icon

Zastanete sa osoby, keď ju verejne ponižujú?

5. aug 2025

Bratranec priviedol svoju priatelku na oslavu narodenin nasej starkej. Pri tej prilezitosti ju chcel s nami vsetkymi zoznamit.

K veci: Moj stryko, jej potencialny svokor ju celu dobu akoby urazal. Najskor prebiehalo formalne zoznamenie a otazky kto je/co je/odkial je a tak. Poznate to. Stryko nebol nadseny, ked povedala, ze ma maturitu. A potom to zacalo. Zacal davat uplne trapne otazky, akoby ju chcel ponizit. Pytal sa ci vie, ake dielo napisal Kukucin. Alebo kto napisal 1984. Cela ta konverzacia bola v takomto ponizujucom duchu. Ja mam nos na taketo veci, baba bola mila, prijemna, trochu tichsia, ale tak bola v cudzom prostredi.
Pride vam to rovnako divne ako mne? Lebo ja som sa jej teda zastala a to nezostalo bez odozvy.

maury
5. aug 2025
@orisker

Poznám jednu mladú slečnu s vysokoškolským vzdelaním, ktorá mi úplne s vážnou tvárou tvrdila, že Kanada je geograficky bližšie ako Londýn.
Keď som sa jej spýtal, prečo si to myslí, tak mi to odôvodnila tak, že "veď do Kanady som letela len 9 hodín, ale do Londýna sme išli busom hádam aj 30 hodín."
Nijaká vysoká škola a žiadny titul nezaručuje inteligenciu.

@orisker no jedna študentka Krajinnej architektúry na slnečnicu reagovala: jej aký krásny vinič. Ďalšia čerstvá ING. tvrdila na mesiac, že je to Slnko a potom hviezda a vlastne celú astronómiu mala jaksa pomýlenú a ďalšia študentka chaos v geografii keď tvrdila, že Island je v Turecku a podobne

procrastique
5. aug 2025
@earlgrey

@procrastique cítiš sa potom lepšie? uľaví sa ti?

@earlgrey hej , podľa mňa je to služba pre dievčinu, nech vie že v rodine nie je vítaná.

earlgrey
5. aug 2025
@procrastique

@earlgrey hej , podľa mňa je to služba pre dievčinu, nech vie že v rodine nie je vítaná.

@procrastique A tvoj brat čo na to?

autor
5. aug 2025
@procrastique

@procrastique Máš sa čím chváliť. Aspoň rozumný dôvod máš či ti len nesadla?

anonym_7d5b8a
5. aug 2025

No mne moja ex svokra povedala keď sa dozvedela že chodím na VŠ, že načo mi to bude veď to musí mať chlap v rodine nie žena.😀. Ani tak nebolo dobre.

anonym_ecf0f0
5. aug 2025
@anonym_autor

Narovinu som sa ho spytala o co mu ide, ci mu to pride normalne taketo zoznamenie. A ci on vie vsetko a pozna vsetkych spisovatelov a kazdu historicku udalost, tak nech nemachruje, lebo mu zacnem klast otazky ja.
Mala som z toho celeho zly pocit, bolo mi jej luto, hned takto do jamy levovej. Ale neviem o co strykovi islo.

@anonym_autor mňa by taký trtko veľmi bavil, vyžívala by som sa v tom, ako by som ho pred všetkými sfúkla. Urobila si veľmi dobre

pralinka25
5. aug 2025
@orisker

Poznám jednu mladú slečnu s vysokoškolským vzdelaním, ktorá mi úplne s vážnou tvárou tvrdila, že Kanada je geograficky bližšie ako Londýn.
Keď som sa jej spýtal, prečo si to myslí, tak mi to odôvodnila tak, že "veď do Kanady som letela len 9 hodín, ale do Londýna sme išli busom hádam aj 30 hodín."
Nijaká vysoká škola a žiadny titul nezaručuje inteligenciu.

@orisker to je ten pripad ze je nieco tak strasne az je to mile 🤣

anonym_ecf0f0
5. aug 2025
@procrastique

@procrastique ak si bude rozumieť s bratrancom, jeho rodina jej môže byť ukradnutá. A myslím, že problém s ňou mal len strýko, nie celá rodina

marianarem
5. aug 2025

@anonym_autor Jednoznacne by som sa zastala a obratila to proti nemu. "Vies, ake dielo napisal Kukucin?" "Stryko, chces sa blysnut? Vies, v akom pisme pisal Kukucin?" (Maj svoje tajne pismo) "A este by sme poprosili nejaku kvizovu otazku z Timravy." Ja to realne robim takto, lebo obcas sa takito kvizmajstri najdu.

srdeenko19
5. aug 2025
@procrastique

Ja som skôr opak, práveže si vždy kopnem do bratovej frajerky. Lebo celá rodina ju má za hlupaňu, vrátane mňa :D ale keď k nám príde, tak sa všetci tvária príliš zdvorilo :D
Minule mama zahlásila, že dúfa, že sa takto stretneme aj o rok na oslave jej menín... a potom mi hovorila, že to bol des to s ňou vydržať :D :D

@procrastique ale pani doktorka. Ty si nekopnes rada len do bratovej priateľky, ale aj do psychicky chorého človeka, ktorý sa pokúsil o samovraždu a prišiel sa na MK vykecať. Pekný hnus. Verím, že nebudem mať nikdy v živote tu "česť", aby som sa k Tebe ako k lekárke niekedy dostala.

jana_eyre_2
6. aug 2025
@procrastique

Ja som skôr opak, práveže si vždy kopnem do bratovej frajerky. Lebo celá rodina ju má za hlupaňu, vrátane mňa :D ale keď k nám príde, tak sa všetci tvária príliš zdvorilo :D
Minule mama zahlásila, že dúfa, že sa takto stretneme aj o rok na oslave jej menín... a potom mi hovorila, že to bol des to s ňou vydržať :D :D

@procrastique je pekne hlúpe "kopať" do kohokoľvek.. ale ukazuje to len tvoj charakter, ten nemá každý dostatočný..

slovakboy
6. aug 2025

@anonym_autor veľmi si vážim ľudí, čo sú charakterní a súčasne odvážni. V danej situácii si sa zachovala hrdinsky. Dievčinka sa za svoje vzdelanie nemusí hanbiť a reči toho pána inžiniera ukazujú jeho charakter a nie jej. Vôbec sa jej netýkajú. To, že sa jej nezastal jeho syn znamená, že v ich rodine bude asi klasická slovenská výchova cukra a biču, ktorá vychováva z detí buď diktátorov alebo poskušné ovce. Ty naopak si sebavedomá a pravdepodobne vychovaná v duchu rešpektovania tvojej slobodnej vôle.

slovakboy
6. aug 2025
@svetlonos

Toez by som sa zastala aj som to urobila v inej súvislosti. To bol iný pruser a dráma! Pre mňa.
Nevadí, neznášam to z duše.
A teda mala som ine šťastie svojho času za mlada. Tiez som mala "len" maturitu. Priatel bol na VS, vsetcia súrodenci plus ich partneri uz mali vs aj dobru pracu (architekt, pravnicka, farmaceut...) otec tiez veľmi vysokú pozíciu riadiacu.
Pri prvom zoznameni s jeho otcom - uplne nahodne - povedal ze bol viac v pomolove ako ja 🙂.
Nikto z nich mi nikdy za tie roky nedal pocítiť "len" maturitu. A to ma jeden varoval, ze ma bez školy nikdy neprijmu do rodiny, kamos co ich poznal. Boli super, vsetcia a este aj ti potenciálni svagrovia a svagrine. Ale teda ide hlavne o otca, na to aku pozíciu a pracu mal, bol a je skvelý skromný chla. O tom co robi som sa dozvedela teda az neskor, a veru so pozerala.

Nie všetci su kteteni ale ten tvoj stryko ke korunovaný vies co 😏

@svetlonos tvoj príklad rodiny s titulmi ukazuje, že vzdelanie a titul majú význam a skutočne vzdelaní ľudia sú skromní a nepovyšujú sa nad nevzdelaných. Aj v kvalite inžinierov je rozdiel. Sú študenti čo prešli s odretými ušami a tí čo vedeli. Pán inžinier môže byt ten prvý prípad. Ak sa nevzdeláva aj po škole, alebo vôbec nerobí v odbore, tak už nosí titul len na okrasu. Sú lekári a lekári. A rovnako sú inžinieri a inžinieri. Vysoká škola, hlavne tá technického smeru nie je ľahká, ale nie je to časticová fyzika ani matfyz. Je to seriózny kurz prípravy na náročnú prácu technika a inžiniera. Na univerzite ťa naučia to čo už nikto iný v praxi nedokáže. Ale na univerzite ťa nenaučia to čo sa naučíš v dobre fungujúcej a modernej firme. Univerzitné vzdelanie akéhokoľvek smeru je pre mladého človeka prínosom či už bude pracovať v odbore alebo nie. Dá mu širší pohľad na svet, pochopi súvislosti a neopijú ho rožkom konšpiratori a politici typu Danko. Vzdelanie nikdy nie je na škodu. Ale človek s maturitou nie je menej hodnotným človekom len preto, že nešiel študovať ďalej. No mal by sa dovzdelávat počas života podľa svojich možností. Pre seba. Napríklad taký dobrý murár v súčasnosti ovláda také veci aké ja neviem a len čumím aké nové techniky a technolôgie v stavebníctve fungujú. Automechanik vie o autách desať krát viac ako ja, čo som študoval spaľovacie motory. Pretože ja som sa učil ako ich vypočítat a navrhovať, on ich pozná reálne ako ich opraviť vymeniť, pozná aké typy existujú a aké konkrétne súčiastky obsahujú. Vzdelávanie to nie je len vysoká škola. To je aj prečítanie si knihy o vesmíre, naučiť sa vlajky všetkých štátov sveta, prečítať si encyklopédiu osobnosti Slovenska, histórie atd atd. V súčastnosti je tolko možnosti koľko pred sto rokmi nebolo. Nikto nemusí byt nevzdelaný ak nechce a každý sa môže učiť. Kto sa neučí, tak potom riskuje, že uverí aj plochozemcom.

procrastique
6. aug 2025
@jana_eyre_2

@procrastique je pekne hlúpe "kopať" do kohokoľvek.. ale ukazuje to len tvoj charakter, ten nemá každý dostatočný..

@jana_eyre_2 Asi sa nezhodneme, ja považujem za normálne nebyť falošný a netváriť sa "pseudo charakterne" .
Podľa teba je ok tvrdiť niekomu, že ho rád uvidíš o rok na oslave, keď potom celej rodine a všetkým kamoškám hovoríš, že to je absolútna jeblina čo nič nevie? :D
A zároveň nie je ok povedať osobe, že podľa mňa by každému odľahlo, keby už neprišla?

Nuž, ja by som sa potešila, keby mne povedali narovinu čo a ako. Očividne to nechce každý počuť a vidieť, ale to je už na inú diskusiu.

earlgrey
6. aug 2025
@procrastique

@jana_eyre_2 Asi sa nezhodneme, ja považujem za normálne nebyť falošný a netváriť sa "pseudo charakterne" .
Podľa teba je ok tvrdiť niekomu, že ho rád uvidíš o rok na oslave, keď potom celej rodine a všetkým kamoškám hovoríš, že to je absolútna jeblina čo nič nevie? :D
A zároveň nie je ok povedať osobe, že podľa mňa by každému odľahlo, keby už neprišla?

Nuž, ja by som sa potešila, keby mne povedali narovinu čo a ako. Očividne to nechce každý počuť a vidieť, ale to je už na inú diskusiu.

@procrastique Neodpovedala si, čo na to tvoj brat? je mu príjemne, že takto kopeš do jeho frajerky?

autor
6. aug 2025
@srdeenko19

@procrastique ale pani doktorka. Ty si nekopnes rada len do bratovej priateľky, ale aj do psychicky chorého človeka, ktorý sa pokúsil o samovraždu a prišiel sa na MK vykecať. Pekný hnus. Verím, že nebudem mať nikdy v živote tu "česť", aby som sa k Tebe ako k lekárke niekedy dostala.

@srdeenko19 Ona je lékarka? Preboha to snáď nie 😖

procrastique
6. aug 2025
@earlgrey

@procrastique Neodpovedala si, čo na to tvoj brat? je mu príjemne, že takto kopeš do jeho frajerky?

@earlgrey Jop, nepovažovala som to za potrebné, kedže o tom táto debata nie je. Je mu to asi jedno. Resp. minule sa pobavil popod fúz.

jana_eyre_2
6. aug 2025
@procrastique

@procrastique asi som z inej planéty, ale ja teda si o nikom nemyslím že je jeblina, považujem to vyslovene za prízemné sa nad niekoho povysovat.. je to hrozne detinské a čudujem sa že dospelá žena niekoho vôbec takto ohovára 😒 takže nie, rozhodne sa nezhodneme..

jana_eyre_2
6. aug 2025
@procrastique

@earlgrey Jop, nepovažovala som to za potrebné, kedže o tom táto debata nie je. Je mu to asi jedno. Resp. minule sa pobavil popod fúz.

@procrastique mimochodom, ak máš teda rada takú úprimnosť, tvoj brat asi tiež nie je úplne normálny ak považuje za vtipné, že si niekto z jeho priateľky robí srandu a uráža ju.. a úprimne dúfam, že ťa tu spozná a uvidí úroveň priateľa s ktorým chodí.. rodinu si totiž nevyberies, avšak partnera áno..

autor
6. aug 2025
@procrastique

@procrastique Ty si čo za človeka? Hnus.

procrastique
6. aug 2025
@jana_eyre_2

@procrastique asi som z inej planéty, ale ja teda si o nikom nemyslím že je jeblina, považujem to vyslovene za prízemné sa nad niekoho povysovat.. je to hrozne detinské a čudujem sa že dospelá žena niekoho vôbec takto ohovára 😒 takže nie, rozhodne sa nezhodneme..

@jana_eyre_2 Súhlasím, nezhodneme.

sima2111
6. aug 2025

Áno, zastala by som sa. A zastanem sa aj predavačky, čašníčky atd…

spongebob1
6. aug 2025
@reanda

@spongebob1 nemala by som chut pohybovat sa medzi ludmi, ktori uplne zmenia pristup len preto, ze sa dozvedia, ze mam titul

@reanda Staci hlupa navsteva uradu, lekarov, financnych institucii.

dadis
6. aug 2025
@spongebob1

@anonym_autor Co zle som napisala? Nepaci sa otcovi a bodka. Jasne jej to ukazal aj ked primitivnym sposobom.
Nie je pravidlom, ze titul=uspesny v praci. Predsa vysoka skola znamema sirsi rozhlad, viac vedomosti, skusenosti. To ti iba maturita neda. Pochopis, ked vystudujes ako ja. Sice titul nepouzivam, ludia po zistenini, ze mam skolu, uplne zmenia spravanie. Kdekolvek.
Je mi uprimne luto dievcata, skor by som rozmyslala na jej mieste, preco nebol frajer tychlejsi ako ty.

@spongebob1 Ty si tiez taka jednoduchsia, papier to nezachranil 😅

spongebob1
6. aug 2025
@dadis

@spongebob1 Ty si tiez taka jednoduchsia, papier to nezachranil 😅

@dadis Dakujem nositelke Nobelovej ceny za jej nazor. 😘

spongebob1
6. aug 2025
@misiak7777

@spongebob1 a niekto musí dediť a rodiť aby mal majetok 🤣🤣🤣 napr ja mám všetko bez toho, mám bc, kam sa zaradiť 🙂🙂🙂🙂

@misiak7777 Kde len chces. Myslim, ze rec nebola o majetkoch, ale mne je luto slecny ako sa k nej spravali a horsie by bolo, keby boli manzelia.

spongebob1
6. aug 2025
@earlgrey

@spongebob1 Poznám veľa veľa ľudí, ktorí majú len blbú učňovku ale toľko vedomosti, skúsenosti, ktoré získali za celý život....takže aj človek s VŠ sa pred nimi môže skryť...ako napr. ja....áno, viem vecí, ktoré možno oni nevedia, ale sú mi na jednú vec a môžem si titulom vytrieť zadok...lebo tie skúsenosti, vedomosti a múdrosti, ktoré sa naučiť za život sú viac ako nejaký blbý titul...

@earlgrey Suhlasim s Tebou, ale na druhej strane, clovek s vyucnym listom si vela zamestnani vyberat nemoze. S VS uz je vacsia sanca, ze sa zamestna na lepsej pozicii. Moze byt manager ale aj robotnik za pasom. Opacne to nefunguje.

jana_eyre_2
6. aug 2025

Inak na tomto všetkom mi príde najvtipnejšie, že diela Kukučína sa preberajú na strednej škole 🤪 pán inžinier mohol aspoň sofistikovanejšie vybrať otázku.. ale čo ja o Tom viem, ja som len trápna žena s maturitou..

beata_k
6. aug 2025

@anonym_autor Ono sa treba vediet aj zastat. Splechnut do tvare priamo je tiez take....v podstate si urobila to iste co on. Osobne by som ho uzemnila sukromne a nie verejne.

margotka17
6. aug 2025

@anonym_autor jaj, no zjavne si pán potreboval dokazovať, že je niečo viac ako mladá slečna, potencionálne budúca nevesta. No len, aby panko o 20 rokov neľutoval, že ju tak ponižovali a ona mu na staré kolená obesil uvarí, kávičku zaleje.... Potom by mu to mohla splechnut do očí, čo napísal Kukučín aj Janko Kráľ. Zastala by som sa jej určite, už som viac krát takto zabrzdila urazajuceho človeka.