icon

Život v tieni manžela

28. mar 2025

Ahojte. Rozmýšľam čo ďalej so životom... Svoj život som obetovala rodine - deťom a manželovi... Keď som bola mladá mala som najskôr len zamestnanie neskôr som sa rozhodla pre vlastny projekt. V tom čase sa však aj manžel ( v tom čase priateľ) rozhodol podnikať a potreboval moju podporu... Takú psychickú, občas pomôcť s administratívou a tak... Potom sme sa začali baviť o svadbe a tak nejako prirodzene vyplynulo zo strany oboch že bude najlepšie aby som zostala doma a bola zamestnaná v mužovej firme a robila "holku pro všechno" a keď budú deti budem sa venovať deťom...
Manžel tvrdo pracoval, budoval nám bývanie,firmu a chcel aby som bola ja tá ktorá vytvorí teplo domova... Nuž... Dávalo mi to zmysel rozhodla som sa teda svoj projekt predať a oddať sa rodine... Všetko to bolo v poriadku medzi tým bola svadba narodili sa nám deti, po víkendoch som "vychovávala" ešte dcéru z predošlého vzťahu. Manžel prišiel domov a nemusel robiť nič. Každý deň upečený čerstvý koláč, teplá večer, nachystané jedlo na ďalší deň do práce, samozrejme popri tom som fakturovala, riešila úrady no časom chcel odo mňa v rámci firmy viac a viac a tam som už nemala ako zamestnanec dosah pretože bolo nutné to riešiť len s majiteľom/ konateľom... Manžel teda spravil zo mňa konateľku, na čo som sa ho opýtala prečo nie spolumajiteľku? Predsa podnik od začiatku budujem s ním robím prvé posledné tak azda to mohol aspoň navrhnúť. Vtedy ma odbil že konateľka je super pozícia a áno budovali sme to spolu ale predsa by si to chcel nechať vo svojom vlastníctve... Čo vám poviem prekvapilo ma to ale nejako som to neriešila, popravde na to nebol ani čas... Fungovala som s deťmi, všetky krúžky, aktivity, choroby na všetko som bola sama. Do toho domácnosť a "teplo" domova a ešte medzi tým lietať po úradoch, k účtovnicke, prípadne kontrola zamestnancov, riešenie zmlúv no... Bolo toho veľa... Roky idú, deti sú väčšie a väčšie a akosi sa zabudlo na všetko čo som za tie roky vybudovala ja. Manžel je čoraz divensji všetko si akosi privlastnuje. Keď spomeniem že by som sa rada vrstila do práce tak načo veď zarába dosť. Napriek všetkým čo som absolovala či už vo vzťahu alebo manželstve. Od stavania domu až po budovanie firmy pravda je taka že dnes nemám nič na svoje meno. Nedávno mi dcéra z predošlého vzťahu povedala že raz ma aj tak odtiaľto vyhodí... Premýšľam čo ďalej...

zazka666
30. mar 2025

@enmery my ženy sme také trpiteľky, sebaobetujúce. Aj preto, že to tak chcú deti, manželia, rodičia, spoločnosť, aj my samé. Obetujeme život a potom na sa na jeho konci divíme, kedy nám prebehol pomedzi prsty. Kedysi šla v spoločnosti taká dogma, pekne seď doma, budeš v bezpečí...tak sme poctivo sedeli doma a čo...? Výskumy dokázali, že viac sú ženy ohrozované doma, blízkymi a rodinou a známymi ako cudzími... Dnes si myslíme, že sa nám naše deti poďakujú, keď zostaneme s tyranom,manipulátorom..a pod. A viete, čo nám na náš plač povie dospelé dieťa? Mala si odísť, ja som ťa neprosila. Ani chybám, ani zlým rozhodnutiam sa nevyhneme, ale nezostávajme pri nich, ak o nich vieme, pre blaho neikoho iného..ani kvôli deťom nie...Ten život, ktorý sebaobetovaním stratíte deň po dni, sa už nevráti späť. Správajte sa tak, ako odporúčajú letušky pri nehode. Najprv zabezpečte seba, potom dieťa. A bohuprisám, o zabezpečení manžela tam nie je ani zmienka... Mimochodom, vedeli ste, že práca ženy v domácnosti je vypočítaná na 1389 €.
https://casprezeny.pluska.sk/domacnost/kolko-pe...

mischy00
30. mar 2025

@zazka666 a na toto tu je odpoveď, ale ja som ho ľúbila. Ženy, veď ľúbiť môžete aj vtedy, ak sa zabezpečíte, to sa predsa nevylučuje☝️

zazka666
30. mar 2025

@mischy00 Ak si uvedomíme, že láska je obyčajný chemický proces, pri ktorej nastane vlaste nerovnováha v mozgu, pretože vyplavuje Fenyletylamín – „Hormón šťastia” J... pomôže to, alebo budem za cynika? 🙂

zazka666
30. mar 2025

Inak viete, že pravá láska trvá len prvé 2 - 4 roky, a to je kvôli zabezpečeniu dieťaťa v jeho najzranitelňejšom veku, potom je to už len zvyk a oabava byť sám, sama, pohodlie, nechuť nečo meniť, či zvyk na príjemný život ...zo strany partnerov neikedy aj manipulatívne očakávanie free charge starostlivosti... atd

janickacrazy
30. mar 2025

@zazka666 to nie je pravá láska, ale zamilovanosť tie prvé 2-4 roky, pravá láska začína až potom a je to vedomé rozhodnutie, či chcem s týmto človekom ostať a zdieľať život

janozbudy69
30. mar 2025

Autorka: Poviem ti ako môžeš dopadnúť, poznám veľmi dobre podobný pár, sú to rodičia môjho kamaráta. Začínali ako vy, on podnikal a ona sa starala o domácnosť, o všetko okolo a dvoch synov, jeden bol jeho z prvého manželstva, druhý ich spoločný. Samozrejme otec mal milenku, mama to zistila v nejakom období, a dostala na výber, buď odíde s ničím, alebo bude pokračovať v starostlivosti o domácnosť a akceptovať milenku. Zostala, a aspoň si vydobila zvýšenú dávku od manžela na chod domácnosti, bolo to okolo 1500 eur, Zostali spolu do konca života v takomto trojuholníku. A najsmutnejšie na tom je že ten jej nevlastný syn, aj napriek tomu, že ho od mala vychovávala, tak jej pri jednej príležitosti povedal, že to že si otec našiel milenku "bola jej chyba, že sa o seba dostatočne nestarala a bola frigidna"
P. S. bodaj by som sa mýlil, a Váš príbeh bude mať šťastnejšie pokračovanie..

siska53
31. mar 2025

@autorka Ako dopadol planovany vecer a rozhovor s manzelom?

autor
31. mar 2025

@siska53 nie moc dobre... Vlastne som zostala ešte vo väčšej neistote ako doteraz

zazka666
31. mar 2025

Som tu písala, že najprv s právnikom
Teraz je na pozore.

zazka666
31. mar 2025

Aspoň začni robiť kroky na vlastné zamestnanie alebo podnikanie

elzu
31. mar 2025

@zazka666 jak to myslis? Muj muz byl se mnou pul an pul na rodicovske, mame stejny uvazek a doma dela vše stejne jako ja- dokonce vychovava dalsi dve deti, ktere jsou moje a ne jeho.
Ze to takto bezi ale neni moje zasluha, uz jeho maminka to tak mela s jeho tatou nastavene, a v tomto smyslu ho i vychovala.

tmonika
31. mar 2025

@mischy00 pravda, ale v takej situacii aku ma ona, treba mysliet ihned na seba, zabezpecit seba a deti, nie jeho, .. je to smutne, ale takych muzov poznam a manželky s detmi sa museli vysťahovať zo ,,spoločného domu,, a to uz bude pre nu pozde. Pritrafí sa mu iba jedna zena kt. po ňom chňapne a v tom momente nema nic, nema kam ist, strecha nad hlavou nebude, deti sa budu musiet vysťahovať ,, z vlastného,, takze je to smutne. Velmi asi neporiesi z min. mzdy u neho vo firme… zivot zamieša kartami a niekedy to bolí, ale stáva sa to, preto v kazdej situacii musis myslieť na seba a deti, ze aj nieco taketo moze nastať…

siska53
31. mar 2025

To ma mrzi... Urcite ries toho pravnika.. Nic ine neostava...

zazka666
31. mar 2025

@elzu potom ti úprimne blahoželám. Tak by to mali byt

xckaretxxx
31. mar 2025

Co ti povedal?

vivuska666
31. mar 2025

Ja by som asi hladala zamestnanie. Mozno najdes aj lepsie platene ako 2300 eur ci kolko to ma on.

elzu
31. mar 2025

@zazka666 jsem za to fakt vděčná, protože jsem zažila i jine casy - s bývalým partnerem všechno leželo jen na mně - a ani to nestačilo, porad to bylo málo, porad bylo vše zle…člověka to casem strašně vyčerpá.

maminkadeticiek
31. mar 2025

Toto je ako zly sen ake hlupe rozhodnutia si robila.

viera27
31. mar 2025

Ehm, ani neviem pomaly kde zacat. Ale tak asi naco ocividne opakovat. Mas 33, to je este v pohode. Sup do normalnej prace. Nechci vidiet, aky budes mat z minimalky dochodok. A na druhej strane tiez si pre manzela prepac za vyraz, taka tapa, sama o seba sa nevies postarat. To je podla mna jeho optika. Tak by som sa zacal naozaj venovat a zdvihat svoju hodnotu, lebo cim budes starsia, tym to bude tazsie.

saraxyz
31. mar 2025

Autorka, povedal Ti niekedy manžel Ďakujem? Ďakujem za všetko, čo pre mňa/nás robíš? Ďakujem za to, ako mi pomáhas s firmou a bla bla?

zazka666
31. mar 2025

@elzu teší ma to, že existujú aj takéto partnerstvä.👍

elzena2
31. mar 2025

@saraxyz teraz sa jej akurat tak v duchu podakuje, že mu dala vcas vedieť, že jej to docvaklo.

janickacrazy
31. mar 2025

@saraxyz na celé ďakujem sa mu môže vykašľať, z toho sa nenaje. Keby ju miloval, tak prepíše na ňu polku domu a dá jej normálny plat vo firme, nie minimalku.

karolinakr
31. mar 2025
liv1
31. mar 2025

Autorka. Tak chod na to krok po kroku. Sadni si s nim otvorene, nevyblafni na neho vsetko naraz, ale zacni tym, ze chces vyssi plat, lebo aj na dochodok treba mysliet, ze chces kartu od uctu, a takto postupne postupne. Pytaj viac a viac na deti, odkladaj a odkladaj. Chod k psychologovi sa o tychto veciach poradit, mozno ti da radu na ktoru my tu neprideme, najma na ten sposob komunikacie aky s nim nahodit. Ciastocne sa v tebe vidim, aj ked ja som svoj projekt nepredala, no vela mame spolocneho v tom, ze ja som sa tiez “obetovala” a moja praca je vzdy na poslednom mieste. Kedze muz je ten ktory zaraba xkrat viac ako ja, vzdy ja som bola s chorymi detmi doma, ja po lekaroch, ja po kruzkoch, starost o domacnost. Muz sice robi v domacnosti tiez, ale povedala by som ze tak 10-20% ako kedy, ale zas nemozem povedat so synom sa ucime 50/50. O vikendoch radsej ani nehovorim. Ak ja chcem pracovat nemam nikdy klud lebo odo mna stale niekto nieco chce. A teraz je mi to trocha luto. Hoci investicia do rodiny je ta najlepsia, ale. Si mladunka, ja by som na tvojom mieste nesla do inej roboty, pekne nech dostanes od vlastnej firmy vyplatu, aby si nestratila tu slobodu co mas. A postupne mysli na to, aky biznis by si mohla zacat, mozno sa vratit k tomu, co si robila predtym

karolinakr
31. mar 2025

ja si myslim, že keby chcel niečo prepisať, spravi to davno, a nie je to otazka jedneho rozhovoru, ona nič nežiada a on ani nema zaujem prepisovať, boli tu všelijake zle pripady, ale toto je extrem, keby bol ferovy, davno sa jej revanšuje...cela diskusia je o tom, čo všetko robi ona a nema za to nič, posledny prispevok . dcere z 1.manželstva da peniaze vždy, tejto ofrfle i peniaze na šaty, nemyslim si, že jej manžel ma v buducnosti v plane niečo prepisovať
ja už by som to ani nebrala z pozicie financii, ale že si ma abslolutne nevaži, neberie na mna ohlad a nesprava sa ku mne ako k ostatnym, ale ako nejakej menejcennej... a toto ked autorke naznačite, tak sa nahneva..toto vidieť nechce jednoducho, lebo tak to je..tažko povedať, či ma arogantneho manžela alebo ona ma nižšie sebavedomie, ale berie ju jak otroka, a nie svoju kráľovnú...toto je najváčší problém na tom celom...čiže ked sa vzbúri, akurát ho tým vytočí do nepríčetnosti

ema22270
1. apr 2025

@liv1 ale teda asi mate majetok spolocny, nie? Lebo si myslim, ze vela zien, vela z nas sa dost pre rodinu a deti obetuje, tiez tak podobne to mame, ze manzel zarobi dost, tiez premyslam kam ist do prace po rodicaku, aby teda som mohla byt aj s detmi, ked budu chore... ale majetok mame spolocny - to myslim, je to najhorsie u autorky, ze nie je ani polovica domu jej. Co teda nechapem vobec... aj tu minimalku by som pochopila, ak by to bolo len papierovo a na ruku jej da dalsie peniaze, ktore si ona moze vklude odlozit... ale naozaj do toho dochodku to nie je stastne.. ak sa jej to nezarata poriadne.

liv1
1. apr 2025

@ema22270 ano v tom to mame ine, my mame majetok spolocny + muz co mal este pred manzelstvom. Je to velmi neprijemna situacia v ktorej autorka je. Presne to viem pochopit, kolko sa ona nadrela a puk z toho. Navratit sa po materskej do prace (neviem ako s 1 dietatom) ale s dvomi, to je otrocina. Viem ze tak zije vacsina naroda, ale teda je to pre zenu velmi narocne. Praca, potom deti, domacnost, potom kruzky, vecera, upratovanie.. velmi narocne to je. Podla statistik robia zeny 70-80% neplatenej prace. A to nehovorim, ze niektore vo svojej domacnosti 100%, lebo ved muz chodi do prace, to staci 🙈..

lienka.7
1. apr 2025

@karolinakr už len to, ze hypo na nu napísať vedel, ale dom už nie. To fakt svedčí o jeho "nehynucej" láske k nej. Detto minimalka v praci, lebo vsak vysoké odvody a panko ma cez 2000€. To už odvody asi nevadia. Toto je ze normalne na grc, takýto hajzlik🤮🤮🤮

karolinakr
1. apr 2025

@lienka.7 ale ja nechapem, že ona to nevidí??
este mu svoje uspory dala do podnikania, sebe vyplati dividendy 100k ročne a jej da hrdzavu oktaviu?
podla mňa žiadna žena nemôže byt tak hlúpa