje - bývanie na ktoré nemusí prispievať, stravu, drogériu, chodí na mojom aute, netankuje benzín, neplatí žiadne poplatky a poistky, nepotrebuje mesačník. Na druhej strane si od mladosti hradí bežné výdavky, športy, drahšie tenisky na ktoré prispejem, rovnako keď som teraz kupovala Iphone 17 ako darček, tak sme išli na polovicu. Hradí si drobné výlety apd. Jazykový pobyt na Malte som platila ja. My sa obyčajná stredná trieda, žiadna high society. A sporenie pre dieťa? Neboj sa, to máme a peniaze dieťa dostalo po 18tke. Teraz si šetrí samé. A plus nebude mať náklady s kúpou nehnuteľnosti. Keďže menší štartovací byt bude k dispozícii, keď sa tak rozhodne.

autor
15. dec 2025
@anonym_8fe99e

@anonym_autor akú máš prosím ťa prácu, že ti zostava 2500€ ešte po zaplatení povinných výdavkov? Ak to nie je tajné 🙂

@anonym_8fe99e pracujem na manažérskej pozícii v oblasti consultingu.

anonym_8fe99e
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_8fe99e pracujem na manažérskej pozícii v oblasti consultingu.

@anonym_autor ďakujem 🙂

alexanderkovacs
Včera o 05:15
@anonym_541e66

ak so svojou financnou situaciou nemieni nic robit bude to stale tak- chlap nerad priznava,ze zena ma viaca berie mu to pocit alfa samca a jeho ego je na bode mrazu ... vydrzis pri nom nespomynat peniaze nedavat najavo,e ty mu daco kupis ked on na to nema? vies sa pred nim uskromnovat len preto,e on nieje schopny si najst brigadu alebo lepsie platenu pracu? skusila si mu pomoct napredovat ,vzdelavat sa? zabudni na dovolenky vylety v tvojej financnej moznosti,lebo on to neprijme ... takze z dlhodobeho hladiska to nema vyznam ..

@anonym_541e66 nechapem preco by mal hladat inu pracu. Urcite nezaraba zle, ked po zaplateni vsetkeho mu ostane 500e. Keby sme sa rozbiedli so zenou, zaplatim hypo, vydavky okolo domu, auto, poistky, telefon... Tak z 500 pohode zijem. Svoj volny cas nebudem dakde na brigadach ale s detmi a s novou znamostou..

anonym_4d3332
Včera o 06:26

@anonym_autor Tvoj problem nie su rozdielne prijmy, ale v prvom rade nedostatok respektu a empatie. Ak by on nechcel napriklad oralny sex, tak ty mu ho spravis, lebo ved pre Teba je to prejav lasky?? Skus sa vzit do jeho pozicie-je z generacie muzov vychovanych v presvedceni, ze sa o partnerku maju vediet postarat a Ty mu denne dokazujes, ako zlyhal. Naviac nie ste rodina, aby ste mali jednu domacnost a jednu kasu, ste len partneri-keby nemate zrely vek, “frajeri” 🙂 Minaj svoje peniaze na seba. A este jedna vec-pises jeho oblubena LACNA kaviaren-no a co, ze je lacna, ked je jeho oblubena? Ak tam neserviruju do ogrcanych salok, nemozes sa na to miesto divat ako na nieco co ma rad bez toho, aby si tomu davala cenovku? Drzim palce 😉

anonym_e9ce4e
Včera o 06:51

Ak si ináč rozumiete tak... len to poriadne odkomunikovat.
On si dokaze tych 500€ asi "strazit" lebo nikdy nevies. Nie je to pre dnesnu dobu nejaka "sialena" suma s krorou by mohol vyskakovat. No je mu asi neprijemne ze si na tom jednoducho lepsie.
Plati ozaj vysoke vyzivne(mnohe nedostanu tolko). Asi je uceny skromnosti. Ktovie. Mozno je to len o zvyku. Ak by takto fungoval nejaky 25 rocny by mu tu hovorili ze je drzgros alebo neviem.

drahomirrra
Včera o 07:27
@amdornik

@anonym_f9afe6 tiež tomu nerozumiem. keby zarobila 800 v čistom (iba), tak pochopím, že dieťa popri VŠ aj pracuje alebo brigáduje... ale takto?

@amdornik A preco by nemalo dieta brigadovat a naberat pracovne zrucnosti? Co to ma spolocne s tym, kolko matka zaraba?

drahomirrra
Včera o 07:30
@anonym_f9afe6

@anonym_f9afe6 Ja som studovala pravo a ekonomiku naraz a este normalne brigadovala, a aj moji spoluziaci 😁 Uplne bezna, normalna vec.

margotka17
Včera o 11:18

@anonym_autor nerieš to tak "okato". Ak ste v obchode a jemu sa niečo páči, kúp to, keď tam budeš sama a potom mu to daj, že ste to vtedy videli, aj sa mu to páčilo, tak si to predsa len kúpila. Poznám viac ľudí, kde žena zarába viac aj v manželstve, nie len v priateľstve. Bolo obdobie, keď moja sestra zarábala ovela viac, ako jej manžel. Časom sa posunul a zarábal viac on. Oddel si cca sumu ako má on a snaž sa vyhosposarit celý mesiac, vyskúšaš si to a možno zistíš, ako nemôže rozhadzovať. Keďže ty rozhadzovať môžeš, tak kúp vsetkym.

Strana
z3